Scotia-Edinburgh-Palatul Holyrood

 

SCOTIA – EDINBURGH –

PALATUL HOLYROOD

 


 

In acest articol va prezint Palatul Holyrood din Edinburgh, Scotia.



Palatul Holyrood (sau Holyroodhouse) se afla situat pe Canongate, Edinburgh. Este dechis dupa urmatorul program: aprilie-octombrie, 9.30-18.00, ultima intrare find la 16.30 si noiembrie-martie, 09.30-16.30, ultima intrare find la 15.15. Palatul este inchis martea si miercurea, cu exceptia lunilor iulie, august si septembrie, cand este deschis zilnic.

 

Un bilet de intrare costa 10 Lire pentru adulti, 6,5 Lire pentru personae tinere (18-24), 5 Lire pentru copii (5-17) si 5 Lire pentru personae cu dizabilitati.

 

Fotografiatul este interzis in palat. Mi-a placut mult Palatul Holyrood, deoarece se vede patina timpului in interior.

 

Istoria Palatului Holyrood

O rezidenta regala

 

Primii regi ai Scotiei au locuit la Castelul Edinburgh, cand erau in oras si se duceau la vanatoare in zona de sub locul cunoscut acum ca Tronul lui Arthur. Legenda spune ca atunci cand regale David I venea aici, el a aut o viziune cu un cerb care avea o cruce stralucitoare (sau crucifix) intre coarnele sale. Interpretand acest fapt ca un mesaj de la Dumnezeu, el a construit in anul 1128 o manastire augustiniana pe locul unde a vazut cerbul si a dedicat-o Crucifixului Sfant.

 

Altii spun ca numele de Holyrood (Crucifixul Sfant, in traducere) deriva de la un presupus fragment din Crucea Sfanta, care ar fi fost adus in Scotia de mama lui David, Sfanta Margareta.

 

Manastirea a inflorit si a fost repede marita pentru a include apartamente speciale, ca sa fie folosite de regi. Regii au ales din ce in ce mai mult sa stea in aceste apartamente, in detrimental apartamentelor din castel, care erau expuse atacurilor si nu erau confortabile.

 

Iacob al IV-lea, un monarh talentat si un mare iubitor al artelor si stiintelor, a convertit pentru prima data apartamentele regale de la Casa Holyrood intr-un palat. Iacob s-a casatorit cu Margareta Tudor, fiica regelui englez Henric al VII-lea, in manastire, in anul 1503. Aceasta casatorie este cunoscuta uneori ca Uniunea Ciulinului si a Trandafirului si a avut consecinte de amploare pentru dinastia Stuart un secol mai traziu, cand stranepotul sau, Iacob al VI-lea a fost incoronat ca Iacob I al Angliei.

 

Nu a mai supravietuit nimic din cladirile palatului vechi, dar se pare ca ele au fost asezate in jurul unui patrulater, facand ecoul cladirilor manastirii, un plan care a supravietuit pana in zilele noastre.

 

Fiul lui Iacob al IV-lea, Iacob al V-lea, a construit un turn fortificat pentru noi resedinte regale. Aceasta este cea mai veche parte care a supravietuit in palatul de astazi.

 

Fiica lui Iacob al V-lea, Maria, a avut numai 6 ani cand a mostenit tronul, la moartea tatalui ei, in anul 1542. Fiind stranepoata lui Henric al VII-lea, regina copil a fost urmatoarea pe linia de sange a tronului englez, dupa copiii lui Henric al VIII-lea. Ea a fost logodita cu fiul lui Henric, viitorul rege Eduard al VI-lea, dar tratatul a fost incalcat de catolicii scotieni opus unui agreement cu regale englez, care a rupt decisiv legaturile cu Roma.

 

Furios, Henric al VIII-lea a ordonat o serie de raiduri salbatice asupra Scotiei, care au fost cunoscute ca “Alinarea aspra”. Armata sa a atacat chiar si Manastirea Holyrood, dar scotienii au refuzat sa o dea regelui englez.

 

In anul 1548, Maria, Regina Scotienilor a fost logodita in schimb cu Dauphin Francois, mostenitorul regelui francez Henric al II-lea si a fost trimisa la Curtea Franceza. Maria a fost pentru scurt timp Regina Frantei, inainte ca sotul ei sa moara, in anul 1560. Anul urmator, ea a decis sa se intoarca in Scotia, in ciuda faptului ca reformele religioase conduse de John Knox au insemnat ca tara va deveni protestanta.

 

La inceput, Maria a condus Scotia cu success, cu ajutorul sfatuitorilor ei, dar mariajul ei dezastruos cu Henric, Lord Darnley, din anul 1565 a dus la o tragedie. Darnley a fost un stranepot al regelui Henric al VII-lea si membru al ambitioasei familii Lennox. El nu s-a facut placut: rasfatat si petulant, usor de manipulat de catre dusmanii Mariei, Darnley a fost foarte gelos pe relatia Mariei cu secretarul ei Italian, David Rizzio.

 

Pe 9 martie 1566, el si un grup de conspiratori de la Holyrood au navalit in camera superioara a reginei, care era insarcinata in ultimele luni, l-au tarat pe Rizzio in camera ei exterioara si l-au injunghiat pana l-au omorat. Relatiile dintre regina si Darnley nu au mai fost niciodata bune.

 

Fiul lor, Iacob s-a nascut in acea vara, dar cand Darnley a fost ucis in luna februarie din anul urmator, multi au suspectat ca a fost implicata Maria. Casatoria ei la numai 3 luni dupa aceea, cu Ducele de Bothwell, a creat suspiciunea generala ca a fost responsabila de uciderea lui Darnley si a pecetluit soarta Mariei.

 

Lorzii sai protestanti s-au ridicat impotriva ei si au fortar-o sa abdice in favoarea fiului ei copil, care a devenit regale Iacob al VI-lea. Maria a fugit la Londra in speranta ca regina Elisabeta I va sustine cauza ei, dar in loc de aceasta, ea a fost tinuta captiva 19 ani si a fost in cele din urma executata la Castelul Fotheringay, pe 8 februarie 1587.

 

Fiul Mariei, Iacob al VI-lea, primul rege protestant al Scotiei, a fost adus in Stirling. De la varsta de 13 ani el a locuit in Holyrood, unde au fost facute imbunatatiri majore pentru a gazdui o gospodarie care numara 600 de persone. Regina lui Iacob, Anne de Danemarca a fost incoronata in manastire in anul 1590, dar dupa moartea reginei Elisabeta I si ascensiunea lui Iacob al VI-lea la tronul Angliei ca Iacob I, regele si curtea sa s-au mutat la Londra.   

 

Holyrood nu a mai fost niciodata o Curte permanenta din nou. Palatul si manastirea au fost renovate in anul 1633 pentru incoronarea fiului lui Iacob, Charles I, dar el nu a stat mult timp in Scotia. In timpul Razboiului Civil, palatul a fost ocupat de trupele lui Cromwell si abandonat dupa ce a fost avariat grav in urma incendiului din anul 1650.

 

Restaurarea monarhiei din anul 1660 a adus o schimbare in soarta Palatului Holyrood, dupa ani de nefolosire. Dornic sa afirme rolul Edinburgh-ului ca centru de guvernamant regal, Consiliul Privat Scotian a ordonat ca cea mai mare parte a palatului sa fie reconstruita, in ultimul stil al Curtilor secolului al XVII-lea. Proiectat de arhitectul scotian Sir William Bruce, noul palat a incorporat o ruta procesionala prin apartamentele regelui, asa cum a fost remodelarea lui Charles al II-lea a Castelului Windsor. Ruta duce vizitatorii printr-o serie de camere decorate somptuos, proiectate sa impresioneze cu puterea monarhiei.

 

In ciuda marelui sau interes pentru noul sau palat, regale Charles al II-lea nu a stat acolo niciodata. In schimb, el l-a numit pe fratele sau Iacob, Duce de York, Comisar Sef al Regelui in Scotia. Fiind romano-catolic, Iacob a fost privit cu suspiciune de multi in Anglia, dar in 1679 si 1680, el si cea de a doua sotie a lui, Maria de Modena si-au stabilit rezidenta la Holyrood.

 

Lucrarea de reconstructie a palatului nu a fost chiar finalizata, cand Iacob si-a adus Curtea sa cu el si Holyrood a fost inca odata folosit ca palat regal. Sub patronajul lui Iacob, cultura a inflorit in Edinburgh.

 

Prima sotie a lui Iacob a fost protestanta; ei au avut doua fete, Maria si Anne. Dar Maria de Modena a fost catolica si cand a nascut un fiu, pe Iacob Francis Eduard Stuart, protestantii din Anglia si Scotia au fost alarmati de perspectiva unui mostenitor catolic la tron. Cand Iacob l-a succedat pe fratele sau, in anul 1685, ca Iacob al VII-lea al Scotiei si Iacob al II-lea al Angliei, el a convertit Manastirea Holyrood intr-o capela regala romano-catolica.

 

Temerea ca el a planificat sa reintroduca catolicismul a dus in cele din urma la Revolutia Glorioasa din anul 1688. Sustinut de nobilii englezi, protestantul Willian de Orange s-a dus in Anglia pentru a revendica tronul in favoarea sotiei sale, cea mai mare fiica a lui Iacob, Maria.

 

Iacob, sotia si fiul lui, Iacob Francis Eduard Stuart au fost fortati sa se duca in exil in Franta, dar el a continuat sa revendice tronul pana la moartea sa, din anul 1711. Suporterii sai si cei ai fiului sau au fost cunoscuti ca iacobiti, de la Jacobus, forma latina a numelui Iacob.

 

Palatul a fost lasat in grija pazitorilor sai ereditari, Ducii de Hamilton, care au luat apartamentele reginei din Turnul lui Iacob al V-lea si au locuit acolo in mare lux. In anul 1707, Actul Uniunii a unit regatele Scotiei si Angliei si Parlamentul Scotian a fost dizolvat. Camera Consiliului de la palat a devenit redundanta si fara nicio perspectiva a unei vizite a suveranului. Holyrood si-a pierdut importanta si a furnizat apartamente de gratie si favoare pentru membrii nobilimii scotiene.

 

Intre timp, fiul lui Iacob, cunoscut ca Batranul Pretendent, a mostenit pretentia tatalui sau la tron. Dupa o incercare esuata sa-l recastige in anul 1715, a fost lasat fiului sau, Tanarul Pretendent, cunoscut popular ca Bonnie Prince Charlie, sa lanseze alta incercare pentru a castiga coroana pentru dinastia Stuart. Cand a debarcat pe coasta de vest a Scotiei in anul 1745, clanul iacobitilor din Highlands l-au sustinut si printul a marsaluit prin Scotia, prin Edinburgh si l-a proclamat pe tatal sau, Iacob al VIII-lea Rege al Scotienilor.

 

Bonnie Prince Charlie a fost facut regent si a avut rezidenta la Holyrood, intrand calare in palat. Pentru scurt timp, Holyrood a fost din nou o Curte. Printul a condus afacerile oficiale in palat si a avut dineuri publice, in timp ce Marea Galerie a devenit locul pentru baluri si alte distractii. Dar dupa 6 saptamani, Bonnie Prince Charlie a parasit Edinburgh pentru a-si continua eforturile de securizare a tronului.

 

O confruntare finala intre iacobiti si trupele loiale regelui hanovrian George al II-lea a avut loc in Batalia de la Culloden, in aprilie 1746. Rebeliunea a fost zdrobita, sperantele restaurarii unei monarhii catolice a dinastiei Stuart s-au incheiat si Bonnie Prince Charlie a fugit din Scotia. El si-a petrecut restul vietii in exil, pe continent si a murit in anul 1788.

 

In anul 1822, George al IV-lea a fost bine primit cand a ajuns la Edinburgh. El a fost primul monarh care a vizitat Scotia dupa aproape 200 de ani. Itinerariul sau a fost conceput de scriitorul scotian Sir Walter Scott, care a aranjat o ceremonie spectaculoasa, cand George a intrat in palat ca Rege al Scotiei.

 

Holyrood l-a gazduit pentru cativa ani pe Contele d’Artois, fratele Regelui Ludovic al XVI-lea al Frantei si mai tarziu pe Charles al X-lea, in exil, ca urmare a Revolutiei Franceze, dar palatul a fost reparat putin.

 

George al IV-lea a stat mai confortabil in Palatul Dalkeith din apropiere, dar cateva dintre Apartamentele de Stat au fost reconditionate si redecorate, astfel incat regele a putut sa gazduiasca aici cateva receptii.

 

In Camera de Garda veche a lui Charles al II-lea (acum Sala Tronului) era pusa o panza purpurie cu franjuri din aur, pentru ocazii. La prima receptie, regele George al IV-lea a purtat o tinuta intreaga Highland “in compliment pentru tara”, pentru a primi 1.200 gentlemen, iar multi dintre ei au stat la coada pentru a fi prezentati. Mai tarziu, in aceeasi saptamana, a fost data alta receptie la palat, pentru mai mult de 400 de doamne.

 

Regelui I s-au prezentat apartamentele Mariei, Regina Scotienilor, de catre administratorul Ducelui de Hamilton. El a admirat Patul de Stat, care este acum in Dormitorul Regelui. De fapt, patul a fost mutat din apartamentele Ducelui de Hamilton si a fost facut la mult timp dupa moartea Mariei, dar George a fost impresionat.

 

Vizita regelui George al IV-lea a starnit un nou interes pentru Scotia. Nepoata sa, regina Victoria, a venit, de asemenea din nord si a vizitat Edinburgh pentru prima data in anul 1842. Victoria a fost foarte incantata de Scotia, astfel ca a cumparat Castelul Balmoral ca refugiu in Highland. Locatia sa a facut ca Holyrood sa fie o oprire convenabila pentru regina si familia sa in drum spre Balmoral si vizitele lor frecvente au readus palatul in pozitia de prima rezidenta regala.

 

Palatul a fost renovat complet in anul 1850: tavanele spectaculoase din tencuiala din Apartamentele de Stat au fost curatate si repictate in culori bogate, pentru a completa panourile si tapiseriile, iar mobilierul a fost suplimentat cu piese trimise de la Palatul Buckingham.

 

Mai traziu au fost decorate apartamentele de la etajul al doilea, ca apartamente private pentru familia regala. Scotia a continuat sa fie populara cu familia regala in timpul secolului al XX-lea si au fost facute imbunatatiri pentru a face Palatul Holyrood mai confortabil. Au fost instalate incalzirea centrala si iluminatul electric pentru prima vizita a regelui George al V-lea cu regina Maria din anul 1911, in timp ce un program de renovari dupa Primul Razboi Mondial a inclus bai, un lift si bucatarii modernizate.

 

Holyrood a fost recunoscut ca rezidenta oficiala a suveranilor in Scotia si palatal a inceput sa fie folosit in mod regulat pentru petreceri in gradina si ceremonii cum ar fi investiturile si prezentarile. Holyrood continua sa fie un palat de lucru si astazi. In fiecare an, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a petrecea o saptamana la palat, pentru Saptamana Regala, cand se intalnea cu scotieni din toate categoriile sociale in vizite in Scotia, tinea audiente private, receptii si investituri si primea sute de oaspeti la Holyrood la Petrecerea din Gradina, anuala.

 

Membrii familiei regale folosesc, de asemnea palatal pentru a gazdui evenimente in sprijinul actelor de caritate si a altor organizatii pe tot parcursul anului.

 

In celelalte perioade ale anului, palatul este o atractie turistica populara. Galeria Reginei a fost deschisa in anul 2002, pentru a sarbatori Jubileul de Aur a Reginei si ofera un program de vizitare a expozitiilor cu lucrari de Arta din Colectia Regala.

 

Palatul Holyrood in sine a avut recent o serie de imbunatatiri, incluzand crearea unui nou Centru de invatare si facilitate pentru vizitatori, expuneri de lucrari de arta din Colectia Regala si doua gradini noi pentru public.

 

Toate au fost proiectate pentru a imbunatati experienta vizitarii palatului si reconectarea cu orasul.

 

Galeria Reginei, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Curtea si Patrulaterul

 

Fatada simetrica care intampina vizitatorii care intra in Curte seamana foarte mult cu aceea de pe vremea cand Holyrood a fosr remodelat pentru regale Charlea al II-lea in anii 1670. Partea cea mai veche a palatului este turnul masiv din stanga, construit de Iacob al V-lea in anul 1528 si fortificat initial cu un pod mobil si sant, pentru a securiza locuintele regale. Turnul din drapta a fost adaugat in secolul al XVII-lea pentru a balansa infatisarea fatadei.

 

Curtea este dominata de fantana magnifica, instalata de regina Victoria si Printul Albert in anul 1859. La inceputul vizitei de vara a reginei Elisabeta a II-a la palat pentru Saptamana Regala, in Curte se desfasura o parada la sol pentru Ceremonia Cheilor, cand Lordul provost o intampina pe Maiestatea Sa in orasul Edinburgh si se prezenta in fata sa cu cheile orasului.

 

Inauntru, palatul a fost construit in jurul Patrulaterului. Aranjamentul asemanator manastirilor face aluzie la origine monahale ale palatului si a fost reproiectat in marele stil clasic de Sir William Bruce cand Holyrood a fost reconstruit pentru regale Charles al II-lea.

 

Curtea palatului si palatul, in urmatoarele 4 fotografii.

 




 

Fantana magnifica, instalata de regina Victoria si Printul Albert in anul 1859


Exteriorul Palatului Holyrood, in urmatoarele 10 fotografii.

 



Turnul masiv din stanga, partea cea mai veche a palatului, construit de Iacob al V-lea in anul 1528

 

Turnul din drapta, adaugat in secolul al XVII-lea

 







Camera familiei din palat, unde se pot face activitati cu copii de orice varsta, in urmatoarele doua fotografii.

 




Intrarea in Patrulater, in urmatoarea fotografie.

 


Patrulaterul, in urmatoarele 5 fotografii.

 






 

Ruinele manasirii si Gradinile

 

Vizitatorii parasesc palatul prin ruinele Manastirii Holyrood, fondata in anul 1128 de regele David I. Cladirile monastice au fost abandonate dupa Reformare si manastirea a fost lasata avariata grav. Nava a fost renovata pentru incoronarea scotiana a regelui Charles I in anul 1633 si transformata in Capela Regala in timpul domniilor lui Iacob VII si II, dar a fost reconstituita de oameni din Edinburgh in anul 1688 si in cele din urma a cazut in ruine.

 

Astazi, nava este tot ce a mai ramas din biserica manastirii, care a gazduit odata incoronari, nunti si inmormantari regale. Manastirea este in renovare.

 

Gradinile din jurul palatului au suferit multe schimbari peste ani. In secolul al XVI-lea, au fost zone pentru jocuri si tirul cu arcul si probabil o curte de tenis, cat si o Gradina Privata zidita.

 

Gradinile Nodului, in stilul secolului al XVII-lea, au fost inlocuite de Gradina Fizica. Oricum, cand regina Victoria a venit la Holyrood, terenul era plin de vegetatie si Printul Albert a avut grija cu entuziasm de redezvoltarea imprejurimilor palatului. De atunci, Gradinile au continuat sa fie imbunatatite, cel mai recent prin crearea noii Gradini Fizice, inspirate din inregistrarile istorice.

 

Intrarea in Manastirea Holyrood, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Manastirea Holyrood (nava), in urmatoarele 14 fotografii.

 









Asa arata manastirea inainte

 







Gradinile Palatului Holyrood, in urmatoarele fotografii.

Palatul vazut din Gradini, in urmatoarele doua fotografii.

 



Gradinile palatului, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Palatul vazut din Gradini, in urmatoarele doua fotografii.

 



Gradinile palatului, in urmatoarele 13 fotografii.

 



 

Ploua cand am vizitat noi gradinile

 










Palatul vazut din Gradini, in urmatoarea fotografie.

 


Gradinile palatului, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Manastirea Holyrood in renovare, in urmatoarea fotografie.

 


 

Recomand vizitarea Palatului Holyrood din Edinburgh, Scotia!

 

 

 

 











Comments

Popular posts from this blog