Malta-Cele Trei Orase

 

MALTA - CELE TREI ORASE

 


 

In acest articol va prezint Cele Trei Orase (The Three Cities) din Malta si anume Cospicua, Senglea si Vittoriosa, vazute din plimbarea cu barca pe mare.

 

 

Dupa ce am vizitat Gradinile Superioare Barrakka din Valletta, era programat sa mergem la Gradinile Inferioare Barrakka din Valletta, trebuia sa mergem pe jos cam 15 minute. Dar am vazut Liftul Barrakka, despre care nu citisem nimic si am hotarat sa mergem si noi cu el.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Gradinile Superioare Barrakka din Valletta, Malta, le gasiti aici.

 

Dupa ce am coborat din lift, am traversat strada si am vazut portul si un afis pe care scria ca o plimbare cu barca la Cele Trei Orase costa 2 EUR/persoana, pentru 30 de minute. Noua ne spusese soferita de pe UBER care ne-a dus la Valletta sa vizitam Cele Trei Orase, despre care nu citisem nimic inainte. Citisem numai despre Vittoriosa. Asa ca am hotarat sa fecem o plimbare cu barca pe mare. Nu am mai ajuns la Gradinile Inferioare Barrakka din Valletta, dar nu imi pare rau, pentru ca mi-a placut mai mult plimbarea cu barca. Si nu in ultimul rand, am fost placut surprinsa, cu un obiectiv despre care nu stiam.

 

Cand am ajuns in port tocmai pleca o barca si a venit urmatoarea. Barcagiul ne-a spus ca pretul este 8 EUR/persoana. Nu am mai comentat, deoarece a plecat numai cu noi trei si nu a mai luat si alti pasageri. Mai trebuia sa asteptam, probabil si alti pasageri si nu mai puteam sa facem fotografii ca lumea daca era lume multa in barca. La final i-am dat 25 EUR si a fost multumit. Plimbarea a durat 30 de minute.

 

Barca era de tip luzzu, barca de pescuit traditionala malteza, care a fost dezvoltata la inceputul secolului al XX-lea.   

 

In mod traditional, se considera ca arabii au construit primele fortificatii in aceasta zona. Aceste fortificatii au continuat sa fie extinse si imbunatatite de-a lungul secolelor, pana in cel de Al Doilea razboi Mondial, cand erau inca centrul defensivei zonei portului, impotriva Puterilor Axei.

 

Aceasta zona se refera la Cottonera, pentru simplul motiv ca in anul 1670, din cauza pericolului invaziei otomane a fost construita o linie lunga de fortificatii pe partea terestra, pentru a incercui Cele Trei Orase: Cospicua, Senglea si Vittoriosa. Aceasta a fost menita sa asigure apararea populatiei oraselor si a oamenilor de la tara care traiau in satele invecinate. Aceste fortificatii au fost initiate de Marele Maestru Nicolae Cotoner, prin urmare se numesc Liniile Cottonera.

 

Vittoriosa (sau Birgu)

 

Este posibil ca Vittoriosa sa fi fost deja locuita in timpurile preistorice. Se crede, de asemenea ca la capatul extrem al promontoriului, care este chiar in mijlocul Marelui Port, ar fi fost un templu construit de fenicieni. Acest loc este ocupat acum de magnificul Fort St.Angelo. In timpul Marelui Asediu din anul 1565, fortul a fost sediul Marelui Maestru al Vallettei.

 

Intrarea medievala a orasului Vittoriosa este formata din mai multe porti. Se trece prin trei porti diferite, fiecare fiind foarte bine aparata si protejata de bastioanele din spatele ei. In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial au fost sapate in bastioane adaposturi taiate in stanca si un labirint al acestor adaposturi a fost restaurat si deschis publicului ca Muzeul de Razboi al Maltei. Inauntru se poate simti ce au trait maltezii cand au locuit in cea mai periculoasa zona a insulei si au reusit cumva sa treaca prin ani de bombardament aerian constant.

 

Biserica principala a orasului Vittoriosa este dedicata Sfantului Laurentiu, Sfantul Patron al orasului. Biserica era deja ridicata inainte de sosirea cavalerilor in anul 1530, cand a fost luata de Ordin si ransformata in biserica lor conventionala. Au fost adaugate diferite decoratiuni interioare de Marele Maestru si de Ordin si toate functiile importante asociate cu un ordin religios si militar au fost mentinute in interiorul ei. Se poate vizita un muzeu mic al bisericii in Oratoriul Sfantul Iosif, chiar langa biserica principala. Acolo se poate vedea sabia adevarata folosita de Valette in timpul Marelui Asediu din anul 1565 si palaria sa.

 

Daca vizitati Vittoriosa, nu trebuie ratat Palatul Inchizitoriului, cu labirintul sau de pasaje, camere si celule de inchisoare, care au servit ca Birou Sfant, in scopul de a suprima erezia. Cavalerii si-au construit sediile lor pe strazile inguste si intortochiate, imediat dupa sosirea lor in Malta. Aceasta zona rezervata exclusiv pentru Ordin a fost cunoscuta sub denumirea de collachio.

 

De-a lungul Golfului Mic se afla acum Marina moderna pentru iahturi, cunoscuta local ca Linia Coastei Birgu, care continua traditia de a oferi adapost celor care cauta siguranta. Restaurantele de la malul apei ofera privelisti spectaculoase ale unui adevarat port mediteranean. Aici se poate intra, de asemenea inauntrul Muzeului Maritim al Maltei, care este localizat in interiorul grandioasei Brutarii Navale vechi, pentru a vedea lunga traditie maritima a acestor insule.

 

Senglea

 

Orasul Senglea ofera o vedere magnifica a Marelui Port si a Vallettei din gradina situata la capatul peninsulei. Trebuie sa admiram postul de observatie, considerat a fi cel mai bun exemplu existent al fortificatiilor malteze.

 

Senglea a fost bombardata puternic in timpul celui de Al Doilea razboi Mondial, intrucat sub fortificatiile sale sunt situate Docurile uscate ale Maltei.

 

O plimbare de-a lungul tarmului ofera o priveliste a celorlalte orase si a Golfului Mic, care desparte toate Cele Trei Orase si care este astazi locul unui port de yahturi, unde ierneaza in fiecare an multe yahturi mari.

 

Cospicua

 

Punctul principal de interes al orasului Cospicua este Biserica parohiala dedicata Conceptiei Imaculate. Langa intrarea oficiala a orasului Cospicua este poarta de intrare baroca din secolul al XVII-lea, la Liniile Sta Margerita.

 

Plimbarea cu barca si Cele Trei Orase, in urmatoarele fotografii.

Barca de tip luzzu cu care am mers noi, in urmatoarea fotografie.

 



 

Fortul St.Angelo

 

 

Fortul St.Angelo este un fort bastionat din Vittoriosa, situat in centrul Marelui Port. Initial a fost construit in perioada medievala ca un castel care se numea Castrum Maris. A fost reconstruit intre anii 1350 si 1560 de catre Ordinul Sfantului Ioan ca un fort bastionat numit Fort Saint Angelo si este cel mai bine cunoscut pentru rolul sau de sediu al Ordinului in timpul Marelui Asediu al Maltei din anul 1565. In anii 1690 a avut loc o reconstructie majora a proiectelor lui Carlos de Grunenbergh, dand fortului aspectul actual.

 

Fortul a fost garnizonat de britanici din 1800 pana in 1979, uneori a fost clasificat ca o fregata de piatra cunoscuta sub numele de HMS Egmont sau mai târziu HMS St Angelo. Fortul St.Angelo a suferit daune majore in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, dar a fost restaurat ulterior. In anul 1998, partea superioara a fortului a fost predata Ordinului Suveran Militar al Maltei. Fortul St.Angelo a fost pe lista tentativa a Patrimoniului Mondial UNESCO a Maltei din anul 1998, ca parte a Fortificatiilor Cavalerilor din jurul Porturilor din Malta.

 

Fortul St.Angelo, in urmatoarea fotografie.

 


Barcagiul cu care am mers noi, in urmatoarea fotografie.

 


Valletta, in urmatoarele 5 fotografii.

 





Fortificatiile Vallettei, in urmatoarea fotografie.

 



Pestera in fortificatiile Vallettei, in urmatoarea fotografie.

 






Senglea, in urmatoarele doua fotografii.

 








Senglea, in urmatoarea fotografie.

 






Fortul St.Angelo, in urmatoarea fotografie.

 


Vittoriosa, in urmatoarea fotografie.

 


Vittoriosa, in urmatoarele 9 fotografii.

 





Vittoriosa si Marina moderna pentru iahturi, in urmatoarele doua fotografii.

 

Muzeului Maritim al Maltei


Cospicua, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Fortificatiile Senglea, in urmatoarea fotografie.

 


Vittoriosa, in urmatoarea fotografie.

 


Vittoriosa, in urmatoarea fotografie.

 





 

 

 

Recomand vizitarea Celor Trei Orase din Malta!

 

 

 

 

 

 






Comments

Popular posts from this blog