Malta-plimbare cu vaporul pe mare
MALTA - PLIMBARE CU VAPORUL PE MARE
In acest articol va invit la o plimbare virtuala cu vaporul pe mare (Mediterana), in Malta!
Am mers in ultima zi de vacanta intr-o plimbare cu vaporul pe mare, pe coasta de nord a Maltei. Vaporul a avut urmatorul traseu: Sliema - Valletta - insula Sfantul Paul (Pavel) - Victoria (capitala insulei Gozo), cu autobuzul si trenuletul - insula Comino si Laguna Albastra (la intoarcere) - Sliema. Am vizitat si Grota Albastra, de la Gozo, cu barca de mare viteza.
Calatoria a durat 8 ore si am plecat de la Sliema la ora 10.30. Am platit 38 EURO/persoana si am luat biletele cu o seara inainte, din portul Sliema. Se pot lua bilete si in ziua plecarii. Vaporul are o capacitate de 200 de persoane si a fost foarte aglomerat. Inainte de plecare ne-au dat cate o bratara albastra de la un chiosc de langa vapor. Noi am mers cu compania Malta Sightseeing, am cumparat bilete de la primul chiosc care ne-a iesit in cale, dar ne-a placut foarte mult calatoria. Sunt foarte multe companii care organizeaza tururi pe mare din portul Sliema.
Plimbarea cu vaporul pe mare, in urmatoarele fotografii.
Sliema, in urmatoarea fotografie.
Valletta, in urmatoarele 12 fotografii.
Am continuat calatoria pe mare.
Insula si gloful Sfantul Paul (Pavel)
Insula Sfantul Paul, cunoscuta si ca Selmunett, este o insula mica langa nord-estul insulei peincipale a Maltei. Insula Sfantul Paul este despartita in doua insule de un istm de mica adancime si de aceea se mai numeste Insulele Sfantul Paul. Insula Sfantul Paul a fost nelocuita de la Al Doilea Razboi Mondial si este cea de a doua insula nelocuita ca marime a Maltei, avand o suprafata de 0,1 kmp.
Insula si gloful Sfantul Paul sunt numite asa deoarece, conform traditiei, naufragiul Sfantului Paul din jurul anului 60 D.Hr. a fost pe o insula mica la intrarea in golf. La mijlocul secolului al XIX-lea a fost ridicata o statuie mare din piatra a sfantului, pentru a aminti de acest eveniment.
Golful a fost dezvoltat intens pe o parte si astazi este o zona turistica fosrte populara cu multe hoteluri, restaurante si toate tipurile de unitati de agrement (are cateva sate). Este de asemenea, popular printre maltezi, multi dintre ei locuiesc acolo tot anul, in timp ce un numar foarte mare de familii malteze au resedinte de vara in zona.
Acest golf mare a trebuit sa fie definit de-a lungul istoriei si in timpul secolului al XVII-lea a fost ridicat primul turn permanent. Acesta a fost Turnul Wignacourt, construit pe cheltuiala Marelui Maestru francez Adolf de Wignacourt. Acest turn este deschis vizitatorilor toata saptamana. Sunt diferite locuri unde se poate inota de-a lungul tarmului, in timp ce pe parcurul iernii se pot face plimbari in zonele invecinate.
Insula si gloful Sfantul Paul (Pavel), in urmatoarele 15 fotografii.
Insula Sfantul Paul, cu statuia din piatra a sfantului si Turnul Wignacourt
Am mers mai departe pe mare.
Vapor similar cu cel cu care am mers noi, in urmatoarele doua fotografii.
Insula Gozo
Gozo, a doua cea mai mare insula a arhipelagului maltez este denumita uneori insula unde timpul s-a oprit in loc. In anumite zone, chiar se pare ca lumea moderna nu a ajuns acolo.
Multe dintre satele sale sunt inca mici si strazile inguste si intortocheate par ca se intorc in timp. Gozo este un loc unde te poti bucura de viata la un ritm mai lent. Variatele sate mici si distantele mici ofera oportunitatea sa vezi mult din insula.
Sunt cateva golfuri pentru relaxare si inot in marea albastra clara. La cateva golfuri este dificil de ajuns, dar majoritatea sunt accesibile si nu sunt atat de aglomerate ca celelalte golfuri din Malta. Cel mai popular este golful Ramla, cu nisip rosu si fin. Trebuie vizitate doua sate mici pescaresti si anume Marsalforn si Xlendi, in timp ce in Mġarr, jos in port, se gaseste mancare buna. Intr-o insula mica cum este Gozo, inconjurata de mare si de prezenta pescarilor, este normal sa se gaseasca multe restaurante pescaresti, unele cu preturi rezonabile.
Golful aglomerat Marsalforn, cu restaurante variate este un loc bun pentru o plimbare de seara. Xlendi are, de asemenea o panorama cu o vale frumoasa si cateva restaurante plasate pe coltul tarmului marii.
Nadur este un alt sat din Gozo. Biserica sa parohiala domina orizontul si piata satului. Golfurile mici din vecinatatea sa sunt foarte populare printre localnici si printre putinii turisti care le gasesc. De acolo, o plimbare la turnul Kennuna ofera o priveliste excelenta a zonei si a canalului dintre insule. Se poate observa usor traficul pe canal, cat si populara Laguna Albastra din Comino.
De asemenea, usor vizibila din acest punct inalt este Xewkija, cu domul mare al bisericii sale parohiale, care domina nu numai satul ci si mediul rural inconjurator. Este o incantare sa vizitezi biserica parohiala din Xewkija. Dimensiunea sa mare pentru satul mic, sculpturile si decoratiunile interioare si panorama din varf sunt remarcabile.
Portul Mġarr, unde a ancorat vaporul, in urmatoarele 3 fotografii. Voi scrie detalii despre portul Mġarr intr-un articol viitor.
Insula Comino
Insula Comino se intinde inttre cele doua insule mari: Malta si Gozo si se vede de obicei numai cand se trece printre ele. Comino este renumita pentru peisajele sale naturale si marea de un albastreu clar, care o inconjura. Este un loc foarte popular atat pentru maltezi cat si pentru turisti, in special in timpul lunilor de vara.
Insula este practic nelocuita, cu exceptia unei familii de fermieri.
In cel mai inalt punct al insulei se afla turnul Comino, construit sa ofere protectie mai buna tuturor celor care au dorit sa traverseze intre insule. Chiar sub el se afla o pestera naturala cu o plaja de nisip mica, spectaculoasa, in partea sa interioara.
Cea mai impresionanta zona a Insulei Comino este Laguna Albastra, protejata de o insulita mica, Cominotto. Aici, apa este cristalina, cu un pat de nisip alb. Pe langa Laguna Albastra sunt si alte plaje frumoase in stanca, care pot fi vizitate, cum al fi: Laguna de Cristal si Golful Santa Marija (Sfanta Maria), unde o biserica mica varuita in alb dateaza din timpurile medievale si pastreaza aspectul arhitectural, cat si mobilierul interior, care este unic pe insule.
Se poate ajunge la Comino fie luand un ferry mic, care opereaza langa terminalele de ferry Gozo, atat in Malta cat si in Gozo, sau prin variatele excursii de o zi organizate de companii diferite (asa cum am facut noi). Pentru cei care prefera o vacanta relaxanta si linistita, se poate sta la hotel, singurul de pe insula.
Insula Comino, in urmatoarele 17 fotografii.
Laguna Albastra
Pe vapor era un bar, de unde se puteau cumpara apa, sucuri, snacksuri. Noi am cumparat urmatoarele, pe tot parcursul calatoriei, pentru 3 persoane: 2 inghetate Oreo (6 EURO), 1 punga cipsuri (3 EURO), 1 punga 7 days cu ciocolata (2,50 EURO), 2 doze 7 Up (6 EURO), 2 ananasi cu pinacolada (20 EURO, iar refilul era 5 EURO, dar noi nu am mai dorit) si o salata de fructe, ananas si pepene (3 EURO).
Imagini de pe vapor, in urmatoarele 4 fotografii.
Recomand plimbarea cu vaporul pe mare, in Malta!
Comments
Post a Comment