Spania-atractii turistice Madrid
Am stat in Madrid in perioada 02 - 05 septembrie 2016, din care o zi am fost la Segovia. Am fost cazati la hotelul Petit Palace Londres, de trei stele, de pe strada Galdo nr.2, Madrid City Center. Hotelul se afla pe o straduta adiacenta pietei Puerta del Sol, iar camera era cam mica. Am facut rezervare cu 3 luni inainte prin Booking.com iar camera ne-a costat 225 EURO pentru 3 nopti, cu mic dejun inclus, care a fost delicios.
Prima atractie turistica din Madrid este Palatul Regal.
Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Regal din Madrid, le gasiti aici.
Catedrala Almudena
Catedrala Almudena (Santa María la Real de La Almudena - Sfanta Fecioara Maria Regina din Almudena) este o biserica Catolica si locul Arhiepiscopiei Romano - Catolice din Madrid. Catedrala a fost consacrata de Papa Ioan Paul al II-lea, in anul 1993. Programul de vizitare al catedralei este zilnic, de la 09.00 – 21.00, iar intrarea este libera.
Scurt istoric al catedralei
Cand a fost transferata capitala Spaniei de la Toledo la Madrid, in anul 1561, resedinta Bisericii din Spania a ramas la Toledo, iar noua capitala nu avea catedrala. Planurile pentru construirea unei catedrale in Madrid, dedicate Fecioarei din Almudena, au fost discutate inca din secolul al XVI-lea si chiar daca Spania a construit mai mult de 40 de orase si multe catedrale in acele vremuri, costurile expansiunii si mentinerii Imperiului au avut prioritate, iar constructia unei catedrale in Madrid a fost amanata. Planurile de atunci erau sa se faca in Madrid cea mai mare catedrala din lume.
Celelalte orase principale din Spania aveau catedrale vechi de secole, iar Madridul avea, de asemenea, biserici vechi. Constructia catedralei Almudena a inceput in anul 1879. Catedrala a fost construita, se pare, pe locul unei moschee medievale care a fost distrusa in anul 1083, cand Alfonso al VI-lea a recucerit Madridul.
Francisco de Cubas, Marchiz de Cubas, a proiectat si coordonat constructia catedralei in stil gotic. Constructia s-a oprit complet in timpul Razboiului Civil Spaniol si proiectul a fost abandonat pana in anul 1950, cand Fernando Chueca Goitia a adaptat planurile lui Cubas la un exterior baroc, pentru a se potrivi cu fatada gri si alba a Palatului Regal, care este amplasat fata in fata cu catedrala. Catedrala nu a fost finalizata pana in anul 1993, cand a fost consacrata de Papa Ioan Paul al II-lea.
Pe data de 22 mai 2004, a avut loc la catedrala casatoria Regelui Felipe al VI-lea, pe atunci Printul Coroanei, cu Letizia Ortiz Rocasolano.
Interiorul neo-gotic al catedralei este unic si modern, cu capele si statui facute de artisti contemporani, decorate in stilul "pop-art". Capela infatiseaza mozaicurile facute de artistul Fr. Marko Ivan Rupnik. Picturile din absida au fost picatate de Kiko Arguello. Cripta in stil neo - romanic gazduieste o imagine a Sfantei Fecioare Maria Regina din Almudena, din secolul al XVI-lea.
Alaturi de catedrala, de-a lungul bulevardului Calle Mayor, excavarile au scos la iveala ramasite ale maurilor si ale zidurilor medievale ale orasului.
Exteriorul Catedralei Almudena, in urmatoarele 6 fotografii.
Intrarea in Catedrala Almudena, in urmatoarea fotografie.
Interiorul Catedralei Almudena, in urmatoarele 10 fotografii.
Nava principala in urmatoarele 5 fotografii.
Piata de Oriente (sau Plaza de Oriente - Piata Orientului)
Piata de Oriente este, cu siguranta unul din ansamblurile arhitecturale cele mai monumentale, datorita integrarii sale perfecte langa Palatul Regal si Teatrul Regal. Piata de Oriente se extinde, asa cum indica numele sau, pe partea de est a palatului, parcul are magnolii, un labirint verde, statui ai regilor Spaniei si fantani. Aceasta gradina a fost creata la initiativa lui Joseph Bonaparte si amenajata mai tarziu sub regimul Izabelei a II-a (1830 - 1904). Tot atunci s-a montat si statuia ecvestra a lui Filip al IV-lea, facuta de sculptorul florentin Pietro Tacca. Statuia are 4 lei din piatra, iar in partea de jos doua fantani arteziene: una in fata si alta in spate.
Piata de Oriente, in urmatoarele fotografii.
Statuia ecvestra a lui Filip al IV-lea si fantanile, in urmatoarele 3 fotografii.
Teatrul Regal, in urmatoarele doua fotografii.
Gara Atocha
Prima gara din Madrid a fost inaugurata in acest loc pe 9 februarie 1851, sub numele de Statia Mediodía. Atocha-Mediodía este acum numele unei zone din districtul Arganzuele si inseamna "sud" in spaniola veche.
Dupa ce cladirea garii a fost distrusa masiv de un incendiu, ea a fost reconstruita de Compania de Cai Ferate MZA si deschisa in anul 1892. Arhitectul a fost Alberto de Palacio y Ellisague care a colaborat cu Gustave Eiffel si a facut noua constructie din fier forjat. Inginerul Henry Saint James a a facut parte, de asemenea, din proiect.
Numele Atocha a fost dat statiei dupa bazilica din apropiere, care este dedicata Fecioarei din Atocha.
Platformele de tren au fost acoperite partial de un acoperis, la o inaltime de aproximativ 27 metri si avand o lungime de 157 metri. Acoperisul din otel si sticla se intinde intre doua cladiri din caramida.
Acest complex de cai ferate s-a extins de-a lungul anilor. In anul 1985 s-a inceput un proiect de remodelare a statiei, bazat pe desenele lui Rafael Moneo. In anul 1992, cladirea originala nu a mai fost terminal pentru trenuri si a fost transformata intr-o sala mare cu magazine, cafenele si cluburi de noapte. Ca si in Muzeul Orsay din Paris, salii i s-a dat o functie noua, plantandu-se aici o gradina tropicala pe 4.000 mp.
Exteriorul Garii Atocha, in urmatoarele doua fotografii.
Interiorul Garii Atocha, cu gradina tropicala, in urmatoarele 6 fotografii.
Muzeul National de Arta Regina Sofia (Reina Sofia)
Muzeul National de Arta Regina Sofia se afla pe Calle Santa Isabel nr. 52, aproape de statia de metrou Atocha (linia M1). Muzeul este chiar fata in fata cu gara Atocha. Programul de vizitare este de luni – sambata de la 10.00 – 21.00, duminica de la 10.00 – 14.30, iar martea este inchis. Un bilet de intrare normal costa 6 EURO, iar pentru expozitii temporare 3 EURO. Intrarea este gratutita luni, miercuri, joi si vineri de la ora 19.00 pana la inchidere, sambata de la 14.30 pana la inchidere, iar duminica toata ziua. Eu am vizitat muzeul gratuit.
Centrul de Arta Regina Sofia (Centro de Arte Reina Sofia) ofera vizitatorilor o privire asupra artei secolului al XX-lea. Cladirea in care se afla Centrul de Arta Regina Sofia, numit si Muzeul National Regina Sofia are o istorie indelungata. In anul 1566, Regele Philip al II-lea a ordonat ca toate spitalele din oras sa fie aduse sub un singur acoperis, astfel ca au fost toate aduse in aceasta cladire, care a devenit Spitalul General. In secolul al XVIII-lea, nevoia unui spital mai mare a devenit presanta. Intre anii 1776 si 1781 noua cladire a fost ridicata folosindu-se planurile lui Francisco Sabatini, asa cum a poruncit Regele Carol al III-lea.
De atunci, au fost facute multe extinderi si renovari, iar fostul spital a scapat ca prin minune de demolare sub presiunile celor care sustineau ca aceasta cladire un este deloc atractiva. In anul 1977 un decret regal a declarat cladirea monument istoric national.
Arhitectul Antonio Fernandez Alba s-a ocupat de proiectul pentru renovare in jurul anului 1980 si lucrarile au fost terminate dupa aproape un deceniu. Lifturile din sticla sunt o particularitate a cladirii care confera acestei cladiri vechi o nota moderna. In timpul lucrarilor de renovare, cladirea a gazduit diverse expozitii temporare, iar in anul 1988, cand renovarile s-au incheiat, un alt decret regal a transformat-o in Muzeu National.
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia este des numit MoMa din Madrid (dupa Museum of Modern Art – din New York). Intr-adevar muzeul are una dintre cele mai bune colectii de arta din secolul al XX-lea si este un loc excelent pentru a vedea operele artistilor contemporani spanioli, inclusiv Joan Miro, Salvador Dali si Pablo Picasso.
Muzeul National de Arta Regina Sofia si lifturile din sticla, in urmatoarele 5 fotografii.
Picturi din Muzeul National de Arta Regina Sofia, in urmatoarele 3 fotografii.
Dupa ce am vizitat muzeul, am luat cina in Piata Muzeului Reina Sofia.
Puerta del Sol
La Puerta del Sol este cea mai faimoasa piata din Madrid. Unul dintre cele mai emblematice monumente este ceasul din turn, parte a cladirii Real Casa de Correos, construita in secolul al XVIII-lea. Tot in aceasta piata se afla si simbolul orasului, Ursul si capsunul.
Piata este foarte animata atat ziua cat si noaptea, sunt formatii care canta si ansambluri de dans, care danseaza. Cand am fost noi, era o formatie mexicana care canta foarte frumos.
Puerta del Sol, in urmatoarele 4 fotografii.
Plaza Mayor
Plaza Mayor este situata in centrul orasului, la cateva minute de Puerta del Sol si este principalul loc de promenada pentru turisti si localnici. Desi restaurantele si cafenelele au preturi mai mari, este o zona frumoasa unde se poate servi masa. Am servit si noi masa de pranz in Plaza Mayor, am mancat cate o jumatate de pizza si am baut bere.
Am mers pe jos, de la hotel la toate obiectivele turistice prezentate pana acum.
Tur oras Madrid (Madrid City Tour)
Am facut un tur al orasului Madrid seara, cu un autobuz supraetajat, pe care l-am luat din Plaza Mayor.
Va prezint mnai jos ce am vazut in turul orasului Madrid.
Piata Independentei (Placa de la Independencia) cu Puerta Alcala
Puerta Alcala este arcul de triumf al orasului, unul dintre cele mai reprezentative obiective din Madrid. A fost construit intre anii 1769 si 1778, in stil neoclasic, de regele Carol al III-lea, pentru a sarbatori sosirea monarhilor in capitala Spaniei. Monumentul a fost proiectat de Francesco Sabatini si fascineaza, cu siguranta, prin impresionanta sa eleganta.
Gran Via, impreuna cu Passeo de la Castellana, este cea mai faimoasa strada din Madrid, este mentionata in operete, carti si a aparut in multe filme. Celebritatea strazii este data de cladirile istorice, magazine cu branduri renumite, hoteluri, banci, restaurante, baruri si teatre. Cea mai cunoscută clădire este cea a companiei Telefónica, una care a fost cea mai înaltă construcție a Europei în momentul în care a fost ridicată, în 1929.
Principala strada din Madrid, Gran Via, se termina in Plaza de España, una dintre cele mai aglomerate intersectii. Piata este dominata de o fantana superba si statuia lui Cervantes, una dintre figurile emblematice ale literaturii spaniole.
Gran Via este considerata un Broadway al Madridului deoarece este "strada care nu doarme niciodată”.
Palatul Cibeles
Palatul a fost construit pe o parte a Pietei Plaza de Cibeles, in apropierea districului Retiro si ocupa aproximativ 30.000 mp. Palatul a fost constriit pe o parte din suprafata vechilor gradini Buen Retiro, ceea ce a creat controverse la acea vreme, deoarece priva Madridul de sptiul de recreere.
Prima piatra a cladirii a fost pusa in anul 1907. Deschiderea oficiala a cladirii a fost facuta pe 14 martie 1919 si a inceput sa opereze ca un centru modern de posta, telegraf si telefonie. Ca urmare a unor modificari arhitectonice la exteriorul cladirii, cum ar fi construirea a doua etaje suplimentare si pavarea strazii Montalbán, in anul 2007 s-au mutat aici birourile Municipalitatii orasului Madrid din Primarie si din Casa de Cisneros, care aveau sediul in Plaza de la Villa. Aceasta renovare a cladirii de la inceputul secolului al XXI-lea include, de asemenea si zona culturala numita "CentroCentro".
Din punct de vedere arhitectural, intregul complex este unul dintre primele exemple de arhitectura moderna si cel mai reprezentativ care a fost construit in centrul Madridului, cu fatada in stil Baroc.
Palatul Cibeles, in urmatoarea fotografie.
Passeo de la Castellana
Passeo de la Castellana, cunoscut ca si La Castellana, este unul dintre cele mai lungi si mai largi bulevarde din Madrid. Denumirea lui provine de la o fantana veche care a existat in Plaza de Castilla. Passeo de la Castellana este continuarea bulevardelor Passeo de Recoletos si Passeo del Prado si aceste trei bulevarde sunt pe axa de nord - sud a orasului. Bulevardul face parte din proiectul ambitios numit Operacion Chamartin si este planificat sa fie extins in partea nordica, unde se vor construi multe linii de metrou si cladiri zgarie - nori. Proiectul a fost reluat recent, dupa ani multi de dezbateri.
De-a lungul La Castellana sau in imediata proximitate sunt localizate multe cladiri de business, banci sau cladiri financiare, care gazduiesc AZCA, Puerta de Europe sau CTBA. Sunt si multe ambasade pe acest bulevard sau in apropierea lui, intre Plaza de Colón and Plaza del Doctor Marañón. Tot aici sunt si cateva sedii ale ministerelor Guvernului Spaniol si stadionul Santiago Barnabeu.
Passeo de la Castellana, in urmatoarele cinci fotografii.
Stadionul Santiago Bernabeu, in urmatoarele doua fotografii.
Parlamentul Spaniei
Fantana lui Neptun
Arcul Victoriei
Arcul Victoriei (Arco de la Victoria ) se afla in Plaza de la Moncola, in apropiere de Parcul Oeste, foarte aproape de centrul orasului.A fost construit de dictatorul Franco, in anul 1956 drept tribut pentru armata sa nationalista care a infrant republicanii in timpul Razboiului Civil din Spania (1936 – 1939). Arco de la Victoria este cunoscut si sub numele de Puerta de Moncloa, nume care este preferat de cei care nu mai doresc sa-si aminteasca de raposatul dictator.
In varful arcului impozant, inalt de 39 de metri, se afla o statuie a unui car cu patru cai. Arco de la Victoria nu este deschis publicului, desi exista o camera in interiorul arcului in care se afla o macheta a unei universitati din apropiere si planurile arcului. Nu departe de arc se gaseste Mirador del Faro, cunoscut si sub numele de Faro de Moncloa sau Faro de Madrid. Acest turn futuristic a fost ridicat in 1992 ca si centru de comunicatii. Din pacate observatorul din turn aflat la 92 de metri inaltime s-a inchis in anul 2005.
Comments
Post a Comment