Germania-atractiile turistice din Dresda-partea a II-a


GERMANIA - ATRACTIILE TURISTICE DIN DRESDA
PARTEA a II-a




In acest articol va prezint atractiile turistice din Dresda, partea a II-a. 


 

Dupa ce am vizitat centrul istoric al Dresdei cu Palatul Swinger, biserica Hofkirche, Castelul Dresdei, Opera Semper, Fürstenzug, Terasa Brühl, am trecut pe Podul August in Neustadt.

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Swinger din Dresda, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre atractiile turistice din Dresda, partea I, le gasiti aici.

Podul August si Neustadt

In spatele Theatreplatz, dupa ce trecem de restaurantul italian Dorfchen (numele se refera la constructorii Hofkirche, care s-a inaltat aici odata), care serveste vin saxon, hoinarim peste Podul August (Augustusbrucke), in Neustadt.

Sunt cinci poduri peste raul Elba si toate au fost construite inainte de Al Doilea Razboi Mondial, iar cateva dintre ele au fost distruse in raidurile aeriene. Aceste poduri nu acopera volumul traficului si de aceea se va construi Podul Waldschlosschen dintre Podul Albert (Albertbrucke) si Blaues Wunder, pentru a descongestiona traficul. In timp ce au fost facute piste pentru biciclete de la reunificarea Germaniei, in special de-a lungul Elbei, constructia podului a fost amanata datorita neintelegerilor referitoare la proiect si locatie.

Podul August (Augustusbrücke in germana) este un pod rutier peste raul Elba. Podul a fost reconstruit ultima data intre anii 1907 si 1910 si leaga cartierul Innere Neustadt din partea de nord (pe malul drept) cu zona istorica a orasului (Altstadt) din partea de sud (pe malul stang).

Pe acelasi loc a existat un pod inca din secolul al XII-lea. Sub domnia lui August al II-lea cel Puternic al Poloniei si Saxoniei a fost construit un pod nou din gresie, intre anii 1727 si 1731. Podul a fost proiectat de arhitectul Daniel Pöppelmann, originar din Dresda, intre anii 1728 - 1730. Cresterea traficului a necesitat demolarea podului, in ciuda protestelor impotriva reconstructiei lui.

Podul vechi a fost inlocuit cu actualul pod, construit tot din gresie si proiectat de Wilhelm Kreis și Theodor Klette. Kreis a inclus in proiect materiale moderne, cu respectarea arhitecturii istorice a vechiului pod, iar acest compromis a fost sustinut de public. S-a utilizat beton armat acoperit cu piatra naturala, fapt care a permis transformarea celor 18 arce inguste in 9 arce mari. Podul actual cu 9 arce cu deschideri mari faciliteaza traficul fluvial.

Podul August este traversat de trei linii de tramvai. In perioada 1949 - 1990 podul a fost denumit Podul Gheorghi Dimitrov, dupa conducatorul bulgar Gheorghi Dimitrov (1882 - 1949).

Podul August si vederile orasului de pe pod, in urmatoarele 8 fotografii.

 













Imediat dupa ce trecem Podul August, in Neustadt, pe stanga se afla Calaretul de Aur, un memorial inchinat lui August cel Puternic. Am intrat intr-un resturant de langa Calaretul de Aur si am servit masa, deoarece ploua torential. La Dresda ploua torential foarte des, am avut umbrele la noi tot timpul.

Calaretul de Aur, in urmatoarele 3 fotografii.







Piata de langa Calaretul de aur, vazuta din restaurant (si ploaia torentiala), in urmtoarea fotografie.




Trecand de Blockhouse si de Calaretul de Aur, la dreapta podului este Ministerul Finantelor si Cancelaria de Stat, iar apoi viram spre stanga pe starda Grosse Meissner. Din acesta strada baroca magnifica a ramas numai o cladire, integrata in Hotelul Belvedere. Trecem apoi pe langa Palatul Japonez si mergem inainte pe strada Konigstrasse spre Piata Albert (Albertplatz).

Palatul Japonez a fost planificat odata sa fie Palatul de Portelan, la porunca regelui August cel Puternic. Palatul are astazi acoperisul curb si gazduieste Muzeul de Etnologie (se poate vizita de sambata - joi, de la 10.00 - 17.00) si Muzeul de Stat de Preistorie (program de vizitare de marti - duminica, de la 10.00 - 17.00). Palatul a fost partial ruinat dupa razboi si a fost reconstruit, iar camerele expozitiilor au capatat infatisarea dinainte, cu picturile lui Gotffried Semper.

Strada Konigstrasse cu arcadele sale, galeriile si barurile de vin a devenit bulevard pietonal. Fatadele baroce ale cladirilor rezidentiale si comerciale restaurate complet au splendoarea dinainte.

Neustadt, care se lauda cu Markthalle, Eschebach - Villa, Arhiva Principala Saxona de Stat, Centrul Literar Erich Kastner si Memorialul Kraszeswski de pe Nordstrasse (Strada de Nord), mai are o atractie de neratat: biserica Dreikonigskirche. Dupa ce cladirea bisericii, care a fost proiectata de Pöppelmann si Bahr a fost distrusa in anul 1945, nava de sub acoperisul mare din tigla a fost impartita in cateva camere functionale, pentru folosinta bisericii.

Sala de conferinte mare a servit parlamentului noului stat saxon, dupa anul 1990, pentru conferinte, locuri de intalnire, in timp ce in biserica mica, eleganta se pot vedea fragmente ale altarului facut de Benjamin Thomae si "Dansul mortii", un relief pictat pe perete. Se poate urca si in turnul bisericii, de unde se vede panorama Neustadt, care se intinde la nord. Cand am fost noi in Neustadt, biserica era inchisa. Sunt recomandate pentru a fi vizitate teatrele mici si Galeria Kunsthof, accesibila de la Gorlitzer si de la strada  Alaunstrasse.

Neustadt, in urmatoarea fotografie.





Biserica Dreikonigskirche, in urmatoarele doua fotografii.





Dupa ce vizitam centrul istoric al Dresdei, Podul August si Neustadt, ne intoarcem in centrul orasului si vizitam Turnul Primariei, Kreuzkirche, Piata Altmark, Piata Neumarkt si Biserica Frauenkirche.

Turnul Primariei

In timp ce hoinarim prin centrul orasului, putem sa ne indreptam spre Turnul Primariei (Rathausturm, in germana), care are 100 de metri inaltime si are in varf o sculptura din aur, denumita "Omul primariei", o lucrare facuta de sculptorul Richard Guhr, alt simbol care a fost flancat de turnuri deasupra centrului orasului, din anul 1910. In timp ce turnul a supravietuit infernului raidurilor aeriene din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, complexul asimetric al Primariei a trebuit sa fie reconstruit. Se poatre urca in turn cu liftul pentru a admira panorama orasului. Casa scarii si picturile Jugendstil si Ratsherrentrinkstube, care se vad in beciul Primariei sunt foarte frumoase.

In Muzeul de Istorie al orasului sunt furnizate informatii despre istoria orasului. Muzeul de istorie se afla in Landhaus, pe strada Wilsdruffer si intr-un pasaj spre cazematele de sub Terasa Brühl, iar intrarea este intre Albertinum si Kunstverein, sub scari.

Turnul Primariei, in vedere aeriana, in urmatoarea fotografie.




Kreuzkirche si Piata Altmark

Kreuzkirche (Biserica Evanghelica a Crucii) este cea mai veche biserica a orasului Dresda, situata in Altmarkt. Kreuzkirche este principala biserica luterana din Dresda si cea mai mare biserica din Statul Liber al Saxoniei, iar aici se afla Arhiepiscopia Bisericii Evanghelice - Luterane a Saxoniei. A existat o bazilica romana dedicata Sfantului Nicolae, in coltul de sud est al pietei Dresdei, de la inceputul secolului al XII-lea, atestata documentar in anul 1168.

Capela Crucii, numita astfel dupa relicva lasata posteritatii de Constance al Babenberg din Meissen (1212 - 1243), a fost mentionata prima adta in documente in anul 1319. Peste timp, numele a fost dat intregii biserici, care a fost dedicata oficial Sfintei Cruci pe data de 10 iunie 1388. Din anul 1401, capela a fost reconstruita ca biserica, in stilul gotic german. Constructia a fost bazata pe stilul arhitectural al lui Petr Parler (1333 - 1399) si a servit mai tarziu ca model pentru numeroase bisrici din Saxonia Superioara.

Biserica a fost finalizata in anii 1447 - 1449 si a ars in incendiul din anul 1491, fiind primul dintre cele cinci incendii in care a ars biserica de-a lungul secolelor. Electorii Wettin ai Saxoniei care au avut rezidenta in Dresda din anul 1464, au reconstruit biserica gotica, incepand cu anul 1499, sub directia arhitectului Conrad Pfluger. Din 1579 pana in 1586, biserica a fost restaurata in stilul renascentist.

Biserica a fost avariata grav in timpul Razboiului de Sapte Ani, cand ultimul cor gotic a fost distrus aproape complet. Dupa razboi, constructorul Johann George Schmidt (1707-1774) a facut planuri pentru reconstructia baroca, care au fost contestate de arhitectii contemporani ai Scolii Neoclasiciste, care i-au urmat lui Zacharias Longuelune (1669-1748). Printul Francis Xavier de Saxonia l-a sustinut pe Schmidt si a pus piatra de temelie a bisericii in anul 1764, dupa ce a pastrat auditoriul bisericii ruinate in anul 1765. Schmidt a trebuit sa-l accepte insa ca arhitect sef pe neoclasicistul Friedrich August Krubsacius (1718-1789), ca sfatuitor.

Corul si clopotnita bisericii au fost facute in anul 1788, noua biserica a fost consacrata in anul 1792, iar lucrarile de constructie s-au finalizat in anul 1800. Dupa ce cladirea a fost devastata de un incendiu in anul 1897, interiorul bisericii a fost reconfigurat cu elemente art-nouveau, in concordanta cu planurile facute de arhitectii din Dresda, Schilling & Graebner, incluzand lucrari de Hans Hartmann - MacLean.

Biserica Crucii a suferit un nou incendiu in timpul bombardamentelor asupra Dresdei din 13 februarie 1945. A fost renovata si redeschisa in anul 1955, cu forma sa actuala, cu interiorul sobru. Sala cu trei nave, forma eliptica a capelelor care sunt tencuite cu tencuiala simpla, scamosata, sunt impresionante.  Din aul 2000 pana in anul 2004, interiorul bisericii a fost renovat conform infatisarii din anul 1955.

In biserica se afla corul de baieti Kreuzchor, faimos in lume. Sunt tinute aici vecernii publice in fiecare sambata, cele mai importante incluzand Pasiunile si Oratoriile lui J.S.Bach, care atrag mii de pasionati ai muzicii clasice. 

Biserica Kreuzkirche, in urmatoarele 4 fotografii.






Piata Altmarkt

Locul pietei mari, rectangulare, a fost inima orasului inca de la fondarea Dresdei si a fost mentionata prima data intr-un document in anul 1370. In Altmarkt au fost piete, s-au organizat festivitati, turniruri si jocuri si au avut loc evenimente istorice importante, piata fiind unul dintre centrele sociale ale orasului. In timpul raidurilor aeriene din februarie 1945, Piata istorica Altmarkta fost distrusa complet.

Reconstructia pietei a inceput in anul 1953, pe un loc schimbat. Reconstructia cladirilor istorice si rezidentiale s-a facut cu elemente istorice, cu ferestre - arcade, fatade din piatra si tencuiala, ferestre de fronton, acoperisuri coama si ornamente. Cladirile, clasificate astazi ca monumente istorice, formeaza estul si granita de vest a Pietei Altmarkt.

In partea de nord a pietei se afla Palatul Culturii din Dresda, care a fost finalizat in anul 1969 si este un model de arhitectura moderna a Dresdei de est. Acoperisul cladirii este in forma de trapez, iar cladirea are forma de cub. Palatul Culturii din Dresda a aniversat deschiderea sa in aprilie 2017.

Astazi, Piata Altmarkt este folosita din  nou pentru piete sezoniere si evenimente. Un eveniment important este, printre altele, Piata de Craciun, eveniment cu traditie lunga in Germania.

Piata Altmarkt, in urmatoarele doua fotografii.




Piata Neumarkt

Piata Neumarkt este un loc central si cultural semnificativ din orasul Dresda. Zona istorica a Dresdei a fost aproape complet demolata in timpul atacului cu bombe al Aliatilor din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Dupa razboi, Dresda a fost sub ocupatie sovietica si mai tarziu comunistii Republicii Democrate Germania au reconstruit zona Neumarkt in stilul socialist - realist si partial cu cladiri istorice. Oricum, au ramas nedenumite zone intinse si parcele din acest loc. Dupa caderea comunismului si reunificarea Germaniei, s-a luat decizia de a se restaura Piata Neumarkt asa cum arata inainte de razboi.

Datorita locatiei sale de pe dealul usor de deasupra raului Elba, Neumarkt a fost una dintre primele zone existente ale vechiului oras Dresda, cu un orasel mic in jurul bisericii Frauenkirche. Oricum, piata nu a fost localizata in interiorul zidurilor orasului pana cand orasul s-a extins, in anul 1530, cand au fost facute doua piete. Piata localizata in jurul bisericii Kreuzkirche a fost redenumita Altmarkt (Piata Veche) si piata care inconjura biserica Frauenkirche a fost denumita Neumarkt (Piata Noua).

In timpul domniei lui August al II-lea cel Puternic au fost construite in Dresda multe cladiri in stil baroc, incluzand Frauenkirche si numeroase case care inconjurau Neumarkt. Dupa avariile din Razboiul de Sapte Ani cauzate cladirilor, in Neumarkt s-au reconstruit cladiri in stilurile rococo si baroc tarziu. In timpul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, Piata Neumarkt a ramas in mare parte neschimbata, cu exceptia renovarilor cladirii Johanneum, finalizata in anul 1873 si a cladirilor Albertinum si Academiei de Arte, care au fost finalizate la sfarsitul anilor 1800.

Cladirea Johanneum din Piata Neumarkt gazduieste Muzeul Transporturilor din Dresda. In muzeu sunt expuse sub un singur acoperis vehicule din toate modurile transport, cum ar fi transportul pe calea ferata, pe apa, pe drumuri si in aer. Johanneum a fost construit intre anii 1586 si 1590 si este unul dintre cele mai vechi muzee din Dresda.

Johanneum (Muzeul Transporturilor), in urmatoarea fotografie.





In timpul bombardamentelor din februarie 1945, zona din jurul Neumarkt a fost distrusa aproape in totalitate in incendiu. Structura principala a Frauenkirche a supravietuit bombardamentelor initiale si incendiului inainte de colapsul total din zilele care au urmat. In timpul anilor 1950 si 1960 de sub regimul Republicii Democrate Germania, Neumarkt si Altmarkt au format o zona vacanta in mare parte, in mijlocul orasului vechi, zona salvata de ruinele Frauenkirche, care au ramas ca memorial al ororilor razboiului. Cele doua piete au fost separate de marea starda Wilsdruffer Strasse, apoi din anul 1969 de Palatul Culturii, iar mai tarziu de un bloc nou de apartamente.

Finalizarea reconstructiei Frauenkirche din anul 2005 a insemnat primul pas in reconstructia Neumarkt. Organizatii precum Gesellschaft Historischer Neumarkt Dresdenau au incurajat ideea reconstructiei istorice a cladirilor din jurul Neumarkt, cu infatisarea dinainte de 1945, pe cat posibil.

Zonele din jurul pietei au fost impartite in 8 "Cartiere", fiecare avand cate un proiect separat de reconstructie, iar majoritatea cladirilor trebuiesc reconstruite fie in conformitate cu structura originala sau cu fatada similara cu cea originala. Cartierul I si sectiunea frontala a Cartierelor II, III, IV, V, VI si VII au fost deja finalizate, iar Cartierul VIII este in lucru.

Piata Neumarkt, in urmatoarele 8 fotografii.











Biserica Frauenkirche (Biserica Maicii Domnului)

Frauenkirche este o biserica evanghelica - luterana, construita in stil baroc si care se afla in Piata Neumarkt.

Reconstructia Frauenkirche a devenit o problema de principiu pentru multi locuitori ai Dresdei si pentru admiratorii orasului din toata lumea. Pentru reconstructia bisericii s-a fondat "Societatea pentru promovarea reconstructiei bisericii Frauenkirche din Dresda". Societatea a fost fondata de cetatenii Dresdei, presedintele societatii este trompetistul Ludwig Guttler si colecteaza donatiile necesare pentru finantarea proiectului de milioane, numit DM250.

Frauenkirche, cu domul sau unic, proiectat din piatra, a fost construita de mesterul municipal George Bahr, intre anii 1726 si 1743, in perioada in care Dresda era resedinta principelui elector de Saxonia.

 In ciuda avarierii extinse, corectata de restaurari, biserica are turnul ca un "clopot din piatra", peste acoperisurile Dresdei de mai mult de 200 de ani. Cladirea bisericii a luat foc in timpul bombardamentelor aeriene din februarie 1945. Initial, cladirea a rezistat, fiind prinsa de ancora inelului inserata de Bahr, dar s-a prabusit apoi, pe 15 februarie.

Ruinele bisericii au servit apoi ca "memorialul razboiului", pentru mai mult de 40 de ani, in Republica Democrata Germana. Biserica a fost reconstruita de-abia dupa reunificarea Germaniei, intre anii 1994 - 2005. Dupa ce a fost curatat molozul de catre experti, reconstructia sa facut rapid, sub acoperisul de protectie instabil, care a fost refolosit si au fost incorporate in structura pietre vechi, recuperate. Pietrele din imensul morman de moloz de 22.000 mc au fost sortate cu grija, astfel incat s-au refolosit 44% din pietrele originale, care au fost identificate bucata cu bucata si depozitate in incinta santierului.

Reconstructia Frauenkirche a fost finalizata dupa mai mult de 11 ani si s-a facut dupa planurile arhitectului George Bähr. A costat 180 de milioane de EURO, din care 2/3 din bani au fost colectati de la circa 600.000 de donatori din lumea intreaga.

Cladirea baroca intreaga este reconstruita arheologic pe baza documentatiei existente, in concordanta cu instructiunile pentru conservarea monumentelor, dar avariile produse bisericii se pot vedea inca. Reconstruirea bisericii a devenit un simbol al impacarii si intelegerii intre combatantii din Al Doilea Razboi Mondial.

Sfintirea bisericii s-a facut pe data de 30 octombrie 2005 si la slujba de sfintire au participat 1.700 de invitati in interiorul bisericii si cateva mii de persoane in piata din fata bisericii.

Se organizeaza evenimente si concerte pentru finalizarea reconstructiei bisericii in bolta butoi a bisericii inferioare si in catacombele vechi (tururi ghidate zilnic, de la 10.00 - 16.00).

Pentru a urca in turnul bisericii, se urca cu liftul pana la inaltimea de 24 de metri, apoi se urca pe niste scari inguste, iar apoi pe o rampa spiralata si se ajunge la platforma de sus, care este la 67 metri inaltime. Accesul in turn este astfel: de luni - sambata, de la 10.00 - 16.00, iar duminica de la 12.30 - 16.00 (pentru perioada noiembrie - februarie) si de luni - sambata, de la 10.00 - 18.00, iar duminica de la 12.30 - 18.00 (pentru perioada martie - octombrie). Un bilet de intrare pentru urcarea in turn costa 8 EURO. Accesul in biserica este gratuit.

Am lasat special la urma Biserica Frauenkirche, pentru a incheia articolul cu panorama Dresdei vazuta din turnul bisericii.

Exteriorul Bisericii Frauenkirche, in urmatoarele 4 fotografii.






Interiorul Bisericii Frauenkirche, in urmatoarele 3 fotografii.





Turnul Bisericii Frauenkirche, urcarea in turn si panorama Dresdei vazuta din turn, in urmatoarele 26 fotografii












Podurile din Dresda si Academia de Arte cu statuia Famei in varf

















Am fost cazati la hotelul Pullman, de patru stele, care se afla la 5 minute de mers pe jos de la gara din Dresda. Camera era foarte mare, frumoasa si curata. Am facut rezervare cu 3 luni inainte prin Booking.com iar camera ne-a costat 345 EURO pentru 4 nopti, cu mic dejun inclus, care a fost foarte variat.

Hotelul Pullman, in urmatoarele doua fotografii.




Holul hotelului


Am servit mesele la terasele de pe malul Elbei, in centrul istoric vechi langa Palatul Swinger, in pietele Neumarkt si Altmarkt, in Neustadt si la un restaurant elvetian aflat pe o straduta de langa Terasa Brühl, care mi-a placut foarte mult (doar veneam din Elvetia). Am servit odata la pranz un platou traditional, pe malul Elbei. Am luat un singur platou pentru trei persoane, deoarece era foarte mare. Semana cu platourile noastre traditionale, cu sunca, salam, carnati si branza.

La restaurantul elvetian am servit o pizza foarte buna, cu aluat crocant. Am baut Aperol spritz (cam tare pentru mine) si bere germana, care este cea mai buna bere din lume, dupa parerea mea. Mesele in Dresda ne-au costat 158 Euro/persoana, pentru 3 zile.

Restaurantul elvetian, in urmatoarele 4 fotografii.









Recomand vizitarea orasului Dresda!

Comments

Popular posts from this blog