Italia - Insula Capri

 

ITALIA - INSULA CAPRI

 


 

In acest articol va prezint insula Capri.

 

 

Dupa ce am vizitat Pompei, am plecat cu autocarul catre insula Capri.

 

Daca doriti mai multe informatii despre articolul cu orasul Pompei, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre articolul cu orasul Pompei, partea a II-a, le gasiti aici.

 

Noi am mers cu autocarul prin Peninsula Sorrentina, dar sunt si autobuze locale pe aceste rute. Peninsula Sorrentina sau Peninsula Sorrento este situata in sudul Italiei si separa Golful Napoli, de la nord, de Golful Salerno, de la sud. Denumirea peninsulei vine de la orasul sau principal, Sorrento, care este situat pe partea de nord a coastei, cu iesire la Golful Napoli. Coasta Amalfitana este situata pe latura de sud, iar Muntii Lattari formeaza coloana vertebrala geografica a peninsulei. Insula Capri este situata la vest de Peninsula Sorrentina, in Marea Tireniana. Intreaga zona este o destinatie importanta pentru turism, cu peisaje de vis si plaje superbe si nu in ultimul rand cu obiective turistice.

 

Peninsula Sorrentina vazuta de pe sosea, in urmatoarele 9 fotografii.

 



Plaja din Peninsula Sorrentina

 




Sorrento, in urmatoarele 7 fotografii.

 

Via Marina Grande din Sorrento

 





 

Ne-am dus apoi in port, sa luam feribotul catre Insula Cpri. Se poate ajunge pe Insula Capri cu feribotul din Napoli, Sorrento si Positano. Feribotul din Sorrento circula zilnic intre orele 7.15 - 19.25 la un interval de 30 de minute, face 20 - 30 minute pana in insula Capri si costa 16,90 sau 19,50 EURO.

 

Portul Sorrento, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Feribotul cu care am mers spre Insula Capri, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Plimbarea cu feribotul care ne-a dus pe Insula Capri, in urmatoarele 6 fotografii. 

 



Insula Capri



 

Insula Capri

 

Capri este o insula mica, muntoasa, din Marea Tireniana, situata la intrarea in Golful Napoli si care este vestita pentru peisajele sale unice.

 

Scurt istoric al insulei Capri

 

Insula Capri a fost denumita in antichitate Caprea si a fost colonizata de greci inca din secolul al VII-lea I.Hr. Insula are doua orase importante, Anacapri si Capri, unde exista ruine care atesta prezenta coloniilor grecesti.

 

In anul 29 I.Hr., imparatul Octavian August a cumparat Insula Capri de la conducatorii orasului Napoli in schimbul insulei Ischia si si-a construit aici un palat. Succesorul sau, imparatul Tiberius, a petrecut in insula Capri zece ani si a construit 12 vile in semn de recunostinta fata de cei 12 zei ai Olimpului.

 

Mai tarziu, insula Capri a devenit destinatia aristocratiei italiene, britanice si franceze. In secolul al XVIII-lea, Bourbonii veneau pe insula la vanatoare de prepelite, iar un secol mai tarziu au venit artisti, poeti si personalitati economice (Krupp, Axel Munthe si altii), care si-au gasit inspiratia sau odihna pe plajele calcaroase ale insulei.

 

Geografia insulei

 

Insula Capri are 6,7 kilometri lungime si aproximativ 2 kilometri latime, iar suprafata sa este de 10,4 kilometri patrati. Relieful insulei consta din stanci abrupte de calcar care se inalta din adancurile marii. Muntele (Monte)  Solaro este punctul situat la cea mai mare altitudine de pe insula, avand 589 metri inaltime. Clima este mediteraneana, temperatura medie fiind de +10°C în februarie și de +28°C în august.

Pe insula nu exista izvoare sau rauri mari, dar irigarea este asigurata de ploi. Precipitatiile sunt abundente, permitand cultivarea maslinilor, a vitei de vie si a arborilor citrici, care asigura un business profitabil.

 

Turismul pe insula

 

Insula Capri este vizitata anual de peste jumatate de milion de turisti. Pe insula se afla trei localitati mai importante. Asezarea principala este Capri, un orasel situat in partea sa estica. Portul pitoresc Marina Grande se afla pe coasta de nord, iar la vest se afla Anacapri. Se poate ajunge de la Capri la Aanacapri dupa ce se urca 784 trepte sapate in stanca.

 

La nord - vest de Anacapri se afla cele mai mari atractii turistice ale insulei, printre care se numara vestita Grota Albastra (Grota Azzurra in italiana). Insula este presarata cu monumente care dateaza din antichitate, printre care se numara si vilele imparatului Tiberius. Insula Capri a fost un loc de odihna popular inca de pe vremea Imperiului Roman.

 

Monte Solaro

 

Monte Solaro este un munte de pe Insula Capri. Varful sau, care are altitudinea de 589 metri este cel mai inalt punct de pe insula. Muntele este format din pante dolomitice abrupte, care creeaza un spatiu ingust intre latura estica si cea vestica a insulei. Portul Marina Grande se afla la poalele muntelui.

 

Monte Solaro a devenit popular printre pictori datorita "pozitiei sale romantice, care ofera privelisti largi si frumoase catre partea de nord - vest a Marii Tireniene si catre Golful Napoli". Acolo se afla "Fortino di Bruto", un fort care a fost utilizat in luptele dintre Marea Britanie si Franta la inceputul secolului al XX-lea. In varful muntelui se afla statuia imparatului Augustus, care a fost primul care a debarcat pe insula.

 

Insula Capri are doua porturi, Marina Grande si Marina Piccola.

 

Marina Grande

 

Marina Grande este portul principal al insulei Capri, situat la nord de orasul principal Capri si la poalele Muntelui Solaro.

 

Portul Marina Grande a fost facut dupa Marina Piccola si a fost folosit de imparatii romani Augustus si Tiberius. Romanii au folosit vechiul port pescaresc Marina Grande ca port in timpul imparatului Augustus si au construit in apropierea sa Palazzo a Mare. Imparatul Tiberius a fortificat si a intarit portul Marina Grande. Insula Capri a fost, de asemenea, primul loc din regiunea Campania in care au debarcat grecii. Se spune despre femeile din Capri ca "uneori prezinta trasaturi distincte grecesti".

 

In secolul al VII-lea, a murit episcopul Costanzo in apropiere de Marina Grande si a devenit sfantul patron al Insulei Capri. Biserica care poarta numele episcopului (San Costanzo) se afla intre Marina Grande si Anacapri.

 

Portul Marina Grande este situat in partea nordica a insulei. Calatoriile intre Marina Piccola si Marina Grande se fac prin ocolirea insulei prin dreptul stancilor Faraglioni. Inainte de anul 1928, andocarea se facea direct in golf, dar de atunci s-a amenajat un port naval si o statiune litorala cu o plaja celebra, care este cea mai mare de pe insula. In port se afla o piata mica, inconjurata de casele tipice din Capri, dominate de terasele, balcoanele, galeriile deschise si fatadele multicolore ale orasului, luminate de "rosul pompeian", care este una dintre cele mai intense note de culoare de-a lungul intregii coaste napoletane.

 

Orasul este caractrerizat si prin pante abrupte terasate cu flora mediteraneana. Pe un piedestal inalt de la capatul debarcaderului vestic se afla un capitel corintic, care este o marturie a prezentei romane in zona.

 

Intre Marina Grande si orasul Napoli de pe continent circula frecvent nave maritime, care fac si excursii pentru vizitarea Grotei Albastre. Funicularul, cabina trasa pe sine de cabluri, conecteaza portul Marina Grande cu Piazzetta din centrul orasului, iar legatura cu Anacapri se face cu autobuzul local.

 

Marina Piccola

Marina Piccola (sau "Micul Port", cunoscut si ca Marina di Mulo) este un port situat pe latura de sud a insulei Capri. In apropierea portului se afla Stancile Faraglioni (inspre sud - est) si Via Krupp. Marina Piccola a fost folosit ca port de imparatii romani Augustus si Tiberius si este mai vechi decat portul Marina Grande. 

 

Insula Capri vazuta din feribot, in urmatoarele 10 fotografii.

 



Muntele Solaro deasupra portului Marina Grande

 

Marina Grande

 

Arco Naturale

 



Gradinile lui Augustus

 

Gradinile lui Augustus (Giardini di Augustus, in italiana) au fost cunoscute initial sub numele de Gradinile Krupp si sunt gradini botanice amenajate pe insula Capri.

 

Gradinile au fost infiintate la inceputul secolului al XX-lea de catre industriasul german Krupp, care a cumparat o proprietate pe insula cu intentia de a-si construi o vila, intentie care nu s-a materializat niciodata. Initial, gradinile se numeau "Gradinile Krupp", iar apoi au fost redenumite ca "Gradinile lui Augustus", in anul 1918, in onoarea primului imparat roman. Gradinile poarta acest nume si in zilele noastre.

 

Gradinile sunt amenajate in terase cu vedere la mare si adapostesc diverse specimene din flora bogata a insulei Capri, cu diverse plante ormamentale si flori cum ar fi muscate, dalii si maturi verzi.

 

In gradini exista un monument dedicat lui Lenin, unul dintre putinele de acest gen din Italia, creat in anul 1968, dupa aprobarea unei rezolutii municipale. Monumentul a fost realizat de catre sculptorul italian Giacomo Manzu si a fost comandat de Ambasada Sovietica din Italia. Monumentul este format din mai multe blocuri de marmura inalte de cinci metri si se afla in gradinile din fata casei scriitorului rus Maxim Gorki, care l-a gazduit pe Lenin acolo in anul 1908.

 

Din Gradinile lui Augustus se vede o panorama de 180 de grade a insulei Capri, deoarece se poate vedea mumtele Solaro, golful Marina Piccola si faimoasele stanci Faraglioni.

 

Pentru a ajunge la Gradinile lui Augustus din Piazzeta Capri (unde te lasa funicularul), se merge pe Via Vittorio Emanuele spre Via Federico Serena si apoi pe Via Matteotti. Drumul este in panta, dar dureaza cam 10 minute. Programul de vizitare al Gradinilor lui Augustus este urmatorul: in perioada aprilie - octombrie, de la 09.00 - 19.30, iar in perioada noiembrie - martie, de la 09.00 - 16.30. Pretul de intrare este de 1 EURO, iar timpul de vizitare este de 30 de minute, dar puteti sa stati si o zi intreaga.

 

Gradinile lui Augustus si panorama vazuta din aceste gradini, in urmatoarele 17 fotografii.

 



 

Via Krupp

 

Via Krupp este un drum pietonal pavat, in serpentina, de pe insula Capri, care conecteaza zona formata din Conventul San Giacomo si Gradinile lui Augustus cu Marina Piccola. Drumul a fost comandat de catre industriasul german Friedrich Alfred Krupp si acopera o diferenta de altitudine de aproximativ o suta de metri.

 

Via Krupp a fost construita intre anii 1900 si 1902 si a fost aparent o cale de legatura pentru Krupp intre luxosul sau hotel, Grand Hotel Quisisana si Marina Piccola, unde era ancorata nava sa de cercetare a biologiei marine. Totusi acest drum ajungea in secret si la Grotta di Fra Felice, o grota in care se presupunea ca ar fi avut loc orgii sexuale cu localnicii tineri. Cand a iesit la suprafat scandalul, Krupp a fost rugat sa paraseasca Italia, in anul 1902. Incepand cu anul 1976, Via Krupp a fost inchisa in cea mai mare parte a timpului, din cauza pericolului caderii stancilor.

 

Via Krupp, in urmatoarele doua fotografii.

 





Stancile Faraglioni

 

Faraglioni este termenul italian folosit pentru a desemna formatiuni stancoase de coasta si oceanice. Acestea au fost formate prin eroziune de catre valurile oceanului si sunt intalnite in apropierea coastelor, in mai multe regiuni din Italia. Cateva faraglioni se afla in Peninsula Gargano din regiunea Apulia, pe coasta Marii Adriatice, iar doua dintre ele sunt in Golful Zagare, in apropiere de Mattinata si sunt incluse in Parcul National Gargano.

 

In regiunea Campania exista trei faraglioni "celebre", situate in Golful Napoli, in apropiere de Insula Capri. Ele au fost denumite astfel: Stella, care este unita de insula si are 109 metri, Mezzo, de 82 de metri si Scopolo (sau Fuori), de 106 metri.

 

Stancile Faraglioni, văzute de pe coasta de sud a insulei Capri, in urmatoarele doua fotografii.

 




Gradinile lui Augustus spre peretele stancii

 


Funicularul la coborare si privelistea vazuta din el, in urmatoarele 4 fotografii.

 



 

Marina Grande, in urmatoarele 3 fotografii.

 




 

Drumul de intoarcere cu feribotul, in urmatoarele 5 fotografii.

 




 

Recomand vizitarea insulei Capri!

 

 

 

 

 

 


Comments

Popular posts from this blog