Romania-Manastirea Sinaia

 

ROMANIA - MANASTIREA SINAIA

 

 



In acest articol va prezint Manastirea Sinaia, din Sinaia, Romania.

 

 

Dupa ce am plecat de la Predeal, am oprit la Sinaia sa vizitam Manastirea Sinaia.

 

Daca doriti mai multe informatii despre orasul Predeal, din Romania, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre orasul Predeal, din Romania, partea a II-a, le gasiti aici.

 

Manastirea Sinaia este un asezamant ortodox din Sinaia, judetul Prahova, inclus in Lista Monumentelor Istorice din Romania. Manastirea se afla pe drumul spre Castelul Peles.

 

Istoricul Manastirii Sinaia

 

Manastirea Sinaia, numita si "Catedrala Carpatilior" dateaza din secolul al XVII-lea si a fost prima constructie pe acest teritoriu. Manastirea Sinaia a fost construita de spatarul Mihai Cantacuzino, care impreuna cu mama sa, Elena si cu sora sa, Stanca a facut un pelerinaj la Locurile Sfinte (Ierusalim, Nazaret), ajungand si la Muntele Sinai, unde s-a rugat la Manastirea Sfanta Ecaterina.

 

La intoarcerea sa in Tara Romaneasca s-a hotarat sa construiasca o manastire inchinata Sfintei Fecioare Maria, o manastire care sa poarte numele Muntelui Sinai si aceasta este Manastirea Sinaia.

 

La inceput, manastirea a fost construita asrfel incat sa adaposteasca 12 calugari (dupa modelul Mantuitorului Iisus Hristos care si-a ales 12 apostoli), dar cu timpul numarul acestora a crescut si a fost necesara construirea unei alte biserici mai mari si a unor chilii suplimentare. Noile constructii ("curtea noua" de astazi) au fost realizate intre anii 1842 si 1846, prin grija staretilor Ioasaf si Paisie.

 

Manastirea Sinaia a cunoscut numeroase invazii turcesti si austriece, care au distrus-o partial.

 

Vechea biserica a fost construita in stilul brancovenesc, arhitectura caraceristica Tarii Romanesti, dupa numele voievodului Constantin Brancoveanu, martirizat de turci la Constantinopol, in anul 1714. Stilul brancovenesc, de influenta baroca, are drept caracteristici coloanele sculptate in piatra si ornate cu motive florale si vegetale (floare de crin, frunza de stejar). In general, bisericile ortodoxe sunt formate din pronaos, naos si altar, dar stilul brancovenesc are si a patra incapere, sub forma unei camere deschise, sustinuta de coloane, numita pridvor.

 

Portalul bisericii este impozant, este sculptat, reprezentandu-l la dreapta pe Moise cu Tablele Legii si la stanga pe fratele sau, Aaron, cu toiagul infrunzit. In mijloc se afla stema familiei fondatoare, Cantacuzino, vulturul bicefal care tine in gheare semnele imperiale ale puterii: sceptrul si crucea. Picturile din pridvor si naos sunt cele originale si au fost pictate de Parvu Mutu Zugravul, pictorul preferat al Cantacuzinilor.

 

Cupola pridvorului a fost picatata cu scene din viata Sfintei Ecaterina (ocrotitoarea manastirii de la Muntele Sinai), a Sfantului Gheorghe (protectorul Moldovei si al militarilor) si a Sfantului Dumitru (ocrotitorul Tarii Romanesti).

 

Pronaosul este dominat de tabloul votiv care il reprezinta pe Mihai Cantacuzino, fondatorul manastirii, inconjurat de cei 18 copii (multi dintre ei au fost adoptati) de la prima si a doua sotie, cat si de alti membri ai familiei Cantacuzino, de la Neagoe Basarab (care a domnit in perioada 1512 - 1521), la Radu Serban, Constantin Serban, Constantin Cantacuzino,  domnitorul Serban Cantacuzino (pictat cu o coroana pe cap si cu crucea in mana) si altii.

 

Mihai Cantacuzino este cel care a construit primul spital in Tara Romaneasca, Spitalul Coltea din Bucuresti si toata viata sa a incurajat operele caritabile. Dintre ctitoriile lui se mai pot aminti: Biserica si spitalul Coltea, Biserica Fundenii Doamnei din Bucuresti, Schitul Titireciu din Oltenia, o biserica la Ramnicu Sarat si altele.

 

Manastirea Sinaia are si un paraclis frumos, care dateaza tot din aceeasi perioada, anul 1695. Paraclisul este o biserica mica, o capela, specifica manastirilor si resedintelor episcopale sau mitropolitane, unde se tin slujbe zilnice. Arhitectura joasa, cat si pictura sa originala, innegrita de trecerea timpului seamana cu catacombele primelor secole ale crestinismului. Picturile din pronaos infatiseaza ultimele momente din viata pamanteasca a Mantuitorului Iisus Hristos.

 

In curtea manastirii vechi, langa paraclis se afla  cavoul lui Tache Ionescu, primul ministru din perioada Primului Razboi Mondial, care a avut un rol foarte important in unirea tarilor romane de dupa razboi. Fiind bolnav, el s-a vindecat la Manastirea Sinaia si a lasat prin testament dorinta de a fi ingropat aici. Langa sarcofagul sau se afla bustul celei de a doua sotii, Adina, bust care a fost sculptat in marmura alba de sculptorul italian Roscitano, la Roma, in septaembrie 1926.

 

Biserica mare este asezata in incinta noua si inchinata Sintei Treimi. A fost construita din piatra si caramida intre anii 1842 si 1846, prin straduinta calugarilor care locuiau aici.

 

Biserica a fost deteriorata de mai multe ori si a fost reconstruita partial intre anii 1893 si 1903 si renovata complet dupa planul arhitectului George Mandrea. Pictura in ulei a fost realizata pe fond de aur mozaicat, in stil neobizantin, de pictorul danez Aage Exner. El a realizat o sinteza a culturii arhitecturale religioase romanesti, o biserica cu ziduri groase si contraforti puternici, caracteristice manastirilor din Moldova, pe care a grefat elementele specifice stilului brancovenesc din Tara Romaneasca.

 

Un brau verde de ceramica smaltuita, format din trei linii rasucite din loc in loc, inconjura exteriorul bisericii; el reprezinta simbolul unitatii Sfintei Treimi intr-un singur Dumnezeu, precum si a celor trei principate romanesti, Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, unite intr-o singura tara: Romania.

 

In tabloul votiv din biserica mare sunt prezentate cinci personaje: Mitropolitul Primat Iosif Gheorghian, care a resfintit biserica in anul 1903, Regele Carol I, in costum de ofiter, cu mana stinga sprijinita pe o coloana de piatra careia ii lipseste un colt (aluzie la Regatul Romaniei de unde lipseau Bucovina, Basarabia si Treansivania), Regina Elisabeta (cu pseudonimul de poet Carmen Sylva) tinand-o de mana pe Pricipesa Maria (singurul lor copil, mort la o varsta fargeda) si spatarul Mihai Cantacuzino.

 

In biserica mare se afla una dintre cele mai remarcabile piese din Manastirea Sinaia si anume epitaful realizat de Ana Roth, care este lucrat cu acul si cu fir de aur si matase colorata pe panza de bumbac.Confectionarea a durat trei ani (1897 - 1900) si epitaful este inregistrat in Catalogul UNESCO.

 

In naos se afla scaunele rezervate familiei regale, unul cu blazonul regal si emblema Nihil sine Deo (Nimic fara Dumnezeu) si cel al Reginei Elisabeta, care are incrustate initialele E.D. (Elisabeta Doamna).

 

Prin grija Regelui Carol I, biserica mare a Manastirii Sinaia a fost dotata cu energie electrica, fiind astfel prima biserica si manastire ortodoxa din Romania care a fost electrificata. Familia regala a locuit in timpul vacantelor la Sinaia, iar la manastire o perioada de 11 ani, incepand cu anul 1871. Dupa mutarea familiei la castel, cand s-au sarbatorit 200 de ani de la fondarea manastirii, in aceste spatii s-a amenajat (vechi resedinte regale) un muzeu religios, care functioneaza si astazi si care a fost primul muzeu religios romanesc.

 

Muzeul Manastirii Sinaia contine obiecte de cult, prima Biblie tradusa si tiparita in romana la Bucuresti (prin grija domnitorului Serban Cantacuzino, in anul 1688) si o colectie superba de icoane.

 

La Manastirea Sinaia se gasesc 5 tipuri de cruci: crucea lui Stefan cel Mare (care se afla in cupola vechii biserici), crucea greceasca (cu brate egale si care se afla deasupra intrarii in biserica mare), crucea latina (cu brate inegale, care se afla pe turnurile pronaosului bisericii mari), crucea slava (de inspiratie baroca, cu mai multe brate orizontale, care se afla pe cupola centrala a bisericii mari) si si soarele inscris intr-o cruce latina (aflat pe turnul clopotnitei).

 

Manastirea Sinaia este rezultatul unei evolutii de trei secole, dar pastreaza o unitate remarcabila. Este prima constructie in aceasta zona si reprezinta certificatul de nastere al orasului Sinaia, oras care se va dezvolta mai tarziu, dupa anii 1900. In ultimii ani s-au realizat lucrari de restaurare ale bisericii vechi a manastirii (restaurarea picturii, repararea acoperisului si altele).

 

Noi am intrat numai in biserica mare (biserica noua), deoarece era zi de sarbatoare mare (Sfanta Maria) si era foarte aglomerat, atat la mamastire cat pe drum, in Valea Prahovei.

 

Exteriorul Bisericii Noi, in urmatoarele 6 fotografii.

 




Clopotnita, in urmatoarele doua fotografii.

 



Interiorul Bisericii Noi, in urmatoarele 19 fotografii.

 

Domul bisericii




Altarul bisericii

 


Regele Carol I, in costum de ofiter, cu mana stinga sprijinita pe o coloana de piatra careia ii lipseste un colt (dreapta)

 

Scaunele rezervate familiei regale, in urmatoarele 3 fotografii.

 


Exteriorul Bisericii Noi, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Curtea Manastirii Sinaia si parcul, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Exteriorul Bisericii Noi si curtea bisericii, in urmatoarele 6 fotografii.

 



Harta Manastirii Sinaia, in urmatoarea fotografie.

 


Intrarea in Manastirea Sinaia, vazuta din interior, in urmatoarele doua fotografii.

 



 


Recomand vizitarea Manastirii Sinaia din Sinaia, Romania!

 







Comments

Popular posts from this blog