Malta-Valletta-Gradinile Superioare Barrakka

 

MALTA - VALLETTA -

GRADINILE SUPERIOARE BARRAKKA

 

 


 

 

In acest articol va prezint Gradinile Superioare Barrakka din Valletta, Malta.

 

 

Am vizitat Malta in perioada 21 - 25 iunie 2023, impreuna cu familia. Noi am vrut sa vizitam Malta acum cativa ani, dar au fost restrictii de Covid si nu am mai putut merge. Am fost cazati la Sliema, un oras aflat la 8 kilometri de Valletta, capitala Maltei. Transportul in comun nu este bine pus la punct in Malta, dar noi am mers numai cu UBER si odata cu BOLT, chiar si intre orase si preturile au fost foarte convenabile. Ne-a placut foarte mult in Malta!

 

Malta este o tara insulara din Europa de Sud, formata dintr-un arhipelag in Marea Mediterana.

 

Gradinile Superioare Barrakka sunt niste gradini publice din Valletta, Malta. Impreuna cu Gradinile Inferioare Barrakka din acelasi oras ofera o vedere panoramica a Marelui Port.

 

Gradinile sunt localizate pe nivelul superior al Bastionului Sfintilor Petru si Pavel, care a fost construit in anii 1560. Nivelul inferior al bastionului contine Bateria de Salut.

 

Gradinile Superioare Barrakka din Valletta sunt situate in cel mai inalt punct al fortificatiilor, oferind o vedere excelenta a Marelui Port. Se poate spune cu adevarat ca este una dintre cele mai impresionante vederi ale unui port de oriunde din Mediterana.

 

De aici se pot admira fortificatiile Fortului St.Angelo si Cele Trei Orae, Vittoriosa, Senglea si Cospicua.

 

Chiar sub balcon se afla Bateria de Salut, care a fost restaurata si au fost plasate aici tunuri din secolul al XIX-lea. O societate de patrimoniu organizeaza o reconstituire a tragerii cu tunurile in fiecare zi, la pranz.

 

Arcurile terasate ale gradinii au fost construite in anul 1661 de cavalerul italian Fra Flaminio Balbiani. Ele au fost initial acoperite, dar tavanul a fost indepartat dupa Rascoala Preotilor din anul 1775.

 

Zona terasei

 

Gradinile au fost folosite initial pentru a oferi recreere cavalerilor de limba italiana a Ordinului Sfantului Ioan, dar au fost deschise publicului dupa sfarsitul ocupatiei franceze a Maltei in 1800.

 

In parc exista mai multe monumente si memoriale pentru o serie de oameni de seama, printre care Gerald Strickland, Sir Thomas Maitland si Sir Winston Churchill. In gradina se afla si o replica a statuii Les Gavroches (Baietii de strada) a sculptorului maltez Antonio Sciortino. Sculptura originala din bronz se gaseste la Muza (Muzeul National de Arte Frumoase).

 

Este cel mai inalt punct al zidurilor orasului si astfel terasa invecinata ofera o vedere clara a Marelui Port, a Celor Trei Orase, precum si asupra santierului naval si a partilor inferioare ale capitalei.

 

Gradinile sunt legate de santul din Valletta si de debarcaderul Lascaris din apropiere prin Liftul Barrakka. Primul lift din zona a fost construit in anul 1905, dar a fost inchis in anul 1973 si demontat in anul 1983. Ascensorul vechi poate fi vazut in functiune in filmul britanic de aventura din anul 1968, A Twist of Sand. Un lift nou a fost inaugurat pe data de 15 decembrie 2012.

 

Am mers cu UBER de la Sliema la Valletta si am platit 10,56 EUR.

 

Programul de vizitare al Gradinilor Superioare Barrakka din Valletta este zilnic, intre orele 07.00 - 22.00. Un bilet de intrare costa 3 EUR, iar pentru lift costa 1 EUR dus/intors, se plateste separat, direct la lift.

 

Ceremonia tragerii cu tunul este in fiecare zi, la orele 12.00. Noi am ajuns chiar cand a inceput ceremonia.

 

Intrarea la Gradinile Superioare Barrakka, in urmatoarea fotografie.

 


Panorama care se vede din Gradinile Superioare Barrakka, in urmatoarele 8 fotografii.

 






Balconul Gradinilor Superioare Barrakka, in urmatoarea fotografie.

 


Intrarea in Bateria de Salut, in urmatoarea fotografie.

 


Ceremonia tragerii cu tunul, in urmatoarele doua fotografii.

 




Balconul Gradinilor Superioare Barrakka, in urmatoarele 3 fotografii.

 




 

Ceremonia tragerii cu tunul, in urmatoarea fotografie.

 


Panorama care se vede din Gradinile Superioare Barrakka, in urmatoarele 3 fotografii.

 


Ceremonia tragerii cu tunul, in urmatoarele 4 fotografii.

 


 

Momentul tragerii cu tunul, in urmatoarele doua fotografii.

 



Statuia Les Gavroches, in urmatoarea fotografie.

 


Panorama care se vede din Gradinile Superioare Barrakka, in urmatoarele 11 fotografii.

 








Arcurile terasate ale gradinii, in urmatoarea fotografie.

 




Am stat la o terasa in gradini si luat doua inghetate si un Sprite, care ne-au costat 11 EUR. Terasa, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Liftul Barrakka, in urmatoarele 8 fotografii.

 






 

 

Recomand vizitarea Gradinilor Superioare Barrakka din Valletta!

 

 

 

 

 

 




Comments

Popular posts from this blog