Romania-Dobrogea-Pestera Sfantului Andrei

 

ROMANIA - DOBROGEA -

PESTERA SFANTULUI ANDREI

 


Deoarece astazi crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Andrei, in acest articol voi scrie despre Pestera Sfantului Apostol Andrei, din Dobrogea.

 

 

In minivacanta de Rusalii de anul acesta (2 - 6 iunie), am fost la Bucuresti si in Dobrogea, cu niste prieteni. Am vizitat cateva manastiri din Dobrogea. Eu fusesem in Dobrogea doar in statiunile de la mare si in Delta Dunarii, pana atunci. Mi-a placut foarte mult, peisajele sunt foarte frumoase si am facut drumetii scurte.

 

Plecand de la Cernavoda spre sud in directia Ostrov, pe un drum care serpuieste printre coline, aproape de cursul Dunarii, se ajunge in comuna Ion Corvi, dupa mai multe sate cu specific pescaresc. La iesirea din sat este un indicator care indruma pe un drum lateral care ajunge dupa 3-4 kilometri la Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei. La capatul drumului care trece printr-o padure se afla manastirea cu cele 3 biserici si corpul de chilii, situate intr-un cadru natural frumos.

 

Pestera Sfantului Andrei - prima biserica crestina de la noi

 

Primul loc care se viziteaza este Pestera Sfantului Apostol Andrei, o biserica sapata in stanca, amplasata la baza unui munte mic impadurit. Pe peretii bisericii din stanca sunt icoane multe, iar in locul altarului este acum o icoana mare a Sfantului Apostol Andrei.

 

Nu se stiu prea multe lucruri despre descoperirea pesterii, deoarece Dobrogea a fost sub stapanire otomana timp de 400 de ani, pana la Razboiul de Independenta din anul 1877.

 

Ceea ce se stie sigur este o intamplare petrecuta in anul 1918, cand avocatul Jean Dinu din Constanta, in timp ce calatorea prin zona, in urma unui vis care s-a repetat, a descoperit Pestera Sfantului Apostol Andrei, care era intr-o stare deteriorata.

 

Pestera era inconjurata de padure, copacii ajungeau pana aproape de intrarea in pestera, intrarea era mult msai mica, iar inauntru crescusera buruieni, deoarece nu locuia nimeni in ea. Dupa ce a curatat pestera, a construit un corp mic de chilii.

 

Odata ce s-au ridicat primele chilii, s-au adunat si primii calugari, care au slujit in pestera. Ei au construit apoi o turla deasupra pesterii, care in anul 1936, dupa spusele unor persoane avea 40 de metri si se vedea de la drum. Altii spun ca avea doar 18 metri.

 

Pestera a fost sfintita pentru prima data in anul 1943 de catre Episcopul Chesarie Paunescu. Perioada comunista a fost foarte grea pentru biserica ortodoxa, iar rusii, adica bolsevicii, au distrus totul aici. Pestera a devenit staul pentru oi. Taranii din zona isi adaposteau aici oile cand era vreme urata.

 

Perioada cea mai buna pentru pestera a venit de-abia dupa anul 1990, cand parintele Nicodim Dinca, ctitorul aceste manastiri, care a fost monah la Manastirea Sihastria din judetul Neamt, impreuna cu parintele ieromonah Victorin Ghindaoanu, un preot tot de acolo, cu binecuvantarea lui IPS Lucian, au inceput din nou lucrarile de reamenajare ale pesterii si construirea manastirii.

 

Pestera are forma unei biserici. In fata a fost altarul pana la hram anul trecut. A fost adusa icoana mare a Sfantului Apostol Andrei, care a fost plasata in locul catapetesmei. Pestera are naos si pronaos, totul fiind in stanca.

 

Preotii cultului local, numiti sfinti in balada "Pestera Sfantului Andrei", l-au primit in mijlocul lor pe Sfantul Apostol Andrei, primul ucenic al lui Iisus, care a ajuns pe aceste meleaguri propavaduind cuvantul Evangheliei Mantuitorului. Ei i-au oferit gazduire in grota venerata astazi de crestini.

 

In actuala biserica din pestera, intr-o nisa din pronaos, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el dormea Apostolul Andrei. Acest loc a fost folosit ca loc de ardere a lumanarilor si tamaiei.

 

Pestera a suferit modificari doar la intrare, unde s-a construit un zid, dupa modelul celui din anul 1918, iar deasupra s-a construit o turla care are 4 metri inaltime.

 

La Pestera Sfantului Apostol Andrei s-au mai ridicat doua biserici, prin stradania micii obsti de calugari, cu cei trei stareti, Sava, Neofit si Ioachim, sprijiniti de IPS Lucian si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cat si cu ajutorul substantial al unor credinciosi.

 

Manastirea are acum si o biserica mica, construita la cativa zeci de metri de pestera. Constructia ei a inceput in luna martie a anului 1994 si s-a finalizat in septembrie 1995. Pe data de 1 octombrie 1995, aceasta biserica mica a fost sfintita cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului. Pictura bisericii mici a fost finalizata in anul 1999.

 

A treia biserica este biserica mare, a carei constructie a inceput in anul 1998 si s-a finalizat in anul 2002. Pictura acestei biserici a fost inceputa in anul 2004.

 

In biserica mica se pastreaza o lacra sfanta cu moastele Sfantului Andrei, aflate in fata altarului intr-o cruce in forma de X, pe partea stanga. In centrul crucii se afla o particica din degetul Sfantului Apostol Andrei, adusa acum doi ani de la Mitropolia Trifiliei din Grecia. In cele patru laturi ale crucii sunt particele din moastele sfintilor dobrogeni Zoticos, Attalos, Kamasis si Filippos, sfintii martiri de la Niculitel.

 

In apropiere se mai afla si Izvorul Sfantului Apostol Andrei. Traditia spune ca atunci cand Sfantului Apostol Andrei a ajuns aici, in zona nu exista apa. Atunci el a lovit cu toiagul in stanca si a izvorat apa, pe locul unde este izvorul astazi.

 

Biserica Mare Sfantul Andrei, in urmatoarele 9 fotografii.

 


Corp de chilii

 




Am intrat intai in Pestera Sfantului Andrei, ca in urmatoarele 9 fotografii.

 




Icoana Sfantului Andrei

 

Apoi am intrat in Biserica Mare Sfantul Andrei, ca in urmatoarele 25 fotografii.

 

Naosul si iconostasul bisericii





Strane




Candelabru

 

Domul si candelabrul bisericii

 




Biserica Mare Sfantul Andrei, in urmatoarele doua fotografii.

 



Biserica Mica Sfantul Andrei, cu racla cu moastele sfantului in urmatoarele 4 fotografii.

 



Am plecat apoi spre Izvorul Sfantului Apostol Andrei, pe un drum foarte frumos, ca in urmatoarele doua fotografii. Am facut 5-10 minute, pe jos.

 


 

Izvorul Sfantului Apostol Andrei, in urmatoarele 5 fotografii.

 



 


Recomand vizitarea Pesterii Sfantului Apostol Andrei, din Dobrogea, Romania!

 



Comments

Popular posts from this blog