Elvetia - Montreux


ELVETIA - MONTREUX



In acest articol va prezint orasul Montreux din Elvetia. 


Dupa ce am vizitat Castelul Chillon, ne-am plimbat prin Montreux, care este un oras de vis.

Daca doriti mai multe informatii despre Castelul Chillon, le gasiti aici.

Montreux este o municipalitate si un oras din Elvetia, aflat pe malul Lacului Genva, la poalele Muntilor Alpi. Montreux apartine de districtul Riviera-Pays-d'Enhaut din cantonul Vaud.

Scurt istoric al orasului

Cea mai veche asezare a fost din Epoca Bronzului Tarziu, la Baugy. Montreux se intinde pe malul de nord-est a Lacului Geneva, la bifurcatia drumului roman din Italia, peste Pasul Simplon, unde se separau drumurile catre capitala romana a Aventicum si drumul din Gaul spre Besancon. Acest lucru a facut ca Montreux sa fie o asezare importanta in Era Romana.

A fost descoperita o mosie romana din secolele II - IV si un cimitir din secolele VI - VII. In secolul al XII-lea a fost introdusa viticultura in regiune si coastele insorite de pe malul Lacului Geneva, de la Lavaux pana la Montreux au devenit o zona importanta de cultura de vita de vie. Montreux a fost mentionat pentru prima data in anul 1215, ca Mustruel.

In anul 1295, Arhiepiscopul Sionului a vandut Parohia Montreux lui Girard de Oron.  In anul 1317, parohia a fost impartita intre Lorzii de Oron (Le Châtelard) si Contii de Savoia (Les Planches). O Fratie a Sfantului Spirit a administrat proprietatile si un spital din Montreux, in jurul anului 1309. Regiunea a fost sub influenta diferitilor printi, cei mai notabili fiind Printii de Savoia, care detineau partea de sud a lacului. Acesti printi au unificat teritoriul care se compune din actualul canton Vaud si au fost, in general, suverani populari.

Dupa Razboiul cu Burgundia din secolul al XV-lea, elvetienii din Berna au ocupat regiunea fara nicio rezistenta, de unde se vede slabiciunea Printilor de Savoia. Sub dominatia Berneza (1536 1798), zona a apartinut Domeniului de Chillon (redenumit in anul 1735 Domeniul de Vevey). Aceasta transformare a facut din regiunea din jurul Montreux si Vevey un rai, atractiv pentru hughenotii din Italia, care si-au adus in zona mesteri artizani si si-au instalat aici ateliere de lucru si afaceri.

In anul 1626 a fost fondata Abatia Esarfelor Albe. In anul 1798, Napoleon a eliberat regiunea de sub dominatia berneza. In secolul al XIX-lea, industria turismului a transformat zona intr-una comerciala majora, cu marile hoteluri din Montreux, care atrag bogatii si oamenii de vaza din Europa si America.

Incepand cu secolul al XIX-lea, in zona au fost trei municipalitati independente, care au impartit o autoritate centrala (un Consiliu Judetean). Acest Consiliu Judetean era constituit din patru deputati din Le Châtelard, doi din Les Planches si unul dinVeytaux. Biserica, Piata La Rouvenaz, scoala secundara (cladirea scolii a fost din anii 1872 si 1897) si cladirea macelariei au fost toate administrate de Consiliul Judetean. Fiecare municipalitate avea taxele sale proprii si un primar. In anul 1962, municipalitatile Le Châtelard and Les Planches au fuzionat, in timp ce municipalitatea Veytaux a ramas independenta.

Municipalitatea a facut parte din districtul Vevey, pana cand acesta s-a dizolvat, pe data de 31 august 2006 si de atunci Montreux apartine noului district Riviera-Pays-d'Enhaut. Municipalitatea se intinde de la Lacul Geneva la poalele Alpilor Elvetieni (Rochers-de-Naye) si include municipalitatile vechi ale Montreux-Les Planches (care a fost Les Planches pana in anul 1952) si Montreux-Le Châtelard (care a fost Le Châtelard, pana in anul 1952). Municipalitatea a fost formata in anul 1962, prin unirea celor doua municipalitati vechi.

In Montreux sunt listate ca facand parte din Patrimoniul National urmatoarele obiective: Audoirama, Muzeul National Elvetian Audiuvizual, Castelul Cretes, Cstelul Chatelard, Statia de Tren, Hotelul Montreux Palace, Hotelul Caux Palace, Ile si Villa Salagnon, Piata Acoperita, Hotelul Palace, Territet care a fost in trecut Grand-Hotel/ Hotelul Alpilor si care a servit ca studio de inregistrare, Capul Masinii si Vila Karma.

De la lac la munti si la podgoriile Rivierei Montreux, teritoriul este un paradis care a atras multi artisti, scriitori si calatori, in cautarea frumusetii, linistii si inspiratiei. Charlie Chaplin a ales sa-si petreaca ultimii 25 de ani din viata pe dealurile Vevey, Fredie Mercury a imortalizat Lacul Geneva cu varfurile muntelui Le Grammont pe coverul albumului "Facut in Rai", Igor Stravinski a compus "Ritualul Primaverii" in Montteux, si Prince si-a declarat dragostea sa pentru Lavaux intr-un cantec intitulat dupa faimoasa podgorie terasata, care face parte, de asemenea, din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Din Villeneuve la Lutry, de-a lungul malului Lacului Geneva, Riviera Montreux se bucura de un microclimat care-i da un aer mediteranean. Atmosfera este perfecta pentru relaxare, plimbari, descoperiri de zone noi. In cateva minute se ajunge de pe malul lacului pana sus pe dealuri, unde padurile cu pajisti alpine invita calatorii sa hoinareasca pe poteci, sa observe narcisele salbatice (denumite de localnici "zapada din mai") si sa admire panorama care se transforma cu fiecare sezon.

Sosirea primilor fulgi de zapada da semnalul inceperii distractiei alpine la ski, sanie, sau pur si simplu la plimabare prin zapada. Pentru vizitatorii care nu fac sport, Muzeul Lumea lui Chaplin si Castelul Chillon sunt alegerile de top din zona.

Riviera Montreux este pamantul contrastelor. Este un fel de "Elvetia in miniatura", unde vizitatorii si localnicii traiesc impreuna de trei secole. Regiunea este bogata in special in evenimente culturale, incluzand Festivalul de Jazz Montreux si se lauda cu cateva dintre cele mai bune scoli hoteliere si clinici private din lume. Este, de asemenea, un centru de business cu infrastructura care se potriveste perfect in organizarea de conferinte internationale.

Iarna

Sus, pe Rochers-de-Naye si pe Les Pléiades, pe sanii, skiuri sau pe o terasa insorita, Riviera Montreux combina bucuriile iernii si panorama lacului cu restaurante primitoare, care servesc meniuri traditionale. In inima orasului vechi sau pe malul lacului, Piata de Craciun din Vevey si faimosul Craciun din Montreux invita oaspetii la o atmosfera festiva.

Vara

Cand straluceste soarele, este timpul perfect sa descoperi multiplele fete ale Rivierei Montreux. De la podgoriile terasate din Lavaux pana la cheile Villeneuve, Montreux si Vevey, de la potecile de munte la scenele celor mai populare festivaluri, este o veselie si o pofta de viata generala in aceste locuri.

Montreux, in urmatoarele 10 fotografii.




Harta Montreux








Cheile Montreux

Cheile Montreux se intind pe mai mult de 13 kilometri, de-a lungul malului Lacului Geneva. Facand o plimbare pe Cheile Montreux, vedem florile exotice si palmierii si putem sa admiram panorama muntilor inconjuratori, care iti taie respiratia. Avand avantajul microclimatului bland din regiune, gradinile orasului impodobesc partea lacului cu culorile frumoase si parfumul multor tipuri de arbori exotici si flori, care-i dau zonei o atmosfera speciala. Sculpturile din plante sunt considerate a fi o particularitate aparte a orasului. Aceste lucrari veritabile de arta efemera pot fi vazute din decembrie pana in mai, intre Clarens and Territet.

Statuia lui Freddie Mercury sta in fata pietei acoperite. Artistul a trait in Montreux cativa ani, in timp ce inregistra ultimul sau album cu grupul Queen, "Facut in Rai", in Studioul Mountain, care se afla in Cazinoul Montreux.

Ne-am plimbat pe Malul Lacului Geneva, pe Cheile Montreux unde am admirat peisaje de vis.

Cheile Montreux, in urmatoarele 40 fotografii.










Castelul Chillon (in stnga fotografiei)

























Hotelul Caux Palace

Caux Palace este un hotel vechi, localizat in Caux, deasupra Montreux, in cantonul Vaud. Hotelul a fost construit pe Muntele Caux, de catre arhitectul elvetian Eugène Jost si a fost inaugurat pe data de 7 iulie 1902. Cladirea sta pe o terasa de 400 de metri lungime si este decorata cu multe turnuri si turle, cu ceramica colorata, care o face sa fie o atractie remarcabila in peisajul Montreux, vizibil din intreaga regiune a Rivierei Montreux. 

Hotelul Caux Palace, in urmatoarea fotografie.














Grand Hotel, in urmatoarea fotografie.










Recomand vizitarea orasului Montreux!

Comments

Popular posts from this blog