Atena-obiective turistice, transport, cazare, mancare, costuri


ATENA – OBIECTIVE TURISTICE, TRANSPORT, CAZARE, MANCARE, COSTURI


In perioada 14-19 februarie 2018 am vizitat Atena.  Am stat 6 zile, din care o zi am vizitat insula Aegina (Egina), despre care voi scrie in articolul urmator.

Transport Bucuresti - Atena

 

 

 

Am fost cu avionul, compania Rynair, biletul a costat 61 EURO dus/intors.  Am cumparat biletele de avion de pe site-ul Rynair, cu o luna inainte.

TOTAL TRANSPORT CU AVIONUL BUCURESTI - ATENA SI RETUR = 61 EURO

Transport Atena

 

De la aeroport am luat metroul pana in Piata Monastiraki, unde este amplasat hotelul in care am fost cazata. Un bilet de calatorie aeroport - Piata Monastiraki a costat 10 EURO. Pentru a lua metroul din aeroport se urca niste scari pe partea stanga, dupa ce se iese de la terminalul sosiri. Se ia metroul nr.3 pentru Piata Monastiraki (linia albastra de pe harta afisata in gara metroului), iar calatoria dureaza cam 45 minute. 

 

In afara de biletele pentru aeroport, nu am mai cumparat niciun bilet de transport in Atena, am mers numai pe jos. Distantele intre obiectivele turistice nu sunt foarte mari, iar Atena este superba, merita sa te plimbi pe jos.

TOTAL TRANSPORT ATENA = 20 EURO

Cazare Atena

Am fost cazata la hotelul Attalos, de 3 stele, care se afla pe str.Athinas 29, Atena 105 54. Hotelul se afla la 3 minute de mers pe jos de la statia de metrou din Piata Monastiraki. Camera a fost foarte confortabila, se facea curatenie in camera in fiecare zi, iar personalul este foarte amabil. Hotelul are si o camera cu calculatoare si imprimanta. Am facut rezervarea pe Booking.com cu o luna inainte, iar plata am facut-o la plecare. Camera dubla la hotel a costat 290 EURO pentru 5 nopti, iar taxa de statiune 1,5 EURO/camera/zi. Nu am avut terasa in camera, am avut insa minibar.

TOTAL CAZARE ATENA = 149 EURO (partea mea = 145 EURO/camera + 3,75 EURO taxa de statiune).






Mancare Atena

 

La micul dejun am mancat cate o placinta cu spanac, specific greceasca, numita spanakopita, sau o placinta cu branza, care a costat 2,10 EURO si o cafea mare, care a costat 2 EURO, in total 4,10 EURO. Am luat micul dejun in Piata Omonia sau in piata Monastiraki. Sunt foarte multe localuri care servesc micul dejun in centrul Atenei.

La pranz, am mancat souflaki cu carne de vita, la un restaurant pe langa Piata Monastiraki. Aveau si cu carne de miel. O portie a costat 8,5 EURO. Este foarte bun.





In alta zi, am mancat la pranz o felie de pizza care a costat 2,60 EURO si o placinta cu spanac, spanakopita, care a costat 2,10 EURO, deci masa de pranz a costat in total 4,70 EURO, la o “plimba tava” pe langa piata Syntagma. Numele localului il gasiti in poza de mai jos.



In alta zi, am mancat la pranz cate 2 felii de pizza la pizzeria Yum…Me, pe langa Piata Monastiraki. O felie de pizza costa 2,90 EURO, sunt diverse sortimente si toate sunt delicioase si satioase.






Cand am ajuns in Atena, am mancat peste la cina, la un restaurant chiar in Piata Monastiraki si a costat 14 EURO. In celelalte seri am luat masa de seara in camera. Am cumparat de la supermarket cascaval, salam, iaurturi, biscuiti, ciocolata. Am dat 10 EURO si am avut masa de seara asigurata pentru toata perioada.



Mini Market in Piata Monastiraki

Si dulciuri bune, de la cofetaria Hans si Gretel, care se afla pe o straduta adiacenta Pietei Monastiraki.



Inghetata din imagine a costat 4 EURO.




O sticla de apa de 2 L la chioscurile din Atena costa 1,5 EURO, iar la supermarket am dat 0,31 EURO pe o sticla de apa de 1,5 L. Un fresh costa 4 EURO, la cofetarie.

TOTAL MANCARE ATENA = 85 EURO

 Obiective turistice in Atena:

 

Acropole, cu templele sale minunate, Propylaia, Templul Zeitei Atena Nike, Parthenon si Erechtheion.

Acropole este o citadela antica localizata pe o stanca deasupra orasului Atena si contine ramasitele unor temple antice, cu o semnificatie arhitecturala si istorica mareata, cel mai important fiind Parthenonul.

 

Detaliile despre Acropole le gasiti aici.

Odeonul lui Herodes Atticus, este un teatru din piatra, localizat pe coasta de sud-est a Acropolei.

Teatrul a fost finalizat in anul 161 D.Hr. si renovat in 1950.

 

Detaliile despre Odeonul lui Herodes Atticus le gasiti aici.

Teatrul lui Dionysos Eleuthereios este un teatru important din Atena, considerat a fi primul teatru din lume, construit la poalele Acropolei, in secolul VI I.Hr.

 

Detaliile despre Teatrul lui Dionysos Eleuthereios le gasiti aici.

Agora antica cu Templul lui Hephaistos si porticul lui Attalos.  Agora antica din Atena este cel mai bun exemplu cunoscut de agora greceasca, este localizata la nord – vest de Acropole si marginita la sud de dealul Areopagus si la vest de cunoscutul deal Agoraios Kolonos, denumit si Dealul Pietei. Utilizarea initiala a Agorei a fost de spatiu comercial, loc de intalniri sau de intruniri rezidentiale.

 

Detaliile despre Agora antica le gasiti aici.

Biblioteca lui Hadrian a fost conceputa de Imparatul Roman Hadrian in anul 132 D.Hr., in partea de nord a Acropolei.

 

Detaliile despre Biblioteca lui Hadrian le gasiti aici.

Agora Romana cu Turnul Vanturilor. Agora Romana este localizata la nord de Acropole si la est de Agora antica. Agora originala a fost obstructionata de o serie de cladiri romane, incepand cu un odeon (amfiteatru pentru concerte) mare, care a fost darul familiei imperial pentru atenieni. Este vorba despre Odeonul lui Agrippa.

 

 Detaliile despre Agora Romana le gasiti aici.

Muzeul National de Arheologie gazduieste cateva dintre cele mai importante artefacte din preistorie pana in antichitatea tarzie, care provin dintr-o varietate de localitati din Grecia. Este considerat unul dintre cele mai mari muzee din lume si contine cea mai bogata colectie de artefacte din antichitatea greaca.

 

 Detaliile despre Muzeul National de Arheologie le gasiti aici.

Noul Muzeu al Acropolei este un muzeu arheologic focalizat pe descoperiri din situl arheologic Acropole. Muzeul a fost construit sa gazduiasca artefactele gasite pe Roca Sfanta si pe coastele din imprejurimi, de la Epoca de Bronz Greceasca pana la Grecia Romana si Bizantina. Muzeul este asezat pe ruinele unei parti din Atena Romana si Bizantina Timpurie.

 

Detaliile despre Noul Muzeu al Acropolei le gasiti aici.

Muzeul Bizantin si Crestin a fost fondat in anul 1914 si gazduieste mai mult de 25.000 piese cu colectii rare de picturi, biblii, fresce, obiecte ceramice, panzeturi, manuscrise si copii ale artefactelor din secolul III D.Hr. pana in era medievala tarzie. Este unul dintre cele mai importante muzee de Arta Bizantina din lume. In iunie 2004, in timpul celei de a-90-a aniversari si a Olimpiadelor din 2004 din Atena, muzeul s-a redeschis publicului, dupa o renovare extinsa si adaugarii unui corp nou de cladire.

 

Detaliile despre Muzeul Bizantin si Crestin le gasiti aici.

Muzeul de Arta Islamica Benaki gazduieste una dintre cele mai semnificative colectii de Arta Islamica din lume. Muzeul are 4 etaje si este intr-o cladire mare. Obiectele sunt expuse in ordine cronologica crescatoare, sunt exceptional de frumoase si constau in bijuterii, portelanuri, chiar si o camera de receptie din marmura, din secolul XVII, dintr-un palat din Cairo.

 

Detaliile despre Muzeul de Arta Islamica Benaki le gasiti aici.

Muzeul bijuteriilor Ilias Lalaounis este un muzeu din Atena, creat de renumitul designer grec de bijuterii, Ilias Lalaounis. Muzeul este localizat langa Acropole si cuprinde 50 de colectii cu un numar total de peste 4.000 de bijuterii si ornamente mici, dedicate istoriei artei bijuteriilor. Expozitia permanenta are mai mult de 3.000 piese facute in perioada 1940 – 1992.

 

Detaliile despre Muzeul bijuteriilor Ilias Lalaounis le gasiti aici.

Situl arheologic Olympieion cu Templul lui Zeus Olimpianul, cunoscut si sub denumirea de Coloanele lui Zeus Olimpianul, este un monument al Greciei si un templu colosal de altadata, situat in centrul capitalei Greciei, Atena. A fost dedicat lui Zeus Olimpianul, un nume a carui origini deriva din pozitia de sef al zeilor Olimpului.

 

Detaliile despre Situl arheologic Olympieion si Templul lui Zeus Olimpianul le gasiti aici.

Arcul lui Hadrian, mai este cunoscut in Grecia ca Poarta lui Hadrian, este o poarta monumentala asemanatoare cu un arc triumfal. Poarta deschidea un drum antic din centrul Atenei si ducea pana la complexul de structuri din partea de est a orasului, care includea si Templul lui Zeus Olimpianul. Acest arc a fost propus sa fie construit in onoarea Imparatului Roman Hadrian, pentru binefacerile facute orasului, cu ocazia dedicarii templului din apropiere, in anul 131 sau 132 D.Hr. 

Detaliile despre Arcul lui Hadrian le gasiti aici.

Stadionul Panathenaic este un stadion destinat mai multor scopuri. Este unul dintre principalele atractii istorice din Atena si singurul stadion din lume construit in intregime din marmura.

 

Detaliile despre Stadionul Panathenaic le gasiti aici.

Grădina naţională si Zappeionul

 

Gradina Nationala, pe vremuri Gradina Regala, este un parc public de 15,5 hectare, situat in centrul Atenei, localizat chiar in spatele Cladirii Parlamentului Grec (Vechiul Palat) si continua la sud cu zona in care este Zappeionul, de-a lungul Stadionului Olimpic Panathenaic, al Jocurilor Olimpice din 1896.

Zappeionul, construit in anul 1878, este o cladire neo-clasica, in apropierea gradinii.  

Astazi Zappeionul este folosit pentru expozitii publice.

 

Detaliile despre Grădina Naţională si Zappeion le gasiti aici.

Parlamentul Elen cu Mormantul Soldatului Necunoscut si Schimbarea Garzilor.

Parlamentul Elen (Vouli ton Ellinon, in limba greaca) este Parlamentul Greciei, localizat in Palatul Regal Vechi din Piata Syntagma, in Atena.

 

Garzile grecesti sau “Evzonii” sunt membrii Garzii prezidentiale, pe care ii putem vedea in fata Parlamentului Elen. Ei au devenit sinonimi cu orasul Atena si au fost infiintati in anul 1868, ca un regiment al armatei grecesti. Ei pazesc Mormantul Soldatului Necunoscut, care reprezinta memoria comuna a tuturor soldatilor necunoscuti ucisi in lupte. 

 

Detaliile despre Parlamentul Elen cu Mormantul Soldatului Necunoscut si Schimbarea Garzilor le gasiti aici.

Mormantul Soldatului Necunoscut



TOTAL MUZEE SI SITURI VIZITATE DE MINE = 45 EURO

TOTAL COSTURI ATENA = 360 EURO pentru 5 zile.

Ce se mai poate vedea in Atena

Plaka se afla pe coasta Acropolei, in umbra sa si a templelor sale antice. Plaka are un aer de sat, cu strazi inguste pavate cu pietre, cu magazine micute care vand bijuterii, haine, ceramica locala si mancare. In zona sunt cafenele cu terase si taverne, care sunt deschise pana noaptea.




Dealul Lykavitos, cunoscut si ca Lycabettos, Lykabettos sau Lykavittos, este un deal calcaros in Atena, la 300 metri deasupra nivelului marii. Baza dealului este acoperita de conifere, iar pe cele 2 varfuri ale sale sunt Capela Sf.George din secolul al XIX lea, un teatru si un restaurant. Dealul este o destinatie turistica, pe care se poate ajunge sus cu funicularul care urca de la Kolonaki. Statia de funicular poate fi gasita pe strada Aristippou.  Din Piata Monastiraki am facut cam 30 minute pe jos, pana la baza dealulului Lykavitos. Nu am urcat pe dealul Lykavitos.    





Situl arheologic si Muzeul Kerameikos, care se afla pe bulevardul Ermou 148, Atena 105 53 si poate fi vizitat zilnic, de la orele 08.00 – 15.00.

 

Kerameikos, cunoscut si sub denumirea sa de Ceramicus, este o zona din Atena, localizata la nord – vest de Acropole, care include o zona extinsa atat inauntrul cat si in afara zidurilor orasului, pe ambele parti ale Portii Dipylon si pe ambele maluri ale raului Eridanos. A fost cartierul olarilor orasului, de unde deriva si denumirea din engleza “ceramic” (ceramica) si a fost de asemenea locul unui cimitir important, unde sunt sculpturi funerare numeroase.



Bulevardul Dionysiou Aeropagitou, unde duminica este targ de suveniruri.


 Targ de suveniruri

 Acropole vazut de pe Bulevardul Dionysiou Aeropagitou

Fantana lui Calirrhoe (Kallirrhoe Spring), aflata pe Bulevardul Dionysiou Aeropagitou si despre care am vorbit aici.

Strada Irodou Atikou, care se afla in spatele Parlamentul Elen si unde se afla rezidentele prezidentiale. Bulevardul este plin cu portocali, asa cum se vede in cele doua poze de mai jos.






Catedrala Mitropolitana din Atena este o cladire impunatoare, ridicata intre anii 1842 – 1862. Se afla in apropierea Pietei Monastiraki, cam la 5 minute de mers pe jos.






Portul Pireu din Atena, despre care voi da detalii in articolul urmator.




Recomand vizitarea Atenei, un oras incarcat de istorie antica, iar atmosfera pe strazi este superba, de relaxare si vacanta!

Comments

Popular posts from this blog