Elvetia - Schaffhausen si Fortareata Munot

 

ELVETIA

SCHAFFHAUSEN SI FORTAREATA MUNOT

 


In acest articol va prezint orasul Schaffhausen (cu Fortareata sa, Munot), din Elvetia.

 

 

Dupa ce am vizitat Cascada Rinului si Castelul Laufen, am luat trenul si am plecat la Schaffhausen.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Cascada Rinului, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Castelul Laufen, le gasiti aici.

 

Cantonul Schaffhausen (in germana) sau Schaffhouse (in franceza) este cel mai nordic canton din Elvetia, care se intinde la nord de Raul Rin si la vest de Lacul Constance (Bodensee) si are o suprafata de 298 kmp, din care aproximativ 90 de procente sunt clasificate ca fiind productive.

 

Cantonul este practic inconjurat la nord, est si vest de Germania, portiuni care impart cantonul in trei parti separate: o regiune mare care include orasul capitala Schaffhausen, micul district izolat Rüdlingen-Buchberg la sud - vest si o zona care se extinde la nord de Stein am Rhein. Cantonul contine o mica enclava germana si anume Büsingen. Relieful dominant, caracteristic cantonului il constituie Platoul Randen (care ajunge la inaltimea de 912 metri la varful sau, Hoher Randen), a carui coaste se inclina usor spre sud pana la Raul Rin si este intersectata de vai scurte si inguste, cum ar fi Valea Klettgau. Pe Rin, chiar mai jos de orasul Schaffhausen se afla celebra Cascada a Rinului.

 

Orasul Schaffhausen este un oras istoric situat chiar pe tarmul Rinului. Schaffhausen este o municipalitate din nordul Elvetiei si capitala cantonului cu acelasi nume, avand o populatie estimata de 36.000 de locuitori, in anul 2016. Schaffhausen este unul dintre cele patru orase elvetiene situate in partea de nord a Rinului, impreuna cu Neuhausen, Neunkirch si Stein.

 

Partea veche a orasului are multe cladiri frumoase din epoca Renasterii, care sunt decorate cu fresce si sculpturi exterioare, precum si vechea cetate cantonica Munot. Orasul este, de asemenea, un nod feroviar al retelelor feroviare elvetiene si germane.

 

Schaffhausen a fost mentionat pentru prima data in anul 1045, ca Villa Scafhusun. Exista cel putin doua teorii legate de originea ascestui nume. Una dintre aceste teorii se refera la o mentiune a unui "ford" (trecere) pe Rin, mentiune care a aparut prima data in anul 1050. Acest "ford" se poate referi de fapt la un "scapha" (cuvantul latin pentru barca de pescuit) sau "skiff", care a fost folosit pentru debarcarea marfurilor care proveneau din Constance pentru a fi mutate in jurul Cascadei Rinului. Numele Scafhusun ar fi aparut apoi din "scapha", folosit la acel moment.

 

Alta teorie este aceea ca Scafhusun a provenit de la "schaf" (oaie), deoarece un berbec (acum o oaie) a format armele stravechi (trasabile poana in anul 1049) ale orasului, derivate din cele ale fondatorilor sai, contii de Nellenburg.

 

Scurt istoric al orasului Schaffhausen

 

Schaffhausen a fost un oras stat in Evul Mediu, care a fost documentat si si-a facut monedele proprii in anul 1045. In jurul anului 1050, contii de Nellenburg au fondat Manastirea benedictina a tuturor sfintilor, care a devenit centrul orasului. Schaffhausen a fost un oras imperial, probabil inca din anul 1190, dar cu siguranta in anul 1208, iar primul sigiliu al sau dateaza din anul 1253. Puterile staretului manastirii au fost treptat limitate, iar in anul 1277, Imparatul Rudolf I a oferit orasului o carte de libertati. In anul 1330, Imparatul Louis al Bavariei a promis-o Habsburgilor.

 

La inceputul secolului al XV-lea, puterea habsburgica asupra orasului Schaffhausen a scazut. Pana in anul 1411, breslele au stapanit orasul. Mai tarziu, in anul 1415, ducele habsburgic Frederic al IV-lea al Austriei s-a aliat cu Antipopul Ioan al XXIII-lea la Consiliul de la Constance si a fost interzis de Imparatul Sigismund. Ca urmare a interdictiei si a nevoii de bani a lui Frederic, Schaffhausen a putut sa-si cumpere independenta de la Habsburgi, in anul 1418. Orasul s-a aliat cu sase confederati elvetieni in anul 1454 si cu inca doi (Uri si Unterwalden) in anul 1479. Schaffhausen a devenit membru deplin al Confederatiei Elvetiene Vechi in anul 1501.

 

Reforma  a fost adoptata initial in anul 1524 si complet in anul 1529. Orasul a fost avariat puternic in timpul Razboiului de treizeci de ani, prin trecerea trupelor suedeze (protestante) si bavareze (romano - catolice), iar podul cel mai important al orasului a fost ars. Abia la inceputul secolului al XIX-lea, dezvoltarea industriala a orasului a avut parte de un nou inceput. In anul 1857, prima cale ferata, Rheinfallbahn, care pornea de la Winterthur, a ajuns la Schaffhausen.

 

Pe data de 1 aprilie 1944, Schaffhausen a suferit un atac cu bombardamentele avioanelor Fortelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, care s-au abatut din spatiul aerian german in Elvetia neutra, din cauza unor erori de navigare. Sirenele de raid aerian au sunat deseori in trecut, fara un atac efectiv, asa ca multi locuitori le-au ignorat in acea zi. Au fost ucisi in atac 40 de civili. Presedintele Franklin Delano Roosevelt a trimis personal o scrisoare de scuza primarului orasului Schaffhausen, iar Statele Unite au oferit imediat patru milioane de dolari americani pentru reparatiile orasului.

 

Schaffhausen, in urmatoarele doua fotografii.

 



Fortareata Munot

 

Munot este o fortificatie circulara din secolul la XVI-lea, situata in centrul vechiului oras medieval elvetian Schaffhausen. Fortareata este inconjurata de podgorii si serveste ca simbol al orasului. Fortareata in forma inelara a fost construita in secolul al XVI-lea. Este pe varful unui pinten de deal de unde se poate admira panorama Rinului dar si a vechiului oras. Are o gradina de trandafiri (Munot Rose Garden Schaffhausen).  Astazi, Munot este o atractie turistica si gazduieste diferite evenimente.

 

Fortareata Munot priveste mandra orasul Schaffhausen de peste 400 de ani. Turnul fortaretei este sediul santinelei Munot, unde se bate faimosul clopot Munot timp cinci minute in fiecare seara la ora 21.00, manual, bineinteles, ca in anul 1589.

 

Dupa ce Schaffhausen s-a unit cu Confederatia Elvetiana in anul 1501 si in special dupa Reformarea din anul 1529, locuitorii au dorit sa se intareasca fortificatiile orasului. Munot a fost construita in peste 25 de ani (1563–1585), partial cu sclavi. Cateva caracteristici ale fortaretei Munot indica faptul ca locuitorii orasului Schaffhausen nu au fost numai interesati sa fortifice orasul, ci sa construiasca, de asemenea, o fortificatie impresionanta si reprezentativa.

 

Imediat dupa finalizarea fortaretei au inceput sa apara dubii in ceea ce priveste faptul ca fortificatiile Munot ar putea sa reziste unei artilerii mari si puternice. Oricum, Munot a fost sub ocupatie militara numai o singura data. In anul 1799, francezii s-au ascuns de austrieci in fortareata Munot, in drumul lor spre casa. Dupa o ciocnire scurta de trupe, ei au fugit de-a lungul Rinului.

 

Fortareata Munot este deschisa zilnic intre orele 08.00 - 20.00, pentru perioada mai - septembrie si intre orele 09.00 - 17.00, pentru perioada octombrie - aprilie, iar pretul unui bilet de intrare la fortareata este de 5 CHF. Timpul de vizitare este de o ora. Inauntru in fortareata nu este nimic amenajat, dar ea este frumoasa pe dinafara, iar gradinile sunt superbe. De pe meterezele fortaretei Munot puteti sa va bucurati de panorama minunata a orasului vechi Schaffhausen si a fluviului Rin.

 

Fortareata Munot si gradina de trandafiri (Munot Rose Garden Schaffhausen), in urmatoarele 3 fotografii.

 

 


Panorama Schaffhausen vazuta de la Fortareata Munot, in urmatoarele 3 fotografii.

 


Gradina de trandafiri (Munot Rose Garden Schaffhausen), in urmatoarea fotografie.

 


Fortareata Munot, in urmatoarele 3 fotografii.

 

Podul de la intrarea in fortareata

 

 

Turnul fortaretei care este sediul santinelei Munot si unde se bate faimosul clopot Munot

 

Meterezele Fortaretii Munot si panorama orasului vechi Schaffhausen si a fluviului Rin, in urmatoarele 12 fotografii.

 


Fluviul Rin

 

Fluviul Rin

 


Usa de la intrarea in fortareata, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul Fortaretei Munot, in urmatoarea fotografie.

 


 

 

Recomand vizitarea orasului Schaffhausen si a Fortaretei Munot!

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog