Atena - Muzeul National de Arheologie
Muzeul National de Arheologie, care este situat in strada 28is Octovriou - Patision 24, a fost fondat la sfarsitul secolului XIX. Este cel mai mare muzeu al Greciei si cel mai importat din lume pentru studiul civilizatiei antice grecesti.
Din Piata Omonia se intra pe strada Octovriou-Patision, pe care se merge cam 5 – 10 minute pentru a ajunge la muzeu. Programul de vizitare este: luni de la 13.00-20.00, de marti pana vineri de la 9.00-16.00, sambata-duminica si sarbatorile legale de la 9.00-16.00, iar un bilet de intrare costa 5 EURO/persoana.
I. Colectia Preistorica:
Cele mai vechi descoperiri expuse dateaza din Epoca Neolitica, care a fost din mileniul VII pana in 3.000 I.Hr. Aceste descoperiri provin din toata Grecia, cat si din Troia, dar mai ales din citadelele Sesklo si Dimini, care sunt situate in Thessaly, langa orasul Volos.
Omul neolitic nu a fost un vanator nomad care isi avea originea in pesteri, el a fost un crescator de vite asezat in sate organizate. A folosit unelte din piatra si a muncit pentru a lucra pamantul. A facut o multime de vase, la inceput monocrome, apoi bicrome si apoi tricome, pictate cu motive geometrice simple si frumoase, linii in zig-zag, spirale si serpuituri. A gravat desene in lut si a facut figurine din lut.
Epoca Bronzului:
O parte importanta a Colectiei Preistorice a muzeului este dedicata Culturii Cicladice. Acesta este numele dat culturii din Epoca Bronzului care a inflorit in insulele Ciclade (Cyclades) de la inceputul mileniului III I.Hr., pana la sfarsitul mileniului II I.Hr., pentru a se distinge de celelalte 2 culturi care
s-au dezvoltat in paralel, una in Aegean, Minoan in Creta si cealalta in Grecia, anume Cultura Heladica (Helladica). Este o cultura singulara cu fizionomie proprie distinctiva. Insularii cicladici au facut vase si figurine din marmura alba de Paros.
Aceste figurine sunt caracteristice creatiei Culturii Cicladice Timpurii. Sunt schematice dar foarte elegante si in majoritatea lor au proportiile corpurilor corect executate. Au fost gasite in morminte, unde erau plasate probabil pentru a indeparta spiritele rele. Cele mai multe dintre ele sunt figurine feminine. Printre figurinele masculine, de remarcat sunt doua :un barbat asezat, cantand, iar celelalt barbat este asezat pe tron si cantand la harpa. Utilizarea vaselor din lut “tigaie de gatit”, care sunt plate pe o parte, cu decoratii si concave pe cealalta parte, ramane un mister. O sugestie ar fi ca ele au fost umplute cu apa si folosite ca oglinzi.
Pictura Culturii Aegean este finalizata de faimoasa pictura de perete a Therei. Excavarile din apropierea satului modern Akrotiri au scos la lumina orasul preistoric care a fost ingropat sub un strat subtire de pietre ponce si tuf vulcanic (pamantul Therei, Santorini de astazi), dupa eruptia vulcanului din insula, in jurul anului 1650 I.Hr. Asa numita fresca Spring (Primavara), omul-peste, baietii boxeri, antilopele, tinerele preotese si expeditia flotei, sunt picturi de perete pline de lumina, culoare si viata, care impodobeau casele acestui oras.
In celelalte galerii de la etaj este expusa o colectie fara rival de vase grecesti vechi, geometrice, figuri negre, figuri rosii, cat si alte vase din lut.
Cea mai splendida colectie din muzeu este cea Miceniana (Mycenaean). Este un capitol magnific si fascinant al istoriei grecesti. Numele Micenian este dat civilizatiei care a inflorit in Grecia in Perioada Tarzie Heladica (1580 – 1100 I.Hr.). In 1876 Heinrich Schllemann a descoperit gravuri regale pe citadela Mycenae si care au dovedit existenta Civilizatiei Miceniene (Mycenaean) si bazele istorice ale epopeelor lui Homer, in care nu crezuse nimeni inainte. In 1952, arhitectul britanic Michael Ventris a descifrat scrisul “Linear B” si a descoperit ca limba miceniana a fost limba greaca.
In aceasta galerie vizitatorul se poate minuna de masti din aur pur, care acopereau fetele mortilor, bijuterii rare, inele inchise cu diverse dispozitive, pumnale din bronz marcate cu decoratiuni din aur si argint, sabii cu manere din aur, miniaturi din fildes, cupele Vapheio, “vasele luptator” si minunatele picturi de pereti din Mycenae si Tiryns.
In jurul anului 1100 I.Hr., ultimii greci dorieni au ajuns din Nord, incepand o perioada de miscari sociale si migrari, in timpul careia utilizarea fierului s-a raspandit in toata Grecia. Cele mai monumentale lucrari caracteristice Erei Timpurii a Fierului sunt vasele din lut, mari, cu decoratiuni geometrice, de la care perioada respectiva este denumita conventional, Perioada Geometrica.
Un exemplu de seama de Arta Geometrica este o amfora din lut, de 1,62 metri inaltime, care a fost gasita langa Dipylon si a fost un monument funerar. Cel mai tipic desen din aceasta perioada este bucla sau cheia greceasca, in numeroase variatiuni. Amfora este o lucrare a Artei Geometrice mature si dateaza din jurul anului 750 I.Hr.
II. Colectia de Sculpturi:
Sculpturile Arhaice au aparut in jurul anului 700 I.Hr. si au stabilit o traditie care a durat 200 ani, pana la inceputul secolului V I.Hr. Creatiile sale cele mai distinctive sunt statuile Kouroi si Korai, care erau dedicate ca ex-votos (ofrande aduse Divinitatii), in sanctuare sau asezate pe morminte. La inceput, statuile Kouroi erau reprezentate cu picioarele unite si bratele lipite de corp.
In timp, artistii au inceput sa acorde mai multa acuratete corpului uman. Statuile erau insufletite, cu piciorul stang in fata, bratele indoite din cot si fata iluminata de un zambet radiant. Putem sa vedem un progres mare facut la Kouros Sounion (aproximativ 600 I.Hr.), la Kouros Aristodikos si la Kroisos, care dateaza de la sfarsitul Perioadei Arhaice.
Colectia de sculpturi din Perioada Clasica (secolele V si IV I.Hr.) este exceptional de bogata. Printre cele mai impresionante exponate sunt Poseidon sau Zeus din Artemision. Aceasta statuie splendida din bronz, care rezuma toata armonia si bilantul spiritului Clasic, a fost adusa de la Cape Artemision in Euboea si il reprezinta pe Poseidon aruncand tridentul lui, sau pe Zeus gata sa arunce un traznet (lipseste obiectul pe care il arunca). Este datata din jurul anului 450 I.Hr. si este posibil sa fie lucrarea renumitului artist Kalamis.
Printre statuile clasice, una spectaculoasa este cea din bronz al Antikytherei, lucrare a unui artist peloponezian, cu toate ca subiectul nu este clar.
Sunt remarcabile, de asemenea, baiatul Marathon din bronz si capul aratos al unei femei, care s-a crezut ca este portretul zeitei Hygieia.
Sculpturi din perioada Clasica Tarzie, din timpul lui Alexandru cel Mare (336 – 323 I.Hr.):
De seama printre reliefuri este si o lucrare mare din marmura din Eleusis, reprezentand-o pe zeita agriculturii, Demeter, dand un snop de grau printului Eleusisului, Triptolemos. In spatele lui, fiica lui Demeter, Persephone, plina de tandrete, observa scena.
Sculpturi din perioada Romana, din timpul imparatului Augustus (sfarsitul secolului I I.Hr. – inceputul secolului I D.Hr.), al imparatului Hadrian (117 – 138 D.Hr.) si al lui Antonines (138 – 192 D.Hr.):
La fel de bogata este si colectia clasica din marmura, asezata pe morminte, monumente extraordinare de arta. Cateva sunt monumente funerare, cum ar fi cel al lui Hegeso si altele care sunt in forme de vase, cum ar fi Iekythos al Myrrhine.
Colectia Varvakeio Athena:
Alta piesa importanta din muzeu este Varvakeio Athena, o copie mica a statuii Athenei care a fost in Parthenon.
Diadoumenos este, de asemenea o copie, facuta in timpurile Romane, a piesei sculptorului Argeian, Polykleitos.
O piesa capodopera a sculpturii Helenistice (secolele III – II I.Hr.), este baiatul jocheu din Artemision, fata sa plina de pasiune este caracteristica acelei ere.
Din aceeasi perioada este si portretul expresiv din bronz al unui barbat, care a fost gasit in insula Delos.
Muzeul National de Arheologie gazduieste si alte colectii interesante, cum ar fi cele din bronz, bijuterii donate de Helen Stathatos si Colectia Egipteana.
Recomand vizitarea acestui muzeu!
Aceasta este partea a doua despre muzeele Atenei.
Daca doriti sa cititi prima parte, despre Noul Muzeu al Acropolei, va rog sa dati click aici.
Comments
Post a Comment