Praga – Orasul Nou


PRAGA – Orasul Nou



A fost fondat in 1348 de Imparatul Charles al IV-lea, ca un centru de productie artizanala si de comert. Acest rol a fost pastrat pana in zilele noastre. In Piata Venceslas, pe strada Na Prikope si pe Bulevardul National, se afla o concentratie mare de centre comerciale – cladiri comerciale si administrative, hoteluri, banci.



 Printre monumentele care decoreaza Orasul Nou amintim cateva dintre ele: Primaria din Orasul Nou, cladirea neo-renascentista a Muzeului National, care domina Piata Venceslas si cea a Teatrului National de pe cheiul Vltavei. 

 

Chiar de pe cheiul Vltavei putem admira panorama Hradcany si a Castelului Praga, dar si case splendide care dateaza din secolul trecut cat si dinainte de secolul trecut.

 

Daca doriti mai multe informati despre Hradcany si Castelul Praga, le gasiti aici.

 

Cea mai recenta este Casa dansatoare, care dateaza din 1997 si care ii are ca autori pe F.O.Gehry si V.Milunic.

 

Amatorii de bere buna nu trebuie sa uite sa mearga la doua hanuri celebre din Orasul Nou:

braseria U.Fleku (La Flek), fondata in 1499 si braseria „La soldatul Svejk”. 

 

Aici master sefi gatesc mancare din bucataria ceha si se bea bere ceha. 

 

Am mancat si noi la braseria „La soldatul Svejk”, pe o straduta de langa Teatrul National. Am servit mancare traditionala ceha, care a fost delicioasa si am baut bere ceha. Portiile de mancare sunt foarte mari.

 

La Orasul Nou a aderat unul dintre locurile cele mai celebre din istoria ceha – Vyšehrad.


Statuia ecvestra a Sfantului Venceslas si cladirea Muzeului National din Piata Venceslas, vazute noaptea. Muzeul National este o cladire neo-renascentista construita intre anii 1885 – 1890

 

Piata Venceslas se afla aproape de Piata Orasului Vechi, cam la 10 minute de mers pe jos. 

Daca doriti mai multe informati despre Orasul Vechi, cu Piata Orasului Vechi si Podul Charles, le gasiti aici.

 

Fatada Teatrului National

Fatada Teatrului National

Casa dansatoare de pe cheiul Rasin

Vyšehrad

 

 

Vyšehrad (castelul de sus, in limba ceha) este un ansamblu fortificat din Praga, care a fost construit, probabil, în secolul al X-lea, pe un deal de pe malul raului Vltava.


În interiorul castelului se află Bazilica Sfinților Petru și Pavel, precum și Cimitirul Vyšehrad, care conține mormintele multor oameni celebri din istoria Cehiei. Castelul include, de asemenea, cea mai veche clădire din Praga, Rotonda Sfântului Martin, ce datează din secolul al XI-lea.


Legenda locală susține că Vyšehrad a fost locul primei așezări care a devenit mai târziu Praga, deși până acum această ipoteză nu a fost demonstrată.


Pentru a ajunge la Vyšehrad, se ia unul din tramvaiele 7, 8, sau 24, pana la statia Albertov, sau 3, 7, 16 sau 17 pana la statia Vyton. Noi am mers cu tramvaiul pana la statia Vyton, am urcat dealul cam 10 minute, dupa care am intrat in Vyšehrad prin Poarta Caramizii. Pretul unui bilet de tramvai in acea zona este 24 KC (cam 0,92 EUR) si este valabil pentru o calatorie de 30 minute.  


Intrarea in Vyšehrad este gratuita, dar la unele obiective din castel se plateste. Fotografiile de mai jos, din Vyšehrad, sunt in ordinea in care am parcurs noi fortificatia, de la intrarea prin Poarta Caramizii, pana la iesire.


Poarta Caramizii de la Vyšehrad

 

Biserica Colegiu Sfintii Petru si Pavel (Bazilica Sfinților Petru și Pavel)

 

Templul religios al Sfintilor Petru si Pavel a fost fondat in 1070, impreuna cu Colegiul Religios Regal Independent. Fondatorul templului a fost primul rege ceh, Vratislav al II-lea (1061 – 1092). El a fost inmormantat in templu, impreuna cu fratele si succesorul sau, Printul Konrad (+1092), a treia sotie a lui Vratislav si prima Regina Ceha Svatava (+1126), Printii Sobeslav I (+1092) si Sobeslav al II –lea (+1180). 

 

Cercetarile arheologice au aratat ca, in zilele de demult templul a fost construit ca o basilica cu 3 nave, masurand 53x17 metri. Reconstructia gotica impunatoare a inceput dupa 1369 si a fost facuta de Imparatul Charles al IV-lea. Lungimea templului a crescut la 110 metri, devenind astfel cea mai mare cladire religioasa din Praga pre-Husita. 

 

Templul religios a fost distrus in timpul miscarilor husite, pe 1 noiembrie 1420 si a fost reconstruit dupa terminarea Razboaielor Husite. 

 

Intre anii 1723 – 1729, templul a suferit o reconstructie baroca, urmata de alte cateva reconstructii, iar ultima, a saptea a fost facuta intre anii 1885 – 1903, dupa planurile arhitectului Josef Mocker, care a dat templului infatisarea actuala. 

 

Interiorul bisericii a fost decorat de cativa artisti de biserici cehi, la sfarsitul secolului al XIX–lea.

Fatada de vest este decorata cu statuile Sfintilor Petru si Pavel, cate 2 ingeri pe fiecare parte si cu

Domnul Isus Hristos in mijloc.

 

Partea inferioara este un mozaic al misionarilor slavi, Sfintii Cyril si Methodius. Portalul intrarii principale a partii de vest a fost inspirat din bazilicile medievale mari, avand tema Judecatii de Apoi.

La baza fatadei de vest este semnul religios – crucea si leul regesc ceh.

 

Prezbiteriul este decorat cu fresce cu vietile Sfintilor Petru si Pavel, in 2 randuri cu 8 picturi pe fiecare parte.

 

Ferestrele neo-gotice din prezbiteriu arata imagini cu sfinti.

 

Renovarea templului a inceput in 1988, dupa cercetari arheologice extinse. Templul a fost deschis publicului pe 29 iunie 1992, avand ca patroni Sfintii Petru si Pavel.

 

Programul de vizitare al bazilicii este zilnic, de la 09.30-17.00, in perioada noiembrie – martie si de la  09.30-18.00, in perioada aprilie – octombrie. Pretul unui bilet de intrare este 30 KC (cam 1,15 EUR).

 


Biserica Sfintii Petru si Pavel vazuta din lateral, din parcul de langa biserica


Fatada de vest a bisericii, decorata cu statuile Sfintilor Petru si Pavel, cate 2 ingeri pe fiecare parte si cu Domnul Isus Hristos in mijloc

Portalul intrarii principale a partii de vest a bisericii




Tavanul din interiorul bisericii

Ferestrele neo-gotice din prezbiteriu cu imagini cu sfinti

Ferestrele neo-gotice din prezbiteriu cu imagini cu sfinti


Orga bisericii

Parcul de langa biserica Sfintii Petru si Pavel, cu statui

Parcul de langa biserica Sfintii Petru si Pavel, cu statui

Poduri ale orasului Praga vazute din Vyšehrad



Rotonda Sfantul Martin din Vyšehrad

Este singura cladire din perioada medievala, pastrata la Vyšehrad. Cea mai vehe mentiune a Capelei Sf.Martin dateaza din anul 1396. Conform contextelor arheologice si istorice, Rotonda Sf.Martin poate sa dateze din ultima treime a secolului al XI-lea, din timpul lui Vratislav al II-lea (1061 – 1092). 

 

Rotonda a fost construita probabil privat. Se crede ca rotunda a fost biserica enoriasilor castelului.

 

Stilul sau architectonic este ca a rotondelor vechi din Praga. Arcada din turnul domului este in forma de clopot si este adesea comparata cu cea a Bazilicii Sfantul  Gheorghe din Castelul Praga.

Pentru multi ani, capela a apartinut coristilor din Vyšehrad

 

A fost jefuita in timpul Revolutiei Husite (in 1420). In secolul al XVI-lea a servit temporar ca inchisoare municipala pentru orasul (cetatea, castelul) Vyšehrad, renascut in acea perioada. In timpul Razboiul de 30 de Ani, rotoda a fost folosita ca depozit de munitie (1632). Un contract de reparare a acoperisului arata ca rotunda a apartinut din nou Vysehradului. 

 

Ghiuleaua incorporata in peretele de est a rotondei dateaza de la cucerirea orasului Praga si a Vysehradului de catre armata prusaca, in anul 1757.

 

Capela a fost inchisa in timpul domniei lui Joseph al II-lea (1780 – 1790). Cladirea a fost cedata Administratiei Militare, cu conditia sa fie returnata scopurilor bisericesti mai tarziu. A fost folosita in scopuri militare, ca spatiu de depozitare a materialelor militare. 

 

In anul 1870, la initiativa Asociatiei Nationale „Vlastimil”, s-au purtat negocieri intre Preotul Paroh Vaclav Stulc si Administratia Militara, pentru a returna capela scopurilor ecleziastice. Dupa 4 ani de negocieri, Administratia Vyšehrad a cumparat capela de la Administratia Militara.

 

Mai tarziu, intre anii 1878 – 1880, capela a fost renovata de arhitectul A.Baum, in timpul caruia a luat infatisarea stilului neo-Romanesque de azi. In timpul renovarii lui Baum, rotunda a achizitionat o noua intrare principala pe partea de est, decorata cu picturi din secolul al XI-lea. Intrarea principala de pe partea de vest a fost inchisa.  Pe usa de intrare s-a inscriptionat fraza „Sfantul Martin se roaga pentru noi”.

 

Interiorul rotondei a fost pictat cu picturi murale din Noul Testament. Altarul este neo-Romanesque, facut din marmura de Slivenec si este decorat cu picturi  facute de J.Sequens. Iconostasul are o pictura cu Sf.Martin in roba de episcop si a fost pictat de Josef Hellich (1807 – 1880), iar semicupola din absida il reprezinta pe Domnul Isus Hristos cu aoreola, inconjurat de doi ingeri si a fost pictata de A.Konig (1836 – 1911) si Jan Herman (1844 – 1904).

 

Rotonda era inchisa cand am fost in Vyšehrad.   

 

Rotonda Sfantul Martin


 Fortificatiile Vyšehrad


Fortificatiile Vyšehrad

Fortificatiile Vyšehrad

Fortificatiile Vyšehrad


Fortificatiile Vyšehrad







Inainte de iesirea din Vyšehrad am mancat carnati traditionali cehi si am baut bere pragheza, la o terasa. La acea terasa se serveau numai gratare si carnati. Carnatii au fost foarte buni, la fel si berea. De pe terasa se putea admira panorama orasului Praga.

 

Dupa ce am iesit din Vyšehrad, am mers pe jos, cam 20 de minute, pana la hotel, care se afla in Orasul Nou.


Strada din Orasul Nou, poza facuta pe drumul de intoarcere de la Vyšehrad


Recomand tuturor vizitarea Orasului Nou si mai ales a Vyšehradului!  Am petrecut jumatate de zi in Vyšehrad, am stat si pe iarba in parcul de langa biserica Sfintii Petru si Pavel, a fost minunat!

Comments

Popular posts from this blog