Letonia-Riga-Casa Capetelor Negre-partea I

 

LETONIA – RIGA – CASA CAPETELOR NEGRE –

PARTEA I

 


 

 

In acest articol va prezint Casa Capetelor Negre din Riga, Letonia, partea I.



Cea mai memorabilia cladire din Riga Veche este Casa Capetelor Negre, care a ars in timpul primelor zile ale celui de Al Doilea Raboi Mondial, dar astazi s-a inaltat la pasarea Phoenix din cenusa, cu intreaga piata din jurul ei.

 

Cladirea veche dateaza din anul 1334, cand era cunoscuta sub numele de Casa Noua a Rigai, iar mai tarziu Curtea Regelui Artur sau Casa Capetelor Negre a Rigai. Orasul a construit-o pentru nevoile comunitare ale cetatenilor Rigai. A fost cel mai prestigios loc din Riga pentru celebrari si intalmiri. La inceput a fost folosita in principal de Breasla Mare.

 

Mai tarziu, Consiliul Orasului, Breasla Mare si Capetele Negre au semnat un agrement pentru a imparti Sala Mare si sediul etajului inferior. In anul 1687, Fratia Capetelor Negre a semnat un agrement cu Consiliul Orasului ca numai ei vor folosi cladirea, dar in anul 1721 a devenit proprietatea Capetelor Negre.

 

De-a lungul secolelor, cladirea s-a schimbat considerabil. La sfarsitul secolului al XVI-lea, pedimentul a luat forma tipica Renasterii Olandei. In prima parte a secolului al XVII-lea, a fost facuta decorarea arhitecturala si sculpturala. In anul 1622, maestrul Matiass a creat si instalat faimosul ceas astronomic pe fatada Casei Capetelor Negre. 

 

Cele mai mari schimbari au inceput in anul 1896. Stema oraselor Hansa si sculpturile alegorice din zinc ale lui Neptun, Mercur, Unitatii si Pacii, facute de sculptorul August Volz au fost plasate in nisele frontonului. Casa Capetelor Negre a ramas in acesta forma pana pe data de 29 iunie 1941, cand, impreuna cu Primaria si cladirile vecine au ajuns ruine. Visul de a o reconstrui a fost luat in considerare in timpul razboiului si dupa aceea.

 

Oricum, pe 23 mai 1948, putin dupa 4 am, ruinele au fost dinamitate. A fost aleasa aceasta ora a zilei deoarece putini oameni puteau sa vada ce se intampla, chiar daca era aproape zi. Sovieticilor le era prea rusine sa efectueze aceasta lucrare la un moment din zi.

 

Fundatiile vechi au fost excavate si armate in anul 1994; piatra simbolica de fundatie a fost pusa in anul 1995 cu o ceremonie festiva. Casa Capetelor Negre reconstruita a fost sfintita pe data de 9 decembrie 1999 si deschisa publicului pe 28 decembrie 1999.

 

Asa ca astazi suntem invitati sa vizitam inauntru cladirea magnifica.

 

Casa Capetelor Negre se afla pe strada Rātslaukums 7 (aproape de malul fluviului Daugava), Raionul central  si este deschisa zilnic in intervalul orar 10.00-17.00. Un bilet de intrare costa 7 EURO/persoana.

 

 

Capetele Negre

 

Imreuna cu alte organizatii medievale, Fratia Sf.Gheorghe a fost fondata in secolul al XIII-lea. Diferite organizatii de negustori care calatoreau prin Livonia au format Fratia Capetelor Negre si membrii ei (tineri, negustori necasatoriti) l-au ales pe Sf.Mauritiu patronul lor. A fost portretizat traditional ca un soldat negru, un martir egiptean, asa ca ei au inceput sa-si spuna “Capetele Negre”.

 

Viata acestor negustori calatori, care isi protejau bunurile in calatoriile lungi a fost similara cu a soldatilor si Capetele Negre au inceput sa se denumeasca “Cavalerii Regelui Artur”. In Riga, Fratia Capetelor Negre a fost inregistrata prima data in anul 1413.

 

Fratia Capetelor Negre-organizarea si puterea

 

 Capetele Negre au operat pe un set de principii rigide. Organizatia, cu scopul de a cultiva vietile religioase si sociale ale membrilor a fost condusa de batrani. Activitatea Fratiei a fost reglementata de statute. Statutele Capetelor Negre au fost acceptate in anul 1416 intr-o carte, care este cea mai veche carte cunoscuta a statutelor organizatiei si ar fi ramas necunoscuta daca nu ar fi existat copia sa din anul 1446.

 

Statutele au fost aprobate de Consiliul Riga. Fratia Capetelor Negre restaurata in Bremen opereaza inca pe baza statutelor din secolul al XV-lea. Statutele defineau codul etic al membrilor, responsabilitatile si comportamentul regulat in festivitati. Organizatia si-a sustinut membrii cu ajutor social.

 

Orasul Riga a inflorit la rascrucile de drumuri ale rutelor comerciale si negustorii au avut principala forta mortice din spatele dezvoltarii Rigai. Negustorii medievali Capetele Negre au format elita politica si economica a orasului, iar viata lor activa si notabila a influentat intreaga viata sociala si culturala a orasului. Dupa casatorie si obtinerea drepturilor de proprietar, fratii Capetelor Negre deveneau membri ai Breslei Mari, consilieri si faceau parte din elita patriciana a Rigai.

 

Festivitatile in Casa Capetelor Negre

 

In timpul festivitatilor traditionale (Shrovetide, Rusalii, Michaelmas, Ziua Sf.Martin si Craciun), Casa Capetelor Negre era zona centrala a sarbatorii. Ei organizau celebrari care includeau mese intinse, curse de cai si turniruri ale calaretilor.

 

Venirea primaverii sau Contele Festivalului Mai a fost o sarbatoare speciala, care a fost importata din Germania, Scandinavia, Gottland si Anglia in secolul al XV-lea. Vestitorul simbolic al venirii primaverii, Contele Mai intra in orase si sate, urmat de un alai. Casele erau decorate cu crengi de mesteacan si steaguri. La inceput era o traditie militara, unde cetatenii Rigai participau imbracati complet in armuri, apoi au devenit populare turnirurile calaretilor, iar castigatorul lor devenea Contele Mai al anului.

 

La sfarsit, devenea o sarbatoare a primaverii si Contele Mai era ales in prezenta Consiliului orasului. Dupa aceea, contele cu anturajul sau mergea la o procesiune in afara orasului si apoi lua o masa bogata intr-o camera decorata. La inceput, Capetele Negre ale Rigai si-au ales propriul lor conte, dar in 1477 a fost facut un agrement care prevedea ca acest Conte Mai sa fie un membru al Breslei Mari, iar fratii Capetelor Negre erau grupul lui.

 

La sarbatoare venea primarul orasului, Consiliul, cetatenii si calfa si aceasta sarbatoare a devenit populara mai ales in secolul al XVI-lea, dar si-a pierdut importanta in timpul secolului al XVII-lea, sub influenta suedeza.

 

Turul Casei Capetelor Negre incepe de la subsol, partea originala a casei, care dateaza din secolul al XIV-lea. Acolo putem vedea istoria cladirii si exponatele care au fost gasite in timpul lucrarilor de excavatii. La etajul 1 se afla cabinetele, iar la etajul 2 se afla salile de ceremonii.

 

Subsolul istoric

 

Subsolul (beciul) este singura parte istorica, originala a cladirii. A fost construit in anul 1334 si structura a ramas intacta pana in ziua de astazi. Beciul a fost folosit de negustori pentru a stoca diferite bunuri comerciale cum ar fi vin, cereale, piele, tesaturi, miere, ceara, cat si alte bogatii.

 

Un hypocaust sau cuptor cu aer fierbinte a fost instalat pentru a furniza caldura in timpul lunilor geroase de iarna. In zilele noastre, vizitatorii au oportunitatea sa vada istoria unica a Fratiei Capetelor Negre si casa in care au locuit.

 

Piata in care se afla Casa Capetelor Negre, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Exteriorul Casei Capetelor Negre, in urmatoarele 9 fotografii.

 




 


Intrarea in muzeu

 




Interiorul Casei Capetelor Negre, in urmatoarele fotografii.

Parterul casei, in urmatoarele doua fotografii.

 



Casa de bilete

Subsolul cu beciurile, in urmatoarele fotografii.

 







 

In timpul Sarbatorii primaverii, persoana care primea titlul de Conte Mai pentru 1 an primea un premiu, o ramura de mesteacan. O brosa in forma de ramura de mesteacan facuta de bijutierul Olega Auzers face parte din colectia moderna de argint a Casei Capetelor Negre.

 

Brosa, in urmatoarea fotografie.

 


 

Butoaiele

 

Casa Capetelor Negre nu a functionat numai pentru tranzactii, ca centru de reprezentare si recreere, ci si ca un depozit, unde negustorii calatori isi depozitau bunurile lor acolo. Bauturi, fan, bere si vin, dar si sare, cereale, seminte de in si canepa, etc. erau depozitate in butoaie. Un butoi era o unitate de masura in Riga. Se masura orice, carbune, heringi, miere, etc., in butoaie.

 

Butoaiele, in urmatoarea fotografie.

 


 

Unitati si masuratori

 

Unitatile si masuratorile erau o parte importanta a comertului si orasele medievale au luptat pentru independenta lor, asa ca ele difereau de la unul la altul. La inceputul secolului al XIII-lea, Episcopul Albert a acordat libertatea masuratorilor si a pietei negustorilor din Riga.

 

La inceput nu era consens a unitatilor de masura de volum, greutate, suprafata sau lungime folosite, dar mai tarziu au fost specificate, mai ales in normele Rigai. Cativa oficiali au supervizat folosirea acestor masuratori si unitatilor de masura si au fost facute standarde de masuratori. Negustorii Rigai au trebuit sa inregistreze dispozitivele lor de masurare la Casa Greutatilor, unde erau marcate cu un simbol special. Negustorii au avut acest privilegiu pana la mijlocul secolului al XIX-lea, cand a fost introdus sistemul de unitati rusesc.

 

Unitati si masuratori, in urmatoarele 5 fotografii.

 




 






Primul desen cunoscut al fatadei Casei Capetelor Negre, in urmatoarea fotografie. Cladirea a fost fotografiata inainte de reconstructia din secolul al XIX-lea.

 







Girueta “Sfantul Gheorghe in batalia cu dragonul”, 1622, cupru, in urmatoarea fotografie.

 



 

Figurile de pe fatada cladirii

 

In Evul Mediu si in special in secolele XVII-XVIII a devenit popular sa se infrumuseteze fatadele cladirilor, nu numai cu elemente decorative, dar si cu diferite figuri simbolice si semne. Figurile alegorice impreuna cu motivele heraldice si emblematice au creat un intreg sistem iconografic de semne. Figurativ, ele ne spun o poveste despre continutul cladirii, importanta ei, interesele proprietarilor, ocupatiile lor, calitatile nobile si virtutile bune.

 

Figuri de pe fatada Casei Capetelor Negre, in urmatoarele doua fotografii.

 


 



Sculptura Themis, piatra, 1755-1757, in urmatoarea fotografie.

 



Ruinele Casei Capetelor Negre pe 29 iunie 1941, in urmatoarea fotografie.

 




Fantana de control a climatului a servit ca ventilatie naturala-aer proaspat intra in cladire prin ea. Fantana, in urmatoarea fotografie.

 



 

Zidurile exterioare

 

In cea mai veche forma din secolul al XIV-lea a Casei Capetelor Negre, ea era o cladire de forma dreptunghiulara, din caramida rosie. Suprafata zidurilor exterioare era de aproximativ 17x25 metri si inima cladirii-salile de festivitati si intalniri-au ocupat tot etajul 2.

 

Pe masura ce trecea timpul peste cladire, ea a fost reconstruita si extinsa de multe ori. Acest colt de fundatie, din urmatoarea fotografie marcheaza zidurile exterioare ale cladirii.

 


Sculptura Sf.Mauritiu, 2002, data cadou Rigai si Casei Capetelor Negre de compania de bijuterii Birsons, in urmatoarea fotografie.

 





Hypocaustul sau cuptorul de incalzire cu aer

 

Hypocausturile au fost cunoscute din Roma antica si Evul Mediu si s-au raspandit alaturi de arhitectura cladirilor din caramida. Ele au fost folosite pe scara larga pe teritoriul Letoniei pana in secolele XVI-XVII, cand au fost inlocuite cu sobe. Au fost 3 hypocausturi in Casa Capetelor Negre si unul a fost in functiune pana in secolul al XX-lea. 

 

Hypocaustul, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Se putea trece si prin niste tuneluri intunecate, ca in urmatoarea fotografie.

 




 

Va urma….

 

 









Comments

Popular posts from this blog