Revelion la Castelul Miclauseni - Partea a II a



CUM TRAIAU NOBILII LA INCEPUTUL SECOLULUI XX
SI CUM AM PETRECUT NOI REVELIONUL 2018

Pe 31 decembrie, inainte de revelion, am vizitat interiorul castelului.



In interior, castelul avea scari de marmura de Dalmatia si mobilier din lemn de trandafir. 

Castelul are parter si un singur etaj. La parter era tesatoria, atelierul de pictura, biblioteca, baia. Castelul a avut 2 tunele secrete de evacuare, aflate la parter. Castelul are o scara de serviciu, in spirala, la intrarea din exterior. Intrarea in castel facea legatura cu o cladire din curte, unde erau bucatariile. Toata mancarea se facea in exterior.

 

 La etaj era salonul (unde am facut revelionul), 3 dormitoare (unul al lui George, altul al Mariei si al treilea pentru musafiri) si 2 birouri (unul al lui George si altul al Mariei).

Prima incapere vizitata, la parter a fost atelierul de tesatorie.

 

Piesele de mobilier nu sunt originale, sunt achizitii sau donatii. 


Maria Ghica Sturdza in fotografie, in atelierul de tesatorie

Din tesatorie se iesea intr-un tunel de evacuare, catre manastire, lung de 500 metri. In prezent tunelul este surpat.

Asa se spalau pe maini si pe fata boierii la inceputul secolului XX. Lavoarul din fotografie (chiuveta de pe vremuri) este vechi, original, lucrat in acele vremuri.

 

Ecaterina a locuit la parter, intr-o camera cu patut mic in timpul donatiei,  pregatindu-se de viata monahala.


Baia, luxoasa pentru acele vremuri, era pictata integral cu motive orientale, pictura fiind protejata cu un strat impermeabil, ca ceramica.  In baie erau canale care se umpleau cu apa fierbinte (stramosul saunei actuale).  Exista si o soba in baie.

 

Pictura de pe plafonul din baie

In castel erau 21 sobe, din care s-au pastrat doar cateva. In imagine este o soba care s-a pastrat, originala, foarte frumoasa, alba. Soba era suflata cu aur, iar in camera din imagine era atelierul de pictura. Sobele erau pictate de Maria. Fumurile de evacuare erau prin perete, astfel incat se incalzea castelul integral. Fumurile se evacuau in exterior. In comunism toate sobele au fost desfacute, sa vada daca e ceva inauntru.

 

Costumele populare nu sunt de atunci, sunt de la muzeu.

 

Castelul era din caramida. Plafoanele si peretii interiori au fost pictati in ulei, avand inscrise numeroase dictoane in limba latina. Pictura era gen Art Nouveau, la moda la inceput de secol si provenea din Franta.

 

 Avea motive florale, vegetale, animaliere. 

 

Blazonul familiei era crucea cu sarpele si leul (le intalnim atat in exterior cat si in interiorul castelului).



In holul de la parter din imaginea de mai jos, a fost una din cele mai mari biblioteci din Moldova, la vremea respectiva. Peretii bibliotecii aveau tapet de matase.Toti membrii familiei Sturdza erau colectionari de carte. In biblioteca erau cam 60.000 de volume de carti. In perioada 1944-1950 au disparut peste 40.000 exemplare. In timpul razboiului cartile se foloseau drept combustibil pentru  incalzit. Copertile cartilor erau din piele de vitel, iar localnicii si-au facut opinci din ele. 

Au mai ramas doar cateva exemplare de carti, care se afla la Biblioteca Centrala Universitara, la Episcopia Romanului si cateva la castel.

Cei din familia Sturdza erau sobri, nu organizau petreceri sau baluri. Ei organizau serate culturale la care au participat Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Nicolae Iorga, George Enescu, mitropoliti.



Cei din familie citeau si o revista de moda, pe care o primeau prin corespondenta de la Londra, numindu-se "The GentleWoman",iar cea din imaginea de mai jos, are peste 100 de ani. Era si un fel de revista de can-can, continand nuntile saptamanii, averile bogatasilor.  Se putea face si shopping prin posta, se comandau rochiile si se primeau cu postalionul (curierat), cam in jumatate de an (stramosul online de azi).

 

La etaj, in salon, tavanul e pictat intr-o tehnica franceza (in traducere “inseala ochii”), da senzatia ca este in relief (3D din zilele noastre).

In fotografia de mai jos este masa unde am stat  la revelion. Pretul mesei de revelion a fost 370 lei/persoana, in care a fost inclus si un brunch pe 1 ianuarie.

 



Mancarea a fost foarte buna, cu preparate inspirate din retete boieresti, avand aperitive, consome de vita, tartar de somon, friptura de curcan, muschiulet de vita la gratar si altele.


Plus multe bauturi pe care le puteam comanda la bar, fiind incluse in pret. La intrarea in castel ne-au asteptat cu sampanie, vin fiert si sorici de porc.

 

Muzica a fost foarte buna, cu program muzical cu interpreta Stefania Mihailescu si un DJ. 

 

A fost si un concurs de dans, la care am participat si am luat locul 1. 

 

Am primit ca premiu, o sticla de vin de colectie, Cotnari.

 


La 12 noaptea au fost focuri de artificii, iar spre dimineata foc de tabara si colindatori cu ansamblul de obiceiuri populare “Asa-i datina la noi” din Timisesti, Neamt.

 


A fost foarte frumos si bine organizat, ne-am distrat foarte bine.

Nota 10 organizatorilor !

Va urma ...

Aceasta este partea a doua despre castelul Miclauseni.

Daca doriti sa cititi prima parte, despre istoria castelului si sa vedeti poze cu exteriorul acestuia, va rog sa dati click aici.
 


Comments

Popular posts from this blog