Viena-Cripta Capucinilor

 

VIENA - CRIPTA CAPUCINILOR

 


 

In acest articol va prezint Cripta Capucinilor din Viena.

 

 

Cripta Capucinilor se afla pe strada Tegetthoffstrasse 2, Viena. Programul Criptei Capucinilor este zilnic, intre orele 10.00 - 18.00, ultima intrare este admisa la ora 17.30, iar un bilet costa 8 EURO (nu cumparasem cardul cand am vizitat cripta).

 

Mie nu imi place sa vizitez cripte si cimitire. Cripta Capucinilor este faimoasa si era chiar in spatele hotelului unde am fost cazati, de aceea am zis sa intram si noi. Biserica Capucinilor mi-a placut.

 

Biserica Capucinilor (in germana: Kapuzinerkirche) din Viena este o biserica si manastire condusa de Ordinul Fratilor Mici Capucini. Situata in Piața Neuer Markt din Innere Stadt, langa Palatul Hofburg, Biserica Capucinilor este cea mai faimoasa deoarece contine Cripta Imperiala, locul final de odihna al membrilor Casei de Habsburg. Numele oficial al bisericii este Biserica Sfanta Maria a Ingerilor, dar este cunoscuta in Viena sub denumirea de Biserica Capucinilor.

 

Cripta Capiucinilor din Viena (in germana: Kapuzinergruft), cunoscuta si sub denumirea de Cripta Imperiala (in germana: Kaisergruft) este, incepand cu anul 1633 principalul loc de inmormantare al dinastiei de Habsburg (imparati ai Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, ulterior imparati ai Austriei) si ai descendentilor lor.

 

Cripta Capiucinilor se afla in centrul Vienei, sub biserica si manastirea calugarilor capucini.

 

Cripta Capiucinilor este alcatuita din 10 camere tombale, interconectate prin tuneluri, care au fost construite in functie de necesitati. Aici au fost inhumate trupurile a 142 de persoane, precum si urnele cu cenusa a altor 4 persoane, deci in total 146 de aristocrati isi au locul de veci in cripta. Printre acestia sunt 12 imparati si 18 imparatese. Aristocratii care au fost inmormantati in Cripta Capiucinilor au detinut cel putin titlul de arhiduci sau arhiducese de Habsburg.

 

In Cripta Capiucinilor se pot vedea 103 sarcofage si 5 urne pentru depunerea inimilor, care au fost realizate intr-o vatrietate de stiluri, de la puritan auster pana la rococo exuberant. Sarcofagul Imparatului Francisc Josef I este din piatra, iar toate celelalte sunt din metal.

 

Prima inhumare a avut loc in Cripta Capiucinilor in anul 1633, cand au fost aduse aici sarcofagele Imparatului Matthias si a sotiei sale, Imparateasa Anna. In anul 1989 a fost inmormantata in Cripta Capiucinilor Imparateasa Zita de Bourbon-Parma, sotia ultimului imparat al Austriei, Carol I. Ultima inmormantare care a avut loc in Cripta Capiucinilor a fost pe data de 11 iulie 2011, cand a fost depus corpul neinsufletit al lui Otto von Habsburg, fiul cel mai mare al Imparatului Carol I al Austriei.

 

Cripta Capiucinilor a fost renovata si restaurata de mai multe ori, iar in anul 1960 au fost transferate 26 sarcofage intr-o camera tombala noua. In acelasi an au inceput eforturile pentru eliminarea umiditatii din cripta. In anul 2003 s-a facut o remodelare a portiunii de acces, astfel incat ruta actuala a vizitatorilor duce pe la toate sarcofagele, in ordine cronologica. Tot in acelasi an s-a introdus aer conditionat in cripta, pentru a controla umiditatea.

 

De la inceput, pana in zilele noastre, Cripta Capiucinilor a fost ingrijita si administrata de calugarii capucini.

 

Cripta Capiucinilor este una dintre cele mai mari atractii ale Vienei.

 

Istoricul Criptei Capiucinilor

 

Anna de Tirol, sotia Imparatului Matthias a conceput ideea manastirii capucinilor si a unei cripte funerare pentru ea si sotul ei, care sa fie construite in vecinatatea Castelului Hofburg din Viena. Ea a asigurat fondurile necesare in testamentul pe care l-a facut pe data de 10 noiembrie 1617 si a murit dupa 1 an, in 1618, cand fondurile au fost disponibile si s-a inceput planificarea si constructia manastirii si criptei.

 

Piatra de temelie a fost pusa pe data de 8 septembrie 1622 in prezenta Imparatului Ferdinand al II-lea, iar progresul constructiei a fost lent, datorita distrugerilor Razboiului de Treizeci de Ani. Biserica a fost sfintita pe data de 25 iulie 1632. La Pastele anului urmator, sarcofagele simple care contineau ramasitele imparatului Matthias si a imparatesei Anna au fost transferate cu ceremonie mare in Cripta Capiucinilor, in zona care se numeste acum Seiful Fondatorilor.

 

Imparatul Leopold a marit Cripta Capiucinilor in anul 1657 in zona de sub naosul bisericii, iar fiul sau, Imparatul Josef I a extins-o mai spre vest si a construit o alta camera mausoleu si o capoela la est, dar mai stangaci, incepand bolta pe care fratele sau, Imparatul Carol al VI-lea a continuat-o spre vest in anul 1720, care se extinde sub corul absidei de deasupra. Pentru prima data de la inceperea constructiei, a fost implicat un arhitect renumit, Lukas von Hildebrandt, pentru a extinde cripta.

 

In anul 1754, fiica sa, Imparateasa Maria Tereza a extins cripta mai spre vest, pe langa biserica de mai sus, in gradina manastirii, cu adaosul ei cu cupola, care permite intrarea luminii naturale. Domul si cripta impunatoare sunt operele arhitectului Jean Jadot de Ville-Issey. In timpul domniei nepotului ei, Imparatul Francisc al II-lea, arhitectul Johann Aman s-a intors spre nord, pentru a construi extinderea sa, in anul 1824.

 

Manastirea din jurul bisericii a cazut in paragina dupa 200 de ani de utilizare constanta, asa ca in anul 1840, in timpul Imparatului Ferdinand, manastirea a fost daramata si reconstruita, dar nu si biserica. Ca parte a acestui proiect, arhitectul Johann Höhne a construit Bolta Ferdinand si Bolta Toscana in subsolul noii structuri a criptei.

 

In anul 1908, cu ocazia jubileului care a sarbatorit 60 de ani de domnie, Imparatul Franz Josef l-a rugat pe arhitectul Cajo Perisic sa construiasca o alta camera mausoleului si o capela la est de boltile lui Franz al II-lea si Ferdinand. Totodata, de fiecare parte a bisericii au fost create noi anexe pentru vizitatori.

 

Pana in anul 1960, luand in considerare starea de deteriorare a mormintelor era evident ca mediul in care se schimbau caldura si umiditatea trebuia controlat, daca se dorea ca sarcofagele istorice sa supravietuiasca pentru generatiile viitoare. Asa ca a fost construita Bolta Noua, la nord de Bolta Toscana a lui Ferdinand si Franz Josef. Bolta Noua a fost construita de catre arhitectul Karl Schwanzer, iar usile sale metalice au gost facute de sculptorul Rudolf Hoflehner. Aceasta bolta a adaugat aproximativ 20% la spatiul criptei si a fost folosita pentru rearanjarea masiva a mormintelor din bolti.

 

Mica bolta initiala a adapostit, pe langa mormintele celor doi ctitori, pe cele ale unei duzini de copii si a fost denumita Bolta Ingerului. Acestea au fost mutate in nise deschise nou facute, in peretele frontal al Boltei Leopold. Mormintele selectate din diferite alte bolti au fost mutate in Bolta Noua si grupate pe teme precum Episcopii, stramosii directi ai ultimului imparat domnitor si familia imediata a Arhiducelui Carol, invingatorul de Aspern.

 

Alte 37 de morminte ale unor minori si membri minori ai familiei conducatoare au fost zidite in 4 piloni creati in Bolta Ferdinand. Astfel, aproximativ jumatate din toate mormintele au fost mutate din boltile originale in locuri mai ordonate, ca parte a acestei mari reorganizari.

 

In anul 2003, un alt proiect a facut ca aceasta cripta sa fie accesibila vizitatorilor cu dizabilitati si a deschis usi nefolosite anterior, astfel incat traseul vizitatorilor sa nu mai necesite 100% backtracking, care era necesar inainte. Intreaga cripta a fost, de asemenea prevazuta cu aer conditionat, pentru a preveni deteriorarea mormintelor.

 

Biserica Capucinilor din Viena, cu intrarea in cripta, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Cripta Capucinilor

 


Interiorul Bisericii Capucinilor, in urmatoarele 10 fotografii.

 




Cripta Capucinilor, in urmatoarele fotografii.

 

Seiful Fondatorilor (mormintele Imparatului Matthias si a Imparatesei Anna)

 


 

Mormantul Mariei Magdalena, fiica Imparatului Leopold I (mijloc)

 

Mormantul Eleonorei Magdalena von Pfalz - Neuburg (dreapta)

 

Mormantul Imparatului Leopold I

 

Mormantul Mariei - Elisabeta, fiica Imparatului Leopold I

 

Mormantul Mariei Anna, fiica Imparatului Carol al VI-lea

 

Mormantul Imparatului Carol al VI-lea, fiul lui Leopold I

 


Bolta Maria Tereza, in urmatoarele doua fotografii.

 

Mormantul Imparatesei Maria Tereza, cu mormantul Imparatului Josef al II-lea in spate

 


Mormantul Imparatului Franz al II-lea (I)

 


Mormantul Imparatului Ferdinand I

 

Mormantul lui Carol Josef von Lothringen

 


 

Mormantul Imparatului Franz Josef (mijloc)

 

Imparatul Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei

 


Bolta Noua, in urmatoarea fotografie.

 


 

Mormantul Arhiducelui Franz al V-lea von Osterreich - Este (mijloc)

 

Bolta Maria Tereza, in urmatoarea fotografie.

 

Mormantul Printesei Elisabeta Cristina von Braunschweig

 



Bolta Maria Tereza, in urmatoarele 3 fotografii.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Comments

Popular posts from this blog