Scotia-Edinburgh-George Street

 

SCOTIA – EDINBURGH –

GEORGE STREET

 


 

In acest articol va prezint George Street (strada George) din Edinburgh, Scotia.



In ultima seara am vrut sa ne plimbam din nou pe Princes Street, dar am luat-o la dreapta la intrarea pe strada si am intrat in Piata Sfantul Andrei, care era amenajata pentru Craciun. Am intrat apoi pe George Street, care este paralela cu Princes Street si am mers pana la capatul ei. Strada era, de asemenea amenajata pentru Craciun, atat cladirile cat si un targ. Eu nu am citit inainte de plecare despre George Street si a fost o surpiza pentru noi. Ne-a placut foarte mult si am stiut de cand m-am plimbat pe aceasta srada ca voi scrie un articol separate despre ea.

 

George Street (strada George) este artera principala a primului Oras Nou din Edinburgh, planificata de James Craig in secolul al XVIII-lea. Strada si-a luat numele de la Regele George al III-lea si conecteaza Piata Sfantul Andrei in est, cu Piata Charlotte in vest. Este localizata pe partea de nord a Orasului Vechi al  Edinburgh, la nord de Princes Street si la sud de Queen Street (strada Reginei), mergand drept de-a lungul varfului inalt al unei creste.

 

George Street a fost o zona rezidentiala, asa cum a fost propusa prima data, in anul 1767 si cum a fost construita initial. Oricum, in perioada Victoriana, casele au fost inlocuite de magazine, showroom-uri, banci, magazine mici si hoteluri. Unele dintre cele mai mari cladiri au fost proiectate de proeminentul architect Victorian David Bryce, care a locuit pe aceasta strada.

 

In secolul al XXI-lea, George Street ramane in esenta un peisaj urban victorian, dar utilizarea multor cladiri comerciale s-a schimbat in restaurante, cafenele si baruri si multe magazine de imbracaminte de inalta calitate.

 

Istoria recenta

 

In timpul lucrarilor de constructii pentru proiectul Tramvaie in Edinburgh, din 2011 si 2012, George Street a devenit o ruta alternativa importanta, deoarece Princes Street, care este paralela a fost inchisa traficului. O expertiza din aprilie 2012, in timpul lucrarilor, a constatat ca piciorul de strada a fost cu o treime mai mare decat in aceeasi luna a anului 2011, in timp ce pe Princes Street a scazut.

 

Pana in anul 2013, George Street a devenit, potrivit Edinburgh Evening News, “cel mai prestigious cartier comercial al orasului”.

 

In octombrie 2012, Consiliul orasului Edinburgh a aprobat o perioada de proba de 12 luni, care a inceput in iunie 2014, in care George Street avea un sistem unic pentru vehicule si o pista dedicata pentru biciclete. Ca parte a acestui proiect, a fost extins si spatiul exterior pentru restaurantele si barurile de pe aceasta strada. Parcarea pe strada era in curs de revizuire, iar frecventa autobuzelor pe strada Princes Street a fost redusa semnificativ.

 

Testul a folosit un Ordin experimental de reglementare a traficului (ETRO) ca masura de creare si proiectare a locului. La sfarsitul acestui proces, strada a fost readusa la amenajarea sa anterioara, inainte ca planul pe termen lung sa fie prezentat publicului. Compania Ironside Farner a efectuat o consultare si a propus o solutie de “stil continental” in raportul ei. Acest raport a fost discutat in Consiliu pe data de 7 iunie 2016, iar principiile de proiectare au fost aprobate in unanimitate.

 

Consiliul a fost de acord ca pana in februarie 2017 sa fie elaborat un proiect mai detaliat, care sa acopere probleme legate de fluxul de trafic, utilizatorii de transport, peisajul stradal construit, inclusive statuile si pietonii.

 

Planuri de viitor

 

Un nou proiect din orasul Edinburgh pentru o “reproiectare a strazii George si a primului Oras Nou” a fost lansat in anul 2018, cu o serie de consultari si evenimente de intrare in cursul anilor 2018 si 2019. Scopul reproiectarii este “de a crea o zona vibranta cu un mediu stradal de clasa mondiala, care este sigur pentru toti utilizatorii. Isi va imbunatati utilizarea pentru pietoni, acordand, in acelasi timp, prioritate calatoriilor active pentru toti”.

 

In anul 2021, au fost dezvaluite noi propuneri care ar face strada in cea mai mare parte pietonala.

 

Festivalul Edinburgh

 

In anul 2013, strada a devenit un punct focal pentru Festivalul Edinburgh, cu zone pietonale marite si trafic redus.

 

In anul 2016, a avut loc un nou festival, WestFest, pe partea cea mai vestica a George Street, care a fost inchisa traficului intre Castle Street (strada Castelului) si Piata Charlotte. Evenimentul a prezentat o experienta de whisky, un cinema mobil si minigolf cu 9 gauri, precum si o cafenea si un bar temporar. Majoritatea restaurantelor de pe George Street au avut locuri suplimentare in aer liber in timpul evenimentului.

 

Statuile

 

Statuile sunt situate in puncte de observatie de-a lungul strazii, infatisandu-I pe urmatorii: proeminentul om al bisericii Thomas Chalmers (1780-1847, ridicata in 1878, la intersectia cu Castle Street), prim-ministrul britanic William Pitt cel Tanar (1759-1806, statuie din 1831, aflata la intersectia cu strada Frederick), regele George al IV-lea (1762-1830, a domnit in perioada 1820-1830, statuie facuta pentru a comemora vizita sa in Scotia in 1822, la intersectia cu strada Hanover) si pe omul de stiinta scotian James Clerk Maxwell (1831-1879, statuie din 2008, aflata la capatul estic al George Street, langa Piata Sfantul Andrei).

 

Piata Sfantul Andrei

 

Piata Sfantul Andrei este o gradina din Edinburgh, localizata la capatul de est a George Street. Constructia pietei a iceput in anul 1772, ca prima parte a Orasului Nou, proiectata de James Craig. La 6 ani de la finalizarea sa, Piata Sfantul Andrei a devenit una dintre cele mai dorite si mai la moda zona rezidentiala din oras. La sfarsitul secolului al XIX-lea, Piata Sfantul Andrei a evoluat in centrul commercial al orasului.

 

Cea mai mare parte a pietei a fost folosita pentru a se face birourile principale ale bancilor si companiilor de asigurare, facand-o una dintre centrele financiare majore din Scotia. La un moment dat, Piata Sfantul Andrei era cea mai bogata zona de dimensiunea sa din intreaga Scotie. 

 

Gradinile sunt detinute de cateva companii private si apartin colectiei Gradinilor Orasului Nou. Au fost deschise publicului in anul 2008 si sunt conduse de Essential Edinburgh (Centrul de dezvoltare a afacerilor din Edinburgh).

 

Piata are cateva magazine, printre care Harvey Nichols si incinta designerilor Multrees Walk. Aici se afla, de asemenea Grand Hotel Edinburgh, cat si o serie de lanturi de restaurante londoneze si baruri pe partea sa sudica, cum ar fi Hawksmoore, Drake&Morgan, Dishoom si The Ivy.

 

Monumentul Melville

 

Dominand centrul Piatei Sfantul Andrei, se afla coloana canelata a Monumentului Melville, care il comemoreaza pe Henry Dundas, primul viconte Melville. Monumentul Melville este inconjurat de Gradinile Piatei Sfantul Andrei, reproiectate recent si deschise publicului. Terenul de constructie, stalpul si statuia sunt detinute de Comitetul Naval al Monumentului Melville.

 

Piata Sfantul Andrei si Monumentul Melville, in urmatoarele 9 fotografii.

 


Monumentul Melville

 







Grand Hotel Edinburgh, in urmatoarele 4 fotografii.

 




George Street, in urmatoarele fotografii.

 



Statuia lui James Clerk Maxwell, din 2008 (in spate se vede Monumentul Melville), in urmatoarea fotografie.

 


Biserica de vest Sfantul Andrei si Sfantul Gheorghe (George), numita in trecut Biserica Sfantul Andrei, care dateaza din anul 1784 si se afla la nr.13, in urmatoarele 4 fotografii.

 






Sediile Bisericii Scotiei, construite in 1909-11, in urmatoarea fotografie.

 


Hotelul George, redenumit acum Principal, la numerele 19-21, infiintat in anul 1881, care combina cladirea lui Bryce (care a proiectat-o) si 5 case care dateaza din anul 1775, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Burr&Co, care apartine de Hotelul George, in urmatoarele doua fotografii.

 





 

Domul

 

Domul este o cladire de pe George Street din Orasul Nou al Edinburgh. Astazi functioneaza ca bar, restaurant si club de noapte, cu toate ca a fost construit initial pentru sediile Bancii Comerciale a Scotiei, in anul 1847. Cladirea a fost proiectata de David Rhind in stilul greco-roman. Sta pe locul Salii Medicilor, birourile Colegiului Regal al Medicilor din Edinburgh, care a fost construit in secolul al XVIII-lea dupa proiectul lui James Craig, planificatorul Orasului Nou. Piatra de fundatie a Salii Medicilor a fost pusa in anul 1776, iar cladirea avea un portic sustinut de 4 coloane corintice.

 

Domul este listat in cladirile categoriei A. Afacerea operationala actuala este o mostenire caledoniana, un hotel, baruri si un grup de restaurante fondat de antreprenorul nascut in Portobello, Kevin Doyle (de asemenea Archerfield, Brul Ryan&Co).

 

Domul, in urmatoarele 9 fotografii.

 












Statuia Regelui George al IV-lea, la intersectia cu strada Hanover, in urmatoarele doua fotografii.

 



Cladirea The Standing Order, bancara, in urmatoarea fotografie.

 




Pe George Street se vedea si Castelul Edinburgh


Statuia lui William Pitt cel Tanar, aflata la intersectia cu strada Frederick, in urmatoarea fotografie.

 


Societatea Regala a Edinburh-ului, aflata la numerele 22-24-26, ocupa cladirea care a fost detinuta in trecut de Compania de Asigurari de Viata din Edinburgh, in urmatoarele doua fotografii.

 



Era amenajat si un targ de Craciun, ca in urmatoarele 6 fotografii.

 




 



Statuia lui Thomas Chalmers, ridicata in 1878, la intersectia cu Castle Street, in urmatoarea fotografie.

 


Pe George Street se vedea si Castelul Edinburgh, ca in urmatoarea fotografie.

 


 

Piata Charlotte


Piata Charlotte a facut parte din proiectele Orasului Nou in anul 1759. A fost numita initial Piata George, dupa Regele George al III-lea si redenumita Piata Charlotte dupa sotia sa, deoarece exista deja Piata George in Edinburgh. In Gradinile Pietei Charlotte se afla memorialul Printului Albert, sotul Reginei Victoria, o statuie din bronz care il infatiseaza pe print pe un cal.

 

Piata Charlotte, in urmatoarea fotografie.

 


Tot de la capatul George Street se poate ajunge in West End (Capatul de Vest, in traducere), unde noi nu am fost, din pacate.

 


Ne-am intors pe George Street, catre Piata Sfantul Andrei si am mai facut cateva fotografii cu cladirile impodobite pentru Craciun.

 




Capatul George Street, unde se vede Piata Charlotte, in urmatoarea fotografie.

 





 

 

Recomand plimbarea pe George Street din Edinburgh, Scotia!

 

 

 

 

 











Comments

Popular posts from this blog