Muntenegru-Catedrala Sfantul Trifon din Kotor

 

MUNTENEGRU - CATEDRALA SFANTUL TRIFON DIN KOTOR

 

 


 

In acest articol va prezint Catedrala Sfantul Trifon din Kotor, Muntenegru.

 

 

Am fost o zi la Kotor, Muntenegru din Dubrovnik, cu o masina inchiriata. Voi da mai multe detalii in articolele urmatoare.

 

Catedrala Sfantul Trifon (Sveti Tripun) din Kotor, cu cele doua clopotnite ale sale, de 33 si respectiv 35 metri inaltime domina Piata Sfantul Trifon si orasul. A fost construita in anul 1166 ca o bazilica romanica cu 3 nave si avea un portic plat, o cupola si clopote romanice cu 4 etaje.

 

Conform lui Constantine Porphyrogenitus, biserica a fost construita pe ramasitele unei biserici anterioare de forma rotunda, probabil ("rotonda") din secolul al IX-lea. Oricum, in timpul investigatiilor arheologice de dupa cutremurul din anul 1979, au fost gasite ramasitele bisericii din secolul al IX-lea si s-a dovedit ca aceasta era dreptunghiulara, nu rotunda.

 

In timpul celor 8 secole de existenta, biserica a suferit 4 schimbari mari de la infatisarea sa originala. Prima se refera la constrirea ciboriului (baldachin sustinut de coloane, care acopera altarul bazilicilor crestine) altarului, in anul 1362. Dupa cutremurul din anul 1537 si in special dupa cel din anul 1563, s-au facut lucrari importante de reparatii ale bisericii, in perioada 1583 - 1613.

 

Cutremurul catastrofal din anul 1667 a distrus clopotnitele bisericii, care au fost reconstruite la sfarsitul secolului al XVII-lea. Datorita circumstantelor economice dificile de atunci din Kotor, clopotnita de nord (din stanga), cu pilastrii neprelucrati, a ramas neterminata.

 

Cea mai mare valoare artistica a catedralei este ciboriul din piatra de deasupra Altarului Mare, sculptat in stilul romanic - gotic, construit in anul 1362 din piatra rosie, de Durici din Verige. Este o capodopera reala. Coloanele ciboriului poarta coroana cu 3 etaje. Pe friza ciboriului sunt scene infatisate in bazorelief din viata Patronului bisericii, Sfantul Trifon.

 

 Pictura altarului are, de asemenea o valoare artistica exceptionala, cu figurile sale de sfinti in relief, lucrare a maestrilor de la Scoala de Aurari din Kotor.

 

Pe partea de nord a bisericii a fost ridicata o trezorerie/relicvariu in anul 1652, ca aripa speciala, cu intrare separata. Dupa cutremurul din anul 1667 a fost construita o scara monumentala, pentru intrarea in Trezorerie din afara bisericii. Sunt 4 ingeri baroci decorativi pe ea, care au fost transferati din altarul Bisericii Sfintei Feciare a Ingerilor.

 

Interiorul Trezoreriei, aranjamentul ei arhitectonic si decoratiile sculpturale sunt lucrarea sculptorului baroc Francesco Cabianca din Venetia, care a trait in Kotor din anul 1704 pana in anul 1708. Trezoreria are numeroase capodopere facute de maestri locali si straini, pictori, sculptori, aurari si altii.

 

Printre lucrarile cele mai impresionante ale bisericii tinute in Trezorerie, se numara un crucifix din lemn, care a fost, conform traditiei, darul Reginei Jelena Kurtnejska, sotia lui Uroš I Nemanjić catre Manastirea Sfantul Francisc din Kotor, in anul 1288. Picturile maestrilor bine-cunoscuti Jacoppo de Ponte (1510 - 1592), Jeronimo Santacroce (secolul al XVI-lea), Michael Naidinger (secolul al XVII-lea) si lucrarile maestrilor locali de la Scoala Artistica Dubrovnik - Kotor a lui Lovro Dobričević sunt, de asemenea expuse aici.

 

Printre articolele liturgice din aur si argint, o insemnatate speciala este atribuita veselei de liturghie, relicvariilor, candelabrelor si busturilor din argint, toate fiind lucrarile de calitate de top a Scolii Aurarilor din Kotor.

 

Fazele constructiei Catedralei - Bazilica

 

Catedrala - Bazilica Sfantul Trifon este fara indoiala cel mai semnificativ monument sacral din Kotor si una dintre cele mai mari biserici romanice din zona Adriaticii de Est. Este dedicata Sfantului Trifon (un martir frigian din Campsada, ucis in Nicaea cam la mijlocul secolului al III-lea D.Hr.) a carui cult a fost transferat din Asia Mica la inceputul secolului al IX-lea.

 

Aceasta bazilica reprezentativa si unica artistic a fost ridicata pe fundatia unui edificiu de cult mult mai vechi, Martiriul Sfantului Trifon, unde erau tinute moastele Sfantului. Martiriul Sfantului Trifon a fost construit de un nobil distins din Kotor, Andracije (Andrea Saracenis) in anul 809 si a fost prima biserica din Kotor construita in timpul Restabilirii organizarii bisericesti. Ramasitele acestei biserici au fost descoperite recent, in timpul excavarilor arheologice.

 

Construirea unui nou edificiu sacral in aceeasi locatie a insemnat ca aceasta a devenit Catedrala Episcopilor din Kotor, incepand cu anul 1124. Constructia a fost finalizata si catedrala a fost sfintita in anul 1166. A fost construita in forma unei bazilici cu 3 nave, cu o cupola si 3 abside semicirculare. Ideea din spatele organizarii spatiale si a formei catedralei reflecta spiritul unor timpuri vechi, cand arta bizantina si romanica s-au intrepatruns in artele create in Monte Cassino, in timpul domniei Regelui Desiderius.

 

Natura caracteristicilor tipologice si stiliste ale catedralei sugereaza ca ele au provenit din arhitectura vest europeana a tipului bizantin - lombardic.

 

Un document din anul 1331 ne spune ca in acel an, un grup de pictori greci au finalizat frescele din bazilica. S-au pastrat fragmente ale acelor fresce in absida navei de sud (Rastignirea si Coborarea de pe Cruce). Ele sunt tipic gotice, dar raman in contextul iconografiei bizantine.

 

Au fost descoperite fragmente de fresce complet diferite in coroanele arcelor dintre nava centrala si cele laterale. 10 femei si 2 barbati sunt infatisati stand in cupluri pe fiecare din aceste arce. Pe alte suprafete de perete din biserica, stratul de suprafata cu fresce a fost complet distrus. Pictura figurilor de pe arce este apropiata stilului bizantin.

 

In a doua jumatate a secolului al XIV-lea, interiorului bazilicii i s-a dat o infatisare solemna prin construirea unui ciboriu foarte inalt, in stil gotic timpuriu, cu o structura complexa. Catedrala a dobandit infatisarea sa prezenta prin multe renovari, din care cea mai semnificativa a avut loc la sfarsitul secolului al XVI-lea. Atunci, aceasta cladire original romanica a dobandit infatisari baroce.

 

Cutremurul devastator din anul 1667 a avariat serios catedrala. Dupa reconstructia sa din anul secolul al XVII-lea, turnurile romanice ale bisericii au fost inlocuite cu unele batroce si un portal romanic impodobit bogat a fost inlocuit de o logie de intrare arcuita.

 

A fost adaugata o camera pentru pastrarea moastelor Sfantului Trifon in coltul de nord - est al catedralei. Aceasta a fost probabil si camera unde a fost localizat baptiseriul.

 

Navele laterale ale catedralei contin galerii, care sunt conectate vizual cu spatiul navei centrale prin triforiu. Galeriile de nord si sud sunt conectate una cu alta de spatiul deschis al terasei de deasupra logiei de intrare si de interiorul celor doua turnuri. La Galeria de nord se poate ajunge din interiorul bisericii printr-o scara monumentala si din zona de intrare a Relicvariului (Trezoreria).

 

Zona de intrare a Relicvariului este o camera boltita inalt, separata de Relicvariul propriu-zis printr-o poarta din fier forjat, baroca, facuta in Venetia in anul 1652.

 

La inceputul secolului al XVIII-lea, Ivan Bolizza si sotia sa Vinka, nascuta Bucchia au finantat decorarea Relicvariului catedralei. Aceasta a fost executata de sculptorul venetian Francesko Cabianca (1666 - 1737), care a stat in Kotor cu muncitorii sai din anul 1704 pana in anul 1708. Lucrarile de arta create de el reprezinta cele  mai mari realizari ale sculpturii baroce din acele vremuri de pe coasta Adriaticii.

 

Cabianca a creat un spatiu semicircular elegant cu nise pentru relicve. Nisa centrala contine o caseta din marmura pentru sarcofagul din argint cu moasatele Sfantului Trifon, tinut de doi ingeri, cu o statuie din marmura a Sfantului, care se inalta deasupra lui. Cabianca a folosit 8 zone din marmura pentru a infatisa viata si sacrificiul Sfantului.

 

In spatiul de la intrarea in Relicvariu, Cabianca a sculptat un altar baroc rafinat din marmura, transformand astfel aceasta zona intr-o capela.

 

Alt cutremur din anul 1979 a avariat din nou serios catedrala. Reconstructia care a urmat a durat 17 ani. A inceput o cercetare arheologica detaliata, care a fost urmata de activitati de conservare si restaurare, care au dat infatisarea actuala a catedralei. Respectand principiile moderne ale conservarii, restaurarii si prezentarii arhitecturii istorice, au fost prezentate toate etapele majore ale istoriei arhitecturale lungi si bogate ale catedralei.

 

Toate lucrarile au fost conduse de Institutul Regional pentru Protectia Monumentelor Culturale Kotor.

 

Intrarea in Catedrala Sfantul Trifon din Kotor costa 3 Euro/persoana.

 

Exteriorul Catedralei Sfantul Trifon, in urmatoarele 6 fotografii.

 




Logia de intrare arcuita, in urmatoarea fotografie.

 


Portalul de intrare, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul Catedralei Sfantul Trifon, in urmatoarele  fotografii.

 


 


Altarul Mare, in urmatoarele 3 fotografii. Deasupra altarului este ciboriul din piatra, construit in anul 1362. Pictura altarului este din argint aurit, cu figuri de sfinti si a fost facuta in secolul al XV-lea de aurari din Kotor.

 


Orga

 



Coloane monolitice cu fresce in arce (fresca este in stanga sus)

 

Coloane monolitice cu fresce in arce intre nave (frescele sunt in dreapta)

 

Trezoreria Catedralei, in urmatoarele 18 fotografii.

 

Din Trezorerie se poate vedea interiorul catedralei

 







Balconul catedralei, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Trezoreria Catedralei, in urmatoarele 16 fotografii.

 



Haina monahala

 

Haina monahala

 


O parte din pilastru, tehnica fresca, prima jumatate a secolului al XIV-lea

 

Fragment din pictura frescei, prima jumatate a secolului al XIV-lea

 

Sfant necunoscut, secolul al XII-lea

 

O parte din lunetele ferestrei gotice, secolul al XV-lea

 

Baptiseriu, inceputul secolului al IX-lea

 


 

 

 

Recomand vizitarea Catedralei Sfantul Trifon din Kotor, Muntenegru!

 

 

 

 

 






Comments

Popular posts from this blog