Israel - Marea Moarta

 

ISRAEL - MAREA MOARTA

 



 

 

Deoarece sezonul estival nu s-a terminat, m-am gandit sa scriu despre Marea Moarta, din Israel.

 

 

Marea Moarta, numita si Marea Sarata este un lac sarat invecinat cu Israelul si Cisiordania la vest si cu Iordania la est. Suprafata si malurile ei sunt la 422 metri sub nivelul marii, cea mai mare adancime terestra de pe suprafata Pamantului.

 

Marea Moarta este adanca de 378 metri, fiind cel ami adanc lac hipersalin din lume. Marea Moarta are o lungime de 67 kilometri si o latime de 18 kilometri in punctul ei cel mai larg. Ea este asezata in falia vaii Iordanului si principalul ei tributar este raul Iordan.

 

In Biblie, Marea Moarta este numita Marea Sarata, Marea din Arabah si Marea din Rasarit. Denumirea "Marea Moarta" este un nume modern, care nu apare niciodata in Biblie.

 

Bazinul Marii Moarte este o alta portiune din valea Marii Falii. Acesta este locul in care se termina sistemul acvatic raul Iordan Superior/Marea Galileei/raul Iordan Inferior. Este strans legata de Desertul Iudeei la vestul si la nord-vestul ei.

 

Conform traditiei Islamului, Marea Moarta a fost aproape de regiunea in care a trait profetul Lot. Oamenii din aceasta zona erau considerati viciosi din cauza actelor lor de homosexualism, jafuri si asasinate si din aceasta cauza Allah a ordonat pedepsirea oamenilor lui Lot pentru aceste pacate. Pedeapsa a venit cand doi ingeri cu forma de oameni chipesi au fost trimisi de Allah ca oaspeti ai lui Lot.

 

Cand oamenii lui Lot au auzit despre venirea acestora, au dat navala in casa lui Lot cu intentiile lor explicite si i-au cerut lui Lot sa-i dea pe mana lor. Aceasta a fost incercarea finala pentru oamenii lui Lot, pe care ei nu au trecut-o, asa ca ingerul Jibrail a ridicat pamantul pe care traiau acestia, l-a intors cu susul in jos si l-a trantit inapoi pe pamant, provocand prabusirea in adancuri a terenului dimprejur.

 

Astfel s-a format cea mai adanca regiune din lume, din cauza acestei pedepse. Necredinciosii (in doctrina monoteista) au fost distrusi si adeptii au fost salvati.

 

Continutul in minerale al apei Marii Moarte, concentratia foarte slaba in polen si a altor alergeni din aer, componenta ultravioleta foarte redusa a radiatiei solare si presiunea atmosferica mare au efecte speciale asupra sanatatii.

 

In grotele care se afla la nord-vestul marii, in apropierea asezarii Qumran au fost gasite intre anii 1947 - 1956 Manuscrisele de la Marea Moarta. Sunt circa 900 de manusctrise in limbile ebraica, greaca si arameica, care au fost considerate de specialisti dovada aplicarii legii lui Moise de catre grupul de credinta iudaica eseniana in secolul al II-lea I.Hr. Primele 500 de tablite de la Qumran au fost descoperite intamplator, de catre un beduin. Astazi, manuscrisele se pot vedea in doua muzee din Ierusalim: Muzeul Rockefeller si Muzeul National.

 

Sapaturile arheologice intreprinse dupa anul 2005 de catre o echipa de cecetatori de la Trinity Southwest University din Albuquerque (SUA) au descoperit la Tall El-Hammam, care se afla la cativa kilometri nord de Marea Moarta, in Iordania, o asezare veche din Epoca Bronzului, considerata a fi biblica Sodoma. Distrugerea ei ar fi fost cauzata de o explozie in aer a unui asteroid de genul celor din Tunguska si Celiabinsk din anul 2013.

 

Concentratia ridicata de saruri a apei atrage turisti nu numai pentru distractie (apa sarata mentine corpul ca pe o pluta la suprafata) ci si pentru terapia unor afectiuni respiratorii sau ale pielii (psoriazis), cu malul din mare. Apa sarata din mare cauzeaza insa usturimi si dureri daca intra in ochi sau daca exista rani in piele. Din acest motiv, sunt interzise inotul, stropirea altora si scufundatul capului in apa.

 

Nivelul scazut al apei si salinitatea mare sunt explicate prin evaporarea intensa si aportul scazut de apa dulce si de aceea exista pericolul de secare a Marii Moarte, nivelul apei scade in fiecare an cu un metru, iar procesul se accelereaza.

 

Planurile de salvare ale Marii Moarte constau in saparea unui canal de 300 de kilometri lungime pana la Marea Rosie, lucrare care ar costa 5 miliarde de dolari americani. In anul 2013, statele Israel, Iordania si Autoritatea Palestiniana au semnat un acord de construire a unei conduce de 180 de kilometri intre Marea Rosie si Marea Moarta.

 

Cand am fost in excursie in martie, am mancat la un restaurant care se afla la cativa kilometri de Marea Moarta.

 



 

Drumul spre Marea Moarta este prin desert, ca in urmatoarele 3 fotografii, facute din autocar, in martie 2022.

 



Si in mai 2022, in urmatoarele 5 fotografii.

 



 

La intrarea pe plaja erau camile, cu care te puteai fotografia. Am dat 2 USD pentru o fotografie (facuta cu mobilul meu).

 



Intrarea la plaja Marii Moarte, in urmatoarea fotografie.

Chiar dupa intrare era un magazin cu faimoasele creme cu minerale de la Marea Moarta. Mi-am luat si eu o crema, cand am fost in mai, dar a fost cam scumpa. Costa 74 shekeli si mi-a cerut 22 USD (la 100 ml), pentru ca nu aveam shekeli. Cand am fost in martie, colegele de grup si-au luat creme mai ieftine, la 5-6 USD (de gramaj mai mic), dar in mai eu nu am mai gasit din acelea si stateam cu gandul la ele, asa ca am dat banii.

 


 

Dupa intrare era o terasa foarte mare si frumoasa, cu mese pe iarba, unde am mancat o inghetata, inainte de plecare. Terasa de la Marea Moarta, in urmatoarele doua fotografii.

 



Apoi se coboara niste scari, cam 10 minute. Scarile de coborare la Marea Moarta, in urmatoarele 4 fotografii, facute in martie 2022.

 



Si in mai 2022, in urmatoarele doua fotografii.

 



Marea Moarta vazuta in martie 2022, in urmatoarele 10 fotografii.

 




 

Marea Moarta vazuta in mai 2022, in urmatoarele 10 fotografii.

 





 

 

 

Recomand vizitarea Marii Moarte, din Israel!

 

 

 

 

 

 









Comments

Popular posts from this blog