Atena - Muzeul Bijuteriilor Ilias Lalaounis, Muzeul Bizantin si Crestin si Muzeul de Arta Islamica Benaki
Este localizat sub Dealul Sacru al Acropolei. Colectia permanenta de bijuterii include bijuterii contemporane si bijuterii decorative istorice create intre anii 1.940 – 2.002 de artistul Ilias Lalaounis, singurul bijutier care a devenit membru al Academiei de Arte Frumoase din Paris.
Adresa muzeului este: Karyatidon 4a si Kallisperi 12, Acropolis 117 42 Atena, chiar langa Noul Muzeu al Acropolei, programul de vizitare este: marti, joi, vineri, sambata, de la 09.00 – 15.00, miercuri de la 09.00 – 21.00, duminica de la 11.00 – 16.00, iar luni este inchis. Accesul este gratuit miercurea de la 15.00 – 21.00, in fiecare sambata si in luna august, iar pretul unui bilet este de 5 EURO.
Muzeul cuprinde 6 sectiuni care expun 4.500 piese. Cele 6 sectiuni sunt:
1. Inceputurile artei in aur
In aceasta sectiune se gasesc bijuterii si sculpturi mici inspirate din artefacte din pre-isrorie, Perioadele Paleolitic si Neolitic, cat si comorile arheologice, cum ar fi comoara Piramului.
2.
Istoria bijuteriilor grecesti
Mai mult de 10 colectii cu design modern sunt inspirate din cele mai importante perioade ale artei grecesti vechi, din Perioaga Cicladica pana in cea Bizantina, aratand maiestria rara a artistului, care a performat pentru a renaste designul vechi in forme moderne. Categoriile de inspiratie sunt de la pietre din Perioada Minoica si bijuterii din mormintele Elenistice pana la monumentele arhitecturale glorioase din Perioada Bizantina.
3. 15 colectii inspirate din arta si arhitectura diferitelor culturi
In aceasta sectiune sunt expuse bijuterii ale culturilor vechi din Estul Indepartat si Apropiat, pana la culturile vikingilor si americanilor. Artistul a studiat 15 culturi pentru a face aceasta colectie noua de bijuterii.
4. Natura
Sectiunea include bijuterii, cat si obiecte inspirate din mediul inconjurator, bogatia marina si universul insectelor.
5. Tehnologia moderna
Colectiile din aceasta sectiune sunt inspirate din cercetarea artistului si a realizarilor noilor tehnologii din domeniile astronomiei si medicinei. Pasiunea sa pentru inceputurile Erei Calculatoarelor, avantajele microscopului electronic si telescopului electronic, au condus la cunostinte noi in comunitatea medicala si cercetarea spatiala, facand aceste colectii atractive pentru vizitatori.
6. Comisioane speciale
Comisioanele pentru lucrarile individuale includ Torta Olimpica si sabii pentru Membrii Academiei de Arte Frumoase din Paris, expuse in aceasta sectiune.
II. Muzeul Bizantin si Crestin
Adresa muzeului este: Vass. Sophias 22, 106 75 Atena, din piata Syntagma se mege pe jos cam 10 minute pe langa cladirea Parlamentului, programul de vizitare este de marti – duminica, de la 09.00 – 16.00, luni este inchis, iar pretul unui bilet este de 4 EURO.
Expozitia Permanenta (1.999 – 2.010)
Planul expozitiei actuale a fost conceput si studiat intre anii 1.999 si 2.010. Expozitia este rodul muncii unei echipe, care a studiat mii de obiecte si reprezinta o interpretare contemporana a obiectelor si istoria unei perioade vaste si complexe, care se intinde din secolul III pana in secolul XX D.Hr. Prima parte a expozitiei, Bizantul (secolele III – XV), a fost deschisa in anul 2.004, iar a doua parte, de la Bizant la Era Moderna (secolele XV – XX), in 2.010.
Sunt expuse 3.000 obiecte, sculpturi, icoane, picturi murale. Mai sunt expuse si obiecte din ceramica, alte obiecte de cult, textile, mozaicuri, manuscrise si monede.
Strategia de prezentare este simpla si usor de inteles.
Nu sunt expuse “colectii” sau “capodopere”, ci obiecte organizate in sectiuni tematice, care au legatura cu contextul istoric, social si cultural a perioadelor in care au fost create obiectele.
Sculpturi
Cele mai importante piese sunt din perioada bizantina. Majoritatea sunt piese arhitecturale, care provin din monumente si locuri din Atena, dar sunt si piese din restul Greciei, Peloponez, Tesalonic si Asia Mica.
Sunt expuse si lucrari care provin din insulele aflate sub influenta venetiana sau genoveza (Creta, Insulele Ioniene si Chios, Cicladele, Tinos), cat si o serie de lucrari de factura romana si copta (busturi, monumente funerare).
Icoane
Sunt expuse icoane bizantine si post-bizantine din Grecia cat si din Asia Mica, Balcani si Rusia.
Picturi murale
Picturile murale ale Muzeului Bizantin ofera o perspectiva asupra dezvoltarii picturii religioase din Grecia, din perioadele bizantina si post bizantina. Cele mai importante picturi murale provin din Biserica Adormirii Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea Episkopi din Evrytania si care a fost localizata pe malul stang al raului Megdova. Biserica a fost descoperita in anul 1960, cu ocazia constructiei unui baraj hidroelectric si creerii unui lac artificial. S-au recuperat picturile bisericii atunci si ele dateaza din secolele IX, mijlocul secolului XI si secolul XIII.
Colectiile de arta islamica ale muzeului Benaki sunt situate intr-un complex de cladiri neo-clasice, localizate in centrul istoric al Atenei, in districtul Kerameikos.
Adresa muzeului este: 22 Ag.Asomaton si Dipilou St., 105 53 Atena, din piata Monastiraki se mege pe jos cam 10 minute, programul de vizitare este de joi – duminica, de la 09.00 – 18.00, luni, marti si miercuri este inchis, iar pretul unui bilet este de 9 EURO.
Colectiile muzeului includ exponate din India, Persia, Mesopotamia, Asia Mica, Estul Mijlociu, Arabia, Egipt, Africa de Nord, Sicilia si Spania.
In poza de mai jos se pot vedea vase din Egipt din secolele X-XII si vase ceramice din Irak de la sfarsitul secolului IX.
In poza de mai jos se pot vedea lucrari din metal din Egipt si Iran, din secolele VII – inceputul secolului XIII: balanta cu greutati sferice si lant din Siria sau Egipt, din secolele VI – VIII, farfurii din cupru cu decoratii din Egipt, din secolul XI, chiuveta cu decoratii din Egipt, din secolele XI – XII, lampi cu ulei cu decoratii sau incrustatii din cupru si material negru din Iranul de Est/Afganistan, de la sfarsitul secolului XII – inceputul secolului XIII, ulcioare din Iranul de Est, probabil din secolul XI, cupe cu inscriptii din Egipt, din secolele X - XI, cani cu manere din Egipt, din secolele VI – VIII, cadru cu ornamente pentru lampa, din Iranul de Est, din secolul XII.
In poza de mai jos se pot vedea monede din aur si argint inscriptionate, din secolele VIII – XIII, placute din lemn decorate, din Egipt, din secolul XI, aplicatii decorative din fildes, folosite probabil la decorarea mobilei, din Egipt sau Siria, din secolul VIII, oglinda decorata cu argint, din Egipt, din secolele XI – XII.
O expozitie speciala din muzeu o reptrezinta interiorul unei camere de receptie din Cairo, din secolul XVII, dintr-un palat egiptean. Aceasta camera din marmura arata fantana centrala si tapiseriile de pe pereti. Camera descrie interioarele fascinante ale palatelor bogatasilor din Egipt din acele vremuri.
In poza de mai jos ma puteti vedea pe mine, in vizita la muzeu.
In poza de mai jos sunt expuse plachete din aur din Iran, din secolul XIX, medalioane din fildes din India, din secolul XIX, plachete cu portretul printului Muhammad Shah din Qajar, Iran, de la inceputul secolului XIX, plachete decorate cu figuri de femei din Iran, secolul XIX, cutite din Iran, secolul XIX si cupe din aur, Iran, secolul XIX.
Superbe muzee, recomand vizitarea lor!
Aceasta este partea a treia despre muzeele Atenei.
Daca doriti sa cititi prima parte, despre Noul Muzeu al Acropolei, va rog sa dati click aici .
Daca doriti sa cititi a doua parte, despre Muzeul National de Arheologie, va rog sa dati click aici .
Comments
Post a Comment