Praga – Podul Charles si Orasul Vechi
Mala Strana este unul dintre cartierele cele mai romantice din Praga. A fost fondat ca al doilea oras praghez, in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Mala Strana a pierdut arhitectura sa originala in timpul incendiului din anul 1541.
Gratie constructiilor noi, acest cartier praghez a devenit orasul de rezidenta, cu palate baroce splendide si asezaminte ecleziastice.
Particularitatile cartierului Mala Strana au fost insignele caselor, care au fost conservate si care au precedat numerotarea caselor de mai tarziu.
Aspectul romantic al cartierului este dat de gradinile baroce de pe pantele terasate ale Castelului Praga, care constituie o particularitate arhitectonica a Europei Centrale. Sunt de asemenea multe taverne instalate in pivnitele gotice ale caselor din Mala Strana, care dau o impresie unica vizitatorilor.
Podul Charles (Podul Carol)
Printre atractiile turistice cele mai cautate in Mala Strana se numara, fara indoiala, Podul Charles (sau Podul Carol, in limba romana), care are o lungime de 515,7 metri. Podul dateaza din 1357 si este punctul culminant al arhitecturii gotice pragheze. Podul este decorarat cu 30 de sculpturi, fiind astfel o galerie unica baroca si neogotica in aer liber. Podul Charles da vizitatorilor o vedere magnifica asupra Hradcany si Castelului Praga.
Daca doriti mai multe informati despre Hradcany si Castelul Praga, le gasiti aici.
Orasul Vechi si Orasul Evreiesc
Vizita in Orasul Vechi impresioneaza cel mai mult turistii. Are un numar mare de cladiri cu valoare istorica, spatii cu case romane si gotice, labirinturi de strazi inguste, toate acestea aduc multi vizitatori in Praga.
Monumentul cel mai cautat din Orasul Vechi este fara indoiala Primaria Veche a orasului, cu Orologiul astronomic, care dateaza din secolul al XV-lea. La ora fixa, o multime de turisti se plimba in jurul Primariei pentru a vedea figurinele mobile, care-i reprezinta pe cei 12 apostoli si Domnul Isus Hristos, in miscare. Se deschide o usita mica si Domnul Isus inainteaza iar cei 12 apostoli il urmeaza, in timp ce bat clopotele. Cadranul inferior al orologiului este format din 12 medalioane cu semnele zodiacului, adaugate de Josef Manes in anul 1865.
Numarul mare de biserici gotice, numeroasele case splendide si palatele existente sunt martori ca aceasta parte a orasului Praga a fost Curtea Orasului.
Admiratorii compozitorului W.A.Mozart nu vor uita sigur sa se duca sa vada cladirea Teatrului Stavovski (de Stat), unde a avut loc prima reprezentatie a operei sale, Don Giovanni.
O parte unica a Orasului Vechi este, de asemenea, Orasul Evreiesc, care a fost locuit de comunitatea evreiasca pana in secolul al XI-lea. S-a facut o interventie radicala asupra acestei parti a orasului in anul 1896, cand mai multe sinagogi cu expozitii interesante, o primarie si cimitirul vechi cu aproape 12.000 de morminte din piatra au fost conservate in Orasul Evreiesc.
Se poate urca in Turnul Podului Charles din Orasul Vechi, pentru a vedea panorama podului si a orasului. Pretul unui bilet este de 75 KC (cam 2,9 EUR), iar programul de vizitare este de la 10.00 - 23.00, pentru perioada aprilie – septembrie, de la 10.00 - 22.00, pentru perioada martie – octombrie si de la 10.00 - 20.00, pentru perioada noiembrie – februarie.
In Piata de langa Turnul Podului Charles din Orasul Vechi se afla Statuia lui Charles al IV-lea si biserici gotice, cum ar fi: Biserica Sfantul Francisc Seraful si Biserica Sfantul Salvador.
Din Piata de langa Turnul Podului Charles am mers pe jos cam 5 – 10 minute pentru a ajunge in Piata Orasului Vechi. Orologiul astronomic de la Primaria Veche a orasului este chiar langa Piata Orasului Vechi.
cadranul superior – zodiac si cadranul inferior – calendarul astronomic
In Piata Orasului Vechi (Staromestske Namesti), fondată în secolul al XII-lea, sunt urmatoarele monumente istorice:
- - Bisertica Sfanta Maria din Tyn, in stil gotic tarziu, constructia sa a inceput in secolul al XIV-lea. Se observa la turnurile bisericii, ca unul este mai solid si se spune ca reprezinta partea mai puternica a familiei, adica barbatul. Acest turn este putin mai in fata decat celalalt, simbolizand pozitia barbatului fata de femeie.
- - Biserica Sfantul Nicolae, construita in stil baroc, între anii 1704-1755 pe locul unde se afla anterior o biserică gotica din secolul al XIII-lea, care era, de asemenea, închinată Sfantului Nicolae.
- - Palatul Goltz-Kinsky, construit pentru contele Jan Arnost Goltz între anii 1755-1765 si care dupa moartea acestuia, in 1768, a fost cumparat de contele Frantisek Kinsky. Arhitectura palatului este baroca, dar toata fatada a fost decorata in stil rococo. Decoratiile au fost distruse in al doilea razboi mondial, dar au fost ulterior refacute dupa cele initiale. Intre anii 1893 si 1901, in palat a functionat o scoala de gramatica germana, cu implicarea lui Franz Kafka. Acum cladirea gazduieste Galeriile Nationale si Libraria Kafka.
- - Cladirea Clopotului de Piatra, lipita de Palatul Goltz-Kinsky, care are arhitectura gotica timpurie si este considerata a fi una dintre cele mai interesante cladiri medievale din Praga. A fost construita pentru familia regala, in a doua jumatate a secolului al XIII-lea si pe unul dintre colturile constructiei este sculptat in piatra un clopot, care aminteste de evenimentul istoric din 1310, cand preotul personal al Reginei Elisabeta a folosit un clopot pentru a anunta si a da un semn viitorului rege John de Luxemburg, ca poate intra si ocupa Vechiul Oras Praga, fara lupta.
Cladirea gazduieste acum Galeriile de arta ale orasului Praga.
- - Statuia lui Jan Hus, teologul reformator ceh ars pe rug pentru ideile sale anti-papale.
Din peisajul Pietei Orasului Vechi nu lipsesc trăsurile cu cai şi artiştii de stradă.
Comments
Post a Comment