Scotia-Edinburgh-Princes Street

 

SCOTIA - EDINBURGH - PRINCES STREET

 


 

In acest articol va invit la o plimbare virtuala pe Princes Street, din Edinburgh, Scotia!

 

 

Ne-am plimbat intr- seara pe celebra Princes Street (sau strada Princes sau strada Printul). A fost foarte frumos, mai ales ca erau arnjamente pentru Craciun si multe lumini. Voi denumi strada Princes si am pus fotografiile in ordinea in care neam plimbat noi.

 

Strada Princes este una dintre arterele principale din centrul Edinburghului si strada principala de shopping din oras. Este cea mai sudica strada a Orasului Nou Edinburgh, intanzandu-se pe 1,2 kilometri, de la strada Lothian la vest, la strada Leith la est.

 

Strada Princes are putine cladiri in partea de sud si are vedere la Gradinile Strazii Princes, oferind vederi panoramice ale Orasului Vechi, Castelului Edinburgh, precum si a vaii dintre ele. Pe cea mai mare parte a strazii circula tramvaie, autobuze si taxiuri si doar capatul de est este deschis traficului intreg.

 

Istoria strazii Princes

Secolul al XVIII-lea

 

Strada Princes se intinde pe linia unei strazi medievale de tara, cunoscuta sub numele de Lang Dykes si, conform primului plan pentru Orasul Nou, trebuia sa fie denumita strada Sfantul Egidiu, dupa patronul orasului Edinburgh. Oricum, cand Sir John Pringle i-a aratat regelui George al III-lea un print sau desen a Orasului Nou, regele a obiectat asupra numelui strazii si l-a asociat cu zona de mahala de notorietate a Sfantului Egidiu din Londra.

 

La sugestia lui Pringle, strada a fost denumita strada Princes, dupa fiul cel mai mare a regelui George, printul George, Duce de Rothesay (care mai tarziu a devenit regele George al IV-lea), asa cum este relatat in scrisoarea sa din anul 1767 catre Lordul Prevost din Edinburgh.

 

Pana la sfarsitul anilor 1830, apostroful din numele strazii (care fusese uneori scris si drept strada Printilor) a cazut in mare parte din uz, dand strazii numele actual de strada Princes. Pluralitatea aparenta a numelui a dat nastere la diferite explicatii eronate a numelui.

 

Aceasta parte a orasului a fost amenajata conform plsnurilor oficiale pentru Orasul Nou din Edinburgh, cunoscut acum ca Primul Oras Nou. Planurile au fost concepute de arhitectul James Craig si constructia a inceput in jurul anului 1770. Strada Princes a reprezentat o parte critica a planului, fiind marginea exterioara, cu fata la Castelul Edinburgh si la orasul original, Orasul Vechi Edinburgh. Initial, toate cladirile au avut acelasi format: cu spatele la strada, cu scari pana la subsul si scari pana la parter, cu doua etaje si o mansarda deasupra. Din acest format original, doar o astfel de proprietate, de la nr.95 a ramas in forma sa originala.

 

Secolul al XIX-lea

 

In secolul al XIX-lea, cele mai multe cladiri au fost redezvoltate la scara larga si strada a evoluat din rezidentiala la una de folosinta comerciala in principal. Din anii 1880, Princes, cu vederi frumoase in combinatie cu accesul usor, a devenit o strada populara pe care s-au facut hoteluri. Companiile de cale ferata au facut hoteluri mari la fiecare capat al strazii: Hotelul Caledonian la vest si Hotelul North British la est.

 

Intre ele erau Hotelul Royal British (Hotelul Britanic Regal), Hotelul Old Waverly si Hotelul Mount Royal, toate acestea exista inca.

 

Strada Princes a gazduit, de asemenea doua magazine universale: Jenners, fondat in anul 1838 si reconstruit in 1893-1895 si Forsyth's, construit in 1906-1907, ambele avand cladiri cu tehnica avansata si fiind ornamentate bogat pentru acele vremuri.

 

Secolul al XX-lea

 

Pana in anul 1930, arhitectura strazii Princes avea un caracter foarte mixt. Planul Abercrombie din anul 1949 a propus un control mai strans al designului, pentru a crea un aspect mai coerent. Aceasta tema a fost creata de Princes Street Panel, a carui proiect din anul 1967 a propus o reamenajare completa cu cladiri moderniste pentru a incorpora o pasarela la primul etaj, dubland teoretic spatiul comercial. Planul a fost pus in operare partial, rezultand demolarea a sapte cladiri vechi si ridicarea a sapte cladiri noi, inainte ca abordarea sa fie abandonata in anii 1970. Doua dintre cladirile noi, British Home Stores de la nr.64 si New Club de la nr 84-87 sunt acum cladiri listate.

 

Au existat controverse cu privire la cladirile din a doua jumatate a secolului al XX-lea de pe strada Princes. Au existat planuri prompte de a demola cladirile BHS si Marks & Spencer, in efortul de a imbunatati starea strazii. Alta problema a fost ca etajele superioare erau folosite adesea pentru magazii in loc de birouri, retail sau spatii de locuit.

 

Intr-o etapa incipienta a proiectelor pentru strada Princes de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, a fost planificata "o pasarela la nivel inalt", ca o alta fatada a primului etaj pentru cumparaturi al cladirilor, in locul celeilate parti a strazii. Cu toate acestea, pasarela, asa cum a fost construita nu a reprezentat niciodata mai mult decat un numar de balcoane izolate si in practica, Banca Regala a Scotiei a fost singura care a mentinut o fatada la acest nivel pentru o perioada de timp; acea sucursala a bancii s-a inchis la inceputul secolului al XXI-lea, lasand pasarela superioara uitata in mare masura.

 

Strada Princes a fost scena revoltelor din anul 2005 legate de cel de al 31-lea Summit G8, revolte care au fost numite in presa "Batalia de pe Strada Princes".

 

Secolul al XXI-lea

 

Cateva branduri binecunoscute din UK, cum ar fi Boots, H&M si Marks & Spencer sunt localizate pe strada Princes. S-au deschis mai multe hoteluri pe strada Princes in anul 2022, inclusiv hotelul Red Carnation, de la nr 100.

 

Pe data de 25 ianuarie 2021 s-a anuntat ca magazinul universal Jenners, care era localizat pe strada Princes din era victoriana se va inchide pe 3 mai 2021, pentru o redezvoltare care va dura trei ani. De asemenea, pe 25 ianuarie s-a anuntat ca magazinul universal Debenhams de pe strada Princes se va inchide in mai 2021. A mai fost anuntat ca pe 25 ianuarie, administratorul grupului cu probleme Arcadia, care detine Topman si Topshop (situate, de asemenea pe strada Princes) a fost in discutii cu brandul de cumparaturi online ASOS in vederea vanzarii online a marcilor, lasand in pierdere strada istorica din Edinburgh, cu marci recunoscute, multe dintre ele migrand acum in noul cartier St.James.

 

Gradinile Strazii Princes si partea de sud

 

In timpul constructiei Orasului Nou, au fost drenate apele poluate ale Nor Loch si zona a fost transformata in gradini private, numite Gradinile Strazii Princes. Aceasta lucrare a fost facuta de Consiliul Edinburgh, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Pana atunci, cea mai mare parte a strazii fusese comerciala si nu era nevoie prea mare pentru gradini rezidentiale private.

 

Latimea strazii Princes a crescut mult imediat dupa aceea, in marginea de nord a gradinilor. Datorita pozitiei mult mai joase a gradinilor, aceasta a dus la crearea terasamentului abrupt pe latura de nord, vizibil si astazi. Gradinile sunt unele dintre multele spatii verzi din inima Edinburghului.

 

Gradinile includ un teatru in aer liber (Ross Bandstand), un memorial de razboi pentru soldatii americani de origine scotiana si un ceas floral, precum si alte atractii. Doua dintre galeriile scotiene de arta, Academia Regala Scotiana si Galeria Nationala a Scotiei sunt localizate la baza The Mound si sunt deservite de tramvaiul de pe strada Princes.

 

Mai departe se afla Monumentul Scott, un monument gotic imens si complicat, dedicat lui Sir Walter Scott, autorul romanelor Waverley, dupa care s-a dat si numele statiei Waverley, care se afla la capatul de est al gradinilor, despartite de liniile sale dinspre vest.

 

Langa gara, pe partea sa de nord, se afla fostul hotel feroviar, cunoscut anterior sub numele de North British Hotel (Hotelul Britanic de Nord), redenumit in ultimul timp Hotel Balmoral si North Bridge (Podul de Nord), care se afla la nivel inalt deasupra garii. Hotelul are un duplicat la capatul de vest extrem al strazii Princes, Hotelul Caledonian, numit acum Waldorf Astoria Edinburgh - The Caledonian se afla la capatul nordic al strazii Lothian. Acesta a fost construit de Caledonian Railway (Calea Ferata Caledonian) pentru gara strazii Princes, care s-a inchis in anii 1960, impreuna cu liniile pe care le deservea.

 

La capatul de vest al strazii Princes se afla biserica episcopala Sfantul Ioan, de la coltul strazii Lothian, care a fost construita la nivelul strazii, deasupra unei cripte de subsol si a unei curti mici a bisericii. In plus, exista mai multe puncte de desfacere de comert echitabil in acest spatiu, care face parte din biserica. Chiar la sud de aceasta se afla biserica Sfantului Cuthbert intr-o curte mult mai mare si mai veche, la vest de gradini.

 

Ceasul floral dateaza din anul 1903, cand a fost plantat pentru prima data de superintendentul parcului, John McHattie. Ceasul afiseaza cate o tema diferita in fiecare vara.

 

 

Strada Princes ramane populara, desi acum a decazut din statutul sau de cel mai scump loc pentru inchirieri de spatii de magazine din Marea Britanie, in afara Londrei. Strada Princes ar putea fi una dintre putinele strazi din Marea Britanie care are un ordin al Parlamentului pentru a nu construi nicio alta cladire pe partea de sud, astfel incat sa-si pastreze vederea deschisa.

 

Craciunul din Edinburgh

 

In fiecare an, in saptamanile care preceda sfarsitul anului, Gradinile de Est sunt transformate in festivalul "Craciunul din Edinburgh". Acesta include o varietate de plimbari in parcul de distractii si Piata de Craciun, unde se gaseste mancare si cadouri din intreaga lume. Cea mai notabila atractie este roata Ferris, de 33 de metri inaltime, numita adesea "Ochiul Edinburgh" (The Edinburgh Eye).

 

Podul Waverley si imaginile care se vad de pe pod, in urmatoarele 4 fotografii.

 

Gara

 



Monumentul Scott, in urmatoarele 11 fotografii. A fost construit intre anii 1841-1844. Este un monument gotic victorian si este al doilea monument al unui scriitor ca marime din lume. Monumentul este luminat seara in diferite culori. Se poate urca in monument, dar era inchis in perioada in care am fost noi, datorita unor lucrari in zona.

 





Sir Walter Scott

 


Gradinile strazii Princes de est, in urmatoarele 5 fotografii.

 

Statuia lui Allan Ramsay, pictor scotian (1713-1784)

 



Roata Ferris, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Piata de Craciun din Edinburgh, in urmatoarele 4 fotografii.

 


 

Strada Princes, in urmatoarele 5 fotografii.

 


 




Academia Regala Scotiana, in urmatoarele 4 fotografii. Este academia nationala de arta a Scotiei si promoveaza arta scotiana contemporana. academia a fost fondata in anul 1826 de 11 artisti intalniti la Edinburgh. A fost numita initial Academia Scotiana si apoi a devenit Academia Regala Scotiana, dupa ce i s-a acordat o carte regala, in anul 1838.

 



Strada Princes si imaginile care se vad, in urmatoarele 3 fotografii. Se vede Castelul Edinburgh in fundal.

 


 

Vitrina unui magazin de pe strada Princes, in urmatoarea fotografie.

 


Am oprit la o ceainarie, pe o strada perpendiculara pe strada Princes. Am baut cate un ceai fierbinte, pentru ca era frig afara si eu am mancat o prajitura. Am dat 5 lire in total. Se puteau cumpara si sanvisuri. Ceainaria se numeste Costa si sunt mai multe in Edinburgh. Noua ne-a placut!

 

Ceainaria Costa si strada pe care se afla aceasta, in urmatoarele 9 fotografii.

 





Hotelul Balmoral si strada Princes din aceasta zona (de vest), in urmatoarele 11 fotografii.

 



Parculetul de langa hotel

 





 

 

Recomand plimbarea pe strada Princes din Edinburgh, Scotia!

 








Comments

Popular posts from this blog