Londra-Parcurile Regale

 

LONDRA -

PARCURILE REGALE

 



 

Va invit la o plimbare virtuala prin Parcurile Regale din Londra!

 

 

Dupa ce am vizitat atatea obiective turistice, ne-am gandit sa ne plimbam si prin Parcurile Regale din Londra.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea I (prezentare generala a muzeului si Biblioteca Regelui), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea a II-a (Departamentul Greciei si Romei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea a III-a (Departamentul Orientului Mijlociu, Departamentul Egiptului si Sudanului si Departamentul Asiei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Abatia Westminster, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Westminster, din Londra, partea I (istoricul, exteriorul si turnurile palatului), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Westminster, din Londra, partea a II-a (interiorul palatului), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Westminster, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Tower Bridge, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Buckingham, din Londra, partea I (istoricul palatului, Memorialul Victoria, portile si gradinile din fata palatului si Galeria Reginei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Buckingham, din Londra, partea a II-a (schimbarea garzii, interiorul palatului si gradinile palatului), le gasiti aici.

 

In martie 2017 a fost creata Organizatia de caritate Royal Parks (Parcurile Regale), care a fost lansata oficial in luna iulie a aceluiasi an, pentru a gestiona o suprafata de aproximativ 5.000 de acri de parcuri rgale din Londra. Aceasta organizatie noua a preluat activitatea de la Royal Parks Agency, o fosta agentie a Departamentului pentru Digitalizare, Cultura, Media si Sport.

 

Organizatia de caritate Royal Parks se ocupa de opt dintre cele mai mari spatii deschise din Londra: Parcul Hyde, Parcul Verde, Richmond, Greenwich, Parcul St.James, Bushy si Parcul Regent si Gradinile Kensington. De asemenea, organizatia gestioneaza si alte spatii deschise din Londra, inclusiv Cimitirul Brompton, Gradinile Victoria Tower, Canning Green si Corner's Poet (Coltul Poetului).

 

Parcurile sunt detinute de Coroana, iar responsabilitatea lor revine secretarului de stat pentru Digitalizare, Cultura, Media si Sport. Organizatia de caritate Royal Parks administreaza parcurile in numele Guvernului.

 

Parcurile Regale din Londra sunt: Parcul Bushy, Parcul Verde, Parcul Greenwich, Parcul Hyde, Gradinile Kensington (care sunt incluse in Parcul Hyde), Parcul Regent (cu Dealul Primrose), Parcul Richmond si Parcul St.James. Din cele opt parcuri regale, eu am vazut trei parcuri si anume Parcul Verde, Parcul Hyde (cu Gradinile Kensington) si Parcul St.James. Parcurile sunt foarte mari, cred ca iti trebuie o zi pentru fiecare.

 

Parcul Verde (Green Park)

 

Ne-am plimbat prin Parcul Verde inainte de a intra la Palatul Buckingham, de la statia de metrou unde am coborat (care este chiar in parc), pana la palat.

 

Parcul Verde este unul dintre Parcurile Regale ale Londrei. Este situat in partea de sud (partea centrala) a Orasului Westminster, centrul Londrei, dar inainte ca zona sa fie extinsa spre nord, pentru a lua Marylebone si Paddington, acesta se afla in centrul sau nordic. Parcul Verde se afla la nord de Gradinile si de curtea semi-circulara a Palatului Buckingham.

 

Imprejmuit pentru prima data in secolul al XVI-lea, Parcul Verde a fost amenajat in anul 1820 si se remarca printre parcurile din centrul Londrei pentru ca nu are lacuri sau cladiri, ci doar plantarea minima de flori.

 

Descrierea si imprejurimile Parcului Verde

 

Parcul Verde acopera peste 40 de acri (16 hectare), intre Parcul Hyde si Parcul St.James. Impreuna cu Gradinile Kensington si Gradinile Palatului Buckingham, aceste parcuri formeaza o intindere aproape neintrerupta de teren verde ingrijit.

 

Acest parc combinat este in mare parte delimitat in cele patru puncte cardinale de Horse Guards Parade sau Downing Street adiacenta (la est), Cartierul Victoria/Belgravia (la sud), Kensington si Notting Hill (la vest) si St.James, Mayfair si Bayswater (la nord).

 

Spre deosebire de parcurile invecinate, Parcul Verde nu are lacuri, cladiri, locuri de joaca, dar are trei monumente publice din perioada postbelica timpurie:

-Poarta Canada, facuta de Pierre Granche

-Fantana Diana din Treetops, facuta de Estcourt J.Clack, care se afla langa statia de metrou omonima a parcului

-Memorialul Comandamentului Bombardierului RAF, facut de Philip Jackson, care se afla intr-un varf rutier acoperit (uneori considerat a fi din Coltul Parcului Hyde, care se afla cu fata spre el).

 

Parcul Verde consta aproape in intregime din copaci maturi, care se ridica din gazon; singurele flori din parc sunt narcisele.

 

Parcul este marginit la sud de Dealul Constitutiei, la est de Calea pedestra a Reginei si la nord de Picaddilly. Parcul Verde intalneste Parcul St.James la Gradinile Reginei, care au Memorialul Victoria in centru, opus intrarii la Palatul Buckingham. La sud este bulevardul ceremonial The Mall si cladirile Palatul St.James si Casa Clarence, care domina parcul spre est. Statia de metrou Parcul Verde are platforme ale liniilor Picaddilly, Victoria si Jubilee. Se afla la capatul nordic al Caii Reginei (The Queen's Walk). Sub Parcul Verde curge paraul Tyburn.

 

In anul 2016, o suprafata de un acru al parcului, de langa Memorialul Comandamentului Bombardierului, a fost desemnat ca a 90-a Pajiste a Coroanei, denumita Pajistea Reginei. Aici a fost infiintata o pajiste de flori salbatice, folosindu-se seminte luate din pajisti antice de la Pajistea Horsenden din Ealing si Valebridge Common din Sussex de Vest. In anul 2017 au fost raportate o gama larga de flori, cum ar fi sunatoarea galbena si macul comun.

 

Istoricul Parcului Verde

 

Se spune ca Parcul Verde ar fi fost timp de multi ani in timpul Evului Mediu un cimitir mlastinos pentru leprosii de la la Spitalul St.James, in partea de nord. A fost imprejmuit pentru prima data in secolul al XVI-lea, pentru a face parte din mosia familiei Poulteney. Atunci, sau probabil si mai devreme, parcul a fost excavat partial pentru nisip si alte materiale de constructii.

 

In anul 1668, aceasta parte a "mosiei Poulteney" ("Campul Sandpit") a fost predata Regelui Carol al II-lea, care a transformat cea mai mare parte a terenului intr-un parc regal, sub denumirea de "Parcul St.James Superior" si acesta l-a imprejmuit cu un zid de caramida. Regele a amenajat parcul pentru principalele sale plimbari si a construit o casa de gheata pentru a alimenta gospodaria regala cu gheata, pentru bauturi recoritoare pe timpul verii.

 

In anul 1746, Parcul St.James Superior a fost redenumit oficial Parcul Verde. Parcul era o pajiste deschisa cu putine flori la vremea respectiva, dar acesta stare ar fi putut sa apara dintr-un feud intre Carol al II-lea si regina sa consoarta, Ecaterina de Braganza. Istoria transmisa oral spune ca regina a descoperit ca Regele Carol a cules flori din parc pentru o alta femeie. Ca razbunare, regina a ordonat sa fie smulsa fiecare floare din parc si sa nu mai fie plantate altele.

 

Calea Reginei (The Queen's Walk) a fost amenajata pentru Regina Carolina, sotia lui George al II-lea; aceasta ducea la rezervorul care detinea apa potabila pentru Palatul St.James, numit Bazinul Reginei. Pana cateva decenii mai tarziu, Parcul Verde se afla la periferia Londrei; era intunecat si oarecum semi-rural. Parcul Verde era cunoscut ca era bantuit de hoti. Primul ministru, Robert Walpole a fost unul dintre cei multi care au fost jefuiti in acest parc.

 

In secolele XVIII si XIX, Parcul Verde a fost un loc popular pentru experimentarea lansarii de baloane si de artificii publice. Compozitia muzicala a lui Handel pentru focurile de artificii regale a fost compusa special pentru o sarbatoare a focurilor de artificii care a avut loc in Parcul Verde in anul 1749.

 

Parcul Verde a fost cunoscut si ca teren de duel; un duel deosebit de notoriu a avut loc in anul 1730, intre William Poulteney, Primul Conte de Bath si John Hervey, Primul Conte de Bristol.

 

In anul 1820, John Nash a amenajat Parcul Verde, ca anexa a Parcului St.James. Pe data de 10 iunie 1840, Parcul Verde a fost scena incercarii de asasinare a Reginei Victoria de catre Eduard Oxford, pe Dealul Constitutiei.

 

Parcul Verde, in urmatoarele 6 fotografii.

 

Fantana Diana din Treetops

 


O veverita din Parcul Verde

 



 

Parcul St.James

 

Ne-am plimbat putin in Parcul St.James inainte de a intra la Palatul Buckingham, dupa ce am vazut schimabarea garzii, deoarece mai era timp pana la ora la care eram programati sa vizitam palatul.

 

Parcul St.James se afla langa Palatul Buckingham si este deschis publicului zilnic, de la 05.00 - 24.00.

 

St.James este cel mai mare si mai vechi parc regal din Londra, fiind situat in centrul acesteia. Parcul St.James are o suprafata de peste 20 de hectare.

 

Londonezii ies la plimbare in Parcul St.James pentru a se bucura de natura, de acest loc salbatic din inima Londrei. Lacul din centrul parcului este atractia lui principala. Aici se intalnesc multe specii de pasari, cum ar fi pelicani, lebede, lisite, rate salbatice, gaste, pescarusi si porumbei. In parc sunt si multe veverite.

 

Parcul St.James a fost infiintat de Regele James I, care a ordonat ca zona sa fie transformata intr-un parc, dupa ce a fost incoronat. La inceput, Parcul St.James a fost populat cu numeroase specii de pasari si animale exotice. In prezent, Parcul St.James gazduieste numeroase concursuri, vizite de stat si alte ceremonii.

 

In parcul St.James este un lac inconjurat de copaci, cu doua insule populate cu pasari: West Island si Duck Island. Tot aici se afla un pod peste lac, cateva monumente (Boy Statue, Guards Memorial si Artillery Memorial), un restaurant, un chiosc, un birou al administratiei parcului, multe alei cu banci si terenuri de joaca pentru copii.

 

Parcul St.James, in urmatoarele 6 fotografii.

 

 

 


 

Parcul Hyde (Hyde Park) si Gradinile Kensington

 

Dupa ce am vizitat Palatul Buckingham, am luat metroul si ne-am dus sa vedem Parcul Hyde si Gradinile Kensington.

 

Parcul Hyde este un parc principal din centrul Londrei, listat cu Gradul I. Este cel mai mare dintre cele patru parcuri regale care formeaza un lant de la Palatul Kensington, prin Gradinile Kensington si Parcul Hyde, prin Coltul Parcului Hyde si Parcul Verde, trecand pe la intrarea principala a Palatului Buckingham. Parcul Hyde este divizat de Serpentina si lacurile Apei Mari.

 

Parcul a fost infiintat de Regele Henric al VIII-lea in anul 1536 cand a luat terenul de la Abatia Westminster si l-a folosit ca teren de vanatoare. L-a deschis publicului in anul 1637 si a devenit rapid popular, mai ales pentru paradele "Zilei de Mai". Parcul a suferit catreva imbunatatiri majore la inceputul secolului al XVIII-lea, sub indrumarea Reginei Carolina.

 

In Parcul Hyde au avut loc in acele vremuri cateva dueluri care includeau adesea membrii nobilimii. Marea Expozitie a anului 1851 s-a tinut in parc, iar pentru acest eveniment a fost ridicat Palatul de Cristal, proiectat de Joseph Paxton. Parcul Hyde a devenit celebru in secolul al XIX-lea si pentru ca aici s-au tinut discursuri libere si demonstratii. Coltul Vorbitorilor a fost stabilit ca un loc de discursuri libere si dezbateri, inca din anul 1872, in timp ce cartistii, Liga Reformei, sufragetele si Coalitia "Opriti Razboiul" au organizat proteste aici.

 

La sfarsitul secolului al XX-lea, parcul a devenit renumit pentru concertele de muzica rock care s-au tinut aici si care au avut ca protagonisti formatiile Pink Floyd, The Rolling Stones si Queen. Evenimente majore care s-au tinut in parc au fost confirmate si in secolul al XXI-lea, cum ar fi Live 8, in 2005 si Hyde Park Winter Wonderland, care s-a tinut in fiecare an, incepand cu 2007.

 

Descrierea si imprejurimile Parcului Hyde

 

 Parcul Hyde este cel mai mare parc regal din Londra centrala. Este marginit la nord de Bayswater Road, la est de Parcul Lane si la sud de districtul Knightsbridge (Podul Cavalerilor). Spre nord este Paddington, spre est Mayfair si spre sud este Belgravia. La sud-est, in afara parcului este Coltul Parcului Hyde, dincolo de care este Parcul Verde, Parcul St.James si Gradinile Palatului Buckingham. Parcul Hyde a fost listat la Gradul I in Registrul Parcurilor si Gradinilor Istorice, din anul 1987.

 

La vest, Parcul Hyde se uneste cu Gradinile Kensington. Linia de divizare porneste aproximativ intre Poarta Alexandria spre Poarta Victoria, prin West Carriage Drive si Podul Serpentina. Serpentina este spre sudul zonei parcului. Gradinile Kensington au fost separate de Parcul Hyde din anul 1728, de catre Regina Carolina. Parcul Hyde acopera 142 hectare si Gradinile Kensington aopera 111 hectare, formand impreuna o zona de 253 de hectare.

 

Lacul din mijlocul celor doua parcuri se numeste Serpentina (Serpentine, in engleza), in Parcul Hyde si Apa Lunga (Long Water, in engleza), in Gradinile Kensington. A fost creat in anii 1730 ca lac de agrement si inca se pot inchiria barci de pe malul de nord. 

 

In timpul zilei, cele doua parcuri se imbina perfect unul cu celalalt, dar Gradinile Kensington se inchis la amurg, iar Parcul Hyde ramane deschis pe tot parcursul anului, de la 5 dimineata pana la miezul noptii.

 

Istoricul Parcului Hyde

Istoria timpurie a parcului

 

Numele parcului vine de la Conacul Hyde, care a fost subdiviziunea de nord-est a Conacului Eia (celelalte doua subdiviziuni au fost Ebury si Neyte) si apare in cartea Domesday Book ("Cartea Judecatii de Apoi", un fel de recensamant) din anul 1086. Se crede ca numele este de origine saxona si inseamna o unitate de pamant potrivita pentru intretinerea unei singure familii. Prin Evul Mediu, conacul a fost proprietatea Abatiei Westminster, iar padurile din conac au fost folosite atat pentru lemn de foc, cat si ca adapost pentru vanat.

 

Secolele XVI-XVII

 

Parcul Hyde a fost creat pentru vanatoare de Regele Henric al VIII-lea in anul 1536, dupa ce a achizitionat Conacul Hyde de la Abatie. A fost inchis ca un parc de cerbi si a ramas un teren de vanatoare privat, pana cand Regele Iacob I (James I) a permis accesul limitat in parc al aristocratiei, numind un gardian sa pazeasca locul.

 

Carol I a creat Inelul (la nord de actualele case cu barci din Serpentina), iar in anul 1637 a deschisa parcul publicului larg. A devenit rapid un loc popular de adunare, in special pentru sarbatorile de 1 mai. La inceputul Razboiului Civil Englez din anul 1642, au fost construite o serie de fortificatii de-a lungul partii de est a parcului, incluzand forturi unde se afla acum Arcul de Marmura (Marble Arch), Strada Munte (Mount Street) si Coltul Parcului Hyde. Acesta din urma a inclus un punct forte unde vizitatorii din Londra puteau fi verificati.

 

In anul 1652, in timpul Interregnului, Parlamentul a dispus ca parcul de 250 de hectare de atunci sa fie vandut pentru "bani gata". A obtinut 17.000 de Lire sterline, cu un supliment de 765 Lire sterline pentru cerbul rezident.

 

In timpul Marii Ciume din Londra din anul 1665, Parcul Hyde a fost folosit ca tabara militara. Dupa Restaurarea monarhiei din anul 1660, Regele Carol al II-lea a preluat proprietatea asupra Parcului Hyde si a inchis-o cu un zid de caramida. A repopulat-o cu cerbi in ceea ce este acum Dealul Buck (Buck Hill) din Gradinile Kensington. Parada de 1 mai a continuat sa fie un eveniment popular; Samuel Pepys a participat la sarbatorile parcului in anul 1663, in timp ce incerca sa obtina favoarea regelui.

 

Secolul al XVIII-lea

 

In anul 1689, Regele William al III-lea si-a mutat resedinta la Palatul Kensington de pe partea indepartata a Parcului Hyde si a facut un drum de-a lungul marginii sale sudice, cunoscut sub numele de Strada Privata a Regelui. Strada exista inca si este ca o linie larga de trasura, gravelata, care duce spre vest de la Coltul Parcului Hyde peste granita sudica a Parcului Hyde, catre Palatul Kensington si este cunoscuta acum sub numele de Rotten Row. Cuvantul "Rotten" este probabil, o coruptie a cuvantului rotteran (a se aduna), Ratten Row (sens giratoriu), Route du Roi (Drumul Regelui) sau rotten (insemnand putred si poate face referire la materialul moale cu care este acoperit drumul).

 

Se crede ca a fost primul drum din Londra care a fost iluminat noaptea, pentru a descuraja hotii. In anul 1749, Horace Walpole a fost jefuit, in timp ce calatorea prin parc, de la Casa Holland. Drumul a fost folosit de cei bogati pentru calarie, in secolul al XIX-lea.

 

Parcul Hyde a fost un loc popular pentru dueluri in secolul al XVIII-lea, cand au fost 172 dueluri care s-au soldat cu 63 morti. Duelul Hamilton-Mohun a avut loc in anul 1712, cand Carol Mohun, al patrulea Baron Mohun s-a luptat cu James Hamilton, al patrulea Duce Hamilton. Baronul Mohun a fost ucis instantaneu, in timp ce Ducele a murit la scurt timp dupa aceea.

 

John Wilkes a luptat cu Samuel Martin in anul 1772, la fel ca Richard Brinsley Sheridan, care a luptat cu Capitanul Thomas Mathews, din cauza comentariilor calomnioase ale acestuia despre logodnica lui Sheridan, Elisabeta Ana Linley. Eduard Thurlow, primul Baron Thurlow, a luptat cu Andrew Stuart in duelul din Parcul Hyde din anul 1770.

 

Executiile militare erau comune in Parcul Hyde la acea vreme; harta Londrei din anul 1746, facuta de John Rocque marcheaza un punct din interiorul parcului, aproape de esafodul Tyburn, ca fiind "locul unde erau impuscati soldatii".

 

Prima amenajare propriu-zisa din Parcul Hyde a inceput in anul 1726. A fost intreprinsa de Carol Bridgeman pentru Regele George I, dar dupa moartea regelui din urmatorul an, amenajarea a continuat cu aprobarea norei sale, Regina Carolina. Lucrarile au fost intreprinse sub supravegherea lui Carol Withers, topograful sef al padurilor.

 

Efectul principal al lucrarii a fost divizarea Parcului Hyde si crearea Gradinilor Kensington. A fost creata Serpentina (Serpentine, in engleza), prin indiguirea raului Westbourne, care traverseaza parcul de la Kilburn catre Tamisa. Este impartit de Long Water de un pod proiectat de George Rennie in anul 1826. Lucrarea a fost finalizata in anul 1733. Al doilea Viconte Weymouth a fost numit Ranger-ul (padurar al domeniilor regale) Parcului Hyde in anul 1739 si la scurt timp a inceput saparea lacurilor Serpentina de la Logleat. In anul 1805, a fost construit un depozit de pulbere la nord de Serpentina.

 

Secolele XIX - XXI

 

Parcul Hyde a gazduit un mare targ in vara anului 1814, pentru a celebra vizita suveranilor aliati in Anglia si a expus diverse tarabe si spectacole. A fost repusa in scena Batalia de la Trafalgar pe Serpentina, cu o trupa care a cantat imnul national, in timp ce flota franceza s-a scufundat in lac.

 

Incoronarea Regelui George al IV-lea in anul 1821 a fost sarbatorita cu un targ in parc, care a inclus lansarea unui balon cu aer si focuri de artificii.

 

Unul dintre cele mai importante evenimente care au avut loc in Parcul Hyde a fost Marea Expozitie din anul 1851. A fost construit Palatul de Cristal pe partea de sud a parcului. Publicul nu a vrut sa ramana cladirea dupa inchiderea expozitiei si arhitectul sau, Joseph Paxton a cumparat-o. El a mutat cladirea pe Dealul Sydenham, in Londra de Sud.

 

Alt eveniment care s-a tinut in Parcul Hyde a fost prima investitura a Crucii Victoria, din data de 26 iunie 1857, cand 62 de barbati au fost decorati de Regina Victoria in prezenta Printului Albert si a altor membri ai Familiei Regale, inclusiv viitorul lor ginere, printul mostenitor Frederic al Prusiei, Imparatul Frederic al III-lea de mai tarziu.

 

Bazinul public de inot Lido al Parcului Hyde se afla pe malul sudic al Serpentinei. S-a deschis in anul 1930 pentru a oferi un servicii imbunatatite pentru scaldat si plaja in parc, la solicitarea grupului naturist Liga Sunlight. Lido si pavilionul insotitor au fost proiectate de comisarul pentru lucrari George Lansbury si au fost finantate pe jumatate printr-o donatie de 5.000 de Lire sterline (acum 318.000 Lire sterline) de la maiorul Colin Cooper (1892 - 1938). Bazinul se foloseste inca in mod regulat pe timpul verii.

 

Parcul Hyde a fost un loc important pentru mai multe jubilee si sarbatori legale. Pentru Jubileul de Aur al Reginei Victoria din data de 22 iunie 1887 a fost organizata o petrecere in care aproximativ 26.000 de scolari au primit cadou o masa gratuita. Regina si Printul de Wales au venit pe neasteptate la eveniment. Regina Victoria a fost indragita in ultimii ani ai vietii sale, cand a condus deseori din parc, de doua ori pe zi.

 

Ca parte al Jubileului de Argint al Reginei Elisabeta a II-a din 1977, a fost organizata o expozitie a jubileului in Parcul Hyde, unde regina si Printul Filip au venit in vizita pe data de 30 iunie.

 

In anul 2012, a avut loc un festival major in parc, ca parte a sarbatorilor Jubileului de Diamant al Reginei. Pe data de 6 februarie, trupa regelui, Royal Horse Artillery a tras o salva de 41 tunuri in Coltul Parcului Hyde, drept salut regal.

 

Pe data de 20 iulie 1982, o bomba a Armatei Republicane Irlandeze provizorii a ucis patru soldati si sapte cai. A fost construit un memorial in stanga Portii Albert, pentru a comemora soldatii si caii ucisi in explozie.

 

Incepand cu anul 2007, Parcul Hyde a gazduit evenimentul anual Winter Wonderland, care include numeroase piete cu tematica de Craciun, impreuna cu diverse curse de cai si atractii, alaturi de baruri si restaurante. A devenit unul dintre cele mai mari evenimente de Craciun din Europa, dupa ce a atras peste 14 milioane de vizitatori incepand din anul 2016 si s-a extins pentru a include cel mai mare patinoar din Londra, divertismente live si circuri.

 

Pe data de 18 septembrie 2010, Parcul Hyde a fost decorul unui priveghi de rugaciune cu Papa Benedict al XVI-lea, in cadrul vizitei sale in Regatul Unit, la care au participat aproximativ 80.000 de persoane. O multime mare s-a adunat de-a lungul Mall-ului pentru a-l vedea pe Papa. A fost inabusita o incercare de asasinare a Papei, cand cinci persoane imbracate in agenti de curatenie stradala au fost vazute la mai putin de o mila in Parcul Hyde si au fost arestate impreuna cu un al saselea suspect. Ulterior, persoanele au fost eliberate fara acuzatie, deoarece politia a spus ca nu reprezinta o amenintare credibila.

 

Marea Intrare a Parcului Hyde

 

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, au fost facute planuri de inlocuire a vechii porti de taxare de la Coltul Parcului Hyde, cu o intrare mai mare, in urma renovarii zonei care o inconjoara. Primul proiect a fost prezentat de Robert Adam in anul 1778, ca o arcada mare, urmat de propunerea lui John Soane din anul 1796 de a construi un nou palat adiacent Coltului, in Parcul Verde.

 

In urma constructiei Palatului Buckingham, planurile de imbunatatire ale Parcului Hyde au fost revizuite. Marea Intrare in parc, de la Coltul Parcului Hyde a fost proiectata de Decimus Burton si a fost construita in anii 1820. Burton a trasat cararile si aleile si a proiectat o serie de cabane, ecranul/poarta de la Coltul Parcului Hyde (cunoscut si sub numele de Marea Intrare sau Poarta Apsley), in anul 1825 si Arcul Wellington, care a fost deschis in anul 1828.

 

Ecranul si Arcul formau initial o singura compozitie, conceputa pentru a oferi o tranzitie monumentala intre Parcul Hyde si Parcul Verde, desi a fost montat in anul 1883. Avea initial o statuie a Ducelui de Wellington deasupra; a fost mutata in Aldershot in anul 1883, cand a fost realizat Arcul.

 

O descriere timpurie a Arcului Wellington raporta urmatoarele: "Este alcatuit dintr-un ecran de coloane ionice canelate, frumoase, cu trei arce de intrare pentru trasura, intrari de doua picioare, o coloana, etc. Intinderea intregii fatade este de aproximativ 33 de metri. Intrarea centrala are o proiectie indrazneata: antablamentul este sustinut de patru coloane, iar volutele capitelurilor coloanei exterioare de pe fiecare parte a portalului sunt formate intr-o directie unghiulara, astfel incat sa prezinte doua fete complete de vizualizare.

 

Cele doua portaluri laterale prezinta in inaltimile lor doua coloane ionice izolate. Toate aceste intrari sunt finisate printr-un blocaj, laturile celei centrale fiind decorate cu o friza frumoasa, care reprezinta o procesiune triumfala navala si militara. Aceasta friza a fost proiectata de domnul Henning junior, fiul domnului Henning, care este binecunoscut pentru modelele sale de marmura Elgin.

 

Portile au fost fabricate de domnii Bramah. Sunt din fier, cu bronz si fixate sau atarnate de piloni prin inele din metal de tun. Designul consta dintr-un aranjament frumos a ornamentului grecesc caprifoi, partile sunt bine definite, iar frunzele sunt scoase la iveala intr-un mod extraordinar".

 

Arcul Wellington a fost restaurat extensiv de catre English Heritage intre anii 1999 si 2001. Acum este deschis publicului, care poate vedea panorama parcurilor regale de pe platformele sale de deasupra porticelor. Un bilet de intrare costa 5,9 Lire sterline. Noi nu am urcat sus, in Arcul Wellington.

 

Arcul Wellington din Coltul Hyde Park (Hyde Park Corner), in urmatoarele doua fotografii.

 




Arcul Wellington, in urmatoarele doua fotografii.

 

Memorialul Artileriei Regale, memorial al Primului Raboi Mondial

 

Statuia Ducelui de Wellington, in urmatoarele 3 fotografii.

 

Statuia Ducelui de Wellington si Arcul Wellington

 


Poarta/Ecranul din Parcul Hyde, in urmatoarea fotografie.

 



Parcul Hyde, in urmatoarele 9 fotografii.

 

Statuia Fantana Delfinului

 


Statuia Dianei care participa la vanatoare

 




 

Gradinile Kensington

Galeriile Serpentina

 

 

Galeriile Serpentina sunt doua galerii de arta contemporana din Gradinile Kensington. Aceste galerii cuprind Galeria Serpentina si Galeria Serpentina Sackler, care se afla la 5 minute distanta de mers pe jos si sunt legate de podul peste Lacul Serpentina, de unde si-au luat numele cele doua galerii. Expozitiile, arhitectura, educatia si programele publice ale celor doua galerii atrag pana la 1,2 milioane de vizitatori pe an. Intrarea la ambele galerii este libera.

 

Galeriiile Serpentina, in urmatoarele 3 fotografii.



Galeria Serpentina Sackler

 


Podul Serpentina, in urmatoarele 3 fotografii.

 



 

Templul Reginei Carolina

 

Una dintre numeroasele atractii din zona Paddington este Templul Reginei Carolina, situat in Gradinile Kensington. Deschis pentru prima data vizitatorilor in anul 1821, templul este o constructie frumoasa, cu trei incaperi, aflat in apropierea centrului Gradinilor Kensington.

 

Regina Carolina a fost nepoata Regelui George al III-lea si a fost faimoasa pentru atacul sau de nebunie de la sfarsitul anilor 1700. Carolina de Brunswick, oficial Printesa de Wales, urma sa se casatoreasca cu Regele George al IV-lea, dar casatoria lor a fost controversata din cauza diferitelor amante ale regelui. In interiorul templului sunt multe graffiti care dateaza din secolul al XIX-lea.

 

Templul Reginei Carolina, in urmatoarele doua fotografii.

 


O veverita din Gradinile Kensington

 

 

Fantana memoriala a Dianei, Printesa de Wales

 

 

Memorialul unic al Dianei, Printesa de Wales, a fost inaugurat de Majestatea Sa Regina, pe data de 6 iulie 2004. Fantana a fost construita cu cele mai bune materiale si tehnologii. Fantana contine 545 piese de granit Cornish, iar fiecare piesa a fost formata de masini comandate automat, de ultima generatie si asamblate impreuna de mesteri traditionali.

 

Conceptul fantanii

 

Designul fantanii, facut de Kathryn Gustafson si Neil Porter, reflecta viata Dianei. Apa tasneste din cel mai inalt punct, in doua directii. Se revarsa, face bule, inainte de revarsarea intr-o piscina calma, de la varf. Apa este improspatata constant si este extrasa din stratul de calcar de la peste 100 de metri sub pamant.

 

Proiectarea fantanii

 

Primul pas a fost intocmirea unui model din lut al fantanii si a imprejurimilor sale. A fost luat un cofraj din modelul de lut si returnat inainte de a fi scanat, folosindu-se un un program pentru a crea un fisier pe un computer tridimensional. Fisierul a fost folosit pentru a crea modele de computer care au aratat locatia exacta, forma si textura fiecareia dintre cele 545 de pietre care alcatuiesc fantana.

 

Un loc special

 

Memorialul simbolizeaza, de asemenea, calitatea si deschiderea Dianei. Sunt trei poduri unde se poate traversa apa si care duc direct in centrul fantanii.

 

Fantana memoriala a Dianei, Printesa de Wales, in urmatoarele 3 fotografii.

 

Statuia Isis


Am dorit sa vad Palatul Kensington, dar ne dureau picioarele de la mersul pe jos si incepea sa se intunece. Asa ca ne-am intors, prin Parcul Hyde si am luat metroul de la aceeasi statie de unde am venit.

 

Parcul Hyde, in urmatoarele 8 fotografii.

 

Podul Serpentina vazut din Parcul Hyde

 


 
 


Recomand plimbarea prin Parcurile Regale ale Londrei!

 



Comments

Popular posts from this blog