Scotia-Edinburgh-Camera Obscura si Lumea Iluziilor-partea aII-a

 

SCOTIA – EDINBURGH –

CAMERA OBSCURA SI LUMEA ILUZIILOR – PARTEA a II-a

 

 


 

In acest articol va prezint Camera Obscura si Lumea Iluziilor din Edinburgh, Scotia, partea a II-a.



Daca doriti mai multe informatii despre Camera Obscura si Lumea Iluziilor din Edinburgh, Scotia, partea I, le gasiti aici.

 

Am urcat la etajul urmator. Pe hol era o oglinda mare, care deforma si te arata cu picioarele in sus, ca in urmatoarele doua fotografii.

 



Si am ajuns la ultimul etaj, la Camera Obscura.

 

Pentru functionarea Camerei Obscure, luminile tebuie sa fie stinse (Camera Obscura inseamna in latina “Camera Intunecata”). Spectacolul incepe cu o oistorie scurta a Camerei Obscure, care a fost instalata de Maria Theresa Short in anul 1853. Maria a fost optician si a intentionat sa faca din Camera Obscura o atractie turistica, care nu a avut niciodata alta utilizare.

 

Camera Obscura este similara unui periscop. La cel mai inalt punct al turnului este o oglinda mica, care este aproape de aceeasi marime ca unei bucati din carton, pe care veti observa ca o tine ghidul.  Oglinda este inclinata astfel incat, cand lumina loveste inauntrul ei, o imagine a orasului este reflectata jos, in turn. Camera Obscura lucreaza numai folosind lumina naturala, astfel incat imaginea este dependenta de vreme, care in Scotia poate sa faca spectacolul foarte dificil uneori.

 

Imaginea circula in jos in turn si trece prin 3 lentile, care o focalizeaza inainte de a aparea pe masa. Camera este operata folosind suportul care are doua manete, una pentru miscarea camerei stanga-dreapta si cealalta sus-jos. Desi imaginea va fi cu fata catre ghid la inceputul turului, imediat ce vei incepe sa calatoresti in jurul orasului, imaginea incepe sa se miste in jurul mesei, asa ca va fi in fata ta in acelasi punct in timpul turului.

 

 Abilitatea de a misca camera ne permite sa vedem 360° in jurul Edinburghului, iar ghidul ne va duce intr-un scurt tur al orasului. Deoarece imaginea reflecta orasul, este o imagine live a ceea ce se intampla afara. Pentru a demonstra asta, ghidul va duce camera jos pe varful Castlehill, care este plin de viata. Ghidul va face si cateva trucuri cu camera.


Se intra in Camera Obscura si se inchide o usa metalica mare, pe dinafara. Apoi, un ghid prezinta istoria Edinburghului si manevreaza Camera Obscura, astfel incat se proiecteaza imagini din oras pe o masa. Turul dureaza cam 20 de minute. Fotografiatul este interzis inauntru.

 

Turul din Camera Obscura prezinta:

 

Castelul Edinburgh

 

Castelul Edinburgh este prima oprire in turul nostru, Bateria Half-Moon si apartamentele regale sunt cele mai proeminente caracteristici ale castelului, dar la margine apare o cladire mica, rotunda. Aceasta este Capela Sfanta Margareta, construita in secolul al XII-lea si este cea mai veche cladire din Edinburgh. 

 

Mergand mai departe, vedem spre sud-vstul Edinburghului o zona numita Fountain Bridge. Actorul Sean Connery a fost nascut si crescut aici, inainte de a merge sa livreze lapte in zona. Cladirea cu mai multe ferestre este Colegiul de Arte Edinburgh, unde Sean Connery a lucrat ca model nud pentru studentii de la arte.

 

Scoala George Heriot

 

Oamenii confunda uneori Scoala George Heriot cu un palat, din cauza aspectului sau grandios. A fost construita pentru copiii orfani in secolul al XVII-lea si este o scoala si astazi. Turul merge, de asemena in Piata George, campusul principal al Universitatii Edinburgh si se pot vedea cateva cladiri ale Universitatii, inclusive Sala McEwan, unde absolva studentii din Edinburgh.

 

Hubul

 

Varful dealului Tronul lui Arthur (cel mai inalt dintre cele 7 dealuri ale Edinburghului) este un punct de belvedere uimitor si nu se poate vedea cu Camera Obscura datorita cladirii de mai sus, cunoscuta ca Hubul. Hubul a fost o biserica numita Biserica Tolbooth Highland a Sfantuui Ioan, dar acum este sediul Festivalului International Edinburgh.

 

Din Hub ne mutam sa privim in jos pe Royal Mile. Aceasta strada uneste Castelul Edinburgh la un capat si Palatul Holyrood la celalalt. Pe Royal Mile putem vedea Bierica Inalta a Sfantului Egidiu, o cladire cu o forma distinctiva de coroana.

 

Calton Hill

 

Sunt doua monumente pe Calton Hill. Cel mai inalt este Monumentul Nelson, care a fost construit in anul 1807. Celalalt este Monumentul National, construit in anul 1822. Monumentul National a vrut sa fie o replica a Partheonului grecesc, dar Partheonul are 48 de coloane, in timp ce acesta are numai 12, deoarece proiectul a ramas fara finantare. Este cunoscut acum ca “Rusinea Edinburghului”.

 

Hotelul Balmoral

 

Hotelul Balmoral este unul dintre cele mai exclusiviste locuri din oras unde sa stai. Are un turn ceas impresionant, dar cand te plimbi de-a lungul Princes Street sa te uiti la ceas, care este intotdeauna cu aproape 5 minute inainte. Aceasta se datoreaza faptului ca hotelul este in apropierea statiei de tren Waverley, asa ca ceasul este setat astfel incat lumea sa nu piarda trenul. Ceasul spune ora exacta de Revelion.

 

Monumentul Scott

 

Acum mergem la est de Princes Street, unde este Monumentul Scott, dedicat lui Sir Walter Scott, autor de nuvele, cum ar fi Ivanhoe si Rob Roy. Poti urca cele 287 scari pana la varf ale Monumentului Scott, daca doresti.

 

Mergand de-a lungul Princes Street, vei gasi doua galerii de arta in mijloc. Cea mai indepartata este numita Academia Scotiana Regala si cea din apropiere este numita Galeria Nationala a Scotiei (care are intrarea libera).

 

Camera Obscura se duce apoi la West End (Capatul de Vest) a Princes Street, unde poti vedea frumoasele cladiri mai clar.

 

Gradina Ramsay

 

Ultima oprire este la o casa numita  Gradina Ramsay, care este neobisnuita datorita ferestrelor sale mici. Camera Obscura a fost detinuta odata de un barbat numit Patrick Geddes, care a proiectat, de asemenea Gradina Ramsay. Deoarece el stia ce poate sa vada cineva din Camera Obscura, se crede ca a facut intentionat ferestrele mici, cu scopul de a impiedica vizitatorii Camerei sa se uite in casa.

 

Antecamera Camerei Obscure, in urmatoarele 7 fotografii.

 





 




Am iesit si afara, pe terasa, unde se putea vedea Camera Obscura pe dinafara si panorama orasului, ca in urmatoarele 12 fotografii.

 

Camera Obscura

 












Am coborat apoi la etajul 4, unde era expozitia Luminile fantastice. Expozitiile de la etajele 4 si 2 se viziteaza la coborare.

 


La acest etaj erau tot felul de panouri, care luminau cand treceai pe langa ele, ca in urmatoarele 14 fotografii.

 















Am intrat poi intr-o camera mare, unde era un dinozaur mare din plastic, ca in urmatoarele doua fotografii.

 



Tot in aceeasi camera era un scaun, care, daca te asezai pe el, imita un WC, ca in urmatoarea fotografie.

 


Tot in aceeasi camera era o masa cu o gaura la mijloc. Se intra prin spate si se baga capul in gaura, iar picioarele nu se vedeau, se vedea numai capul si o mana care il lua, ca la ghilotina, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 





Am coborat la etajul 2.

 


Aici era tunelul vortex, care era iluminat in multe culori si avea o banda pe care mergeai si te zgaltaia puternic, ca in urmatoarele 3 fotografii.

 




Apoi se intra intr-un labirint cu mai multe tuneluri, de culori diferite si nu vedeai pe unde mergi, luai o manusa de la intrare si te tineai de pereti, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 

 






Pe hol era alta oglinda, care te arata cu picioarele in sus, ca in urmatoarea fotografie.

 


Afara era un autobuz pentru turul fantomei, dar isi terminase programul.

 


 

 

Mi-a placut muzeul, are multe tehnologii!

 

 

Recomand vizitarea Camerei Obscure si a Lumii Iluziilor din Edinburgh, Scotia!

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog