Londra-Palatul Buckingham-partea a II-a

 

LONDRA -

PALATUL BUCKINGHAM -

PARTEA a II-a

 


 

Va prezint partea a II-a a articolului despre Palatul Buckingham, din Londra (schimbarea garzii, interiorul palatului si gradinile palatului).

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Buckingham, din Londra, partea I (istoricul palatului, Memorialul Victoria, portile si gradinile din fata palatului si Galeria Reginei), le gasiti aici.

 

Palatul Buckingham se viziteaza numai in perioada iulie-29 septembrie a anului, in timpul Deschiderii de Vara, cand Regina nu este la palat, dupa  urmatorul program: iulie-31 august, de la 09.30-19.30 (ultima intrare se face la ora 17.15); 1-29 septembrie, de la 09.30-18.30 (ultima intrare se face la ora 16.15). Palatul se poate vizita si in restul anului, dupa un program anuntat pe site-ul palatului, dar preturile biletelor sunt foarte mari, pot ajunge si la 100 de Lire/bilet, pentru tururi private.

 

Noi am luat bilete online, cu doua luni inainte si am ales ora de vizitare 13.30. Pretul unui bilet a fost de 25 Lire. Se viziteaza numai Camerele de Stat, iar fotografiatul este interzis in interiorul palatului. La iesirea din palat se viziteaza Gradinile Palatului. Intrarea se face pe la poarta C, care se afla pe o latura a palatului. Timpul de vizitare al palatului este de aproximativ doua ore.

 

Recomand sa luati bilet pentru vizitarea Palatului Buckingham mai dimineata si sa va duceti la schimbarea garzii cu o ora inainte, noi am pierdut mult timp cu orarul ales si puteam sa vizitam si altceva in timpul acesta. Am pierdut practic o zi, luand in considerarea orarul de vizitare al muzeelor si distantele mari din Londra.

 

Schimbarea garzii la Palatul Buckingham

 

Gardienii de la Palatul Buckingham fac parte din cele cinci regimente de infanterie din Divizia Casei Regale si din cele doua regimente de cavalerie din Cavaleria Casei Regale.

 

De obicei, multimile stranse in fata Palatului Buckingham vin sa vada schimabarea garzii. Garda de la Palatul Buckingham se schimba la ora 11.30, zilnic, in perioada mai-iulie si odata la doua zile, in perioada august-aprilie. Garda noua, care marsaluieste de la Wellington Barraks (Baraca Wellington), se intalneste in curtea exterioara a palatului cu vechea garda si fac un schimb simbolic de chei, acompaniati de muzica regimentului lor.

 

Caciulile din blana de urs si tunicile rosii ale soldatilor care pazesc Palatul Buckingham sunt una dintre cele mai frumoase atractii din Londra. Trupele din divizia Casei Regale l-au pazit pe suveran la Palatul St.James din anul 1660, dar numai cand s-a mutat Regina Victoria la Palatul Buckingham, in anul 1837 a inceput faimoasa ceremonie de schimbare a garzii.

 

In sunetul fanfarei, soldatii al carui rand este de garda incep ritualul alinierii prin regrupare la Palatul St.Jacob si la Baraca Wellington, apoi de la ora 10.30, pe jos sau calare la Palatul Buckingham. Garzile calare au tunici rosii si coifuri albe.

 

Garzile se alatura soldatilor prezenti deja si incep marsul oficial pe langa intrarea principala a Palatului Buckingham.

 

Garda este impartita in doua detasamente de soldati, toti acestia fiind in serviciu activ. Un detasament continua sa pazaeasca Palatul St.James, care a ramas casa oficiala a Curtii britanice si alt detasament pazeste Palatul Buckingham.

 

Ceremonia schimbarii garzii marcheaza punctul in care cele doua detasamente ale "Vechii' garzi se intalnesc in curtea palatului si sunt eliberate de "Noua" garda. Capitanul Vechii garzi preda cheia palatului, intr-un transfer simbolic de responsabilitate pentru securitatea acestuia.

 

Odata ce se instaleaza noua paza, vechea paza paraseste palatul pentru a se alatura Baracii Wellington, situata chiar langa Parcul St.James.

 

Schimbarea Garzii la Palatul Buckingham dureaza 45 de minute si incepe la ora 11.30. Noi am ajuns la palat cu doua ore inainte, ca sa prindem un loc bun. Din pacate, nu a fost asa, deoarece este aglomeratie foarte mare si politistii ne cereau sa ne schimbam locurile pe masura ce veneau garzile pentru ceremonie.

 

Cele mai bune solutii pentru a vedea bine ceremonia sunt sa stati lipiti de gard cam cu o ora inaintea inceperii spectacolului sau sa stati jos pe scarile Memorialului Victoria, unde se ocupa locurile tot cu o ora inainte. Dupa parerea mea, ultima solutie este cea mai buna, pentru ca este greu sa stai nemiscat o ora, lipit de gard. Eu nu am stiut ca se poate sta pe scarile memorialului si cand mi-am dat seama nu mai erau locuri. Si nu in ultimul rand, se poate vedea spectacolul mai bine de pe scarile memorialului.

 

Langa portile palatului este imbulzeala mare si este destul de stresant sa te muti dintr-un loc in altul. Erau si politisti calare, care aveau bastoane de cauciuc si le tot manuiau spre multime, asta nu mi-a placut deloc. Portile din fata Palatului Buckingham sunt inchise in permanenta si se deschid la schimbarea garzilor.

 

Sosirea garzilor calare, cu tunici rosii si coifuri albe, in urmatoarele doua fotografii.

 



Politist calare, in urmatoarea fotografie.

 


Sosirea garzilor, in urmatoarea fotografie.

 


Multimea de vizitatori care au venit sa vada schimbarea garzii, in urmatoarea fotografie.

 


Garzile calare, cu tunici rosii si coifuri albe, in urmatoarele 4 fotografii.

 





Garzi in curtea extrerioara a Palatului Buckingham, in urmatoarea fotografie.

 


Sosirea garzilor, in urmatoarea fotografie.

 


Sosirea fanfarei, in urmatoarele doua fotografii.

 



Schimbarea garzii in curtea exterioara a Palatului Buckingham, in urmatoarele 7 fotografii.

 






Capitanul Vechii garzi preda cheia palatului, ca in urmatoarele doua fotografii.

 



Schimbarea garzii in curtea exterioara a Palatului Buckingham, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Plecarea Vechii garzi, in urmatoarele doua fotografii.

 


 

Un palat de lucru

 

Palatul Buckingham este sediul administrativ al monarhiei britanice. Indatoririle oficiale si ceremoniale ale Reginei implica afaceri nationale si internationale si receptii la orice nivel.

 

In fiecare an, Majestatea Sa primeste peste 50.000 de oaspeti la banchete de stat, dineuri formale, pranzuri, receptii si petreceri in gradina, in timp ce peste 500.000 de persoane viziteaza Palatul Buckingham in timpul Deschiderii de Vara.

 

Palatul are 775 camere, care includ 19 Camere de Stat, 52 dormitoare regale si pentru musafiri, 92 birouri si 78 bai. In palat sunt 760 ferestre si 1.514 usi, iar gradinile acopera 16 hectare, toate acestea necesitand intretinere.

 

Numarul mare de evenimente care au loc la Palatul Buckingham depinde de personalul inalt calificat care lucreaza in spatele scenei, pentru a da atentie meticuloasa la detaliile pentru care Casa Regala este faimoasa.

 

Am intrat pe la Intrarea Ambasadorilor, pentru turul palatului. Tot aici am trecut prin filtrul de securitate si am primit cate un audio guide.

 

Intrarea Ambasadorilor, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Curtea interioara a Palatului Buckingham, in urmatoarele 3 fotografii.

 




 

Trasura Irlandeza de Stat

 

Grajdurile Regale de la Palatul Buckingham gazduiesc vehiculele de ceremonie folosite de Regina si de alti membri ai Familiei Regale. Aceasta trasura este cunoscuta ca Trasura Irlandeza de Stat. Regina Victoria si sotul ei Printul Albert au platit o vizita oficiala in Irlanda in septembrie 1853. In Dublin, ei au vizitat Marea Expozitie Industriala si au vazut aceasta trasura, construita de constructorii de trasuri din Dublin, John Hutton si Fiii.

 

Hutton expusese trasura cu doi ani inainte la Marea Expozitie din Londra si sperase sa fie cumparata de Casa Regala.

 

Dupa ce au admirat trasura in Dublin, Regina Victoria si Printul Albert au decis sa o achizitioneze si a fost livrata Grajdurilor Regale din Londra. Dupa moartea Printului Albert din anul 1861, Regina Victoria a decis sa foloseasca aceasta trasura in locul Trasurii de Aur de Stat, pentru cele cateva ocazii oficiale la care a participat.

 

In anul 1878, dupa ce Regina Victoria a devenit Imparateasa Indiei, a fost adaugata trasurii galeria ornata de pe acoperis si, alaturi de emblemele britanice, a fost inclus un palmier sa simbolizeze India. Interiorul trasurii a fost recaptusit cu damasc de matase bleo in anii 1980. Trasura este folosita si astazi pentru ocazii oficiale.

 

Trasura Irlandeza de Stat a fost folosita prima data de Regina Victoria dupa anul 1853 si mai tarziu a fost folosita de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a pentru Deschiderea de Stat a Parlamentului si a casatoriei sale din anul 1947.

 

Trasura Irlandeza de Stat, in urmatoarele doua fotografii.

 



Turul Palatului Buckingham incepe la Marea Intrare si Scarile, pe care se merge pe urmele a sute de vizitatori faimosi si distinsi, care au fost invitati la palat de cand l-a remodelat Regele George al IV-lea. Urmeaza Salonul Verde, unde Regina joaca un rol important al diplomatiei, primind presedinti de state si alte personalitati.

 

Se intra apoi in Sala Tronului, proiectata de arhitectul Nash, pentru a demonstra puterea si grandoarea monarhiei. Sala Tronului are doua tronuri care stau pe un piedestal, care au monogramele Reginei Elisabeta a II-a si a Printului Filip, dar ele au fost folosite numai odata, in timpul incoronarii din anul 1953. Sala Tronului are tapet rosu somptuos, tavanul aurit, elaborat si candelabre sclipitoare.

 

Sala de Bal, unde se tin banchetele de stat, in prima seara a unei vizite oficiale, urmata a doua zi de un pranz mai putin formal. Sufrageria de Stat este folosita pentru mese de caritate.

 

Urmeaza Salonul Alb. In secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, viata sociala de la Curte se baza pe intalnirile saptamanale la care participau atat barbati cat si femei, in prezenta monarhului, intalniri care se tineau in saloanele palatului, inclusiv in Salonul Alb. Astazi, Regina primeste oameni din toate categoriile sociale, intr-o atmosfera mult mai relaxata.

 

Urmeaza ultima camera (Camera din Spate), unde Regina tine o audienta saptamanala cu primul ministru, care dureaza aproape o ora si este strict confidentiala.

 

Am iesit apoi din palat.

 

Fatada de vest a Palatului Buckingham, captusita cu piatra Bath (oras din Comitatul Somerset, Anglia), in urmatoarele 4 fotografii.

 



La iesirea din palat, pe partea dreapta, este un loc special amenajat pentru fotografii, cu un aranjament care imita balconul palatului la care iese Familia Regala si cu un panou cu o poza mare a acesteia. Am stat la coada cam 10 minute sa ne fotografiem.

 



Fatada de vest a Palatului Buckingham, in urmatoarele doua fotografii.

 



Petrecerile in Gradina, deschise publicului

 

Petrecerile in Gradina s-au tinut la Palatul Buckingham din anii 1860, cand Regina Victoria a introdus ceea ce ei au numit "mic dejun", cu toate ca erau tinute la pranz. S-au tinut petreceri speciale in gradina, care au marcat Jubileele de Aur si Diamant ale Reginei Victoria. Conform artistului Laurits Tuxen, care a facut in anul 1897 o pictura a petrecerii in gradina, care a comemorat Jubileul de Diamant al Reginei Victoria, oaspetii includeau "crema societatii londoneze, cat si pe oricine din intregul Imperiu Britanic care avea conexiuni cu Curtea St.James".

 

In zilele noatre, lista de invitati contine mai mult reprezentantii poporului din intreaga tara. Sunt tinute trei petreceri oficiale in gradina la Palatul Buckingham, in fiecare an, in mai si iunie si la fiecare petrecere participa aproximativ 8.000 de persoane. Oaspetii sunt invitati pe baza de recomandare care vine de la un numar de organizatii nationale si locale, care includ Serviciul Civil, Fortele Armate, Serviciile de caritate si societatile civile.

 

Petercerile in gradina sunt organizate de Biroul Lordului Chamberlain si sunt vazute ca o oportunitate pentru Regina de a recunoaste contributiile remarcabile ale organizatiilor locale si nationale facute de oameni din toate categoriile sociale. Sunt tinute, de asemenea, petreceri mai mici in gradina, pentru organizatiile caritabile, cu ocazia aniversarilor semnificative, cum ar fi un centenar.

 

In timpul dupa amiezii, oaspetii se plimba liber in Gradinile Palatului Buckingham, in timp doua orchestre militare canta muzica, facand o atmosfera generala de veselie. Se serveste ceai de la trei marci de ceaiuri unde se afla mesele bufetului, care sunt pline de prajituri alese si sandvisuri.

 

In anul 2017, au participat circa 30.000 de oaspeti la una dintre cele opt petreceri in gradina, care au avut loc in timpul verii. 500 de cadre au fost instruite pentru acel sezon, cu 250 la fiecare eveniment, pentru a servi oaspetii si a se asigura ca fiecare oaspete este bine primit. Au fost servite in total 43.000 de cesti ceai, au fost facute 125.000 de sandvisuri si s-au consumat 110.000 prajituri.

 

Cativa membri ai Familiei Regale participa la fiecare petrecere in gardina. Sosirea Reginei este anuntata de membrii Garzii, care organizeaza multimea in serii de benzi, prin care membrii regali isi fac drum incet spre Cortul Regal de Ceai, salutand oaspetii. Cortul Regal de Ceai este rezervat pentru 120 de oaspeti invitati de Regina.

 

Planificarea petrecerilor in gradina incepe cu patru luni inainte, cu toate ca echipa de gradinari a palatului lucreaza pe tot parcursul anului, sa se asigure ca gradinile arata bine in permanenta. In timpul Deschiderii de Vara, gradinile sunt deschise publicului facand parte din turul palatului, dar in restul anului ele sunt private, iar peluza lor este locul de aterizare al elicopterului Reginei.

 

Gradinile Palatului Buckingham, imprejmuite cu ziduri, sunt atat de protejate de perturbatii incat adapostesc 325 de specii de plante salbatice si 30 de specii de pasari, care se reproduc in inima Londrei.

 

La sfarsitul turului, ne-am plimbat prin Gradinile Palatului Buckingham.

 

Gradinile Palatului Buckingham, in urmatoarele 8 fotografii.

 


Chiosc de inghetata in Gradinile Palatului Buckingham

 




 

 

Recomand vizitarea Palatului Buckingham!

 





Comments

Popular posts from this blog