Edinburgh-Galeria Nationala a Scotiei

 

EDINBURGH - GALERIA NATIONALA A SCOTIEI


 



In acest articol va prezint Galeria Nationala a Scotiei, din Edinburgh, Scotia.

 

 

Galeria Nationala a Scotiei este galeria nationala de arta a Scotiei. Este situata pe The Mound din centrul Edinburghului, aproape de Princes Street. Cladirea a fost proiectata in stil neoclasic de William Henry Playfair si a fost deschisa pentru prima data publicului in anul 1859.

 

Galeria gazduieste colectia nationala de arta plastica a Scotiei, care cuprinde arta scotiana si internationala, de la inceputul Renasterii pana la inceputul secolului al XX-lea.

 

Istoria Galeriei Nationale a Scotiei

 

Originile colectiei natioanale a Scotiei se afla in Institutia Regala pentru Incurajarea Artelor Frumoase din Scotia, fondata in anul 1819. Aceasta a inceput sa achizitioneze picturi, iar in anul 1928 s-a deschis cladirea Institutia Regala pe The Mound (Movila).

 

In anul 1826, s-a fondat Academia Scotiana de un grup de artisti care s-au separat de Institutia Regala, nemultumiti de politicile ei si in anul 1838 a devenit Academia Scotiana Regala (RSA). Un scop cheie al RSA a fost fondarea unei colectii nationale. RSA a inceput sa faca o colectie si din anul 1835 a inchiriat un spatiu de expozitie in cladirea Institutiei Regale.

 

In anii 1840, au fost facute planuri pentru o cladire noua, care sa gazduiasca RSA. S-a dat comanda renumitului arhitect scotian William Henry Playfair sa pregateasca proiectul si pe data de 30 august 1850, printul Albert a pus piatra de temelie.

 

Cladirea a fost initial impartita de-a lungul mijlocului, jumatatea de est gazduia galeriile de expozitie ale RSA, iar jumatatea de vest continea noua Galerie Natioanala a Scotiei, formata din colectia Institutiei Regale. In anul 1912, RSA s-a mutat in cladirea Institutiei Regale, care ramane cunoscuta sub numele de cladirea Academiei Regale Scotiene. Cand s-a redeschis, galeria a fost concentrata pe formarea colectiei ei permanente de arta scotiana si europeana pentru natiunea Scotiei.

 

La inceputul secolului al XXI-lea, Galeriile Nationale au lansat proiectul Playfair, o schema pentru a crea o noua intrare la subsol in Galeria Nationala, in gradinile strazii Princes si un spatiu de conectare la subsol, numit Legatura Weston, intre galerie si cladirea renovata a Academiei Regale Scotiene. Noul spatiu subsol s-a deschis in anul 2004.

 

In anul 2012, organizatia umbrela a galeriei, Galeriile Nationale ale Scotiei a fost rebrenduita, iar Galeria Nationala a Scotiei a fost redenumita Galeria Nationala Scotiana. In anul 2023, organizatia a fost rebrenduita inca odata si a adoptat numele scurt de Galeriile Nationale Scotia.

 

Fiecare dintre galeriile sale au fost, de asemenea redenumite, iar Galeria Nationala Scotiana este acum catalogata drept Galeriile Nationale ale Scotiei.

 

Cladirea Galeriei Nationale a Scotiei

 

Cladirea lui William Henry Playfair (ca si vecina sa, Academia Regala Scotiana) a fost proiectata in forma unui templu antic grecesc. Playfair a proiectat RSA in ordinul doric, iar cladirea Galeriei Nationale este in ordinul ionic.

 

Elevatiile principale de est si vest au pilastri simpli, iar blocul transversal central superior are porticuri ionice hexastil. Coloanele ionoice pereche din antis sunt flancate de porticuri ionice tetrastil la nord si la sud. Designul reflecta stilul initial dublu al cladirii, fiind impartit longitudinal cu galeriile de expozitie ale RSA la et si Galeria Nationala la vest.

 

Playfair a lucrat cu un buget mult mai limitat decat proiectul RSA, iar acest lucru se reflecta in stilul sau arhitectural relativ auster. Poate ca s-a inspirat dintr-o schema din 1829 pentru o arcada de magazine facuta de Archibald Elliot al II-lea, fiul lui Archibald Elliot. Galeria Nationala a lui Playfair a fost asezata intr-un plan cruciform; el a planificat initial sa construiasca turnuri la colturile blocului central transversal, dar acestea au fost abandonate in timpul proiectului.

 

Cand RSA s-a mutat in vechea cladire a Institutiei Regale in anul 1912, Biroul Arhitectului Lucrarilor pentru Scotia, William Thomas Oldrieve a remodelat interiorul NGS pentru a gazdui exclusiv colectia Galeriei Nationale.

 

In anii 1970, cand galeria a fost sub directia Departamentului Mediului, spatiul a fost extins. A fost adaugat un etaj superior, la capatul de sud in 1972, creand astfel 5 galerii noi mici si in 1978 a fost deschisa o noua galerie la subsol, pentru a gazdui colectia scotiana a galeriei. Noua intrare din Gradinile strazii Princes si spatiul de la subsol, deschise in anul 2004, au fost proiectate de firma John Miller si Partenerii. Constructia a durat 5 ani si a costat 32 milioane lire. Zona contine un teatru de lectura, o zona de educatie, magazin, restaurant o galerie interactiva si o legatura la cladirea RSA.

 

In ianuarie 2019 au inceput lucrarile de constructie la un proiect pentru modificarea zonelor nivelului inferior si pentru extinderea spatiilor de expozitie. Este planificat ca intrarea din Gradinile Strazii Princess sa devina intrarea principala a galeriilor; pentru a facilita accesul, Gradinile Strazii Princess de est vor fi reamenajate cu poteci in panta si 52 de copaci au fost taiati, pentru a fi inlocuiti cu 2 2de puieti nou plantati.

 

Reamaenajarea a fost amanata cel putin pana la sfarsitul anului 2022, ca urmare a gasirii de azbest intr-o parte a structurii si din cauza implicatiilor pandemiei de COVID 19.

 

Colectia Galeriei Nationale a Scotiei

 

In centrul colectiei Galeriei Nationale este un grup de picturi transferate de la Academia Regala Scotiana. Acestea includ capodopere de Jacopo Bassano, van Dyck si Giambattista Tiepolo. Galeria Nationala nu a primit propriul grant de achizitie pana in anul 1903.

 

In incaperile principale de la parter ale galeriei sunt expuse o serie de panze majore la scara larga, cum ar fi: Alexandru al III-lea al Scotiei salvat de furia unui cerb (1786) a lui Benjamin West, Sarbatoarea lui Irod (1633 sau cca 1637-38) de Rubens si o pereche de tablouri de Titian, Diana si Actaeon si Diana si Calisto (achizitionate impreuna cu Galeria Nationala din Londra).

 

Galeria Nationala a Scotiei a achizitionat, de asemenea, impreuna cu Muzeul Victoria si Albert din Londra una dintre sculpturile lui Canova ale celor trei gratii.

 

Galeria Nationala a Scotiei are o colectie notabila de lucrari facute de artisti scotieni, o serie de lucrari ale artistilor Scolii din Glasgow si o colectie de lucrari ale pictorilor englezi.

 

Programul de vizitare al Galeriei Nationale a Scotiei este luni-duminica, intre orele 10.00-1700., iar intrarea este libera.

 

Noi am vizitat numai Academia Scotiana Regala, colectia de la parter. Am intrat intai in cladirea Galeriei Nationale si un angajat ne-a indrumat catre a doua cladire, a Academiei Scotiene Regale, fara sa spunem noi nimic. Am trecut printr-o curte interioara si am intrat in cladirea RSA.  Ambele cladiri au expozitii si la etaj, dar nu am mai urcat sa le vizitam, deoarece era tarziu si nu am mai avut timp. Noi am stat cam doua ore pentru a vizita colectia de la parter a RSA. Pentru a vizita tot, iti trebuie cel putin jumatate de zi.

 

Nu am fotografiat cladirea la inceput, am facut fotografii dupa ce am vizitat colectia. Ner-a placut foarte mult!

 

Intrarea in Academia Scotiana Regala, in urmatoarea fotografie.

 


Cladirea Academiei Scotiene Regale, in urmatoarea fotografie.

 


 

Expozitia de la parter a Academiei Scotiene Regale, in urmatoarele fotografii.

Gotic si renascentist, camerele 15-16, 1300-1600

 


Familia Sfanta cu un palmier, Rafael, 1506

 

Fecioara adorand pe Hristos Copilul cand doarme, Botticelli, cca 1485

 


Cele trei varste ale barbatului, Titian, cca 1512-14

 


Hristos carat la mormant (centru), Jacopo Tintoretto, cca 1563-65

 

Margareta a Danemarcei, Regina Scotiei

 


Barocul de sud, camera 13, 1580-1680

 


Ermina gasind ranitul Tancred, Guercino, 1650-52

 

Batrana prajind oua, Velazquez

 



Arta olandeza si flamanda, camera 11, 1600-1700

 

Reconcilierea lui Iacob si Esau, Rubens, cca 1624

 

Sarbatoarea lui Irod, Rubens, 1633 sau cca 1637-38

 

Familia Lomellini, van Dyck, cca 1625-27

 

Un studiu al unui cap (Sfantul Ambrozie), Rubens, cca 1616-17

 

Hristos in casa Martei si Mariei, Vermeer, cca 1654-55

 

Punerea in scena a vietii de zi cu zi, 1780-1860

 



Punerea in scena a istoriei, 1820-1870

 

Robert Herdman, Mary, Rrrgina scotienilor: ramas bun de la Franta, 1867

 


Arta olandeza si flamanda, 1590-1720

 

O nunta in sat, Jan Steen, cca 1655-60

 

Rembrandt van Rijn, O femeie in pat, 1647

 




Arta scotiana, 1650-1850

 



De la arta rococo la arta Revolutiei, 1700-1815

 

Adoratia pastorilor, Rubens, cca 1617

 


 

Surorile Campbell, Lorenzo Bartolini, 1821-22, marmura

 

Doamnele Waldegrave, Joshua Reynolds, 1780

 

Portretul Doamnei Mary Graham, Thomas Gainsborough, 1775

 


 

Cascada Niagara de pe partea americana, Frederic Edwin Church, 1867

 

Pictura ca spectacol, camerele 17-18, 1785-1870

 

Alexandru al III-lea al Scotiei salvat de furia unui cerb (1786) a lui Benjamin West

 




Cladirea Academiei Scotiene Regale, in urmatoarele 5 fotografii.

 





 

 

Recomand vizitarea Galeriei Nationale a Scotiei, din Edinburgh, Scotia!

 



Comments

Popular posts from this blog