Romania - Valea Oltului - Ramnicu Valcea


ROMANIA – VALEA OLTULUI – RAMNICU VALCEA



Parcul central din Olanesti

In perioada 14 - 16 iulie 2018, am fost pe Valea Oltului si la Ramnicu Valcea. Am fost cazati in Ramnicu Valcea.



 

Pe Valea Oltului am vizitat Manastirea Cozia, Manastirea Turnu si statiunea Olanesti, locul unde am petrecut vacantele din copilarie. De la Ramnicu Valcea, am fost la Salina Ocnele Mari.

Salina Ocnele Mari

Programul de vizitare al salinei este pentru zilele de luni, marti, miercuri si joi, de la 09.00 - 17.00, iar vineri, sambata, duminica, de la 09.00 - 18.00.  Pretul unui bilet de intrare la Salina Ocnele Mari este de:

Luni - Vineri:

  • » adulţi: 20 lei/zi/persoană

  • » copii, elevi şi studenţi: 15 lei/zi/persoană

  • » pensionari: 16 lei/zi/persoană

  • » persoane cu dizabilităţi: 14 lei/zi/persoană

Sâmbătă - Duminică:

  • » adulţi: 22 lei/zi/persoană

  • » copii, elevi şi studenţi: 15 lei/zi/persoană

  • » pensionari: 17 lei/zi/persoană

  • » persoane cu dizabilităţi: 15 lei/zi/persoană

Salina Ocnele Mari se afla in localitatea Ocnele Mari, situata in judetul Valcea, in partea central - sudica a Romaniei, in zona Subcarpatilor Valcii. Salina Ocnele Mari a fost de curand amenajata pentru vizitare, pentru turistii care doresc sa cunoasca un loc deosebit. Zona de vizitare este amenajata la 226 de metri fata de nivelul marii si se intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati. Temperatura in salina este de 13-15 ºC.

Parcul turistic al Salinei Ocnele Mari are o biserica, un muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, baruri, un teren de fotbal, de baschet, de tenis, masa de biliard, locuri de joaca pentru copii.

In Ocnele Mari se poate ajunge folosind drumul DN67 (strada Copacelu a municipiului Ramnicu Valcea) si strada Alexandru Ioan Cuza a orasului care se intersecteaza cu aceasta. Distanta de la Salina Ocnele Mari la Ramnicu Valcea este de 12 km.


Microbuzul care transporta turisti in subteran circula la un interval de 30 minute.

Microbuzul are locul de plecare si sosire in incinta Salinei din Ocnele Mari, loc amenajat special pentru turisti.

Timpul de mers al microbuzului din incinta salinei pina la Punctul Turistic este de 10 min.




Restaurantul din Salina Ocnele Mari, in urmatoarele 3 fotografii.






Perete din Salina Ocnele Mari, in urmatoarea fotografie.



Biserica Sfanta Varvara (ocrotitoarea minerilor), din Salina Ocnele Mari, in urmatoarele 5 fotografii.










Teren de fotbal, de baschet, de tenis de camp si de masa, in urmatoarele 4 fotografii.






Manastirea Turnu

Manastirea Turnu este asezata intr-un loc retras pe malul stang al Oltului, sub Muntele Cozia, la doi kilometri de ctitoria voievodului Mircea cel Batran, Manastirea Cozia.


Accesul spre ea a fost deosebit de greu, timp de secole. Din partea sudica, se ajungea cu trasura de la Jiblea, iar de la Cozia, cu barca peste Olt, apoi pe jos de-a lungul raului: spre nord, singura legatura o formau potecile care urcau culmea muntelui si coborau in satele Lovistei. Marele geograf George Lahovari a mentionat, in secolul al XIX-lea, ca numai "piciorul si calul pot patrunde acolo".

Astazi, se paote ajunge aici pe jos, din statiunea Caciulata peste digul care uneste cele doua maluri ale raului, sau cu trenul, care opreste in statia din apropiere, sau cu masina, pana in curtea Sfantului Locas.


Denumirea manastirii vine de la un turn masiv, de pe stanca numita "Piscul lui Teofil", construit in secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale carui ruine se mai vad in Poiana Bivolari, mai jos de actuala hidrocentrala. La inceput i s-a zis "Schitul de dupa turn", apoi "Schitul Turnu", iar in cele din urma, "Manastirea Turnu".


Istoria ne relateaza ca prin secolele al XV-lea si al XVI-lea s-au retras cativa calugari de la Manastirea Cozia, traind la inceput intr-o desavarsita saracie, adapostiti in colibe si case de lemn. Dintre sihastri retrasi aici cei mai renumiti au fost pustnicii Daniil si Misail, ale caror chili, caree sunt sapate in stanca, se vad si astazi.


Pe la jumatatea secolului al XVI-lea, ieroschimonahul Misail a ridicat aici o mica biserica de lemn cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului ", intemeind astfel "Schitul Turnu".


In anul 1676, dupa ce egumenul cozian Varlaam a fost promovat episcop al Ramnicului, a acordat o grija deosebita pustnicilor de la Turnu; ajungand apoi mitropolit al Tarii Romanesti, a construit o bisericuta din piatra si caramida pe vechea temelie a bisericii de lemn, asezand sub ea moastele cuviosilor Daniil si Misail. De atunci, manastirea este o asezare monahala cu viata statornica, sub obladuirea Manastirii Cozia.


Biserica veche care se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, care s-a stins din viata in anul 1702.


Intre anii 1891-1896 s-a construit calea ferata Ramnicu Valcea - Raul Vadului, iar in anul 1902 a fost racordata cu legatura la Sibiu; in preajma Schitului s-a amenajat o statie C.F.R., legata de soseaua Calimanesti - Sibiu printr-un pod plutitor peste Olt, care a deschis noi perspective fata de lumea exterioara.


Datorita acestor avantaje, episcopul Gherasim Timus al Argesului a decis construirea unei resedinte de vara la Turnu, intre anii 1893-1901.


Planurile acestui edificiu au fost intocmite de arhitectul Anton Grigorievici Lapinscki, un polonez stabilit in tara noastra, fapt pentru care acest corp de case a fost executat intr-un chip cu totul diferit de stilul bisericii romanesti. Tot el a pictat biserica intr-un stil modern.


Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia - Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica veche a fost mistuita de un incendiu in 1932, scapand din calea focului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale.


Intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului ". In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.


Pana in anul 1939, aici a functionat o scoala de cantareti bisericesti. Vietuitorii de aici duc o viata austera, neconsumandu-se carne.


Cutremurele din1977, 1985 si 1990 au produs deteriorari multiple care au impus restaurarea constructiei. S-a reconstruit acoperisul in arhitectura romneasca, iar picturile in stilul autohton.

Trapeza de la parter s-a amenajat intr-o biserica spatioasa pentru multimea credinciosilor care frecventeaza manastirea, cu hramul "Izvorul Tamaduirii". Intre anii 1994-1996 s-a restaurat partea vestica a cladirii.


O atractie deosebita pentru vizitatori sunt Chiliile sapate in piatra, considerate ca spatii unde au locuit primii pustnici turneni.


In apropierea acestui vechi asezamant monastic se pastreaza si astazi unele vestigii istorice renumite cum ar fi: castrul roman "Arutela", stanca de piatra numita "Masa lui Traian" si baile termale de la Bivolari - pe malul stang al Oltului.


In prezent la Manastirea Turnu vietuiesc peste 25 de monahi si frati, in munca si rugaciune.

Exteriorul Manastirii Turnu, in urmatoarele 3 fotografii.






Interiorul Manastirii Turnu, in urmatoarele 3 fotografii.






Peşterile săpate în munţi sunt datate prin veacurile al XV-lea şi al XVI-lea. Printre sihaştrii cei mai renumiţi sunt de menţionat Daniil duhovnicul şi ucenicul său Misail nacealnicul. Cele două chilii ale acestor călugări se văd şi astăzi săpate în stâncă. Însă istoricii spun că aceste peşteri monahale preexistau Mănăstirii Cozia (sec. XIV), aflată la doi kilometri sud de Turnu.

 





Gradina Manastirii Turnu, in urmatoarea fotografie.




Olanesti

Baile Olanesti este un oras in judetul Valcea, din Oltenia. Localitatea este supranumita si “Izvoarele de aur”, nume datorat izvoarelor minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase si clorurate, hipotone sau izotone.

Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, ca si varietatea compozitiei si a concentratiei apelor minerale. In statiune se gasesc peste 35 surse hidrominerale, atat ca izvoare naturale, cat si ca rezultat al unor lucrari de foraje si miniere (puturi si galerii). Un numar de 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura interna. Doua izvoare minerale si patru sonde cu apa minerala sunt folosite pentru cura externa (balneatie).

In anul 1873 la indemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Baile Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde a obtinut medalia de aur. In anul 1868 dr. Carol Davila l-a indemnat pe chimistul Bernath londway sa execute studiul chimic al apelor minerale din Baile Olanesti. Renumitul chimist a evidentiat 40 de izvoare minerale si a analizat un numar de 23 de surse hidrominerale distribuite in 4 zone: Valea Olanesti, Valea Tisei, Valea Buduroiu si Valea Ripuroasa.


Eu in parcul central din Olanesti


Drumul spre izvoare din Olanesti



Sanatoriul 1 mai Olanesti

 

COSTURI VALEA OLTULUI – RAMNICU VALCEA

Cazare Ramnicu Valcea

Am fost cazati la pensiunea Elisabeta, aflata pe strada Calea lui Traian nr.237, la intrarea in oras din directia Sibiu. Camera a fost foarte confortabila, curata, iar gazdele foarte amabile.  Am stat 2 nopti, iar camera cu 3 paturi a costat 180 lei/noapte (noi am fost 2 persoane). Camera a avut si terasa. Mi-a placut foarte mult la pensiunea Elisabeta!

TOTAL CAZARE RAMNICU VALCEA/PERSOANA = 180 LEI (360 LEI/2 = 180 LEI).

Pensiunea Elisabeta – Ramnicu Valcea



Camera unde am fost cazati, in urmatoarele 3 fotografii.






Terasa camerei unde am fost cazati, in urmatoarele 2 fotografii.




Mancare Valea Oltului – Ramnicu Valcea

Pe langa pensiunea Elisabeta sunt magazine alimentare, de unde am cumparat mancare pentru micul dejun si cina. Am cumparat cascaval, salam, iaurturi, biscuiti, ciocolata, fructe, inghetata, bere, cafea si apa, care au costat cam 50 lei/persoana, pentru toata perioada.

Cand am fost la Olanesti, am servit masa de pranz acolo.

Pensiunea Izvoare din Olanesti, unde am servit masa de pranz, in urmatoarea poza. Pensiunea se afla pe drumul spre izvoare, din Olanesti.





Masa de pranz a constat din ficatei de pui cu sos si mamaliguta si a costat 10,50 lei/persoana.



TOTAL MANCARE VALEA OLTULUI - RAMNICU VALCEA/PERSOANA = 60 LEI

TOTAL MUZEE VIZITATE DE MINE = 22 LEI

TOTAL COSTURI VALEA OLTULUI – RAMNICU VALCEA = 262 LEI/PERSOANA pentru 3 zile (fara transport).

Recomand vizitarea Salinei Ocnele Mari, a Manastirii Turnu si a statiunii Olanesti!


Daca doriti mai multe informatii despre Manastirea Cozia, le gasiti aici.


Comments

Popular posts from this blog