Iordania-Teatrul Roman din Amman

 

IORDANIA - TRATRUL ROMAN DIN AMMAN

 

 


 

In acest articol va prezint Teatrul Roman din Amman, Iordania.

 

 

Teatrul Roman din Amman se afla in Piata Hasemita. Programul de vizitare este zilnic, intre orele 08.00 - 20.00, cu exceptia zilelor de vineri si sambata, cand este deschis pana la ora 22.00. Daca aveti Jordan Pass, intrarea se face pe baza acestui document. Am mers cu un Uber de la hotel la Teatrul Roman si am dat 3 JOD. Noi am fi vrut sa mergem pe jos, dar eram in criza de timp, deoarece in acea zi am plecat la Petra.

 

Teatrul Roman din Amman are capacitatea de 6.000 de locuri. Este un teatru roman din secolul al II-lea. Fiind o referinta in capitala Iordaniei, teartrul dateaza din perioada romana, cand orasul a fost cunoscut ca Philadelphia. Teatrul si Odeonul din apropiere flancheaza noua Piata Hasemita dinspre sud si respectiv est, in timp ce Nimfeul Roman se afla la doar scurta distanta in directia nord - vest.

 

Istoricul Teatrului Roman din Amman

 

Teatrul Roman este localizat in partea de est a capitalei Iordaniei, Amman.

 

O inscriptie greaca de pe unul din pilastri indica faptul ca acest teatru a fost construit in onoarea Imparatului Antonius Pius (138 - 161 D.Hr.).

 

Structura mare si abrupta putea gazdui aproximativ 6.000 de persoane: construita pe versantul dealului, era orientata spre nord, pentru a nu bate soarele in spectatori. Teatrul a fost impartit in 3 sectiuni orizontale (diazomata). Intrarile laterale (paradoi) erau la parter, una ducea la orchestra si alta la scena. Camerele din spatele acestor intrari gazduiesc acum Muzeul Iordanian al Traditiilor Populare, pe o parte si Muzeul Folclorului Iordanian, pe cealalta parte.

 

Sectiunea cea mai inalta de scaune dintr-un teatru, cunoscuta in engleza britanica drept "zeii', chiar daca se afla departe de scena ofera linii vizuale excelente, in timp ce actorii pot fi auziti datorita curburii caveei.

 

Teatrul esate folosit acum ca loc pentru activitati culturale, inclusiv Targul International de Carte din Amman, ceremonia de decernare a premiilor Maratonului Amman si concerte muzicale, in special Festivalul de Muzica Al-Balad. In august 2019, rapperul american Russ a sustinut un concert in acest teatru.

 

Teatrul Roman, vazut din exterior, in urmatoarele 7 fotografii.

 





Teatrul Roman, vazut de la baza din interior, in urmatoarele 10 fotografii.

 






Muzeul Iordanian al Traditiilor Populare si Muzeul Folclorului Iordanian, in urmatoarele doua fotorafii.

 



Sotul meu a urcat pana sus. Eu nu am mai urcat, deoarece ploua si eram in criza de timp.

 





Teatrul Roman vazut de sus, in urmatoarele 15 fotografii.

 










Muzeul Folclorului Iordanian, in urmatoarele fotorafii. Noi am vizitat numai acest muzeu.

 




 

Al - Haudage, in urmatoarele 3 fotografii.

 

O sa speciala numita Haudage este folosita la nunti. Este o cutie patrata din lemn pusa pe spatele camilei, pentru a cara mireasa de la fosta sa casa la casa mirelui ei.

 





Mujallekh as - Sakakin (stanga). Lucrari la un instrument din lemn, prevazut cu o piatra de bazalt rotunjita, pentru ascutirea cutitelor.

Lustruitorul de pantofi (dreapta). Un tanar care se duce in mod obisnuit in oras, cu o cutie de cupru cu scule de lustruit pantofi si multe culori.

 



Al Baqqal (Bacan), in urmatoarea fotografie. Persoana care vinde legume: linte, naut, fasole, mazare, boabe (cum ar fi orez, grau si orz), faina, cat si ceai si diverse condimente.

 



 

Olaritul, in urmatoarea fotografie. Ceramica se face prin formarea unui corp din lut, in obiecte de forma ceruta. O minge din argila este plasata in centrul unei placi turnante, numita cap de roata, pe care olarul o roteste cu un bat, cu piciorul.

 


 

Lustruitorul de vase, in urmatoarea fotografie. Acesta ca unul dintre mestesugurile traditionale, care a avut o popularitate mare in societatea araba veche, deoarece cele mai multe dintre ustensilele de uz casnic de la acea vreme erau facute din cupru. Acest metal oxideaza natural, asa ca era foarte necesar ca aceasta meserie sa existe. Lustruitorul de vase lustruia si curata ustensilele cu materiale speciale, pentru a indeparta mizeria acumulata pe ele datorita folosirii pentru prepararea hranei si a bauturii.

 



 

Cortul (Beyt ash_Sha'ar), in urmatoarea fotografie.

 

Beduinii isi fac corturile lor de obicei din par de oaie neagra si par de camila. Este tors din fire si apoi tesut, facut de obicei de femei. Cortul are forma dreptunghiulara cu partea din fata deschisa si este adesea directionat spre vest.

 

Corturile beduinilor sunt impartite in doua sectiuni. Sectiunea oaspetilor (ash - Shiq) este numai pentru barbati si oaspeti. In aceasta sectiune se pot gasi cafeaua barbatului cu ustensilele sale, o sabie, un rababah (instrument) si un pistol. Sectiunea femeilor (al - muharam) este numai pentru femei, niciun barbat nu are voie sa intre si este folosita pentru pregatirea si gatirea hranei si pentru ingrijirea copiilor lor. O panza subtire este folosita pentru a separa cele doua sectiuni si este numita "as - Sahah".

 


 

Camera urbana, in urmatoarele 3 fotografii.

 

Camera urbana este de forma patrata, cu scaune decorate cu scoici si o masa pentru sah, cu scaune imprejur, pentru oaspeti. Camera contine exponate cum ar fi Coranul Sfant, arzator de tamaie, castroane si lumini decorative.

 




 

Camera rurala, in urmatoarea fotografie.

 

Camera rurala este construita din stuf, roci si nisip. Include un dulap pentru a tine lucrurile familiei.

 

Camera rurala de lucru a femeilor este conceputa pentru a macina cerealele la moara facuta din bazalt, cat si pentru gatit. De asemenea, aici se macina si cafeaua. Dupa terminarea treburilor casei, femeile rasnesc boabele de cafea la o masina mica din lemn, manuala. Tot aici, femeile brodeaza haine cu fire de matase colorate.

 

In Camera rurala sunt expuse si patul unui copil, un spatiu pentru depozitarea hainelor si un dulap cu pat pliant, facut din lemn, care contine rafturi multe si diferite, unde sunt depozitate oale de ceramica, de aluminiu si borcane cu ulei.

 


 

Camera de tesut, in urmatoarele 4 fotografii.

 

Aceasta camera contine diferite tipuri de razboaie. Razboaiele verticale sunt folosite special pentru producerea covoarelor si saltelelor. Firele sunt introduse in razboi dupa ce sunt spalate si uscate. Acest tip de razboi a fost gasit in al-Husun, as-Salt si Madaba.

 

Razboiul orizontal este folosit special pentru impletirea corturilor. Razboiul mic a fost popular in zona din jurul Raului Iordan si in Palestina. Masina de vopsire: firele se spala si se vopsesc folosind rodie fiarta.

 




 

 

Recomand vizitarea Teatrului Roman din Amman, Iordania!

 

 

 

 







Comments

Popular posts from this blog