Muntenegru-La plimbare prin orasul Kotor

 

Muntenegru - La plimbare prin orasul Kotor

 

 

 

In acest articol va invit la o plimbare virtuala prin orasul Kotor, din Muntenegru.

 

 

Comunitatea din Kotor a inceput initiativa, imediat dupa cutremurul din 15 aprilie 1979 de a inscrie zona care cuprinde Golful Kotor - Risan, 2.600 hectare de mare si 12.000 de uscat in Lista UNESCO a Patrimoniului Mondial Natural si Cultural si a orasului Kotor in sine pe Lista Patrimoniului Cultural.

 

Aceasta initiativa a fost argumentata de faptul ca morfogeneza sa, caracteristicile naturale conservate, speciile, fenomenele si valoarea naturala estetica fac regiunea unica in lume. Luand in considerare ramasitele vietii umane de aici inca din anul 3.000 I.Hr. si pana in prezent, este posibila urmarirea civilizatiilor trecute, valorile lor specifice, artefactele lor, care au valoare arheologica, artistica si istorica si unitatile rurale si urbane ale lor, cu caracteristici specifice si functii.

 

Luand in considerare aceste simboluri specifice ale patrimoniului natural si cultural a zonei Kotor, Comitetul de Patrimoniu Mondial UNESCO a inregistrat aceasta zona pe Lista Patrimoniului Natural si Cultural si orasul Kotor pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial pe cale de disparitie, in sesiunea din Cairo si Luxor din perioada 22 - 26 octombrie 1979.

 

Kotor

 

Legenda spune ca zana greaca Alkima, care a locuit in pestera Vilnica de deasupra orasului de astazi, a sfatuit ca orasul sa nu fie construit pe munte, asa cum intentionau colonistii de atunci. Astfel, orasul a fost construit pe locul de astazi, in concordanta cu sfatul zanei.

 

Kotor este situat la poalele muntelui Sveti Ivan, care este o ramura a muntelui Lovćen, la aluviunile triunghiulare a doua rauri: Gurdić la sud si Škurda la nord. Partea cea mai lunga a triunghiului este scaldata la vest de mare. Astfel, Kotor este unul dintre orasele rare de la tarmul marii, ale carui fortificatii naturale sunt facute din stancile abrupte ale unui masiv muntos si doua elemente hidrografice diferite: rauri si marea.

 

Datorita pozitiei sale topografice, a terenului foarte atractiv si a comunicatiilor de pe mare, care au intarit pozitia sa geografica si au contribuit astfel la dezvoltarea sa, Kotor a devenit un important centru politic, economic si cultural.

 

Tarmul (Riva)

 

Tarmul Kotorului a primit forma sa de astazi si dimensiunile sale dupa cutremurul din anul 1979. Adancimea marii de-a lungul coastei este de 13 metri la nord si 4,5 metri la sud. Lungimea tarmului este de 671 metri. In partea de sud a fost construita o infrastructura pentru 27 de nave.

 

In partea de nord a tarmului este un far monumet de 7 metri inaltime. Coloana farului este un catarg cu panze, pe care au fost imprimate date importante ale istoriei maritime ale Golfului, cat si anul ultimului cutremur, 1979. Acesta este un memorial al tuturor navigatorilor Golfului Kotor, din timpul istoriei sale furtunoase.

 

Zidurile Orasului

 

Kotor este unul dintre orasele mediteraneene rare care si-a pastrat sistemul de fortificatii pe toata lungimea sa de 4,5 lilometri. Grosimea zidurilor este de la 2 la 15 metri, in timp ce inaltimea in unele locuri este pana la 20 de metri.

 

Zidurile au fost construite urmand obstacolele naturale de aparare, tarmul marii, malurile raurilor si contururile muntelui Sveti Ivan (260 metri). De aceea, inaltimea zidurilor variaza.

 

Odata cu dezvoltarea tehnicii de razboi si a tehnologiei, zidurile au devenit mai groase, pentru a proteja orasul impotriva proiectilelor de tun.

 

Sistemul de fortificatii al Kotorului s-a dezvoltat de la fortul de deal ilirian de pe muntele Sveti Ivan pana la infatisarea sa actuala, care a fost definitivata in timpul secolului al XVIII-lea. Surse istorice mentioneaza existenta Orasului Inferior, un nucleu al orasului vechi, in secolul al IX-lea D.Hr.

 

Pana in secolul al XIV-lea, sistemul de fortificatii a cuprins nucleul orasului si muntele Sveti Ivan, asa cum apare astazi. Cea mai veche parte pastrata a Zidurilor Orasului din secolul al IX-lea este pe partea de nord - est a sistemului. Cuprinde Turnul Sveti Ivan (260 metri) si biserica inchinata Maicii Domnului a Sanatatii, din secolul al XV-lea. Drumul spre Turnul Sveti Ivan duce la arcul decorativ din spatele bisericii Sveta Marija od Rijeke (Sfanta Maria a Raului).

 

Cele 1.350 de trepte in serpentina, cu lungimea de 1.200 metri duc pana la Biserica Gospa od Zdravlja (Maica Domnului a Sanatatii), la altitudinea de 110 metri si de acolo la Turnul Sveti Ivan (260 metri).

 

Imaginile cu Biserica Maicii Domnului a Sanatatii le-am aratat spre sfarsitul articolului, in ordinea in care am vizitat obiectivele turistice.

 

Am parcat masina chiar la intrare in Kotor, intr-o parcare mare, ca in urmatoarele 3 fotografii. Din pacate, nu mai stiu cat am dat pe parcare.

 




Apoi am mers putin pe jos si am oprit la o terasa sa bem ceva. Am luat un capucino si un fresh de portocale, care au costat 5,10 Eur (sucul a costat 2,60 Eur, iar cafeaua 2,50 Eur).

 


Zidurile de nord ale orasului, de-a lungul Skurda Rivulet, in urmatoarele 5 fotografii.

 







Am intrat apoi in Orasul Vechi.

 


 

Am trecut prin port, unde erau ancorate nave de croaziera.

 


 

Am intrat apoi prin Poarta principala a orasului Kotor.

 

Poarta Orasului

 

Se poate intra in oras prin una din cele 3 porti. Cea mai mare este Poarta de vest a Marii, care era folosita de pe mare. Pe partea dreapta a portii de intrare este o coloana din piatra, care a servit pentru acostarea navelor. Forma renascentista actuala a portii dateaza din anul 1555.

 

In partea boltita a portii principale a orasului, din secolul al XV-lea este figura Maicii Domnului cu Hristos, in partea sa dreapta se afla Sfantul Trifon, Sfantul Patron al orasului Kotor, iar in partea sa stanga este Sfantul Bernard.

 

Poarta de pe partea de nord a Zidurilor Orasului, cu pod basculant pe raul Škurda a fost ridicata in anul 1540 in memoria apararii orasului impotriva flotei piratului turc Hajrudin Barbarosa, care a vrut sa ocupe orasul si a navigat cu flota sa spre palat, unde a fost ridicata poarta orasului.

 

Din sud, se intra in oras prin porti triple: cea din interior este din secolul al XVI-lea, poarta centrala din secolele XII si XIII si cea din exterior cu pod basculant din lemn peste raul Gurdić este din secolul al XVIII-lea.


Poarta principala a orasului Kotor, din 1555, in urmatoarele 3 fotografii.

 



 

Apoi am ajuns in pietele orasului.

 

Pietele orasului

 

Nucleul urban al Kotorului consta dintr-un complex de piete mari si mici, conectate cu strazi mici, inguste si cotite.

 

Daca se intra pe poarta principala a orasului, se da in piata principala, cea mai mare si cea mai frumoasa a Kotorului, Piata Revolutiei din octombrie, bine-cunoscuta prin numele sau vechi de Piata Armelor.

 

Fatada de vest a pietei cuprinde un complex de cladiri: Turnul Garzii Orasului, Palatul Rectorului si Primaria. Palatul Rectorului se extinde de-a lungul partii de vest a pietei, are 60 de metri lungime si cladirea sa a inceput sa fie construita in stilul renascentist, in secolul al XVI-lea si s-a finalizat dupa cutremurul din anul 1667 in stilul baroc.

 

Pe partea de sud a Palatului Rectorului, la dreapta portii de intrare este Turnul Garzii Orasului, care a fost inceput in stilul renascentist. La nord de Palatul Rectorului este Teatrul Napoleonic, construit la inceputul secolului al XIX-lea. Acesta a fost al doilea teatru permanent, pe atunci pe teritoriul tarilor care au intrat ulterior in statul ex-Iugoslavia.

 

La inceputul secolului al XX-lea, teatrul a fost rearanjat in stilul neo - renascentist si a primit o functiune noua, de Primarie.

 

Astazi, intregul complex de cladiri functioneaza ca Hotelul Cattaro. Se trece printr-un pasaj ingust pe partea de nord a pietei spre Zidurile Orasului. Acest pasaj imparte complexul de cladiri a Hotelului Cattaro si cladirea Arsenalului Venetian, Armureria, de la care si-a luat numele de Piata Armelor.

 

Fatada de est a pietei consta din cladiri civile din secolul al XIX-lea, a caror prima serie se termina cu Turnul Ceasului Orasului, ridicat in anul 1602, pe locul turnului medieval de tortura. Ceasul a fost plasat in timpul ocupatiei napoleonice a zonei. Langa fatada turnului, spre intrarea portii orasului este o coloana piramidala, Coloana Rusinii.

 

Turnul Ceasului Orasului este un fel de memorial al cutremurelor din trecut. Este inclinat spre vest (spre poarta principala a orasului) ca o consecinta a cutremurelor anterioare, inclusiv a celui din anul 1979; dupa acesta, s-a decis sa se opreasca inclinatia posibila prin repararea fundatiilor sale.

 

Partea de sud este inchisa de cladirea civica post - baroca de la inceputul secolului al XIX-lea si de Palatul Bizantin, a carui curte interioara a fost conceputa in stilul renascentist, iar arhitectura exterioara in stilul artei baroce (1692).

 

Piata Armelor, piata principala a orasului, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Turnul Ceasului Orasului

 



La sud de Piata Armelor, strada duce spre Piata Eliberarii. Partea de vest a strazii este inchisa de Palatul Beskuce, construit in anul 1776, cu portal gotic, care a apartinut unei familii bizantine. Palatul are o valoare artistica mare, este din secolul al XV-lea si are stema familiei pe fatada.

 

Piata Eliberarii a fost numita la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea Piata Fainii, deoarece au fost plasate aici magazinele militare de faina. Piata a avut o semnificatie mare in istoria culturala a Kotorului. Cladirile familiilor bine-cunoscute in Kotor sunt in aceasta piata. Unele din aceste familii au avut un loc deosebit la curtile conducatorilor care au domnit peste Kotor, cum ar fi, de exemplu familia Buća, din timpul dinasatiei Nemanjić.

 

Palatul Pima domina partea estica a pietei. Familia aristocrata Pima a dat orasului numerosi poeti, in special in timpul Erei Umanismului, dar si judecatori, printre care Dr.Ljudevit Pima, care a fost vice - cancelar a Universitatii din Padova in secolul al XVII-lea.

 

Pe partea de vest a pietei este palatul familiei Buća din secolul al XIV-lea, care a fost reconstruit mai tarziu in stilul renascentist - baroc. Fatada cladirii expune cateva steme, in timp ce stema familiei este deasupra portii de intrare. Familia aristocratica Buća a fost una dintre cele mai influente familii medievale din Kotor. A produs multi functionari inalti ("protovestiari"), care au fost responsabili cu finantele, dintre care cel mai cunoscut a fost Nikola Petrov Buća, care a stat la curtea imparatului sarb Dušan. Membrii acestei familii au servit, de asemenea ca ambasadori ai Sfantului Scaun si Curtii Franceze.

 

Cladirea de pe partea de nord a pietei dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. A fost construita pe ramasitele bisericii anterioare Sfantul Nicolae Navigatorul, la ordinul lui Tripun Buća. Interiorul si repartizarea au fost schimbate in secolul al XIX-lea, prin interventii amanuntite.

 

Piata Revoltei Marinarilor (Piata Sfantului Trifon) este piata centrala a orasului. Este importanta nu numai pentru pozitia sa de langa strada principala, care duce de-a lungul pietei si conecteaza portile orasului de nord si de sud, dar si pentru ca gazduieste cea mai importanta cladire din Kotor, Catedrala Sfantul Trifon, cat si pentru evenimentele care au avut loc aici in trecut: sesiunile autoritatilor orasului, targuri, procese publice, printre care procesul liderilor Revoltei Marinarilor, care au lucrat pe navele de razboi ale Armatei Austro - Ungariei in 1918, care a dat si numele de astazi al pietei.

 

Piata Fainii, cu palatele familiilor nobile bine-cunoscute din Kotor, in urmatoarea fotografie. In dreapta se afla palatul faimoasei familii nobile Bizanti, din secolul al XVII-lea.

 


 

Am mers pe niste stradute inguste si intortocheata si am ajuns in Piata Revoltei Marinarilor (Piata Sfantului Trifon), unde am vizitat catedrala.

 



Am vizitat catedrala.

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Sfantul Trifon din Kotor, Muntenegru, le gasiti aici.

 

Piata Revoltei Marinarilor (Piata Sfantului Trifon), vazuta din balconul catedralei, in urmatoarea fotografie.

 


 

Dupa ce am vizitat catedrala, am plecat mai departe, spre Turnul Sveti Ivan si Biserica Maicii Domnului a Sanatatii. Eu nu am urcat, au mers doar sotul si fiul meu, deoarece era deja tarziu si trebuia sa ne intoarcem in Dubrovnik. Nici ei nu au ajuns pana sus la turn, au vizitat numai biserica.

 

Un bilet de intrare la turn costa 8 Eur.

 

Drumul de urcare spre turn este pe langa Caffe bar Perper, ca in urmatoarea fotografie.

 


Eu am ramas la Caffe bar Perper, unde am mancat o inghetata si am baut o limonada, pe care am dat 6,90 Eur, ca in urmatoarele doua fotografii.

 




Drumul de urcare spre Turnul Sveti Ivan si panorama superba care se vede, in urmatoarele 17 fotografii.

 











Biserica Maicii Domnului a Sanatatii si panorama care se vede de aici, in urmatoarele 7 fotografii.

 






Ne-am intors apoi catre catedrala si am trecut prin niste stradute inguste.

 



 

Turnul Sveti Ivan si Biserica Maicii Domnului a Sanatatii vazute din oras, in urmatoarea forografie.

 


Am ajuns in port, ca in urmatoarele 6 fotografii.

 






Am vrut sa luam masa in port, dar nu am gasit niciun restaurant care sa ne placa, in drumul nostru, asa ca am mers in Piata Armelor sa mancam. Am dat 17 Eur pe 2 pizza, o bere si o apa plata.

 





Dupa ce am mancat, am plecat spre Dubrovnik.

 

 

Recomand vizitarea orasului Kotor din Muntenegru!

 

 

 

 






Comments

Popular posts from this blog