Malta-insula Gozo-Victoria-partea I

 

MALTA - INSULA GOZO - VICTORIA -

PARTEA I

 


 

In acest articol va prezint insula Gozo si orasul Victoria, din Malta, partea I!

 

 

Am ajuns cu vaporul in portul Mġarr, din insula Gozo.

 

Daca doriti mai multe informatii despre plimbarea cu vaporul pe mare (Mediterana), in Malta, le gasiti aici.

 

Mġarr

 

Mġarr este un oras port in sud-estul insulei Gozo, din Malta. Numele Mġarr isi poate avea originea din cuvantul arab "mġar", care inseamna "port".

 

Istoricul orasului Mġarr

 

Orasul Mġarr s-a dezvoltat in jurul portului de mica adancime, care ii poarta numele. Serviciile de feriboturi catre Malta au fost in functiune pana in anul 1241, iar pescuitul functiona deja. In timp ce zona din jurul portului a fost dezvoltata in secolele urmatoare, portul in sine a fost putin dezvoltat pana in anul 1841, cand a fost construit un dig pentru a oferi mai mult adapost portului. Acest dig a fost consolidat si extins de mai multe ori pana in anul 1906. Un dig mai mare a fost construit intre anii 1929 si 1935 si inca doua in 1969; la finalizarea acestuia din urma, suprafata portului a fost extinsa la 121.400 metri patrati.

 

Terminalul de feriboturi a fost reconstruit la un cost de 9,3 milioane EURO la inceputul secolului al XXI-lea. Lucrarea a inceput in anul 2001 si a durat 7 ani, iar terminalul s-a deschis in februarie 2008. Portul are acum facilitati pentru aproximativ 600 de pasageri si 200 de masini. Designul noului port a fost schimbat in timpul constructiei, pentru a reduce impactul vizual asupra peisajului inconjurator.

 

Economia si facilitatile

 

Mġarr este cel mai mare sat de pescari din Gozo. Pe langa terminalul de feriboturi, in oras se afla si un port de iahturi. In Mġarr se afla Fortul Chambray, construit in anul 1749 de Cavalerii Sfantului Ioan. In mai 2010 s-a anuntat ca portul de agrement va fi privatizat. Operatiunea a fost transferata catre Harbour Management Company Limited, care intentiona sa modernizeze portul de agrement.

 

Barul Gleneagles, care se afla langa debarcaderul original din port, a fost construit ca o cabina pentru pasagerii feribotului in anul 1732 si are un acoperis inclinat unic.

 

Mġarr este legat prin servicii de feriboturi catre Ċirkewwa si Valletta pe insula Malta si cu insula Comino. Autobuzele circula spre Victoria si Marsalforn.

 

Portul Mġarr vazut de pe vapor, in urmatoarele 12 fotografii.

 






Capela Lourdes

 

Portul de iahturi

 

Dupa ce am coborat de pe vapor, ne-au imbarcat in autobuze hop on hop off, pentru a merge in orasul Victoria, capitala insulei Gozo. Pretul autobuzului a fost inclus in pretul plimbarii cu vaporul, deoarece autobuzele apartineau aceleiasi companii.

 

Plimbarea cu autobuzul hop on hop off, in urmatoarele fotografii.

 

Portul Mġarr vazut din autobuz

 





Autobuzul a oprit putin la un moment dat, la un loc de belvedere, de unde se vedeau imagini spectaculoase. Se putea cobora din autobuz, pentru a face fotografii.

 

Imaginile spectaculoase vazute de la locul de belvedere, in urmatoarele 12 fotografii.

 

Laguna Albastra

 



Autobuzul hop on hop off

 


Am continuat drumul cu autobuzul spre Victoria, ca in urmatoarele 9 fotografii.

 



 

Ghajnsielem

 

Ghajnsielem, care insemna "Primavara Pasnica" este un municipiu pe coasta de sud-est a insulei Gozo din Malta, care curpinde si insula Comino. A fost primul sat gozitan care intampina vizitatorii care plecau din portul Mġarr spre inima insulei Gozo. Numele sau isi are originea in Primavara apei, din jurul anului 1700, cand Marele Maestru Perellos a construit o arcada care continea bazine publice pentru spalat si izvoare de apa proaspata pentru baut.

 

Atractiile din acest municipiu includ Capela Lourdes, cu turla ascutita si nisa de sub ea a Fecioarei din Lourdes, Fortul Chambray si falnica biserica parohiala din Ghajnsielem.

 

Biserica parohiala Ghajnsielem, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Moara Ta'Kola

 

Moara Ta'Kola se afla in satul Xagħra, pe insula Gozo, in arhipelagul maltez. A fost construita in anul 1725 de Fundatia Vilhena a Marelui Maestru Manoel de Vilhena si a fost reconstruita in anii 1780.

 

Moara Ta'Kola, in urmatoarea fotografie.

 


Drumul de intoarcere cu autobuzul, in urmatoarele 8 fotografii.

 


Portul Mġarr vazut din autobuz

 



Am ajuns in Victoria, intr-o piata unde era o statie de trenulet, care ducea pana aproape de Citadela.

 

Eu mi-am facut planuri de acasa sa vad in Gozo Grota Albastra si Ġgantija, un complex de temple megalitice din epoca neoloitica (cca 3600 - 2500 I.Hr.), cele mai vechi temple megalitice din Malta, mai vechi si decat piramidele egiptene. Nu am avut timp sa studiez foarte mult, ce-i drept, deoarece am avut o perioada stresanta inainte de plecare si nu am vazut decat cateva vlogguri despre Malta.

 

Baiatul care vindea bilete ne-a spus ca se viziteaza Gozo (Victoria), Comino si Blue Lagoon. Pentru Grota Albastra am cumparat bilete separate de pe vapor. Eu m-am suparat atunci ca nu vad templele si i-am spus ca nu vreau sa vad Victoria, despre care nu stiam si nu citisem inainte. A dat telefon patronului si i s-a spus sa iau un taxi din port si sa ma duc sa vad templele, separat de grup. Asa m-a convins sa iau bilete. Numai ca, atunci cand am vazut portul din Gozo, am uitat de temple. Gozo m-a fascinat, iar Victoria este in topul preferintelor mele si nu imi pare rau ca nu am vazut templele. Din contra, as mai vrea sa mai merg odata in Gozo.

 

Am platit bilet pentru trenulet, 3 EURO/persoana.

 

Victoria

 

Principalul oras al insulei Gozo este Victoria, capitala insulei. Pana in anul 1887, orasul a purtat numele arab Rabat. Mai demult, purta numele Rabato del Castello, din italiana.

 

Orasul este un mixt de vechi si modern, intr-o comunitate mica, care prospera din turism, atat intern cat si extern. Periferiile Rabatului sunt pline de cladiri moderne si facilitati dar, cu cat ne apropiem de centru se poate intelege istoria locului. Cladirile dateaza cele mai multe fie de la sfarsitul secolului al XVIII-lea sau chiar din secolul al XIX-lea, sau de la inceputul secolului al XX-lea.

 

Piata veche a orasului, numita Victoria este plina de activitate. Tarabele pietei, care pot fi vazute dimineata au vanzatori care vand diferite bijuterii, legume si peste. Langa aceeasi piata se pot cumpara piese ciudate de antichitati, mobilier sau suveniruri.

 

Din aceasta piata se poate merge pe jos fie spre bazilica Sfantul Gheorghe pe vechile strazi medievale sau pe drumul care merge mai sus spre Citadela medievala cu fortificatiile sale, catedrala si panorama magnifica. Voi da mai multe detalii despre Citadela in articolul urmator.

 

Zona din jurul bazilicii Sfantul Gheorghe este caracterizata de strazile sale intortocheate, caracteristici arhitecturale particulare, biserica propriu-zisa si spatiile sale deschise si mici.

 

Statia de trenulet, in urmatoarea fotografie.

 

Plimbarea cu trenuletul prin Victoria, in urmatoarele 5 fotografii.

 



Orasul Victoria, in urmatoarele 9 fotografii.

 

Citadela

 

Piata Savina

 




Va urma....

 


Comments

Popular posts from this blog