Israel-Manastirea Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor

 

ISRAEL - MANASTIREA SCHIMBAREA LA FATA DE PE MUNTELE TABOR

 


 

In acest articol va prezint Manastirea Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor, din Israel.

 

 

Muntele Tabor se afla in partea de sud a regiunii istorice Galileea din Israel si ajunge la o altitudine maxima de 575 de metri. Pe Muntele Tabor a avut loc Schimbarea la Fata, in care Iisus a fost vazut de apostolii Sai intr-o lumina noua, conform evanheliilpor sinoptice (Matei 17:1-9; Marcu 9:2-8; Luca 9:28-36). Conform aelorasi evanghelii, Iisus a devenit stralucitor, a vorbit cu proorocii Moise si Ilie, fiind numit Fiul lui Dumnezeu.

 

Muntele Tabor - Manastirea Schimbarea la Fata

 

Manastirea Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor este o manastire greco - ortodoxa inchinata evenimentului din viata Mantuitorului prin care oamenilor li s-a aratat lumina necreata a lui Dumnezeu.

 

Muntele Tabor se afla la capatul estic al Vaii Iezreel, in regiumea Galileea Inferioara. Muntele se afla la 9 kilometri est de Nazaret si la 17 kilometri vest de Marea Galileei si mai poarta denumirea de Muntele Schimbarii la Fata a lui Hristos.

 

Muntele Tabor a fost, inca din timpurile anitice un loc important de aparare, datorita pozitiei sale strategice, aflat pe cel mai important drum antic din zona, Via Maris, care ducea din nordul pana in sudul tarii. Pe Muntele Tabor se afla la acea vreme o fortareata mareata, ale carei ruine se mai pot vedea si astazi, prin vegetatie. Fortareata de pe Muntele Tabor era cunoscuta inca de pe vremea Primului si celui de Al Doilea Templu iudaic, iar apoi in perioadele greceasca, romana si cruciata, ajungand treptat in ruina.

 

Nu toti sunt de parere ca Muntele Tabor ar fi fost locul exact in care Iisus Hristos ar fi mers cu cei trei ucenici ai Sai. Sunt pareri care sustin ca existenta unui fort de armata aici ar fi fost o piedica in alegerea acestui munte ca loc al minunatului eveniment. In vremea Mantuitorului, acest deal numit "munte" ar fi fost pustiu, ceea ce i-a si permis sa-l foloseasca drept loc de odihna si rugaciune, in momentul Schimarii la Fata.

 

Incepand cu secolul al IV-lea, crestinii au inceput sa faca adevarate pelerinaje si slujbe in acest loc, identificand o piatra de aici drept loc al Schimbarii la Fata.

 

Locul este foarte important si pentru iudei, deoarece a fost binecuvantat de Moise. Iudeii identifica acest loc si cu acela in care s-a petrecut lupta dintre Barac si Iabin, mentionata in Vechiul Testament.

 

Spre deosebire de Muntii Nazaretului, Muntele Tabor este unic in toate caracteristicile sale, atat in ceea ce priveste forma, cat si structura geologica. Desi arata ca un vulcan stins, Muntele Tabor nu are niciun element vulcanic. Platoul acestui deal calcaros are forma eliptica, pantele lui sunt destul de abrupte, iar privelistea este foarte frumoasa.

 

Astazi sunt doua sate de arabi la baza muntelui: Shibli-Umm al-Ghanam, in partea lui estica si Daburiyya, in partea vestica. Arabii numesc acest deal "Jebel et-Tur", adica "Muntele Muntilor". Tot aici se mai afla si o comunitate de evrei, numita Kfar Tavor.

 

Muntele Tabor, Muntele Sfant al Schimbarii la Fata a gazduit pe el trei biserici crestine, inchinate maretului eveniment, dupa cum a marturisit un pelerin anonim din anul 570. Un alt pelerin, numit Willibaldus a mentionat ca in anul 723 pe Muntele Tabor mai era o singura biserica, inchinata " lui Hristos, lui Moise si lui Ilie". Astazi, pe Muntele Tabor sunt doua manastiri crestine, una ortodoxa si una franciscana. Manastirea greco - ortodoxa se afla in partea de nord - est a muntelui, in varful platoului, in timp ce manastirea catoloca se afla in partea sudica a muntelui.

 

Scurt istoric al Manastirii Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor

 

Prima mentiune a existentei unei fortarete pe acest munte dateaza inca din secolul al III-lea I.Hr., cand o armata seleucida s-a asezat aici. In anul 66, locul a fost refortificat de catre Iosif, in cadrul primei Revolte Iudaice, insa in anul urmator ea a cazut sub Imparatul roman Vespasian. In anul 348, Episcopul Chiril al Ierusalimului a spus ca pentru el "Muntele Tabor este cel pe care s-a urcat Hristos, iar nu Muntele Hermon", dupa cum marturisesc unii.

 

Pana la sfarsitul secolului al IV-lea, pe Muntele Tabor s-a inaltat deja o biserica crestina. Pana in anul 570, trei biserici bizantine s-au inaltat pe munte, sau cel putin o manastire mareata cu trei capele, inchinate lui Hristos, lui Moise si lui Ilie. Pana in secolul al VII-lea, pe munte era deja inaltata o manastire puternic fortificata, a calugarilor armeni. In secolul al IX-lea, aici a fost mentionat un episcop grec.

 

Muntele Tabor a fost considerat un loc sfant in perioada cruciatilor, cand aici se aflau o multime de chilii de calugari sihastri. A fost numit un staret latin in aceasta manastire, la scurt timp dupa anul 1099. Aceasta manastire greco - ortodoxa a fost pusa sub indrumarea unei comunitati benedictine intre anii 1103 - 1128. La acea vreme existau inca pe munte trei biserici bizantine sau trei capele simple.

 

Armata musulmanilor a atacat si devastat manastirea in anul 1113, dar aceasta a fost reinfiintata peste doi ani, in anul 1115. La un moment dat, in secolul al XII-lea, vechea biserica bizantina cu trei abside a fost inlocuita cu o bazilica romanica cu trei abside. Aceasta a incadrat piatra pe care se credea ca ar fi stat Hristos, in momentul Schimbarii la Fata. In partea de nord si de sud a manastirii se afla cladirile manastirii benedictine, care includ o capela si o baie.

 

In anul 1183, o parte a armatei lui Saladin a urcat muntele si a devastat manastirea greceasca, dar nu a reusit sa devasteze si manastirea catolica, puternic fortificata pana in anul 1187. Incepand cu anul 1212, doi conducatori militari din dinastia Ayyubida (Adil si Mu'azzam Isa) au construit ziduri puternice si fortificatii de jur imprejurul platoului Muntelui Tabor, cu scopul de a supraveghea drumul care ducea la Acra. Fortificatia avea 13 turnuri. Dupa un atac aproape reusit al cruciatilor din anul 1217, Mu'azzam a daramat fortificatiile.

 

Se pare ca Manastirea Schimbarea la Fata a supravietuit neatinsa in toata aceasta perioada si multimi de pelerini au continuat sa vina aici. Muntele Tabor a ajuns din nou in mainile francilor, intre anii 1229 si 1241. In anul 1255, manastirea a fost data in grija Cavalerilor de la Malta, insa in anul 1263, sultanul Baybars a distrus biserica manastirii si intreg Muntele Tabor a fost transformat in parc de vanatoare pentru mameluci.

 

In secolul al XIV-lea, comunitatea locala crestina s-a ocupat de scoaterea la lumina a ruinelor vechii manastiri de pe Muntele Tabor. In data de 6/19 august, crestinii urcau pe munte cu prapuri si cruci, pentru a sluji Sfanta Liturghie, obicei impamantenit peste secole. In anul 1631, Fakhr al-Din a dat franciscanilor dreptul de a locui pe Muntele Tabor, drept care a fost recunoscut si de otomani, in secolele XVII - XVIII. Franciscanii au locuit in camerele ramase in picioare din vechea cetate, in fosta baie, pana la descoperirea ruinelor bisericii cruciate, in anul 1858, cand a inceput si reconstruirea ei. In anul 1924 s-a finalizat biserica actuala, construita pe ruinele celei din secolul al XII-lea.

 

In secolul al XIII-lea, manastirea ortodoxa bizantina ajunsese deja cu totul pustie. Arhimandritului Irinarh Roseti de la Manastirea Neamt a plecat in anul 1843 cu ucenicul sau, Nectarie Banul la Locurile Sfinte si s-au stabilit pe Muntele Tabor. Ei au petrecut aici impreuna 16 ani. In anul 1859, arhimandritul a inceput constructia bisericii Manastirii Schimbarea la fata a Domnului de pe Muntele Tabor. El nu a reusit sa termine lucrarea, deoarece a murit pe data de 26 decembrie 1863, fiind inmormantat in biserica inceputa de el si terminata de ucenicul sau, Nectarie.

 

Locul de egumen a fost luat de ucenicul sau, ierodiaconul Nectarie Banul. El a terminat manastirea si a mentinut randuiala slujbei in limba romana pana in anul 1890, cand, datorita batranetii si suferintelor s-a retras la Manastirea Sfantul Sava. In zilele noastre, Manastirea Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor este locuita de calugari greci si apartine canonic de Mitropolia Ortodoxa de Nazaret.

 

Manastirea Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor - arhitectura locului

 

Astazi, Muntele Tabor se poate urca pe jos, pe un drum care serpuieste in curbe stranse, panta abrupta sau cu microbuzul. Acum aproape 1600 de ani, acest drum era extrem de greu de parcurs, erau peste 4.500 de trepte sapate in piatra muntelui.

 

Mai pot fi vazute si astazi zidurile din secolul al XIII-lea care inconjoara varful Muntelui Tabor. Platoul muntelui este impartit intre greco - ortodocsi (la nord - est) si romano - catolici (la sud - est). In partea de vest a muntelui se afla ruinele fortificatiei lui Iosif. In manastirea latina se ajunge trecand prin Poarta Vanturilor, care a fost initial poarta fortaretei lui al-Adil.

 

Pastrand traditia ascetica, in partea de nord - vest a Muntelui Tabor se afla Biserica Sfantului Melchisedec. Numele ei se trage de la o traditie din secolul al IV-lea, conform careia Melchisedec a petrecut sapte ani in sihastrie, pe acest munte, inainte de a-l intalni si a-l binecuvanta pe Avraam. Cea mai mare parte a acestei biserici a fost ridicata in secolul al XIX-lea, folosindu-se insa materiale de la o constructie mai veche.

 

Biserica Schimbarii la Fata a fost construita intre anii 1919 si 1924 si este o biserica romano - catolica a ordinului franciscan. Arhitectul care a facut planurile pentru aceasta biserica si a altor biserici din Israel a fost Antonio Barluzzi. Biserica a fost construita pe ruinele unei biserici bizantine din secolul V sau VI si ale unei biserici a cruciatilor din secolul al XII-lea, care a fost construita in onoarea lui Tancred, print al Galileei. Fratii care deservesc biserica locuiesc langa ea, intr-o manastire construita in anul 1873.

 

Biserica Schimbarii la Fata este cladita din trei nave, care sunt separate prin doua randuri de coloane, care sustin arcadele. In cele doua clopotnite din fiecare parte a intrarii in cladire sunt doua capele. Capela de nord este dedicata lui Moise si contine o imagine a lui cand primeste Tablele de Piatra (sau Tablele Legii, sau Tablele lui Moise) pe Muntele Sinai, iar capela de sud este dedicata profetului Ilie si contine o imagine a lui in confruntarea cu profetii lui Ba'al in Kerem -  Hacarmel.

 

In partea de sus a bisericii, deasupra altarului este un mozaic care descrie Schimbarea la Fata si la sarbatoarea Schimbarii la Fata, care incepe pe 6 august, el este iluminat de raze de soare reflectate de o placa din sticla din podeaua bisericii.

O stanca de langa intrarea in biserica are o gravura in greaca veche si langa ea o gravura a crucii. In apropiera locului se afla vestigiile Manastirii San Salvatore (Monastère St. Salvador), care a fost fondata de Ordinul Sfantului Benedict in anul 1101.

 

Muntele Tabor - Minunea anuala petrecuta la Schimbarea la Fata

 

Pe Muntele Tabor se petrece anual o minune mai putin cunoscuta decat cea care se petrece la Boboteaza, cand raul Iordan isi schimba cursul sau la Inviere, cand Sfanta lumina coboara din cer. Cand crestinii sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului (nopatea dintre 18 - 19 august, pe stil vechi), pe Sfantul Munte Tabor, in timpul Sfintei Liturghii, coboara asupra manastirii ortodoxe un nor luminos care nu are caracteristicile unui nor obisnuit.

 

Norul se arata ca fiind lucrarea lui Dumnezeu, el aparand o singura data pe an, in acelasi loc si la aceeasi vreme. Odata cu privegherea care se face in biserica, din varful muntelui se poate vedea, din directia Nazaretului o fasie portocalie de nori care se misca intr-un mod unic. Aceasta nu dispare de pe cer pana noaptea tarziu.

 

In momentul slujirii Sfintei Liturghii, norul vine deasupra Muntelui Tabor. Cand se canta Imnul Heruvic, norul incepe sa se aseze peste manastirea ortodoxa. Din nor se desprind bucati de forma unor sfere mici albe, care ajung deasupra turlei bisericii. Aceasta minune se poate vedea de catre oricine, nimeni nu poate sa conteste prezenta si particularitatile acestui nor unic.

 

Noi am urcat pe Muntele Tabor cu mai multe microbuze. In manastire ne-a intampinat o maicuta romanca.

 

Imagini vazute de pe Muntele Tabor, in martie 2022, in urmatoarele doua fotografii.

 



Muntele Tabor si Manastirea Schimbarea la Fata, vazute in martei 2022, in urmatoarea fotografie.

 


Poarta de intrare in Manastirea Schimbarea la Fata, vazuta in martie 2022, in urmatoarea fotografie.

 


Curtea Manastirii Schimbarea la Fata, vazuta in martie 2022, in urmatoarele doua fotografii.

 

Icoana Schimbarii la Fata a Domnului

 


Fatada Manastirii Schimbarea la Fata, vazuta in martie 2022, in urmatoarele doua fotografii.

 



Interiorul Manastirii Schimbarea la Fata, vazut in martie 2022, in urmatoarele 9 fotografii.

 





 

Icona Schimbarii la Fata a Domnului, din biserica, in urmatoarea fotografie. In centrul reprezentarii este Hristos, invesmantat in alb. La picioarele sale sunt cazuti cu fetele la pamant Apostolii sai, Petru, Iacob si Ioan, iar de o parte si de alta sunt prezenti Moise si Ilie.

 


Curtea Manastirii Schimbarea la Fata, vazuta in martie 2022, in urmatoarele 8 fotografii.

 





Muntele Tabor vazut in mai 2022, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Poarta de intrare in Manastirea Schimbarea la Fata, vazuta in mai 2022, in urmatoarele doua fotografii.

 



Curtea Manastirii Schimbarea la Fata, vazuta in mai 2022, in urmatoarele 3 fotografii.

 


Fatada Manastirii Schimbarea la Fata, vazuta in mai 2022, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul Manastirii Schimbarea la Fata, vazut in mai 2022, in urmatoarele 16 fotografii.

 

Altarul bisericii

 

Icona Schimbarii la Fata a Domnului, din biserica

 

Nava laterala

 



Nava centrala

 


Nava laterala

 


Drumul de coborare cu microbuzul de pe Muntele Tabor, in mai 2022, in urmatoarele 8 fotografii.

 





 

 

Recomand vizitarea Manastirii Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor, din Israel!

 

 

 

 








Comments

Popular posts from this blog