Germania-Valea Rinului-Catedrala din Koln-partea I

 

GERMANIA -

ATRACTIILE TURISTICE DIN VALEA RINULUI -

CATEDRALA DIN KOLN - PARTEA I

 

 


 

In acest articol va prezint Catedrala din Köln, partea I (scurt istoric si exteriorul catedralei)

 

 

 

 Am mers cu trenul din Koblenz pana la Köln si am facut aproape o ora.

 

Daca doriti mai multe informatii despre atractiile turistice din Koblenz, le gasiti aici.

 

Catedrala din Köln este foarte aproape de gara, cam la 5-10 minute, asa ca am mers pe jos. Catedrala din Köln este deschisa din ianuarie pana in decembrie, intre orele 06.00 - 20.00, iar pretul unui bilet de intrare este de 5 EURO. Pentru urcarea in turn programul este astfel: pentru perioada martie - aprilie, intre orele 09.00 - 17.00; pentru perioada mai - septembrie, intre orele 09.00 - 18.00; in octombrie, intre orele 09.00 - 17.00, iar pentru perioada noiembrie - decembrie, intre orele 09.00 - 16.00. Noi nu am urcat in turn, din pacate, deoarece nu am stiut despre acest lucru.

 

In drumul de la gara spre catedrala am mancat un sandvis mare si gustos, cu leegume, care a costat 4 EURO.

 

Catedrala sau Domul din Köln (in germana Kölner Dom) este un monument de istorie si arhitectura, o catedrala catolica din nordul landului german Renania de Nord - Westfalia. Catedrala din  Köln (sau Biserica Catedrala a Sfantului Petru) este catedrala Arhiepiscopiei Romano - Catolice din Köln, una dintre cele mai vechi episcopii din Germania si este sediul administratiei Arhiepiscopiei Köln.

 

Catedrala din  Köln este un monument renumit al catolicismului german si al arhitecturii gotice si a fost declarat "Loc de Patrimoniu Mondial" in anul 1996. Este cel mai vizitat loc din Germania, atragand cam 20.000 de turisti pe zi, si pentru faptul ca adaposteste moastele Celor Trei Magi. Avand o inaltime de 157 metri, Catedrala din  Köln este in prezent cea mai inalta biserica cu spire gemene din lume, a doua cea mai inalta biserica din Europa, dupa Biserica din Ulm si a treia cea mai inalta biserica din lume.

 

Este cea mai mare biserica gotica din Europa de Nord si este pe locul doi la inaltimea spirelor. Turnurile, pentru cele doua spire uriase, confera catedralei cea mai mare fatada a oricarei biserici din lume. Corul are cel mai mare raport inaltime/latime (3,6:1) dintre oricare biserica medievala.

 

Catedrala din  Köln este situata la marginea de nord a granitei de altadata a asezarii romane. Catedrala din  Köln se afla in imediata apropiere a Garii Köln si a podului Hohenzollernbrücke, precum si a unor muzee ale orasului. Fluviul Rin se afla la aproximativ 250 de metri de catedrala, care se afla pe o colina si poate fi vazuta din departare. Din pacate, nu am mers pana la Rin.

 

Constructia Catedralei din  Köln a inceput in anul 1248, dar a fost oprita in anii 1560, catedrala ramanand nefinalizata la acea vreme. Lucrarile nu au inceput pana in anii 1840 si edificiul a fost terminat conform planului sau medieval, in anii 1880. Constructorii medievali din Köln au planificat o structura mareata pentru a adaposti moastele celor Trei Magi si pentru a se potrivi rolului sau de lacas de cult al Sfantului Imparat Roman.

 

In ciuda faptului ca a ramas incompleta in perioada medievala, Catedrala din Köln a devenit in cele din urma unificata ca "o capodopera de o valoare intrinseca exceptionala" si "o marturie puternica a puterii si persistentei credintei crestine in Europa medievala si moderna".

 

Numai turnul de telecomunicatii este mai inalt decat Catedrala din Köln.

 

Istoricul Catedralei din Köln

Sit antic

 

Cand a inceput constructia actualei Catedrale din Köln, in anul 1248, cu piatra de temelie, situl fusese deja ocupat de mai multe structuri anterioare. Cele mai vechi structuri ar fi putut fi pentru depozitarea cerealelor si probabil au fost urmate de un templu roman construit de Mercurius Augustus. Incepand cu secolul al IV-lea, locul a fost ocupat oricum de cladiri crestine, incluzand un edificiu patrat cunoscut ca "cea mai veche catedrala", care a fost comandata de Maternus, primul Episcop de Köln.

 

Un baptiseriu de sine statator care data din secolul al VII-lea a fost localizat in capatul de est al al prezentei catedrale, dar a fost demolat in seolul al IX-lea pentru a construi a doua catedrala. In timpul excavarilor actualei catedrale au fost descoperite morminte in locatia portiunii celei mai vechi a cladirii, Printre acestea, sunt de mentionat un mormant al unui baiat, care a fost impodobit bogat cu bunuri pentru morminte si altul al unei femei, considerata popular a fi Wisigard (510 - 540, Regina Franca, prin mariajul cu Theuderich I). .

 

A doua biserica, numita "Catedrala Veche" a fost finalizata in anul 818. A fost distrusa de un incendiu, pe data de 30 aprilie 1248, in timpul lucrarilor de demolare pentru pregatirea noii catedrale.

 

Inceputurile medievale

 

In anul 1164, Arhiepiscopul de Köln, Rainald de Dassel, a achizitionat moastele celor Trei Magi, pe care Imparatul Sfantului Imperiu Roman, Frederick Barbarossa, le luase de la Bazilica Sant'Eustorgio din Milano. O parte din moaste au fost returnate de atunci la Milano. Moastele au o semnificatie religioasa mare si au atras pelerini din toata crestinatatea.

 

Pentru oficialii bisericii era important ca aceste moaste sa fie gazduite corespunzator si astfel a inceput un program de constructie a unei biserici in noul stil de arhitectura gotica, bazat in special pe cea a catedralei franceze Amiens.

 

Piatra de temelie a Catedralei din Köln a fost pusa pe data de 15 august 1248, de catre Arhiepiscopul Konrad von Hochstaden. Bratul de est al catedralei a fost finalizat sub indrumarea Maestrului Gerhard, a fost sfintit in anul 1322 si sustinut de un zid provizoriu, astfel incat sa poata fi folosit pe masura ce continuau lucarile. Optzeci si patru de misericordii (stileti) din cor dateaza din aceasta faza de constructie.

 

La inceputul secolului al XIV-lea au inceput lucrarile pe frontul de vest, sub Maestrul Michael. Aceasta lucrare a incetat in anul 1473, lasand turnul de sud complet la nivelul clopotnitei si incoronat cu o macara imensa care a ramas la locul sau ca reper al orizontului de la Köln, timp de 400 de ani. Unele lucrari au continuat cu intermitenta, la structura navei dintre frontul de vest si bratul de est, dar aceste lucrari au incetat si ele in secolul al XVI-lea.

 

Finalizarea Catedralei din Köln din secolul al XIX-lea

 

Odata cu entuziasmul romantic al secolului al XIX-lea pentru Evul Mediu si stimulata de descoperirea planului original al fatadei, Curtea Protestanta Prusaca a decis sa finalizeze Catedrala din Köln. acest lucru s-a infaptuit prin efortul civic, astfel: Central-Dombauverein, fondata in anul 1842, a asigurat doua treimi din costurile enorme, in timp ce statul prusac a furnizat partea ramasa de o treime din costuri.

 

Statul a luat acesta decizie de finantare a catedralei pentru a-si imbunatati relatiile cu numarul mare de catolici pe care i-a castigat de partea sa in anul 1815, dar mai ales dupa anul 1871, cand catedrala a fost vazuta ca simbol al natiunii germane. Lucrarile care s-au facut in anul 1842 s-au rezumat la proiectul original al planurilor si desenelor originale care au mai fost gasite, dar utilizand mai multe tehnici de constructie moderne, incluzand grinzile de acoperis, din fier. A fost finalizata nava si au fost adaugate turnurile. Clopotele au fost instalate in anii 1870. Cel mai mare clopot al catedralei este Sf.Petersglocke.

 

Finalizarea celei mai mari catedrale a Germaniei a fost sarbatorita ca eveniment natioanl pe data de 14 august 1880, la 632 de ani dupa ce a inceput constructia ei. La sarbatoare a participat Imparatul Wilhelm I. Avand o inaltime de 157,38 metri, Catedrala din Köln a fost cea mai inalta cladire din lume timp de patru ani (intre anii 1880-1884), pana la finalizarea Monumentului Washington.

 

Al Doilea Razboi Mondial si istoria catedralei de dupa razboi

 

Catedrala din Köln a suferit 14 lovituri de bombe aeriene in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Avariata grav, catedrala a ramas totusi in picioare, intr-un oras aproape distrus. Turnurile gemene ale catedralei au reprezentat un reper usor de recunoscut in actiunea de bombardare a avioanelor Aliatilor.

 

Pe data de 6 martie 1945, zona de la vest de catedrala (strazile Marzellenstrasse/Trankgasse) a fost locul luptelor intense dintre tancurile americane ale Diviziei 3 Blindate si tancurille germane Pantera ale Brigazii Panzer 106 Feldherrnhalle. Tancul Pantera a batut cu succes un tanc Sherman, ucigand trei barbati, inainte ca acesta sa fie distrus de un tanc T26E3 Pershing, cateva ore mai tarziu. Filmele acestei batalii supravietuiesc inca. Tancul Pantera distrus a fost expus ulterior in fata Catedralei din Köln pentru amintirea razboiului din Europa.

 

Reparatiile catedralei dupa distrugerile din razboi au fost finalizate in anul 1956. In anul 1944 s-a facut o lucrare urgenta la baza turnului de nord-vest, folosindu-se caramizi de proasta calitate luate de la o cladire ruinata din apropiere. Aceste caramizi au ramas vizibile, ca amintire a dezastrului razboiului, pana in anul 2005, cand s-a hotarat sa se restaureze sectiunea conform infatisarii sale originale.

 

In prezent se fac in mod constant lucrari de reparatii si mentenanta in diferite sectiuni ale cladirii catedralei, care sunt finalizate rar fara schele, deoarece vantul, ploaia si poluarea deterioreza incet piatra catedralei. Se spune ca societatea Dombauhütte, infiintata pentru a construi catedrala si sa o repare, angajeaza cei mai buni pietrari din landul Renania. Jumatate din costurile de reparatii si intretinere sunt inca suportate de Dombauverein (una dintre cele mai vechi si mari asociatii civice din Germania, Europa si din lume).

 

Secolul al XXI-lea

 

Pe data de 18 august 2005, Papa Benedict al XVI-lea a fost la Catedrala din Köln in timpul vizitei sale apostolice din Germania, cu ocazia festivitatilor Zilei Mondiale a Tineretului 2005. Se estimeaza ca un milion de pelerini au vizitat Catedrala din Köln atunci. De asemenea, ca parte a evenimentelor de la Ziua Mondiala a Tineretului, Catedrala din Köln a gazduit un spectacol televizat cu Missa Solemnis de Beethoven, interpretat de Orchestra Filarmonica Regala si Corul Filarmonic din Londra, dirijat de Sir Gilbert Levine.

 

Pe data de 25 august 2007, Catedrala din Köln a primit ferestre cu vitralii noi in transeptul de sud. Vitraliile de 113 metri patrati au fost create de artistul german Gerhard Richter la costul de 400.000 EURO, platit din donatii. Lucrarea este compusa din 11.500 bucati de sticla colorata de dimensiuni identice, asemanatoare pixelilor, aranjate aleatoriu de calculator, care creaza un "covor" colorat.

 

Odata cu pierderea ferestrelor originale in cel de Al Doilea Razboi Mondial, spatiul a fost acoperit temporar cu sticla simpla. Arhiepiscopul de atunci al catedralei, Cardinalul Joachim Meisner, care a preferat o descriere figurativa a martirilor catolici din secolul al XX-lea pentru fereastre, nu a participat la dezvelirea noilor ferestre. Titularul functiei din 2014 este Cardinalul Rainer Maria Woelki. Pe data de 5 ianuarie 2015, Catedrala din Köln a ramas in intuneric, deoarece proiectoarele au fost oprite pentru a protesta impotriva unei demonstratii a PEGIDA.

 

In anul 1996, Catedrala din Köln a fost adaugata pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a siturilor de importanta culturala. In anul 2004, catedrala a fost plasata pe "Lista Patrimoniului Mondial in Pericol", ca singurul sit occidental in pericol, datorita planurilor de construire a mai multor cladiri inalte in apropiere, care ar fi afectat vizual situl. Catrdrala din Köln a fost eliminata de pe aceasta lista in anul 2006, ca urmare a deciziei autoritatilor de a limita inaltimile cladirilor construite in apropierea si in juriul catedralei.

 

Fiind un sit al Patrimoniului Mondial si gazduind Altarul celor Trei Magi, Catedrala din Köln este o atractie majora pentru turisti si pelerini si este unul dintre cele mai vechi si mai importante locuri de pelerinaj din Europa de Nord.

 

Vizitatorii pot sa urce 533 de trepte din piatra ale scarii in spirala, pana la o platforma de vizionare care este la aproximativ 100 de metri deasupra solului. Platforma ofera o vedere pitoreasca asupra Rinului.

 

Catedrala din Köln este supusa continuu lucrarilor de conservare pentru a aborda problema decolorarii negre cauzata de gresia care reactioneaza cu acidul sulfuric in timpul precipitatiilor. Ploaia acida este o consecinta a poluarii aerului.

 

Biserica catolica Sf.Iosif din Washington D.C. a fost modelata dupa Catedrala din Köln.

 

Arhitectura Catedralei din Köln

 

Proiectul Catedralei din Köln s-a bazat destul de indeaproape pe cel al Catedralei din Amiens, in ceea ce priveste planul de baza, stilul si proportia latime-inaltime a navei centrale. Planul catedralei este in forma de Cruce Latina, asa cum se obisnuieste la catedralele gotice. Catedrala are doua nave laterale pe parti, care ajuta la sustinerea uneia dintre cele mai inalte bolti gotice din lume, fiind aproape la fel de inalta ca cea a Catedralei Beauvais, din care o mare parte s-a prabusit. 

 

In exterior, impingerea boltii este preluata de arce butante, in maniera franceza. Capatul estic are un singur ambulator, iar a doua nava are un chevet de sapte capele radiante. 

 

In exterior, in special de la distanta, cladirea catedralei este dominata de spirele sale uriase, care sunt in integime de caracter germanic, fiind deschise, ca cele ale catedralelor din Ulm, Viena, Strasbourg si Regensburg.

 

Catedrala din Köln este impodobita cu multe statui. Opera de arta a portalurilor catedralei este dominata de figuri in marime naturala. Au fost initial 47 de statui la capatul de vest al catedralei, 37 la capatul de sud si 25 la capatul de nord. Cu exceptia sculpturilor medievale ale Portalului Sfantului Petru, toate sculpturile catedralei au fost facute de Christian Mohr si Peter Fuchs.

 

Catedrala vazuta din nord, in urmatoarele 12 fotografii.

 


Portalurile fatadei de nord, in urmatoarele fotografii.

Portalul din dreapta fatadei, in urmatoarele doua fotografii.

Timpanul  portalului

 

Portalul din stanga fatadei, in urmatoarele doua fotografii.

 

Timpanul portalului

 

Fatada de vest

 

Fatada gigantică de vest a catedralei, flancată de cele două turnuri, ocupă o suprafață de peste 7.100 m2.

 

Treimea inferioara a fatadei de vest a Catedralei din Köln reflecta dispunerea navei principale si a navelor laterale. Partile inferioare ale turnurilor sunt in forma de patrulatere, dar se schimba deasupra, in octogosne. Spirele de piatra ajurata ale turnurilor se termina in extremitati enorme.

 

Nu au existat astfel de orientari medievale ale fatadelor transeptului, care au fost proiectate din nou de catre arhitectul catedralei Ernst Friedrich Zwirner. Acestea se bazeaza pe designul frontului de vest si se numara printre cele mai importante lucrari ale Renasterii gotice.

 

Fatada de vest, flancata de cele doua turnuri, in urmatoarele 11 fotografii.

 


Cele doua turnuri ale catedralei, cu sprire in varf

 


 

Portalurile fatadei de vest

 

Cele trei portaluri ale fatadei de vest sunt: Portalul Magilor, Portalul Principal si Portalul Sfantului Petru.

 

Fatada de vest, cu portalurile sale, in urmatoarea fotografie.

 

Portalul Principal, in stanga fotografiei

 

Portalul Magilor

 

Portalul Magilor ilustreaza Nasterea Fiului lui Dimnezeu pentru popoarele lumii. Decoratiile figurative ale Portalului Magilor au fost sculptate de Peter Fuchs. Din pacate, Portalul Magilor a fost avariat in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial.

 

Statuile Portalului Magilor

 

Capetele celor mai multe figuri din acest portal au fost pierdute in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial si statuile 1-4 au fost distruse complet. Pentru inlocuirea celor patru figuri si ale capetelor au fost facute sculpturi de catre Elisabeth Baumeister-Bühler intre anii 1958 si 1960. Capul statuii lui Melhisedec este singul original al lui Peter Fuchs ramas din aceasta serie.

 

Timpanul si frontonul Portalului Magilor

 

Timpanul prezinta doua scene: Adoratia Magilor, in partea de sus si Magii inaintea lui Irod, in partea de jos. Frontonul este impodobit cu sase statui de ingeri.

 

Portalul Magilor, in urmatoarea fotografie.



Portalul Principal

 

Portalul Central (Portalul Principal) are o latime de 9,3 metri si o inaltime de peste 28 de metri, incluzand frontonul. Tema acestui portal este epoca dinaintea Mantuirii. Statuile din Portalul Principal descriu marile figuri biblice din epoca dinaintea Rastignirii lui Hristos. Doua statui de pe coloana din dreapta, cele ale lui Enos si Set, nu mai sunt prezente.

 

Portalul Principal este flancat de statuile a patru imparati: Constantin cel Mare, Carol cel Mare, Henric al II-lea, Imparat al Sfantului Imperiu Roman si Stefan al Ungariei.

 

Cele patru randuri ale timpanului infatiseaza scene din Vechiul si Noul Testament. In centrul frontonului sta figura lui Hristos, care tine o carte cu literele Α si Ω si face un gest de binecuvantare cu mana dreapta. Lateral sunt statuile celor patru mari profeti, Isaia, Ieremia, Ezechiel si Daniel. Pe marginea exterioara a frontonului stau opt ingeri cu diferite obiecte.

 

Portalul Principal, cu decoratii din secolul al XIX-lea, in urmatoarele 3 fotografii.

 

In centrul fotografiei: statuia Sfintei Fecioare cu Pruncul si timpanul portalului

 



 

Portalul Sfantului Petru

 

In dreapta fatadei de vest se afla Portalul Sfantului Petru, care evidentiaza raspandirea invataturilor lui Hristos de catre Aapostolii sai. Portalul Sfantului Petru este singurul dintre cele 12 portaluri ale catedralei care a fost finalizat partial in Evul Mediu. Aacest portal a fost folosit ca sablon pentru proiectarea celorlalte portaluri, in secolul al XIX-lea. Membrii familiei Parler, o familie de sculptori si maestri celebri, au sculptat figurile care decoreaza portalul, intre anii 1370 si 1380.

 

Pe ambele parti ale usilor din bronz stau figuri mari, dintre care cinci sunt originale (incepand din interior si iesind in afara): Petru, Andrei, Iacob, Pavel si Ioan. Deoarece statuile originale erau deteriorate, ele au fost eliminate si inlocuite cu replici din piatra turnata, intre anii 1972 si 1980.

 

In timpan sunt scene din vietile Apostolilor Petru si Pavel. In fronton sunt sase statui, pe margine.

Cateva statui sunt semnate "P. Fuchs fec." sau "P.F. Fec.", uneori contin si anii (1877, 1880).

 

Portalul Sfantului Petru, in urmatoarele doua fotografii.

Timpanul Portalului Sfantului Petru

 

Alte detalii ale fatadei de vest, in urmatroarele 5 fotografii.

 

Fronton

 


Catedrala vazuta din sud, in urmatoarele 14 fotografii.

 





 

 

Va urma...

 

 

 



Comments

Popular posts from this blog