Palestina-Wadi Qelt-partea I

 

PALESTINA - WADI QELT -

PARTEA I



 

In acest articol va prezint Wadi Qelt, din Palestina, partea I.

 

 

Primul obiectiv in excursiile din Tara Sfanta a fost Manastirea Sfantul Gheorghe. Am plecat cu autocarul de la Betleem si am ajuns intr-o parcare, in Wadi Qelt, de unde am mers pe jos, pana la manastire, cam 45 minute. Wadi Qelt este o vale din Desertul Iudeei, din Palestina.

 

Drumul este destul de greu, cu pante abrupte, dar este foarte frumos. In mai a fost foarte cald, cea mai calduroasa zi din tot sejurul. Nu am baut multa apa, ceea este o greseala, iar la intoarcere am simtit ca nu mai pot sa urc ultima panta. Am facut o pauza mica si noroc ca am gasit putina umbra (tot drumul a fost prin soare). Mi-am revenit imediat in autocar, la aer conditionat.

 

Wadi Qelt, care este scris, de asemenea si Qilt sau Kelt, fost Nahal Faran (paraul Pharan) este o vale, un rau sau un parau care se varsa in raul Iordan in apropiere de Ierihon, cu putin inainte de a se varsa in Marea Moarta.

 

Wadi Qelt este renumit printr-o serie de repere naturale, biblice si arheologice: un mediu natural bine conservat, cu o populatie bogata de pasari salbatice.

 

In Wadi Qelt este un pod pietonal, inainte de Manastirea Sfantul Gheorghe, despre care multi cred ca ar fi "valea umbrei mortii" din Psalmul 23. Wadi Qelt este paralel cu vechiul drum roman care ducea la Ierihon, locul unde s-a petrecut actiunea din pilda bunului samaritean (Luca 10:29-37). In acest loc pastorii isi duc si astazi turmele la pascut, chiar asa cum sunt descrisi in Ezekiel 34 si Ioan 10:1-16.

 

Istoricul Wadi Qelt

Epoca Bronzului si Epoca Fierului

 

Qubur Bani Isra'in sunt structuri din piatra foarte mari din Epoca Bronzului, care se ridica pe un platou stancos cu vedere la Wadi Qelt.

 

Perioadele Elenistica si Romana

 

Au fost gasite cateva apeducte de-a lungul apei curgatoare, iar cel mai vechi dateaza din perioada Hasmoneana (secolul al II-lea I.Hr.). Apeductele transportau apa din trei izvoare principale, pana in Campia Ierihonului.

 

Palatele de iarna ale regilor Hasmoneeni si a lui Irod cel Mare sunt in capatul inferior al vaii, care ajunge in Campia Ierihonului. O structura din palatele regale de iarna hasmoneene, ca o sinagoga, este cunoscuta acum sub numele de Sinagoga Wadi Qelt si se crede ca este una dintre cele mai vechi sinagogi din lume, desi identificarea sa ca sinagoga este contestata de unii savanti.

 

In timpul Primului Razboi Evreiesc cu Roma, liderul insurgentilor Simon bar Giora ar fi rezistat in pesterile din aceasta vale, cunoscuta anterior ca Paraul Pharan.

 

Monahismul roman tarziu si bizantin

 

Wadi Qelt ontine manastiri si locatii vechi crestine. Potrivit traditiei, primul asezamant monahal din Desertul Iudeei, Pharan Iavra, a fost infiintat de Sfantul Hariton Marturisitorul, spre sfarsitul secolului al III-lea, in Wadi Qelt de Sus, o zona cunoscuta de greco-ortodicsi sub numele de Valea Pharan.

 

Manastirea Sfantul Gheorghe a fost fondata de Ioan de la Teba in jurul anului 480 D.Hr. si a devenit un centru spiritual important in secolul al VI-lea, sub Sfantul Gheorghe de la Hozeva. Pustnicii care traiau in pustiile din stancile din apropiere se intalneau in manastire pentru o liturghie saptamanala si o masa comunala.

 

O alta manastire bizantina a fost excavata pe locul cunoscut in araba Khan Saliba. Putinele sale ramasite sunt situate in partea stanga a intersectiei in T a drumului care leaga Autostrada 1 moderna, cu drumul vechi de pe Urcusul Adummim (mergand spre dreapta se ajunge la Ierihon, in campia de dedesubt).

 

Manastirea Sfantul Adam, din secolul al V-lea a fost construita acolo "caci acolo a stat si a plans pierderea Paraclisului" (Epifanie). Arheologii au gasit mozaicuri bizantine frumoase la fostul loc de pelerinaj.

 

1967 si dupa

 

Zona a fost ocupoata de Israel in anul 1967. Pe data de 20 decembrie 1968, locotenent-colonelul israelian Zvi (Tzvika) Ofer, comandantul unitatii de elita Haruv, fost guvernator militar al Nablusului si beneficiarul medaliei israeliene de valoare a fost ucis in actiune in Wadi Qelt in timp ce urmarea militantii arabi care au trecut Iordanul.

 

Turism

 

Israelul a declarat partile superioare ale Wadi Qelt ca zona protejata, sub numele de Rezervatia Naturala Ein Prat.

 

O mare parte din Wadi Qelt este un traseu popular pentru drumetii palestinieni si israelieni. Se fac drumetii de la orasul Hizma pana la Ierihon, o calatorie de 25 de kilometri si o coborare de 850 de metri. Excursionistii israelieni, palestinieni si straini folosesc potecile marcate partial de-a lungul Wadi Qelt.

 

Palestinienii pot sa viziteze, in general, cand vin din Nablus, Ramallah si Ierusalim, fara a fi nevoiti sa treaca prin puncte de control.

 

Beduinii

 

Wadi Qelt este folosit de multi ciobani beduini. Unii beduini si locuitori ai Ierihonului isi castiga de asemenea, existenta in apropierea Manastirii Sfantul Gheorghe, oferind plimbari cu magarul pelerinilor si vanzandu-le bauturi si suveniruri.

 

Relevanta religioasa

Biblia ebraica

 

Iosua 15:7; 18:7 mentioneaza Adummim in legatura cu o ascensiune care duce de la Ierihon spre Ierusalim. Ascensiunea pe Adummim sau partea sa inferioara, este identificata cu Wadi Qelt.

 

Paraul Chorath sau Cherath, mentionat in 1 Regi 17:3 ca fiind unul dintre ascunzatorile Profetului Ilie a fost identificat de unii cu Wadi Qelt, la Manastirea Sfantul Gheorghe. Au fost propuse si alte identificari. Wadi Qelt a fost uneori identificat cu Perath-ul biblic mentionat de Ieremia 13:5. Este posibil ca psalmistul sa fi avut in minte Wadi Qelt cand a scris Psalmul 23.

 

Traditia crestina

 

O traditie sustine ca acesta este locul din desert unde Ioachim, tatal Fecioarei Maria s-a rugat pentru a fi binecuvantat cu un copil si a primit promisiunea de la ingerul lui Dumnezeu, asa cum este povestit in Proto-Evanghelia aprocrifa a lui Iacov.

 

O pestera a Sfintei Ana, locuita de pustnici pana acum cateva decenii este legata de aceasta traditie. Manastirea Sfantul Gheorghe, legata, de asemenea de traditia mariana este construita in stancile Wadi Qelt, la mica distanta in amonte de Pestera Sfintei Ana.

 

Parcarea de la intrarea in Wadi Qelt, spre Manastirea Sfantul Gheorghe, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Drumul prin Wadi Qelt, in martie 2022, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Si in mai 2022, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Drumul prin Wadi Qelt, in martie 2022, in urmatoarele 7 fotografii.

 




Si in mai 2022, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Manastirea Sfantul Gheorghe din Hozeva, vazuta in martie 2022, in urmatoarele 6 fotografii.

 




Si in mai 2022, in urmatoarea fotografie.

 



Beduini cu turmele lor in Wadi Qelt, in urmatoarea fotografie, facuta din autocar.

 



Wadi Qelt si Manastirea Sfantul Gheorghe din Hozeva, vazute in martie 2022, in urmatoarele doua fotografii.

 



Si in mai 2022, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Podul pietonal peste Wadi Qelt, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Se poate merge si cu magarul prin Wadi Qelt, costa 50 USD/dus-intors (in martie 2022).

 


 

 

 

 

Va urma....

 

 

 

 

 

 






Comments

Popular posts from this blog