Praga – Dealul Petrin


PRAGA – Dealul Petřín




Dealul Petřín

 

Petřín (în germană Laurizenberg) este un deal în centrul orașului Praga. Are o altitudine de 327 m si se ridică la aproximativ 130 metri deasupra malului râului Vltava. Dealul este acoperit aproape în întregime cu parcuri și constituie unul din locurile de agrement pentru locuitorii orașului, cat si pentru turisti.





Printre locurile interesante de pe Petřín se menționează: turnul Petřín, manastirea si biblioteca Strahov, zidul foametei, funicularul Petřín, observatorul Stefanik, rozariul, biserica Sf.Laurentiu, biserica Arhanghelul Sf.Mihail (o biserică de lemn ruteană adusă la Praga în 1929) si labirintul oglinzilor.


Pe dealul Petřín se poate admira privelistea magnifica a orasului Praga.

 

Pentru a ajunge pe dealul Petřín, se poate lua unul din tramvaiele 12, 22 sau 23, până la stația de funicular Ujezd, care este pe malul stâng al Vltavei. Un bilet de tramvai costa 24 KC (cam 0,92 EUR). Programul funicularului este de la 09.00 - 11.30, iar pentru perioada noiembrie – martie, de la 09.00 - 11.20. Pretul unui bilet pentru funicular este de 26 KC (1 EUR), iar funicularul vine la 10 -15 minute. Este bine sa aveti bani locali (KC) la funicular, deoarece exista un automat pentru bilete, la intrarea in funicular si nu primeste EUR.   



Dealul Petřín

Turnul Petřín

 

Este un turn de observație construit în 1891, inalt de 63,5 metri si este asemanator cu Turnul Eiffel, chiar daca este mult mai mic decat turnul parizian.

 

Daca doriti sa admirati privelistea orasului Praga, trebuie sa urcati in turnul Petřín, pe scari. Pretul unui bilet de intrare in turnul Petřín este de 150 KC (cam 5,78 EUR), pentru elevi si studenti pretul unui bilet este de 80 KC (cam 3 EUR). Programul de vizitare este de la 10.00 - 18.00, pentru perioada noiembrie – februarie, de la 10.00 - 20.00, pentru luna martie, de la 10.00 - 22.00, pentru perioada aprilie – septembrie si de la 10.00 - 20.00, pentru luna octombrie. Accesul pentru ultima intrare este dat cu 30 de minute inainte de ora inchiderii. 

 

La baza turnului sunt cafenele, chioscuri de unde se pot cumpara carnati traditionali din Cehia si inghetata. Sunt si magazine de suveniruri.  Am cumparat inghetata de la unul din magazine si am savurat-o pe iarba, pe unul din parcurile de pe dealul Petřín.



Intrarea in Turnul Petřín si magazinele de la baza turnului




Privelistea orasului Praga vazuta de sus, din turnul Petřín, in urmatoarele 5 fotografii.  

Castelul Praga vazut din turnul Petřín

 

Daca doriti mai multe informati despre Hradcany si Castelul Praga, le gasiti aici.

 

Podul Charles, Orasul Vechi si Orasul Nou, in urmatoarele 3 fotografii.






Daca doriti mai multe informati despre Orasul Vechi, cu Piata Orasului Vechi si Podul Charles, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informati despre Orasul Nou, le gasiti aici.


Podurile din Praga vazute din turnul Petřín


Manastirea si Biblioteca Strahov

 

Manastirea Strahov a fost fondata in 1143 de Jindrich Zdik, Episcopul John de Praga si Vladislau al II-lea, Duce de Boemia.

Biblioteca din Manastirea Strahov a jucat un rol important in istoria Cehiei. Sunt aproximativ 200.000 tiparituri vechi, cele mai multe provenind din perioada secolelor al XVI-lea si al XVII-lea, peste 3.000 manuscrise si 1.500 tiparituri noi. Una dintre cele mai valoroase carti este Evanghelia Strahov din secolul al IX-lea, cu decoratii in stilurile romanic si gotic.


Biblioteca are 2 sali decorate, splendide: Sala Teologica si Sala Filozofica.  

 

Originea colectiilor Bibliotecii Strahov este din secolul al XII-lea, cand a fost fondata si Manastirea Strahov. Dezvoltarea bibliotecii a fost intrerupta de cateva ori de-a lungul secolelor: in timpul incendiului  din 1258, apoi a fost distrusa in timpul Razboaielor Husite, in secolul al XV-lea.

Trupele suedeze au invadat Praga in 1648 si au dus foarte multe carti in Suedia.

Pretul unui bilet de intrare la Biblioteca Strahov este de 120 KC (cam 4,6 EUR), iar pentru elevi si studenti care au varsta de pana la 27 ani pretul unui bilet este redus, adica 60 KC (cam 2,3 EUR). Pentru a face fotografii inauntrul bibliotecii se mai platesc 2 EUR. Programul de vizitare este zilnic, de la 09.00 - 17.00, iar de la 12.00 – 13.00 accesul vizitatorilor nu este permis, fiind pauza de masa. Biblioteca este inchisa in zilele de sarbatori legale.

 

Manastirea Strahov, exterior si interior, in urmatoarele 7 fotografii.



Interiorul Manastirii Strahov







Privelistea orasului Praga vazuta de pe Dealul Petřín

 

Biblioteca Strahov, exterior si interior si cele 2 sali decorate, in urmatoarele 12 fotografii.

Intrarea in Biblioteca Strahov

Sala Filozofica

Sala Filozofica

Sala Teologica

Sala Teologica

Sala Teologica

Tavanul din holul Bibliotecii Strahov

Carti bisericesti din anul 1410 si sigiliul lui Vladislau al II-lea, Rege al Boemiei (Expozite din holul Bibliotecii Strahov)

Expozitie din holul Bibliotecii Strahov

Expozitie din holul Bibliotecii Strahov

Expozitie din holul Bibliotecii Strahov

Expozitie din holul Bibliotecii Strahov

Funicularul Petrin




Labirintul oglinzilor

 

 Labirintul Oglinzilor este o cladire interesanta care seamana cu un castel miniatural si este situat langa Turnul Petřín. Este o ramasita a Fostei Expozitii din Praga, din 1891, iar partea cea mai interesanta este faptul ca intreaga constructie din lemn imita fortificatia din Vysehrad.

 

Chiar inainte de sala cu oglinzile distorsionante este o diorama a unei scene din Razboiul de 30 de ani, cand cehii au rezistat invaziei suedeze pe Podul Charles, in anul 1648.


Oglinzile distorsionante din labirint te fac grasa, slaba, pitica, uriasa, cu 4 picioare si cu parul valvoi. Distracta e maxima!


Pretul unui bilet de intrare la Labirintul oglinzilor este de 90 KC (cam 3,47 EUR), pentru elevi si studenti pretul unui bilet este de 70 KC (cam 2,7 EUR). Programul de vizitare este de la 10.00 - 18.00, pentru perioada noiembrie – februarie, de la 10.00 - 20.00, pentru luna martie, de la 10.00 - 22.00, pentru perioada aprilie – septembrie si de la 10.00 - 20.00, pentru luna octombrie.

 

 
Cladirea Labirintului Oglinzilor

Locuitorii orasului Praga luptand impotriva suedezilor, pe Podul Charles, in anul 1648

Oglinzile distorsionante

 

Biserica Sf.Laurentiu si zidul foametei

Biserica Sfantul Laurentiu este o biserica veche catolica, localizata pe Dealul Petřín, langa turnul Petřín si zidul foametei. A fost construita initial in stilul Romanesque (stil architectural din Europa medievala, caracterizat de arcade semi-circulare). Mai tarziu, a fost reconstruita in stilul baroc.

Zidul foametei este un o structura din secolul al XIV-lea, care se intinde de la Strahov, dincolo de dealul Petřín si pana la Ujezd. Este vizibil din mai multe locuri in Praga si a servit ca fortificatie pentru partea de sud din Mala Strana si Castelul Praga, pentru mai bine de 500 de ani.

Zidul a fost initial construit de catre Charles al IV-lea, pentru a ajuta locuitorii orasului in timpul unei perioade de foamete cumplita. In schimbul muncii la zid, oamenii primeau de mancare pentru ei si familiile lor.

 

Biserica Sf.Laurentiu si zidul foametei vazute din Turnul Petřín

Biserica Sf.Laurentiu vazuata din Turnul Petřín



Recomand tuturor vizitarea Dealului Petřín! Este o oaza de relaxare si distractie!

Comments

Popular posts from this blog