Iordania-Amman-Moscheea Regelui Abdullah I

 

IORDANIA - AMMAN -

MOSCHEEA REGELUI ABDULLAH I

 


 

In acest articol va prezint Moscheea Regelui Abdullah I din Amman, Iordania.

 

 

Am vizitat Moscheea Regelui Abdullah I din Amman, cand ne-am intors de la Petra. Moscheea se afla in centrul orasului si era la cateva sute de metri de hotelul unde am fost cazati. Programul de vizitare al moscheii este zilnic, de dimineata pana seara, la orele 22.00. Un bilet de intrare costa 2 EUR. Soferul cu care am mers la Petra ne-a spus ca la centrele religioase se plateste bilet, acestea nu sunt incluse in Jordan Pass.

 

Tinuta pentru intrarea in moschee este obligatorie, femeile trebuie sa poarte niste robe lungi negre cu gluga, pe care le-am primit la intrare, iar barbatii sa aibe pantaloni lungi. La intrare ne-am descaltat. Noi am vizitat numai moscheea, nu am mai avut timp sa vizitam si anexele.

 

Regele Abdullah I a trait in perioada 2 februarie 1882 - 20 iulie 1951, cand a fost asasinat de un palestinian in Moscheea Al Aksa din Ierusalim. A fost succedat de fiul sau, Talal (26 februarie 1909 - 7 iulie 1972), care la randul sau a fost succedat de fiul sau, Hussein (14 noiembrie 1935 - 7februarie 1999).

 

Moscheea Regelui Abdullah I este un edificiu distins, construit in Amman, capitala Regatului Hasemit al Iordaniei, ca un centru cultural islamic.

 

Moscheea a fost construita pe un teren de 12.000 mp, in scopul comemorarii regretatului rege martir Abdullah Bin Al-Hussein, fondatorul Regatului Hasemit al Iordaniei. Mai tarziu, Ministerul Afacerilor Islamice a cumparat cateva terenuril adiacente, marind suprafata totala a terenului moscheii la 18.000 mp.

 

Moscheea a fost construita in doua faze:

 

Prima faza

 

Lucrarile la aceasta faza au durat 3 ani si 7 luni, timp in care a fost construit complet scheletul moscheii, cu toate partile sale. Lucrarile au inceput pe data de 5 iunie 1982, in urma unei licitatii la standarde arhitecturale inalte si s-au finalizat pe data de 6 ianuarie 1986.

 

Maiestatea sa Regele a avut onoarea sa puna piatra de fundatie, in cadrul unei ceremonii mari, organizate cu aceasta ocazie. In timpul acestei faze, cele mai multe dintre utilitatile de baza necesare pentru moschee au fost finalizate, incluzand nava moscheii, domul, biblioteca, Casa Coranului Sfant, Compartimentul Regal, primul minaret, casa imamului si a muezinului (responsabilul cu chemarea la rugaciune).

 

Au mai fost finalizate sala principala de conferinte, doua sali mici de conferinte, saloanele de receptie, camerele administrative, locul de rugaciune pentru femei, galeria, parcarile de masini si toate anexele.

 

Faza a doua

 

Aceasta faza a acoperit toate aspectele tehnice legate de pregatirea moscheii si a anexelor sale, pentru operare.

 

Ministerul Afacerilor Islamice a organizat o licitatie arhitecturala la nivel local, solicitand proiecte si desene pentru a doua faza de constructie. Au fost studiate desenele si amendamentele propuse si au fost supervizate de mai multe comitete ingineresti specializate.

 

Aceste lucrari au inclus lambriurile navei interioare, cu un dom interior din lemn, in scopul de a controla sonoritatea in interiorul moscheii. In a doua faza, au fost finalizate lucrarile la candelabrul principal, reteaua TV in interiorul navei, sala principala de conferinte, iluminatul interior si alte candelabre in alte parti ale moscheii. Au fost facute si alte lucrari legate de nisele din lemn, amvon, covoare, marmura procesata si tencuieli.

 

Au fost finalizate lucrarile la tavanele ornamentale in conformitate cu stilul islamic arab traditional. Au fost construite, de asemenea alt minaret si un dom opuse celor deja construite.

 

In timpul acestei faze a fost instalata o retea TV pentru transmisiuni in direct, prin camere fixate in nava moscheii care erau conectate cu un echipament electronic de remote control foarte avansat. Acest echipament face ca toate aceste facilitati sa fie vazute din orice parte a moscheii si a anexelor sale.

 

Este de mentionat faptul ca lucrarile din a doua faza au fost finalizate intr-un timp record. Aceste lucrari au inceput pe data de 1 februarie 1988 si au fost finalizate pe data de 5 aprilie 1989, cand Maiestatea Sa Regele Al-Hussein a inaugurat acest edificiu.

 

Costul total al acestei faze a fost de 2,5 milioane JOD, iar costurile totale ale celor doua faze ale moscheii au fost 6.183.000 JOD.

 

Nava moscheii

 

Suprafata navei este de 1.615 mp si are o capacitate de a gazdui 3.000 de credinciosi. Nava este octogonala si peretii sai din piatra se disting prin faptul ca nu are pilastri in interior.

 

Tavanul are un dom urias, cu diametrul de 35 metri si inaltimea de 31 metri. Domul se afla la intersectia structurilor care formeaza o stea octogonala in interior.

 

Acoperisul zonei localizate intre podul tunel si peretii exteriori este acoperit cu o combinatie de bolti bazate pe structuri din beton, formand astfel o capodopera arhitecturala, in stil arabesc. Designul arabesc interior al moscheii este focusat pe Versetul din Coran "Allah este lumina Cerului si Pamantului", moscheea este casa lui Allah, in care lumina Cerului si Pamanutului se amesteca.

 

Planetariul este exprimat in domul moscheii care are culoarea bleo turcoaz. O sursa de radiatii a fost plasata in mijlocul domului moscheii, care ia forma unei stele aurite si trimite fire de raze de aur, care culmineaza cu cele Nouazeci si Noua cele mai frumoase nume ale lui Allah si inconjura gatul cupolei moscheii.

 

Solul fertil este reprezentat de covorul rosu facut din material textil ornamental, cu modele, menit sa directioneze credinciosii cu precizie catre quibla.

 

Candelabrul suspendat, care atarna din centrul domului furnizeaza lumina principala in interiorul navei moscheii. Consta din 3 cercuri, diametrul primului cerc este de 21 metri, al celui de al doilea de 13 metri si a celui de al treilea 7 metri. Din candelabru atarna 168 felinare. Cercurile candelabrului sunt ornamentate cu versete din Coranul Sfant (Allah este lumina Cerului si a Pamantului), cu cuvantul lui Allah (Gloriosul), pe fiecare felinar.

 

Toti peretii, inclusiv qibla, amvonul si mihrabul (sanctuarul) sunt captusiti cu lambriuri din lemn si nise din marmura. Lambriurile au fost folosite peste tot in interiorul moscheii, pentru scopuri de izolare fonica, intr-o maniera excelenta, de maiestrie, forma si creativitate. Timpul frecventei sunetului a fost redus astfel de la 28 secunde la numai o secunda, luand in considerare faptul ca frecvetnta sunetului acceptata pentru audibilitate nu trebuie sa depaseasca 4 secunde, in timp ce reducerea lui la mai putin de o secunda face ca sunetul sa se piarda in astfel de locatii.

 

Galeria

 

Aceasta este o curte deschisa cu o suprafata de 2.045 mp, care include o galerie acoperita cu o suprafata de 1.000 mp. Pe peretii exteriori ai acestei curti sunt sunt gravate versete din Coran (din Al Rahman Sura), pe langa alte versete din Coran, gravate pe peretii exteriori ai navei moscheii.

 

Aceasta galerie si curtile deschise au capacitatea de a gazdui 6.000 de credinciosi. Toate curtile moscheii sunt acoperite cu faianta din marmura, placile sunt octogonale si incrucisate, care formeaza linii intregi pentru a directiona credinciosii la qibla.

 

Locul de rugaciune al femeilor

 

Suprafata acestui loc este de 300 mp si are capacitatea de a gazdui 500 de credincioase.

 

Compartimentele Regale

 

Suprafata acestui compartiment este de 250 mp si este ornamentat cu gravuri islamice si cu un candelabru din cupru in centrul domului.

 

Sala principala de conferinte

 

Aceasta sala are capacitatea de a gazdui 400 de persoane, dar capacitatea poate creste la 400 de persoane. Este echipata cu aer conditionat si cu un sistem de traducere simultana.

 

Biblioteca

 

Acest centru are o biblioteca publica cu o suprafata de 400 mp, in plus fata de magazii. Biblioteca este echipata cu toate utilitatile, inclusiv mobilier, echipamente si sisteme de aer conditionat.

 

Birourile administrative

 

Suprafata totala a acestor birouri este de 200 mp.

 

Sala de receptie

 

Suprafata acstei sali este de 180 mp.

 

Casa predarii Coranului Sfant

 

Suprafata acestei case este de 80 mp.

 

Salile inchise si anexele

 

Suprafata acestor unitati este de 900 mp.

 

Cafetaria

 

Suprafata cafetariei este de 100 mp.

 

Muzeul islamic

 

Suprafata muzeului este de 150 mp. Consta din doua aripi: una este alocata martirului, Regele Abdullah Bin Al-Hussein, unde sunt expuse cateva din achizitiile sale personale si fotografii ale vietii sale bogate. A doua aripa consta in mesajul Marelui Mesager al Domnului adresat Imparatului roman Heraclius, mesaj care a fost in custodia Regelui AL-Hussein Bin Talal.

 

Pe langa acesta, sunt expuse piese din antichitate, monede islamice, cateva pietre islamice gravate, farfurii de perete care au informatii despre mesajul Islamului catre umanitate, zone islamice si textul juramantului de credinta al Califului si Printului credinciosilor, regretatului AL-Hussein Bin Ali in Shuna, pe data de 14 martie 1924.

 

Bazarul caritatii

 

Consta din zece magazii, cu o suprafata de 220 mp. Contine marfuri traditionale produse in centrele culturale islamice ale Directoratului de Afaceri al Femeilor. Comitetele Zakat au scopul de a vinde aceste produse si de a distribui bunuri familiilor sarace. Pe langa acest scop, fundatia bazarului include organizarea de cursuri de mestesuguri in beneficiul fiicelor acestor familii, sponsorizand activitatile intelectuale si culturale, publicatiile si produsele Ministerului Afacerilor.

 

Apartamentele rezidentiale

 

Acestea sunt 3 apartamente cu o suprafata de 500 mp.

 

Parcarile de masini

 

Suprafata totala a acestor paecari este de 8.450 mp, au 3 etaje si capacitatea de a gazdui 250 masini.

 

Iluminatul extern

 

Ministerul a finalizat proiectul iluminatului pentru moschee pe data de 28 februarie 1995. Peretii moscheii, minaretele si domurile sunt iluminate pentru a scoate in evidentas arhitectura si a le da o infatisare distinsa, facand astfel moscheea una dintre cele mai splendide referinte din orasul Amman. Varful minaretului a fost inzestrat cu un fascicul cu laser care trimite lumina la o distanta de un kilometru in cerul Ammanului, pentru a arata directia qiblei. Costul acestui proiect a fost de aproape 115.000 JOD.

 

Suprafata totala a moscheii este de 16.785 mp, incluzand 5.500 mp alocati in scopul rugaciunii, cu o capacitate de aproape 10.000 de credinciosi. Cele mai multe materiale folosite la executia lucrarilor moscheii au fost locale si naturale. Cele mai multe proiecte ale lucrarilor, executiei si supervizarii au fost facute de experti iordanieni, impreuna cu cativa experti arabi din Egipt, Siria si Maroc.

 

Toate lucrarile celor doua faze au fost executate de 35 de companii iordaniene locale, pentru costul total de 6.183.000 JOD. Cerintele moscheii, proiectul si supervizarea primei faze au fost facute sub supravegherea ministerului. Acest fapt a avut un efect mare in ceea ce priveste costul, calitatea lucrarilor si finalizarea lor intr-un timp record.

 

A treia faza

 

Ministerul Afacerilor a cumparat cateva bucati de pamant si le-a alocat pentru constructia de lucrari aditionale, in scopul finalizarii Centrului Cultural Islamic pentru a reprezenta civilizatia hasemita moderna lansata de Regele Abdullah Bin Al-Hussein. Toate studiile cerute si proiectele au fost deja pregatite.

 

Lucrarile celei de a treia faze includ urmatoarele unitati: un centru cultural islamic pentru copii, o sala multi-scop, malluri traditionale si sali mici pentru cateva activitati.

 

Exteriorul Moscheii Regelui Abdullah I din Amman, in urmatoarele 9 fotografii.

 




Interiorul Moscheii Regelui Abdullah I din Amman, in urmatoarele 20 fotografii.

 

Candelabrul cu cele 3 cercuri

 

Domul in interior




Domul si candelabrul

 


Mihrabul





Curtea Moscheii Regelui Abdullah I din Amman, in urmatoarele 13 fotografii.

 

Galeria

 


Domul

 





 

 

Recomand vizitarea Moscheii Regelui Abdullah I, din Amman, Iordania!

 






Comments

Popular posts from this blog