Elvetia - Cascada Rinului

 

ELVETIA -

CASCADA RINULUI

 


 

In acest articol va prezint Cascada Rinului (Rheinfall Schaffhausen) din Elvetia, pe care am vazut-o in iunie 2012.

 

 

Am facut o excursie de o zi din Zürich si am vizitat Cascada Rinului, Castelul Laufen si orasul Schaffhausen, cu fortareata sa, Munot (despre care voi vorbi in articolele viitoare).

 

Daca doriti mai multe informatii despre Zürich, le gasiti aici.

 

Am plecat cu trenul din gara Zürich si am mers pana la Schaffhausen. Trenul a facut 40 de minute, iar frecventa trenurilor pe aceasta ruta este la 10 minute sau chiar mai putin. Am schimbat trenul in Schaffhausen si am luat alt tren care mergea in directia Winterthur. Am coborat din al doilea tren la statia  Schloss Laufen (Castelul Laufen), care se afla chiar langa cascada. Din statia de tren am coborat pe langa Castelul Laufen, am cumparat bilet de intrare si am ajuns la un balcon care se afla chiar langa cascada.

 

Cascada Rinului

 

Cascada Rinului (in alemana si germana elvetiana, Rhyfall, in germana Rheinfall), denumita mai demult si Grosser Laufen (comparatie cu Kleinen Laufen din Laufenburg) este, imporeuna cu Dettifoss (care este de doua ori mai inalta, dar cu un debit de apa pe jumatate) cea mai mare cascada din Europa. Cascada Rinului se afla intre comunele Neuhausen am Rheinfall din cantonul Schaffhausen (pe malul din dreapta) si Laufen - Uhwiesen din cantonul Zurich (pe malul din stanga), la patru kilometri de orasul Schaffhausen.

 

Calatoria cu trenul de la Zurich la cascada, in urmatoarele 5 fotografii.

 

Gara Neuhausen am Rheinfall

 


 

Si am ajuns la Cascada Rinului. La intrare am platit un bilet de 5 CHF, in care intra si vizitarea Castelului Laufen (Schloss Laufen), unde am ajuns cu un lift, care se lua din apropierea cascadei. Am mers apoi pe un drum de-a lungul Rinului, pentru a vedea cascada. De-a lungul drumului sunt niste pontoane (platforme) sau refugii prinse in stanca, care sunt mai aproape de cascada (unde te stropeste bine cu apa).

 

Cei dornici de adrenalina se pot plimba si cu niste vaporase, care merg foarte aproape de apa involburata a cascadei si poti sa faci o baie buna. Vaporasele duc pe un pinten de stanca, aflat in mijlocul apelor involburate. Plimbarea cu vaporasul costa 5 CHF pentru adulti si 3 CHF pentru copii. Vaporasul se poate lua de pe ambele maluri ale Rinului. Noi nu am mers cu vaporasul, deoarece nu imi place sa merg cu hainele ude pe strada.

 

Cascada Rinului, in urmatoarea fotografie. 

 


Drumul care duce la cascada si liftul de urcare la Castelului Laufen, in urmatoarea fotografie.

 


Se poate trece pe malul celalalt al Rinului, pe un pod. De aici se poate intra in Castelul Wörth sau se poate merge cu vaporasul pana aproape de cascada.

 

Podul peste Rin, in urmatoarea fotografie.

 


 

Castelul Wörth

 

Castelul Wörth este o fortificatie care se afla in municipalitatea elvetiana Neuhausen am Rheinfall din cantonul Schaffhausen. Castelul aflat pe apa si localizat la Cascada Rinului (Rheinfall), a fost construit pe o insula mica de pe fluviul Rin, din cantonul Schaffhausen si se afla pe cealalta parte a fluviului, in partea opusa Castelului Laufen, care se afla in cantonul Zürich.

 

Vechiul Schlössli Wörth (de la Schloss, care inseamna castel in limba germana) isi datoreaza numele locatiei de la o insula mica, udata de apele Cascadei Rinului, care se numea Werd si care inseamna literar o insula de rau.

 

Scurt istoric al Castelului Wörth

 

Wörth a fost mentionat prima data in secolul al XIII-lea D.Hr. si a servit pana la mijlocul secolului al XIX-lea ca punct principal de transbordare pe ruta comerciala est - vest, care venea de la Lacul Constance si Basel si era intrerupta de Cascada Rinului.

 

Castelul actual a fost construit in anul 1348, conform descoperirilor gasite in timpul excavarilor facute de echipa arheologica a cantonului Schaffhausen, in anul 2004. Ca si precedenta cladire, care a fost construita la mijlocul secolului al XI-lea ca Burg im Fischerhölzli, castelul a avut rolurile de punct vamal si de asigurarea securitatii zonale, unde erau transferate bunurile, pentru a evita navigarea pe Cascada Rinului.

 

Primul proprietar al feudei (mosiei) Habsburg a fost Herren von Jestetten, urmat de conducatorul (sinonimul primarului de astazi) municipalitatii Randenburg (1291), de Herren von Fulach (1422), iar din anul 1429 de Kloster Allerheiligen Schaffhausen (Manastirea Tuturor Sfintilor, o manastire veche benedictina din municipalitatea Schaffhausen). Dupa desfiintarea manastirii, din timpul Reformei din Elvetia, in anul 1524, Wörth a fost un departament (Amt in germana) al orasului Schaffhausen. Manastirea benedictina s-a transformat in Biserica Reformata a orasului Schaffhausen, in acelasi an, 1524, fiind a doua biserica principala a orasului.

 

La sfarsitul anilor 1790, custodele castelului Schlösschen Wörth de atunci era asa-numitul "Gertzler". Castelului i s-a dat titlul de "Schupf-Lehn" (feuda) de catre manastirea Kloster Allerheiligen Schaffhausen si i s-au mai dat in custodie pescuitul de somon, vama, podgoria, padurea din imprejurime si altele. Gertzlerul a mutat vama la manastire si a solicitat livrarea a 2/3 din captura de somon. Pentru subzistenta, Gertzlerului i s-a permis sa taie lemn din padure si a trebuit sa plateasca o chirie de 30 de taleri pe an pentru utilizarea vitei de vie si a recoltelor din camp. Termenul de "Schlupf-Lehn" deriva de la un cuvant din germana elvetiana care inseamna "alunecare", deoarece mostenirea feudei putea fi revocata daca administratorul nu-si indeplinea obligatiile fata de manastire.

 

Cand a fost construita calea ferata, traficul pe fluviu si-a pierdut din importanta si cantonul Schaffhausen a renovat castelul, transformandu-l in restaunt, in anii 1835 - 1836. Fosta vama si ferma de somon au fost transformate in restaurantul de promovare turistica «Caffé- und Speisewirtschaft Schlösschen Wörth», care a fost deschis pe data de 2 februarie 1837 (de Intampinarea Domnului). Costurile pentru renovare au trebuit sa fie suportate de fostul proprietar, Manastirea Allerheiligen din Schaffhausen.

 

Arhitectura Castelului Wörth

 

Un pod ducea de pe malul drept al fluviului Rin in inelul curtii cu ziduri. Pe partea de nord a fost construita o cladire asemanatoare unui palat, al carui etaj trei consta dintr-un clerestoriu (cel mai inalt nivel al naosului dintr-o bazilica romana sau dintr-o biserica romanica sau gotica) in consola cu lemn. In anul 1621 s-a inlocuit clerestoriul cu o podea din piatra. Au fost adaugate etaje noi, ferestre noi, iar peretele inelar si poarta au fost daramate.

 

Cladirea gazduieste astazi restaurantul Schlössli Wörth, care este un restaurant gourmet, un magazin de suveniruri si un fast food, conectat cu o terasa de unde se poate vedea panorama Cascadei Rinului. Castelul Wörth este, de asemenea, punctul de plecare al vaporaselor de turism pentru Cascada Rinului (malul de nord al fluviului).

 

Castelul Wörth a fost mentionat in jurnalul lui Goethe la data de 18 septembrie 1797. Goethe l-a intrebat pe custodele (Gertzler) de atunci al castelului despre munca sa si a documentaat conditiile de atunci. Cladirea Castelului Wörth este listata in Inventarul elvetian al bunurilor culturale de semnificatie nationala si regionala, ca obiect de clasa B de importanta regionala.

 

Castelul Wörth vazut din apropierea Castelului Laufen (pe celalalt mal al Rinului), in urmatoarele 3 fotografii.

 

Castelul Wörth si debarcaderul de unde se ia vaporasul pentru plimbarea pana la cascada

 

Debarcaderul de la Castelul Wörth de unde se ia vaporasul pentru plimbarea pana la cascada

 

Cascada Rinului, in urmatoarele fotografii.

 



 
 



Unul dintre pontoanele care se afla mai aproape de Cascada Rinului, in urmatoarele 8 fotografii.

 


Vaporas pentru plimbarea pana la cascada (malul de sud al fluviului, pe partea Castelului Laufen), in urmatoarea fotografie.

 


Cascada Rinului, in urmatoarele fotografii.

 


Pontoane care sunt mai aproape de cascada, in urmatoarele 3 fotografii.

 

Ponton cu steagul Elvetiei

 


Vaporase care merg pana la cascada, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Pontoane care sunt mai aproape de cascada, in urmatoarele 4 fotografii.

 


Punctul de plecare al vaporaselor de turism pentru Cascada Rinului (malul de sud al fluviului, pe partea Castelului Laufen).

 


 

 

Recomand vizitarea Cascadei Rinului!

 

 

 

 

 

 

 



Comments

Popular posts from this blog