Israel-Cana Galileii
ISRAEL - CANA GALILEII
In acest articol va prezint Cana Galileii, din Israel.
Cana Galileii, numita astazi "Kafr Kanna" sau "Khirbet Cana" este o localitate situata in regiunea Galileea, la 7 kilometri nord - est de Nazaret. Localitatea are astazi aproximativ 5.000 de locuitori, aproape toti de origine araba, o treime fiind musulmani, iar doua treimi crestini.
Pornind din Nazaret, inspre Cana Galileii se strabate valea numita "Merj Sembil", "Campul Spicelor", in traducere. Acum 2000 de ani, pasii Mantuitorului au sfintit aceasta cale, in drumul Sau spre Nunta din Cana, la care a fost chemat.
Acest loc este sfintit de catre crestini inca din cele mai vechi timpuri, ca locul unde Mantuitorul Iisus Hristos a facut prima Sa minune, fiind invitat la o nunta, la care a participat cu Maica Sa si cu ucenicii Sai. Transformarea apei in vin la Nunta din Cana Galileii este prima minune a lui Iisus Hristos, consemnata in Evanghelia dupa Ioan. Conform relatarii biblice, Iisus si ucenicii sai au fost invitati la o nunta si, cand s-a terminat vinul, Iisus Hristos a transformat apa in vin, savarsind o minune.
Locatia unde a avut loc Nunta la care a fost invitat si Mantuitorul numita Cana Galileii apare uneori ca incerta. Actuala localitate, numita "Kafr Kanna" este cea mai oportuna varianta, in sprijinul careia exista mai multe dovezi.
Astfel, aceasta se afla pe unul dintre marile drumuri ale regiunii, care leaga localitatile Seforis si Tiberias, fiind destul de aproape de Nazaret. Arheologii au scos la lumina ruinele locului, care arata ca aici a existat o asezare umana inca din vremea Mantuitorului Iisus Hristos, asezare care dateaza dintre perioadele de ocupatie persana si bizantina.
Locul nu are nicio sursa de apa curgatoare si nu a avut nici in timpurile vechi. Locuitorii acestei asezari erau nevoiti sa care apa din cisterne sau din valea de la baza dealului, pe care o pastrau in vase mari, din piatra asemanatoare celor mentionate in Sfanta Scriptura.
Crestinii au cinstit acest loc inca din cele mai vechi timpuri, ei neavand nicio indoiala ca acesta ar fi locul original al savarsirii primei minuni, de catre Mantuitorul. Inscriptii crestine vechi pot fi vazute si astazi pe peretii de piatra ai unor grote stravechi.
Ultimele excavatii arheologice din zona, pe unul din dealurile de la nord de Nazaret au scos la lumina o asezare evreiasca din secolul I. Conform unor cercetatori, aceasta ar localitatea biblica numita "Cana".
Cana Galileii, vazuta in martie 2022, in urmatoarea fotografie.
Sfantul Simion Zilotul, mirele din Cana Galileii
Sfantul Simion Zilotul este "sfantul cel din Cana". Traditia crestina spune ca Simion Zilotul este mirele din Cana Galileii, un om simplu si nu foarte instarit. Cutremurat de puterea Dumnezeiasca a Mantuitorului, mirele din Cana i-a devenit mai apoi ucenic, slujindu-L si propovaduindu-L pentru tot restul vietii. El a fost numit "Zilotul" pentru a-l deosebi de Simion Petru si de un alt Simion, succesor al Sfantului Iacob la Episcopia Ierusalimului.
Dupa trimiterea la propovaduire si Pogorarea Sfantului Duh, Sfantul Simion Zilotul a strabatut mai intai Egiptul si Mauritania, iar dupa aceea a calatorit pana in Britania. De acolo, el s-a intors catre Persia, unde a fost prins si crucificat, in cetatea Snanir.
Cana Galileii de-a lungul istoriei
Prima biserica crestina din Cana Galileii ar fi fost construita de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare, in secolul al IV-lea. Aceasta biserica bizantina s-a ruinat.
Astazi, Biserica ortodoxa din Cana Galileii este inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, fiind aministrata de crestinii ortodocsi greci. In curtea manastirii se pastreaza doua fragmente de coloane vechi, care dateaza din secolul al XIII-lea, iar in biserica se pastreaza doua vase mari, din piatra, foarte vechi, asemanatoare celor in care se pastra apa pe vremea Mantuitorului.
Localitatea a mai pastrat si alte doua biserici: una franciscana si una greco-catolica. In anul 1254, conducatorul politic din Sidon a vandut o bucata de pamant din Cana, unor cavaleri din ordinul "Hospitalierilor". Pe aceasta bucata de pamant se aflau urmele unei biserici. In anul 1641, franciscanii s-au asezau in aceasta biserica. In secolul al XVII-lea, pelerinii care vizitau localitatea Cana - Kafr Kanna au putut sa gaseasca aici o biserica mare. In anul 1879, franciscanii au inceput sa construiasca o biserica noua, care a fost inaugurata in anul 1883.
Sub pardoseala bisericii franciscane se poate vedea un mozaic cu o inscriptie in limba aramaica, care zice: "Binecuvantata sa fie amintirea lui Iosif, fiul lui Talhum, fiul lui Butah si a fiilor sai, care au facut acest mozaic. Binecuvantarea sa coboare asupra lor." Mozaicul cu inscriptia facea parte probabil dintr-o sinagoga. In cripta bisericii este pastrata cu sfintenie o amfora antica, in amintirea minunii infaptuite de Iisus.
In biserica greco-catolica se pastreaza doua vase mari din piatra, despre care se spune ca ar fi cele in care s-a infaptuit minunea. In realitate insa, acestea sunt doua vase baptismale antice.
Ultimele excavatii din zona au scos la lumina ruinele mai multor case care dateaza din secolele I - IV, a unui atrium cu portic, care dateaza din secolul al V-lea, a unei cladiri crestine funerare, de prin secolele V - VI, si a unei cladiri medievale.
Cand am fost eu in Tara Sfanta in martie 2022, toate bisericile din Cana Galileii erasu inchise. In mai 2022, Biserica ortodoxa din Cana Galileii era tot inchisa, dar ghidul nostru local a dat telefon si am fost primiti in biserica.
Pentru a intra in Biserica ortodoxa din Cana Galileii, se trece printr-un foisor, ca in urmatoarele 5 fotografii.
Biserica ortodoxa din Cana Galileii
Apoi se intra intr-o curte mare, foarte frumoasa, ca in urmatoarele 4 fotografii. In curte se afla si un magazin, de unde se putea cumpara celebrul vin din Cana Galileii. Am cumparat si noi 3 sticlute mici, la set.
Exteriorul Bisericii ortodoxe din Cana Galileii, in urmatoarele 8 fotografii.
Intrarea Bisericii ortodoxe din Cana Galileii, in urmatoarele 3 fotografii.
Interiorul Bisericii ortodoxe din Cana Galileii, in urmatoarele 25 fotografii. Biserica este mica si foarte frumoasa.
Vas mare, din piatra, foarte vechi, asemanator celor in care se pastra apa pe vremea Mantuitorului
Domul bisericii
Nunta din Cana Galileii unde Iisus a infaptuit prima Sa Minune
Candelabrul bisericii
Domul bisericii
Vas mare, din piatra, foarte vechi, asemanator celor in care se pastra apa pe vremea Mantuitorului
Nunta din Cana Galileii
Domul bisericii
Dupa ce am vizitat biserica, am facut fotografii afara.
Fragmente de coloane vechi pastrate in curtea manastirii
Flori din gradina bisericii, in urmatoarele doua fotografii.
Cana Galileii, vazuta in martie 2022, in urmatoarele 9 fotografii.
Inscriptii pe un zid din Cana Galileii
Recomand vizitarea Canei Galileii!
Comments
Post a Comment