Atena - Noul Muzeu al Acropolei


MUZEELE ATENEI – PARTEA I
NOUL MUZEU AL ACROPOLEI



Se afla pe bulevardul Dionysiou Aeropagitou nr.15, programul de vizitare era de luni-joi, de la 9.00-17.00, vineri de la 9.00-22.00, sambata-duminica de la 9.00-20.00, iar un bilet costa 5 EURO. Se ajunge foarte usor la acest muzeu, dupa ce coborati de pe Acropole.




A fost inaugurat la 20 iunie 2009. Este situat la aproximativ 300 metri sud-est de Parthenon, in imprejurimile istorice Makrygiannis. Cladirea de 14.000 mp, construita din sticla, marmura si ciment, ne spune povestea despre Solon, Peisistratos, Klesthenes si Pericle, dar si despre Socrates, Plato, Pheidias. Galeriile sunt unice, universale, dar mai presus de toate stralucitoare.

 

La intrarea in muzeu vizitatorul intalneste o podea din sticla, dedesubtul careia au fost aduse la lumina descoperirile arheologice din timpul sapaturilor fundatiilor muzeului.




Chiar dincolo de foaierul muzeului se afla prima galerie, care are exponate de pe coastele Acropolei. Spatioasa si cu o rampa de sticla, galeria face referire la evolutia Rocii Sacre. Pe o parte sunt descoperirile din sanctuarele de pe culmile inferioare ale Acropolei, iar pe cealalta parte sunt obiecte din viata de zi cu zi folosite in zona. In centrul expozitiei sunt doua statui ale zeitei Nike (Victoria), care au fost gasite intr-un amplasament din Perioada Romana, pe partea sudica a Acropolei. La sfarsitul galeriei sunt scari din sticla , la capatul carora sunt expuse sculpturi din pedimentul lui Hekatompedou sau din Parthenonul Arhaic.




La etajul 1 se afla Galeria Lucrarilor Arhaice, unde vizitatorii pot sa vada statui la care se disting clar detaliile corpului si ale parului. In centrul galeriei este Baiatul Kritias (480 I.Hr.), iar imprejurul lui sunt 12 statui Korai (statui inchinate zeilor), cele mai faimoase fiind Marea Kore, cu ochii migdalati, Kore Peplophoros, Kore Chian, cea mai inalta statuie Kore, de 2 metri inaltime. Tot in aceasta galerie se mai pot admira faimosul Moschophoros sau Pastorul cu vitelul (570 I.Hr.) si Rampin Rider, cel mai cunoscut om-cal arhaic de pe Acropole (550 I.Hr.).

 

Fotografiatul este interzis in aceasta galerie si in galeria de la parter.

 

Pe partile de nord si de vest sunt expuse panourile ornamentale din tavanul Propylaei, sculpturile frizei si parapetul templului zeitei Atena Nike, sculpturile frizei Erechteionului si desigur, Caryatidele originale din Porticul Erechteionului.

 

Aici se gasesc 5 din cele 6 Caryatide (Karyatide) originale din Erechtheion, a sasea aflandu-se la British Museum, asa cum am povestit in primul articol despre Acropole.

 

Fotografiatul este permis la Caryatide.






 

La etajul al treilea al muzeului este a doua galerie, dedicata sculpturilor faimoase din Parthenon. Aici, friza Parthenonului este incorporata in beton si are aceleasi dimensiuni ca ale cellei Partnenonului. Cu metopele plasate intre coloane, amenajari de figuri pe cele doua pedimente si cu sculpturile originale care au scapat pradarii lui Lord Elgin si care sunt acum la British Museum, avem pentru prima data oportunitatea sa admiram in intregime decoratiunile sculptate ale Parthenonului. O decorare plina de actiune, cu Giganti, Centauri si Amazoane.

 

Oricum, cea mai originala si unica decorare sculpturala a templului este friza, care reprezinta procesiunea Panathenaei, cel mai mare festival din Atena. Avand lungimea totala de 160 metri, infatiseaza 600 figuri de zei, oameni si animale. O mare parte din friza este in British Museum, iar un bloc mutilat rau este expus in Noul Muzeu al Acropolei, fiind marturie a cinismului lui Elgin, care a folosit chiar si o ranga pentru a indeparta reprezentatiile in relief.



Reconstructia pedimentului de est al Parthenonului


Lupta dintre Lapiti si Centauri


Lupta dintre Lapiti si Centauri



 Coltul drept al acestui relief a fost taiat de Lord Elgin si se afla acum in Londra



 Decoratiune florala a pedimentului Parthenonului

Luptele Amazoanelor

Luptele Amazoanelor

Luptele cu Gigantii


Recomand vizitarea acestui muzeu, este superb!

Detaliile despre articolul cu Acropole se gasesc aici.

Comments

Popular posts from this blog