Iordania-Cetatea Ammanului-partea aII-a

 

IORDANIA - CETATEA AMMANULUI -

PARTEA a II-a

 


 

In acest articol va prezint Cetatea Ammanului, din Amman, Iordania, partea a II-a.

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre Cetatea Ammanului, din Amman, Iordania, partea I, le gasiti aici.

 

Muzeul de arheologie al Iordaniei

 

Muzeul de arheologie al Iordaniei se afla in Cetatea Ammanului. A fost construit in anul 1951 si prezinta artefacte din siturile arheologice din Iordania, care dateaza din timpurile preistorice pana in secolul al XV-lea.

 

Colectiile muzeului sunt aranjate in ordine cronologica si includ exponate din viata de zi cu zi, cum ar fi obiecte din piatra, sticla, metal si lut, cat si repere mai artistice, cum ar fi bijuterii si statui.

 

Atractiile principale ale colectiilor muzeului includ cateva dintre statuile Ain Ghazal, care sunt printre cele mai vechi facute vreodata si cranii umane tencuite din Ierihon. Muzeul include, de asemenea o colectie de monede.

 

Istoricul muzeului

 

Muzeul a fost infiintat in anul 1951 pe varful Dealului Cetatii din Amman, printre ramasitele Cetatii, din inima orasului. Muzeul a gazduit anterior unele dintre Manuscrisele de la Marea Moarta, inclusiv singurul sul din cupru, care sunt expuse acum in Noul Muzeu Iordanian, impreuna cu unele dintre statuile Ain Ghazal.

 

Localizarea muzeului

 

Muzeul este localizat in Cetatea Ammanului din Amman, unul dintre cele mai vechi locuri locuite in continuu din lume. Doua situri istorice sunt langa varful dealului, Templul roman al lui Hercule, care dateaza din secolul al II-lea si Palatul Omeiad, care dateaza din secolul al VIII-lea. Inainte de anul 1967, muzeul avea o filiala in Ierusalimul de Est.

 

Muzeul de arheologie al Iordaniei, in urmatoarele 15 fotografii.

 



In urmatoarea fotografie, piatra gravata din marmura, cu o sculptura in relief inalt a unei femei inconjurata de ciorchini de vita de vie, iar in varf este o inscriptie greaca dedicata decedatilor.

 


 

Zana apei, in urmatoarea fotografie.

Cap de nimfa de piatra de apa, din era romana, descoperit intr-un sit din Amman in anul 1993.

 


Bijuterii si un vas, in urmatoarea fotografie.

 


In urmatoarea fotografie, statui din calcar gasite in Amman, arata influentele amonite si egiptene reprezentate de zeitatea Osiris din epoca fierului. Sus se afla un ou de strut, gasit la Sahab, la est de Amman, in anul 1968. Epoca fierului II (980 - 520 I.Hr.).

 


In urmatoarea fotografie, Bust cu doua capete din ipsos si bitum, gasit la Ain Ghazal, Amman, in anul 1985; pre-olarit neolitic, 6500 I.Hr.

 

Situl Ain Ghazal (Primavara Gazelei)

Perioada neoliticului timpuriu (8000 - 6000 I.Hr.)

 

Ain Ghazal este un sit extins, situat in Wadi - Zarqa, langa granitele de est ale Ammanului, pe autostrada Amman - Zarqa, la vest de varful dealului. Este unul dintre cele mai impresionante situri si a fost descoperit la inceputul anilor 80. Este unul dintre modelele satelor agricole de fermieri si vanatori, gasite langa izvoare, pe fundul vaii. Situl a scos la lumina tiparele vietii care acopera aspecte economice si agricole, pe langa aparitia artei urbane pre - olarit, din perioada locuirii umane 7200 - 5000 I.Hr. (neolitic).

 

Scurta descriere a figurinelor (stanga panoului)

 

Figurinele constau din doua tipuri: Bustul plin si Bustul cu ochi, care au fost vopsiti in negru si irisul care este din pasta neagra facuta din bitum natural (gudron) si asfalt. A fost, de asemenea observata prezenta ramasitelor culorilor pe fetele catorva din aceste fogurine.

 

Prima colectie care a fost descoperita in anul 1983 a fost restaurata in Institutul Britanic din Londra, in timp ce a doua colectie care a fost descoperita in anul 1985 a fost restaurata in Institutul Smithsonian din Washington.

 

Trei fete din ipsos modelate pe cranii umane, in dreapta panoului. Fiind ingropate in grup, aceste cranii decorate au punctat probabil un cult strabun. Au fost gasite in Ain Ghazal - Amman, in anul 1985. Sunt din neolitic pre - olarit, 6500 I.Hr.

 




 

Ramuri de vita de vie si struguri, in urmatoarea fotografie (dreapta).

Capul omului este inconjurat cu ramuri de vita de vie si struguri.

 

El este Dionysos, zeul grec al vinului si al fertilitatii. In stanga, numai conul de pin al tirsului sau (toiagul) s-a pastrat. Acesta si simbolul falic sunt atribuite lui. Dionysos este similar cu Dashare, zeitatea principala a nabateenilor.

 

Petra, langa Poarta Temenos

Sfarsitul secolului I I.Hr. - inceputul secolului I D.Hr.; calcar.

 



Obiecte din perioada islamica, in urmatoarea fotografie.

 




In urmatoarea fotografie este un model in miniatura facut din gips a domului Palatului lui Hisham bin Abdulmalek, Ierihon; perioada omeiada, secolul al VIII-lea D.Hr.

 


In urmatoarea fotografie este o fereastra de la Qaser Hisham.

 


Obiecte din perioada islamica (661 I.Hr.), in urmatoarea fotografie.

 


Langa Muzeul de arheologie al Iordaniei se afla un punct de belvedere, de unde se vede Templul lui Hercule si orasul Amman, ca in urmatoarele 18 fotografii. Privelistea este foarte frumoasa.

 









De aici se vad bine bratele gigantice ale unei statui din marmura, langa zona templului (cele albe)

 


 

 

Recomand vizitarea Cetatii Ammanului, din Amman, Iordania!

 

 

 

 




Comments

Popular posts from this blog