ATENA – Situl arheologic Olympieion, Arcul lui Hadrian, Stadionul Panathenaic, Grădina naţională, Zappeionul, Parlamentul Elen, Schimbarea Garzii la Parlament
Zona sitului abunda in mitologie si istorie.
La sud de peribolos (zidul de la intrarea in templu), raul Ilisos a inundat odata si s-a creat o crapatura mare in pamant, iar atenienii au crezut ca a fost o groapa rezultata dupa retragerea inundatiilor.
Atenienii au sustinut ca in acel punct Deukalion (fiul lui Prometeu) a construit un altar dedicat lui Zeus. Aici a existat fantana lui Calirrhoe (Kallirrhoe Spring) si grota lui Nymphs si undeva in apropiere Boreas a rapit-o pe fiica lui Erechtheus, Oreithyia, in timp ce culegea flori de pe malurile raului Ilisos. In acesta zona, ultimul rege erou al Atenei, Kodros, a venit travestit in taran, cu o secera in mana si a implorat Dorienii sa il omoare, pentru a salva orasul si oamenii sai. Tot in apropierea acestei zone, Socrates a adunat discipolii sai si tot aici a fost cel mai important liceu din Atena veche, Kynosarges si Lyceum (in greaca Lykeion, dupa Apollo Lykeios).
Templul lui Zeus Olimpianul a fost construit deasupra unei terase mari, de 200 metri lungime si 130 metri latime. Peribolosul, avand un perimetru de 668 metri, a fost construit din material poros si sustinut de stalpi, la intervale de 5,30 metri.
Constructia templului a inceput in timpul lui Peisistratos, in secolul VI I.Hr. Primul templu a fost din material poros, cu coloane mari de 2,38 metri diametru, dar nu a fost terminat niciodata. In anul 175 I.Hr., Antiochos al IV lea Epiphanes a incercat sa continue proiectul si l-a angajat pe arhitectul roman Cossutius Decimus sa supervizeze lucrarile. El a schimbat planul templului, folosind marmura pantelica (marmura alba, fara striatii) pentru constructia sa si coloane corintice. Lucrul s-a oprit din nou dupa moartea lui Antiochos.
Templul nu a fost finalizat pana in anul 132 D.Hr. cand a venit la putere Imparatul Hadrian, care a domnit la 7 secole dupa Peisistratos si care a reinceput proiectul.
Templul este construit in Ordinul Corintic, cu cate 2 randuri a cate 20 coloane pe fiecare lungime si cu cate 3 randuri a cate 8 coloane, in fata si in spate. Din aceste 104 coloane gigantice de 17,25 metri inaltime, numai 16 au supravietuit pana in zilele noastre (13 dintre coloanele amplasate în colţul de sud-est al construcţiei şi 2 coloane din colţul de sud-vest fiind şi astăzi în picioare, iar o altă coloană, provenită din colţul de sud-vest al monumentului, rămasă în picioare până în anul 1852, a fost doborâtă de o furtună si poate fi văzută culcată la pământ).
Inauntru sanctuarului a fost statuia gigant a lui Zeus si in apropierea ei o a doua statuie, portret, a lui Hadrian. Acest templu colosal, care a fost unul dintre cele mai mari din antichitate si cel mai mare templu din Ordinul Corintic (110,35 x 43,68 metri), a fost foarte apreciat in Lumea Antica. Autorul roman Titus Livius (Livy) a remarcat ca este singurul templu pe pamant ale carui dimensiuni sunt comensurabile cu maretia zeilor.
Templul lui Zeus Olimpianul este situat la 700 m sud de Piaţa Syntagma şi la 500 m sud-est de Acropole. Noi am ajuns la sit dinspre Acropole.
Adresa sitului este: Atena, 105 57, programul de vizitare este zilnic, de la 8.30 – 15.00, iarna si de la 8.00 – 19.30, vara, iar pretul unui bilet de intrare este 3 EURO.
Arcul lui Hadrian
Imprejurimile care s-au dezvoltat in jurul templului au fost denumite Orasul Nou sau Orasul lui Hadrian. Erau separate de Orasul Vechi in punctul unde atenienii au construit Arcul lui Hadrian, in onoarea marelui binefacator al Atenei.
Monumentul consta intr-o poarta arcuita, deasupra careia este un rand de 4 coloane corintice, cele 2 din mijloc avand un pediment mic. Pe friza ingusta a partii de est, deasupra arcului, este o inscriptie care declara “Acesta este orasul lui Hadrian si nu al lui Theseus”. Pe partea de vest, in corespondenta, este alta inscriptie care spune “Aceasta este Atena, orasul vechi al lui Theseus”.
Arcul lui Hadrian se afla pe strada Leoforos Vasilisis Amalias, Atena, 105 57, programul de vizitare este non stop, gratis. Arcul se afla in afara sitului arheologic Olympieion, chiar langa acesta.
Stadionul Panathenaic
La distanta mica de situl arheologic Olympieion , pe malul stang al raului Ilisos, se afla Stadionul Panathenaic, care a fost amenajat prima data in timpul domniei lui Lykourgos, in secolul IV I.Hr. si reconstruit cu marmura de Herodes Atticus, in secolul II I.Hr.
A fost distrus in perioada intunecata a ocupatiei otomane, dar la sfarsitul secolului XIX, Georgios Averoff, binefacatorul natiei, a platit cheltuielile pentru placarea lui cu marmura, astfel incat primele Jocuri Olimpice Internationale ale lumii moderne au putut fi tinute aici, in anul 1896.
Stadionul Panathenaic se afla pe strada Leof. Vasileos Konstantinou, Atena 116 35, stadionul se poate vedea doar din afara, asa cum arata pozele de mai jos.
Grădina naţională
Gradina Nationala (pe vremuri era Gradina Regala), este un parc public de 15,5 hectare, situat in centrul Atenei, localizat chiar in spatele Cladirii Parlamentului Grec (Vechiul Palat) si continua la sud cu zona in care este Zappeionul, de-a lungul Stadionului Olimpic Panathenaic, al Jocurilor Olimpice din 1896. Gradina include si cateva ruine antice, tamburine si coloane corintice, mozaicuri.
Gradina Regala a fost comandata de Regina Amalia in anul 1838 si terminata in anul 1840. A fost proiectata de agronomul german Friedrich Schmidt care a importat peste 500 specii de plante si multe pasari si animale, cum ar fi pauni, rate si broaste testoase. Din nefericire pentru multe plante climatul mediteranean uscat s-a dovedit prea aspru si nu au supravietuit. In anul 1920 parcul a fost deschis publicului si redenumit Gradina Nationala. In onoarea Amaliei a Greciei, intrarea a fost mutata unde erau 12 palmieri pe care i-a plantat regina, iar strada din fata a fost redenumita Bulevardul Regina Amalia.
Nu se percepe taxa de intrare.
Pozele de mai jos sunt facute de mine in Gradina Nationala.
Zappeionul
In 1878 a fost construit Zappeionul, o cladire neo-clasica, in apropierea gradinii. Cladirea a fost donata de Evangelis Zappas si proiectata de Theophil Freiherr von Hansen. Zappas a inceput Jocurile Olimpice Zappian, care au precedat Jocurile Olimpice moderne. Zappeionul a fost satul olimpic pentru Olimpiadele de vara din 1896 din Atena si de asemenea loc de intalnire pentru evenimente. Incepand cu 1920, zona din fata Zappeionului a fost, de asemenea, un centru important de transport pentru tramvaie si autobuze. Astazi Zappeionul este folosit pentru expozitii publice.
Parlamentul Elen
Parlamentul Elen (Vouli ton Ellinon, in limba greaca) este Parlamentul Greciei, localizat in Palatul Regal Vechi din Piata Syntagma, in Atena.
Adresa Parlamentului este: 2, Vasilissis Sofias Avenue, 100 21 Atena.
In pozele de mai jos este Piata Syntagma din Atena, vazuta noaptea, cu o fantana arteziana care isi schimba culoarea.
Schimbarea Garzii la Parlament
Garzile grecesti sau “Evzonii” sunt membrii Garzii prezidentiale, pe care ii putem vedea in fata Parlamentului Elen. Ei au devenit sinonimi cu orasul Atena si au fost infiintati in anul 1868, ca un regiment al armatei grecesti. Este o mare onoare pentru un soldat sa fie selectat ca Evzon. Ei pazesc Mormantul Soldatului Necunoscut, care reprezinta memoria comuna a tuturor soldatilor necunoscuti, ucisi in lupte.
Schimbarea garzii are loc in fiecare zi, la interval de 1 ora. De luni pana sambata, Evzonii sunt imbracati in uniforma lor kaki de vara, sau in uniforma neagra de iarna.
Uniforma traditionala a garzilor grecesti include o fusta, sau “Foustanella”, care are 400 pliuri, reprezentand numarul de ani in care Grecia a fost sub ocupatie turceasca. Sunt facute manual de un croitor, in timp de 80 zile de lucru.
In fiecare duminica, incepand cu orele 11.00, garzile sunt imbracate in costumele lor traditionale, cu “Foustanella” si are loc un adevarat spectacol de schimbare a garzii, în curtea oficială a clădirii Parlamentului şi pe bulevardul Amalias, unde se produce o adevărată desfăşurare de trupe, în acordurile muzicii militare. Videoul si pozele de mai jos sunt facute la schimbarea garzii de duminica.
Un ofiter Evzon poate fi deosebit de soldati prin uniforma sa rosie, care este remarcabila (se poate vedea in poza de mai jos).
Comments
Post a Comment