Londra-Catedrala Westminster

 

LONDRA -

CATEDRALA WESTMINSTER

 

 


 

In acest articol va prezint Catedrala Westminster (Westminster Cathedral), din Londra.

 

 

La sud-vest de Abatia Westminster (Westminster Abbey), la celalat capat al strazii Victoria, se afla catedrala Romano - Catolica a Londrei, excentrica Westminster Cathedral, construita in stil italo - bizantin, care dateaza din secolul al XIX-lea. Galeria de la 64 metri inaltime, din turla dungata distinctiva, ofera privelisti frumoase.

Se merge pe jos cam 10 minute de la Abatia Westminster, pe strada Victoria.

 

Dupa ce am vizitat Muzeul Britanic (British Museum), Abatia Westminster si Palatul Westminster, am vizitat Catedrala Westminster.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea I (prezentare generala a muzeului si Biblioteca Regelui), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea a II-a (Departamentul Greciei si Romei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea a III-a (Departamentul Orientului Mijlociu, Departamentul Egiptului si Sudanului si Departamentul Asiei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Abatia Westminster, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Westminster, din Londra, partea I (istoricul, exteriorul si turnurile palatului), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Westminster, din Londra, partea a II-a (interiorul palatului), le gasiti aici.

 

 

Catedrala Westminster este biserica mama a Bisericii Romano-Catolice din Anglia si Tara Galilor. Este cea mai mare biserica catolica din Regatul Unit si locul Arhiepiscopiei de Westminster.

 

Locul pe care sta catedrala, in Westminster City, a fost cumoarat de Dioceza de Wesminster in anul 1885 si constructia catedralei s-a finalizat in anul 1903. Fiind proiecatta de John Francis Bentley in stil neo-bizantin si in consecinta facuta apropae in intregime din caramida, fara armatura din otel, catedrala a fost denumita de Sir John Betjeman "o capodopera din caramida dungata si piatra", care a mai spus ca "cei mai buni mesteri nu au avut nevoie de fier sau beton".

 

Istoricul Catedralei Westminster

 

La sfarsitul secolului al XIX-lea, ierarhia Bisericii Romano-Catolice fususe abia recent restaurata in Anglia si Tara Galilor si s-a strans prima suma substantiala de bani pentru noua catedrala, in memoria Cardinalului Wiesman (care a murit in anul 1865 si a fost primul Arhiepiscop de Westminster din anul 1850).

 

Terenul a fost achizitionat in anul 1884 de catre succesorul lui Wiesman, Cardinalul Manning. Terenul a fost ocupat inainte de a doua puscarie Tothill Fields Bridewell. Dupa doua inceputuri nereusite din anul 1867 (sub arhitectul Henry Clutton) si 1892 (arhitectul Baron von Herstel), constructia catedralei a inceput in anul 1895 sub supravegherea succesorului lui Manning, al treilea arhiepiscop, Cardinalul Vaughan, cu John Francis Bentley ca arhitect si intr-un stil influentat puternic de arhitectura bizantina.

 

Catedrala s-a deschis in anul 1903, la un an dupa moartea lui Bentley. Unul dintre serviciile publice din catedrala a fost recviemul Cardinalului Vaughan, la moartea sa. Cardinalul a murit pe data de 19 iunie 1903. Din motive economice, interiorul catedralei abia incepuse si mai ramasesera multe de finalizat. Conform legilor Bisericii Catolice de la acea vreme, niciun lacas de cult nu putea fi sfintit daca nu era scutit de datorii si nu era complet finalizat. Slujba de sfintire a catedralei a avut loc pe data de 28 iunie 1910, cu toate ca interiorul nu a fost finalizat nicioadata.

 

In anul 1895, catedrala a fost dedicata Celui Mai Pretios Sange al Domnului Nostru Iisu Hristos. Acest lucru este indicat de dedicatia latina de deasupra arcului portal: "Domine Jesus Rex et Redemptor per Sanguinem tuum salva nos" (in traducere: "Doamne Iisuse, Rege si Mantuitor, vindeca-ne prin sangele tau"). Patronii suplimentari ai catedralei sunt Sf.Maria, mama lui Iisus, Sf.Iosif, tatal sau adoptiv si Sf.Petru, vicarul sau.

 

Catedrala are, de asemenea, numerosi patroni secundari: Sf.Augustin si toti sfintii britanici, Sf.Patrick si toti sfintii Irlandei. Sarbatoarea Daruirii Catedralei este tinuta in fiecare an pe 1 iulie, care din anul 1849 pana in anul 1969 a fost sarbatoarea Prea Pretiosului Sange al Domnului nostru Iisus Hristos.

 

In anul 1977, ca parte a Sarbatoririi Jubileului de Argint, Regina Elisabeta a II-a a vizitat catedrala sa vada Sarbatoarea florilor. Pe data de 28 mai 1982, prima zi a vizitei sale pastorale de sase zile in Regatul Unit, Papa Ioan Paul al II -lea a slujit Liturghia in catedrala.

 

De ziua Sfantului Andrei (30 noiembrie) 1995, la invitatia Cardinalului Vasile Hume, Regina Elisabeta a vizitat din nou catedrala, dar de aceasta data a participat la Vecernia corala, fiind prima participare a reginei la o liturghie bisericeasca romano-catolica din Marea Britanie. Pe 18 septembrie 2010, in a treia zi a vizitei sale de patru zile in Regatul Unit, Papa Benedict al XVI -lea a slujit Liturghia in catedrala.

 

In ianuarie 2011, catedrala a fost locul de primire si mai tarziu de hirotonire a trei fosti episcopi anglicani in nou-formatul Ordinariat Personal al Maicii Domnului din Walsingham. In 2012, catedrala a fost gazda a doua episoade ale seriei de documentare in patru parti a canalului TV BBC Four, numite "Catolici": primuul episod a privit femeile care participa si/sau lucreaza in catedrala si credinta lor, iar al treilea episod a privit barbatii care se pregatesc sa devina preoti la Seminarul Allen Hall, iar in acest episod era o scena scurta a hirotonirii lor la catedrala.

 

Arhitectura Catedralei Westminster

 

Catedrala Westminster este cea de a 50-a cea mai mare catedrala din lume dupa suprafata interioara (5.017 mp), cu o capacitate de pana la 3.000 persoane. Este a 38-a cea mai mare biserica catolica din lume, tot dupa suprafata interioara. Intreaga cladire, in stil neo-bizantin, are o suprafata a podelei de 5.017 mp; factorul dominant al schemei, in afara de clopotnita este naosul spatios si neintrerupt, de 18 metri latime si 70 metri lungime, de la pronaos pana la treptele sanctuarului, care este acoperit cu bolti domice.

 

In planul navei a fost adoptat un sistem de suporturi care nu se deosebeste de cel care poate fi vazut in majoritatea catedralelor gotice, unde au fost proiectate contraforturi uriase, dar inguste, la intervale si rigidizate de pereti transversali, arcade si bolti. Spre deosebire de o catedrala gotica, la Westminster acestea sunt limitate la interior.

 

Pilonii principali si arcele transversale care sustin cupolele impart naosul in trei golfuri, fiecare de aproximativ 395 mp. Cupolele se sprijina pe arcade la o inaltime de 27 metri de la podea, inaltimea totala interna fiind de 34 metri.

 

Pentru selectarea tipului pandantiv de cupola, de concavitate superficiala, pentru acoperisul principal, greutatea si presiunea au fost reduse la minim. Domurile si pandantivele au fost facute din beton si pe masura ce s-a renuntat la acoperisurile externe din lem, a fost necesar sa se asigure o carcasa exterioara subtire, independenta, din piatra.

 

Acoperisurile plate, din beton, din jurul domurilor sunt acoperite cu asfalt. Sanctuarul este in esenta bizantin in sistemul sau de constructie. Extensiile care se deschid pe toate partile fac coroana domului sa para independenta de suport. Terminatia estica a catedralei sugereaza stilul romanic sau lombard din nordul Italiei. Cripta cu deschideri in sanctuar seamana indeaproape cu cea din Bazilica Sf. Ambrogio din Milano, colonada deschisa sub strasina, acoperisul din lemn care urmeaza curba varfului sunt toate caracteristici familiare.

 

Contraforturile mari rezista la presiunea unei bolti de 14,5 metri in deschidere. Desi planul cruciform nu este foarte vizibil in interiorul cladirii, acesta este accentuat in exterior de transeptele indraznete. Acestea, impreuna cu frontoanele lor duble, acoperisurile din ardezie si turnuletele cu coronament din schelet de grinzi din piatra, piramidale, sugereaza un prototip normand, in contrast izbitor cu restul designului.

 

Partile structurale principale ale cladirii sunt din piatra si beton. Betonul a fost folosit pentru bolte si domuri de grosimi graduale si curbe complicate. Urmand traditia bizantina, interiorul a fost proiectat cu aplicarea marmurei si mozaicului. De-a lungul exteriorului, introducerea fastuoasa a benzilor din piatra alba in zidaria rosie (destul de uzuala in zona), produce o impresie destul de straina pentru ochiul britanic. Caramizile au fost turnate manual si livrate de societatea Thomas Lawrence Brickworks din Bracknell.

 

Fatada principala de intrare isi datoreaza compozitia, intr-o anumita masura, mai degraba accidental decat proiectarii. Cea mai proeminenta caracteristica a fatadei este arcul adancit de peste intrarea principala, flancat de tribune si turnulete de scari. Sectiunea verticala (turla dungata) de la nord, cu o inaltime de aproape 91,5 metri, contrastata de liniile verticale ale clopotnitei si transeptelor, este cea mai impresionanta. Se sprijina pe un subsol continuu si simplu din granit si doar deasupra acoperisului plat al capelelor structura are un contur variat.

 

Coloane din marmura cu capiteluri de tip bizantin sustin galeriile si alte parti ale cladirii. Marmura selectata pentru coloane a fost, in unele cazuri obtinuta din formatiuni extrase de vechii romani, in principal in Grecia.

 

Programul de intrare in turnul Catedralei Westminster este: de luni - vineri, de la 09.30 - 17.00, iar sambata si duminica de la 09.30 - 18.00. Intrarea este gratuita atat in catedrala cat si in turla sa. Eu nu am urcat in turla Catedralei Westminster.

 

Turla dungata distinctiva a Catedralei Westminster, in urmatoarele doua fotografii.

 

 

Catedrala Westminster vazuta din strada Victoria, in urmatoarele 10 fotografii.

 






Portalul de nord-vest (pe unde se intra in catedrala), in urmatoarele doua fotografii.

 



Interiorul Catedralei Wesminster, in urmatoarele 4 fotografii.

 


 


Altarul mare

 

Caracteristica centrala a decoratiei din catedrala este baldachinul de deasupra Altarului mare. Acesta este unul dintre cele mai mari de acest tip, latimea sa totala fiind de 9,5 metri si inaltimea de 11,5 metri. Partea superioara, din marmura alba, este incrustata bogat cu marmura colorata, lapis lazuli, perle si aur. Opt coloane din marmura galbena de la Verona sustin baldachimul de deasupra Altarului mare, si altele, albe si roz din Norvegia, sustin galeriile orgii.

 

In spatele baldachinului, cripta iese deasupra podelei sanctuarului, iar podiumul astfel format este rupt in mijloc de treptele care duc pana la retro-cor. Peretele curbat al criptei este captusit cu dale inguste de marmura verde. Deschiderea acestei cripte este o camera mai mica, direct sub altar. Aici sunt remasitele primilor doi arhiepiscopi de Westminster, Cardinalul Wiesman si Cardinalul Manning. Altarul si moastele Sfantului Edmund de Canterbury ocupa o adancitura pe partea de sud a camerei.

 

Micul paraclis al Sfantului Toma din Canterbury din transeptul de nord este folosit ca si capela votiva pentru Cardinalul Vaughan.

 

Un crucifix mare in stil bizantin, suspendat de arcul sanctuarului domina naosul.

 

Altarul mare (dreapta) si Corul (cu galeriile orgii, stanga), in urmatoarele doua fotografii.

 



Baldachinul de deasupra Altarului mare, in urmatoarele doua fotografii.

 


Capelele

 

In Capela Sfintei Taine de pe latura de nord a sanctuarului si in Capela Maicii Domnului de la sud se intra din transepturi. Aceste capele au o latime de 6,7 metri, sunt inalte, cu arcade deschise, bolti butoi si capete absidale. Peste altarul Capelei Sfintei Taine este suspendat de bolta un baldachin mic si capela este inchisa cu grilaje si porti din bronz prin care se poate intra. In Capela Maicii Domnului peretii sunt imbracati in marmura, iar iconostasul altarului este un mozaic al Fecioarei cu Pruncul, inconjurat de un cadru din marmura alba.

 

Capela Maicii Domnului contine in principal mozaicuri albastre ale profetilor Vechiului Testament: Daniel, Isaia, Ieremia si Ezechiel. Spre deosebire de Capela Sfintei Taine, capela inchinata Preasfintei Mame este comple deschisa.

 

Acele capele in care se poate intra de pe culoarele navei au, de asemenea, o latime de 6,7 metri si sunt acoperite cu bolti simple de butoi. Capela Sfintilor Grigorie si Augustin, de langa baptiseriu (de care este despartita printr-un ecran deschis, din marmura) a fost prima care a avut decorul finalizat. Captuseala din marmura a pilonilor se ridica la nivelul arcului boltii si acest nivel a determinat iconostasul altarului si a ecranului opus. Pe peretele lateral, sub ferestre, piedestalul din marmura se ridica la putin mai mult de jumatate din aceasta inaltime. Din cornise incepe decorarea mozaicului pe pereti si bolta.

 

Acest aranjament general se aplica tuturor capelelor, dar fiecare are propriul sau caracter artistic distinct. Astfel, in contrast puternic cu capela dedicata Sfantului Grigorie si Sfantului Augustin, care contine mozaicuri vibrante, Capela Sfintelor Suflete are un stil mai supus, aproape funerar, decor cu victorian tarziu pe un fundal de argint.

 

La fel ca in toate bisericile catolice, exista Statiile Crucii, care se gasesc de-a lungul culoarelor exterioare. Cele de la Catedrala Westminster sunt facute de sculptorul Eric Gill si sunt considerate a fi printre cele mai bune exemple ale operei sale.

 

Mozaicurile

 

Cand a murit John Bentley, arhitectul catedralei, nu era niciun mozaic finalizat si Bentley a lasat in urma putine schite si desene. Prin urmare, subiectul si stilurile mozaicurilor au fost influentate atat de donatori cat si de designeri si supravegheate de un comitet al catedralei, infiintat pentru acest scop. Intr-adevar, influenta lui Bentley este vazuta in realitate numai in capela dedicata Sufletelor Sfinte.

 

Datorita absentei predominante a unor modele reale ale lui Bentley, nu a existat un acord real cu privire la modul in care ar trebui sa arate mozaicurile si intr-un caz lucrarile deja instalate (in Altarul Inima Sacra) au fost eliminate dupa moartea artistului care le-a instalat, George Bridge.

 

Mozaicurile instalate in perioada 1912 - 1916 au fost facute in cea mai mare parte de adeptii Miscarii Arte si Meserii. Mozaicurile din Capela Maicii Domnului au fost instalate de mesterii experimentati Gertrude Martin (care a lucrat cu George Bridge) in perioada 1912-1913. Lucrarea a fost supervizata de Anning Bell si Marshall, care a proiectat mai tarziu mozaicul "Hristos pe Tron", care este deasupra intrarii catedralei.

 

Timpanul portalului a fost facut in tehnica unui mozaic bizantin, de la stanga la dreapta sunt Sfantul Petru ingenunchiat cu cheile Raiului, Fecioara Maria, Iisus Hristos ca Pantocrator, pe tron, Sfantul Iosif, Tatal care il alapteaza pe Iisus (metaforic), cu un crin in mana dreapta si stand in genunchi si pe Regele englez Eduard confesorul (sau Eduard Marturisitorul), care a fost canonizat in regalia regala.

 

In timp ce Iisus Hristos binecuvanteaza cu mana dreapta, el tine in mana stanga Cartea Vietii. Inscriptia latina a paginilor cartii deschise spune: Ego sum ostium per me si quis introierit salvabitur (in traducere: Eu sunt poarta; oricne intra prin mine va fi salvat. Evanghelia dupa Ioan 10,9).

 

Mozaicurile din capela dedicata Sfantului Andrei, platite de Marchizul al IV-lea de Bute, apartin, de asemenea, lucrarii Miscarii Arte si Meserii. In perioada de cinci ani, 1930-1935, s-a realizat un volum mare de lucrari cu mozaicuri plasate in Capela Maicii Domnului, in nisele de deasupra confesionalilor, in cripta dedicata Sfantului Petru si pe arcul sanctuarului.

 

Nu a mai fost instalat niciun mozaic pana in anul 1950, cand a fost plasat unul care o infatisa pe Sfanta Tereza de Lisieux (inlocuit mai tarziu cu un bronz), care a fost plasat in transeptul de sud si altul, in anul 1952, instalat in memoria celor din Corpurile Medicale ale Armatei Regale care au murit in Al Doilea Razboi Mondial, in Capela Sfantul Gheorghe.

 

Din anul 1960 pana in anul 1962, Capela Sfintei Taine a fost decorata intr-un stil traditional, Crestin timpuriu, cu mozaicuri predominante roz pal, pentru a da o senzatie de lumina si spatiu. Proiectantul, Boris Anrep, a ales diverse teme euharistice, precum Sacrificiul lui Abel, Ospitalitatea lui Avraam si Adunarea manei in pustie, precum si Hranirea multimii si Sarbatoarea nuntii la Cana.

 

La batranete, Anrep a lucrat si in calitate de consilier si desenator principal pentru mozaicurile instalate in Capela Sfantul Pavel (1964 - 1965). Aceste mozaicuri descriu diferite momente din viata lui Pavel: ocupatia sa de fabricant de corturi, convertirea sa la Hristos, naufragiul de pe Malta si eventuala executie de la Roma.

 

Pana la vizita Papei Ioan Paul al II-lea din anul 1982 nu s-a mai instalat niciun mozaic. Cu aceasta ocazie s-a instalat urmatorul mozaic deasupra intrarii de nord-vest. Acest mozaic este mai degraba o inscriptie decat o scena: Porta sis ostium pacificum par eum qui se ostium appellavit, Jesus Christum ( in traducere: Fie ca aceasta usa sa fie poarta pacii prin acela care S-a numit pe Sine poarta Iisus Hristos).

 

In anul 1999, mozaicul Sfantului Patrick, care tinea un trifoi si un personal pastoral, si calcand pe sarpe, a fost instalat la intrarea in capela care-i poarta numele. In anul 2001 designerul Christopher Hobbs a instalat un mozaic izbitor al Sfantului Alban, puternic influentat de stilul iconografiei bizantine timpurii. Datorita primirii foarte favorabile a lucrarii, lui Hobbs i s-au mai comandat si alte  mozaicuri in aceeasi catedrala: in Capela Sf.Iosif, care contine mozaicul Sfintei Familii (2003) si mozaicul intitulat Barbatii care lucreaza la Catedrala Westminster (2006).

 

Hobbs a facut, de asemena, mozaicul din Capela Sf.Thomas Becket, ilustrand sfantul care sta in fata vechii Catedrala Canterbury, pe peretele de est al capelei si mozaicul Uciderea lui Thomas, pe peretele de vest. Bolta catedralei este decorata cu un design de flori, siruri si rotunjeli (2006).

 

Incepand cu anul 2011, au existat planuri pentru alte mozaicuri, in pronaos, de exemplu Sfantul Francisc de Assisi si Sfantul Anton.

 

Capela din Catedrala Westminster, in urmatoarea fotografie.

 



Capela Sfantului Patrick si a Sfintilor Irlandei, in urmatoarea fotografie.

 


Capela Sfantului Andrei si a Sfintilor Scotiei, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul Catedralei Westminster, in urmatoarele 6 fotografii.

 



Capela Sfintei Taine, in urmatoarele doua fotografii.

 



Interiorul Catedralei Westminster, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Mozaic din Catedrala Westminster, in urmatoarea fotografie.

 



Capela Maicii Domnului, in urmatoarele doua fotografii.

Tavanul Capelei Maicii Domnului

 

Capela Sfantului Iosif, in urmatoarele doua fotografii.

 

Mozaicul Sfintei Familii (2003)

 

Mozaicul intitulat Barbatii care lucreaza la Catedrala Westminster (2006)

 

 


 

 

 

Recomand vizitarea Catedralei Westminster!

 





Comments

Popular posts from this blog