Estonia-Tallinn-Muzeul Fortificatiilor Kiek in de Kok-partea I

 

ESTONIA – TALLINN – MUZEUL FORTIFICATIILOR KIEK IN DE KOK –

PARTEA I

 

 


 

In acest articol va prezint Muzeul Fortificatiilor Kiek in de Kök din Tallinn, Estonia, partea I.



Ne-am dus de la Riga la Tallinn cu autocarul. Voi da toate detaliile in articolele urmatoare.

 

Muzeul Fortificatiilor Kiek in de Kök formeaza un complex muzeal de peste 500 de metri lungime, care include 4 turnuri: Kiek in de Kök, Turnul Fecioarei, Turnul Grajduri (Turnul Tallitorn) si Turnul Poarta a Piciorului Scurt.

 

Muzeul Fortificatiilor include, de asemnea, Pasajele Bastion subterane misterioase si Muzeul Pietrei Cioplite. Expozitia Kiek in de Kök furnizeaza o privire de ansamblu asupra razboaielor din trecut. Pasajele bastion au fost construite in secolele XVII-XVIII.

 

Expozitia Pasajelor Bastion arata istoria structurilor defensive si cele mai importante evenimente militare. Pasajele bastion si Muzeul Piatrei Cioplite pot fi explorate cu audioghid.

 

Gradina Regelui Danez (Taani Kuniga Aed) este umbroasa, o piateta mica langa zidul orasului. Este interesant ca in fiecare vara Ziua Steagului Danez este sarbatorita aici. Aceasta are de-a face cu legenda care spune ca in Tallinn, pe data de 15 iulie 1219, danezii au primit steagul lor national in mijlocul bataliei.

 

Campania nu a progresat bine pentru fortele danezi. Erau in pragul infrangerii, cand deodata, un steag rosu cu o cruce alba a coborat peste ei din cer. Bineinteles ca asa un suport divin le-a dat danezior puteri mari si au continuat pentru a castiga batalia. Este de remarcat ca acest steag a devenit atat steagul oficial al Danemarcei, cat si stema orasului Tallinn. 

 

Sunt doua turnuri distincte in Gradina Regelui Danez. La diverse momente, unul dintre ele a fost numit atat Turnul Grajduri cat si Turnul Junkerului. In zilele noastre, acest turn poarta numele de Turnul Grajduri (Tallitorn). In secolul al XVII-lea, diferitele sale etaje au fost folosite ca celule de inchisoare.

 

Frumosul Turn al Fecioarei (Neitsitorn) este, de asemenea, in apropiere. Turnul a fost construit in a doua jumatate a secolului al XIV-lea si a fost distrus si reconstruit in mod repetat. In ciuda numelui sau evocator, turnul nu se refera la fecioara datorita veunei istorii romantice, medievale. Din contra, istoria sa este mai degraba prozaica, caci la un moment dat, turnul a fost inchisoare pentru doamnele de virtute usoara.

 

Acum vreo zece ani, turnul a fost transformat intr-o cafenea foarte populara. Oricum, cel mai important este faptul ca se spune ca in Turnul Fecioarei locuieste o fantoma adevarata. A fost vazuta in mod repetat de staful cafenelei si de vizitatorii care vin seara tarziu. Fantoma apare intotdeauna la aceeasi ora la mijlocul noptii. Zboara din sala in sala, oftand din greu si miscand mobile dintr-un motiv oarecare.

 

Nu departe de Turnul Fecioarei este turnul Kiek in de Kök, un turn din secolul al XV-lea, nord european, care a fost odata cea mai puternica turela cu tunuri de pe inreaga coasta a Marii Baltice. Turnul a fost mentionat pentru prima data in anul 1475 ca “noul turn de la Poarta Haryu, opus adapatorii calului”.

 

A fost o vreme cand turnul a avut o putere de foc considerabila: avea 24 de creneluri pentru tunuri grele si 30 pentru pistoale. A fost un turn de design mixt: o structura de aparare pentru mentinerea focului vertical, comuna in epoca de dinaintea armelor de foc, cat si o structura de turnulete, care intrau treptat in voga.

 

Turnul a jucat un rol important in timpul Razboiului Livonian (1558-1583), cand orasul a fost bombardat de trupele lui Ivan cel Groaznic. Cand stam in fata intrarii se pot vedea inca ghiulelele de tun incastrate in pereti. Cand s-a terminat asediul, cateva ghiulele de tun de la tunurile rusesti au fost montate pe zidurile subtiri si ne amintesc de acele evenimente.

 

Istoria numelui turnului este de-a dreptul curioasa. Kiek in de Kök poate fi tradus ca “Priveste in bucatarie”. Cand comerciantii au adus primele boabe de cafea in Tallinn, autoritatile au permis numai celor din clasa sociala inalta sa bea bautura noua si destul de scumpa. Se pesupune ca soldatii puteau sa se uite in orice bucatarie a orasului de la etajul superior al turnului si garzi speciale cu telescoape au fost puse in varful Turnului Kiek in de Kök sa priveasca dimineata, pentru a verifica daca oamenii simpli, negustorii si artizanii preparau ilicit cafea sau nu. Cei care indrazneau sa incalce legea erau pedepsiti drastic.

 

Astazi, turnul gazduieste o expozitie istorica.

 

Muzeul Fortificatiilor Kiek in de Kök se afla situat pe Konamdandi tee 2, Tallinn (centrul vechi). Este dechis dupa urmatorul program: de marti pana duminica, de la 11.00-18.00. Muzeul este inchis lunea. Un bilet de intrare costa 16 EURO.

 

Turnul Kiek in de Kök, in urmatoarele 4 fotografii.

 





Turnul Fecioarei si Gradina Regelui Danez, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Turnul Grajduri (Tallitorn) si Gradina Regelui Danez, in urmatoarea fotografie.

 



 

Muzeul Fortificatiilor Kiek in de Kök, innurmatoarele fotografii.

Pasajele bastion, in urmatoarele fotografii.

 

Fratia Capetelor Negre in apararea Tallinnului, in urmatoarea fotografie. Fratia Capetelor Negre a fost mentionata pentru prima data in anii 1400.

 




Placa memoriala a Capetelor Negre, in urmatoarea fotografie.

 






Capetele Negre, calareti, in urmatoarea fotografie.

 


Treptele muzeului, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Muzeul Pietrei Cioplite, in urmatoarele fotografii.

Uniformele Capetelor Negre, in urmatoarea fotografie.

 


Ultima Garda a Onoarei (Capetele Negre insoteau autoritatile), in urmatoarele doua fotografii.

 



Pompierii voluntari ai Capetelor Negre, in urmatoarele 4 fotografii. Brigada pompierilor, stabilita pe data de 23 mai 1788 a fost prima brigada voluntara din Estonia cat si din intregul Imperiu Rus.

 





Treptele muzeului, in urmatoarele doua fotografii.

 



Metode antice, in urmatoarele 3 fotografii.

 




 

Apararea orasului

 

In urmatoarele ecrane se prezinta istoria dezvoltarii fortificatiilor Tallinnului din Evul Mediu pana in anul 1857, cand orasul a fost sters din lista oraselor fortificate.

 

Se arata cum a fost construit zidul in jurul orasului, cum au fost ridicate turnurile defensive si ce tipuri de turnuri sunt caracteristice Tallinnului. Se vede, de asemenea cum au fost construite fortificatiile din lut, bastioanele in perioada moderna, epoca prafului de pusca si a tunurilor.

 

Faimoasele fortificatii ale Tallinnului – zidul orasului, turnurile si dealurile artificiale sau bastioanele au supravietuit pana astazi.

 














Panorama orasului care se vede de pe geamurile muzeului, in urmatoarele 3 fotografii.

 






Copie a tunului din bronz Kibe Surm (Moarte amara), turnat in 1560 in Tallinn, in urmatoarea fotografie.

 


 






 


Va urma….

 

 

 

 















Comments

Popular posts from this blog