Scotia-Edinburgh-Royal Mile

 

SCOTIA – EDINBURGH –

ROYAL MILE

 

 


 

In acest articol va prezint Royal Mile din Edinburgh, Scotia.



Royal Mile (Mila Regala) este o succesiune de strazi care formeaza artera principala a Orasului Vechi Edinburgh. Termenul a fost folosit prima data descriptiv in cartea “Edinburgh in secolul al XIX-lea” a lui W.M.Gilbert (1901), descriind orasul “cu Castelul si Palatul sau si Royal Mile intre ele” si a fost popularizat mai tarziu ca titlu al unui ghid de R.T.Skinner, publicat in anul 1920. Ghidul se numeste “Royal Mile (Edinburgh) de la Castel la Holyrood (house)”.

 

Royal Mile se intinde intre doua locatii semnificative in istoria regala a Scotiei: Castelul Edinburgh si Palatul Holyroodhouse.

 

Numele deriva din faptul ca a fost ruta procesionala traditionala a monarhilor, cu o lungime totala de aproximativ o mila. Strazile care formeaza Royal Mile sunt (de la vest la est): Castlehill, Lawnmarket, High Street, Canongate si Abbey Strand. Royal Mile este cea mai aglomerata strada cu turisti din Orasul Vechi, rivalizata numai de Princes Street din Orasul Nou.

 

Royal Mile are o varietate de magazine, restaurante, case publice si atractii turistice. In timpul festivalului anual “Edinburgh impodobit”, High Street devine plina de turisti, animatori si muzicieni. Piata Parlamentului este in centrul sistemului juridic al Scotiei, fiind sediul atat al Inaltei Curti de Justitie, cat si al Curtii de Sesiune.

 

  Geografie

 

Cu multe milenii in urma, calotele de gheata in retragere si-au depus resturile glaciare in spatele dopului vulcanic dur al Stancii Castelului pe care se afla Castelul Edinburgh, rezultand o formatiune de stanca si coada distincta.

 

Mergand spre est de la stanca pe care se afla castelul, Royal Mile se afla pe creasta cozii care coboara usor pana al Palatul Holyrood. Inchideri abrupte (sau alei) se desfasoara intre numeroase terenuri inalte (sau cladiri de locuinte) de langa artera principala. Traseul merge de la o altitudine de 138 picioare (42 metri) deasupra nivelului marii, la palat, pana la 358 picioare (109 metri) la castel, oferind un gradient mediu de 4,1%.

 

Esplanada castelului

 

Esplanada castelului a fost amenajata ca teren de parada, in anul 1753, folosind marterialul din cladirea Bursei Regale (acum Camerele Orasului). A fost oficializata in anul 1816, cand a fost largita si prevazuta cu balustrade si pereti decorativi.

 

Esplanada, cu numeroasele sale monumente a fost inclusa pe Lista A de catre Historic Scotland. Este locul unde se desfasoara anual Military Tatoo din Edinburgh, moment in care sunt ridicate tribune temporare, concepute special.

 

Castlehill

 

Castlehill (Dealul Castelului) face parte din Royal Mile. Fosta biserica victoriana (Biserica Tolbooth Highland Sfantul Ioan) gazduieste Hubul, un serviciu de informare pentru Festivalul International din Edinburgh. In dreapta este The Scotch Whisky experience (Experienta Whisky scotian), iar in stanga turnul Camera Obscura si magazine.

 

De la Esplanada Castelului, prima cladire din dreapta este Cannonball House, care are o ghiulea de tun adapostita in peretele din fata Esplanadei, despre care se spune adesea ca ar fi fost  trasa accidental din castel, dar care marcheaza de fapt inaltimea Comiston Springs, la trei mile pana la sud de castel, care alimenta o cisterna de la Castlehill, una dintre primele surse de apa prin conducte din Scotia.

 

Castlehill este dominat de vechea Biserica Tolbooth Highland Sfantul Ioan, sau Hubul (in partea de sud a piciorului acestei sectiuni), acum sediul societatii Festivalului International Edinburgh-Hubul si in partea de nord de Camera Obscura.

 

Sala de Adunari a Bisericii Scotiei si Colegiul Nou sunt mai jos, pe aceeasi parte. Parlamentul scotian s-a intrunit in Sala de Adunari intre anii 1999 si 2004.

 

Lawnmarket

 

Lawnmarket este o parte separata a High Street. Adresele sunt numerotate pe High Street. Strada merge de la West Bow la strada Sfantul Egidiu.

 

O carte din anul 1477 a desemnat aceasta parte a strazii mari drept piata pentru ceea ce se numea “marfuri interioare”, adica articole precum fire, ciorapi, panze grosiere si alte articole similare. In anii urmatori, lenjeria a fost principalul produs vandut.

 

Ca urmare, piata a devenit cunoscuta drept Piata de terenuri, care a fost transformata ulterior in Piata gazonului.

 

Situata intr-o zona apropiata de partea de sud, Riddle’s Court este casa bine conservata din secolul al XVI-lea a unui negustor, John MacMorran, care a fost impuscat de scolarii care s-au revoltat in anul 1595.

 

Astazi, majoritatea magazinelor de pe strada sunt destinate turistilor. In partea de nord se afla Casa Turn, conservata din secolul al XVII-lea a unui negustor, Gladstone’s Land, detinuta acum de Trustul National pentru Scotia.

 

Capatul inferior al Lawnmarket este intersectat de Podul George al IV-lea, pe dreapta (sud) si de strada Bancii pe stanga (nord), ducand in The Mound si la Orasul Nou. Vederea de pe strada Bancii este inchisa de sediul baroc al Bancii Scoiei.

 

In coltul de sud-vest al acestei intersectii, cu intrarea sa pe Podul George este hotelul Missoni, care inlocuieste vehile birouri ale Consiliului Regional Lothian. Aceasta cladire are un design controversat, castigand un premiu al Trustului Civic Scotian si un premiu RIBA in 2010, dar fiind nominalizata la Cupa Carbuncle (nu a castigat) in 2009.

 

Intre strada Bancii si strada Sfantul Egidiu, marcand capatul Lawnmarket se afla Curtea Inalta de Justitie, Curtea Penala Suprema a Scotiei, care este gazduita in Cladirea Justitiei.

 

High Street

 

Pe partea de sud, la aproape o tremie pe drumul in jos de la Castel spre Palat este Piata Parlamentului, numita astfel dupa vechea Casa a Parlamentului, care gazduieste atat instantele de judecata, cat si vechiul Parlament al Scotiei dintre anii 1630 si 1707 (cand existenta sa a luat sfarsit prin Actul Uniunii). Casa Parlamentului gazduieste acum Curtea de Sesiuni, Curtea civila suprema a Scotiei. Catedrala Sfantul Egidiu, Biserica Inalta a Catedralei din Edinburgh se afla, de asemenea in Piata Parlamentului.

 

Langa usa de vest a catedralei se afla Inima din Midlothian, un model in forma de inima construit in drumul “asezat”, care marcheaza locul vechiului Tolbooth, fostul centru al administratiei, fiscalitatii si justitiei din burg.

 

Inchisoarea a fost descrisa de Sir Walter Scott ca “Inima din Midlothian” si curand dupa demolare, parintii orasului au marcat locul cu o inima din mozaic. Localnicii au scuipat in mod traditional in centrul inimii, ca un semn de dispret pentru inchisoare. Pe partea de nord, opus catedralei sunt Camerele Orasului Edinburgh, unde se intruneste Consiliul orasului Edinburgh.

 

In partea de sud, chisr dupa High Kirk (Biserica Inalta) se afla Crucea Mercat din care se citesc proclamatiile regale si se anunta convocarea Parlamentului.

 

Intreaga latura de sud a cladirilor de la Sfantul Egidiu pana la Biserica Tron a trebuit sa fie reconstruita sau refacuta in anii 1820, in urma Marelui Incendiu din Edinburgh, din anul 1824. Acest lucru a fost facut in stil georgian, in jos pe deal. 

 

Partea principala a Royal Mile este o intersectie majora, care are poduri. Podul de Nord este la nord, peste statia Waverley la Princes Street din Orasul Nou. Podul de Sud (care apare la nivelul strazii ca fiind o strada simpla cu magazine pe ambele parti – numai un arc este vizibil de dedesubt) se intinde pe Cowgate spre sud, o strada intr-o adancime de desubt si continua ca strada Nicolson pe langa cladirea Colegiului Vechi a Universitatii din Edinburgh.

 

La Casa John Knox, High Street se ingusteaza la o sectiune a strazii, cunoscuta anterior sub numele de Welterbow, care, la intersectia cu strada Jeffrey (la nord) si strada Sfanta Maria (la sud) a marcat fosta granita a orasului. In acest punct se afla Portul Netherbow, o poarta fortificata intre Edinburgh si Canongate (pana in 1856 un burg separat), care a fost indepartata in anul 1764 pentru a imbunatati traficul.

 

Centrul Storytelling Scottish (Povestea Scotiana) este o extindere moderna a Casei John Knox, detinuta de Biserica Scotiei. S-a deschis in 2006, inlocuind vechiul Centru de Arte Netherbow, care a inlocuit la randul sau Biserica Moray–Knox in anii 1960. Ca urmare a victoriei englezilor asupra scotienilor in Batalia de la Flodden din 1513, a fost construit un zid al orasului in jurul Edinburgh, cunoscut ca Zidul Flodden si cateva parti supravietuiesc si astazi.

 

Portul Netherbow a fost o poarta de intrare in acest zid, iar stifturile de alama din asfalt ii marcheaza pozitia anterioara. La coltul strazii Sfanta Maria se afla pabul Word’s End (Capatul Lumi), care si-a luat numele de la Word’s End Close adiacent, numit in mod capricios, pentru ca aceasta a fost pe vremuri ultima inchidere din Edinburgh, inainte de a intra in Canongate.

 

A fost un spectacol la Salt Tron si in alte locatii de pe Royal Mile cu ocazia sarbatoririi casatoriei Mariei, Regina Scotiei cu Francisc al II-lea al Frantei, pe data de 3 iulie 1558. Nunta in sine a avut loc la Paris, pe data de 24 aprilie 1558. Divertismentul din Edinburgh a fost conceput si pus in scena de William Lauder si William Adamson.

 

Walter Binning a pictat “casuta de joaca” pentru actori, care infatisa semnele celor 7 planete si ale lui Cupidon. “Arbori de vara” artificiali, impodobiti cu fructe obtinute din mingi de tenis acoperite cu folie de aur sau frunze au fost asezati pe 4 trepte. Cele 7 planete au fost portretizate intr-un spectacol la Paris, dupa nunta.

 

Alte distractii regale din secolul al XVI-lea la Tron si pe Royal Mile au inclus Intrarea Mariei, Regina Scotiei (1561), Intrarea lui Iacob al VI-lea (1579) si Intrarea Annei a Danemarcei (1590).

 

Crime de notorietate

 

Mai multe crime infame au avut loc in sectiunea centrala a Royal Mile:

-George Lockhart, Lord Carnwath, ucis de John Chieslie in 1689.

-Jacob Mackcouil l-a ucis pe William Begbie in 1806, in apropiere de Tweeddale Court.

-World’s End Close, dubla crima in 1977 de Angus Sinclair.

 

Canongate

 

Dincolo de rascruce, Royal Mile continua in jos pe Canongate, care inseamna literalmente “Calea canoanelor”, cand era folosita pe vremuri de catre canonii augustinieni de la Holyrood Abbey.

 

Strada continua in jos pe langa Casa Moray (acum birourile principale academice ale Scolii de Educatie Casa Moray a Universitatii din Edinburgh), Canongate Tolbooth (acum un muzeu de istorie sociala numit Povestea Poporului), Kirk of Canongate (Canongate’s), biserica parohiala si o congregatie infloritoare a Bisericii Scotiei si noua cladire a Parlamentului scotian, pana la Palatul Holyrood si manastirea in ruine.

 

 Pana in anul 1856, Canongate nu era doar o strada, ci numele burgului din jur, separat de Edinburgh si in afara Zidului Flodden.

 

Abbey Strand

 

Aceasta strada este apropierea scurta de Palatul Holyroodhouse de la poalele Canongate.

 

Una dintre cladirile din partea de nord a fost casa lui Lucky Spence, o doamna de bordel de notorietate, amintita in poemul lui Allan Ramsay, “Ultimul sfat al lui Lucky Spence”.

 

Pe partea de sud se afla Galeria Reginei, folosita pentru a expune obiecte din colectia regala, in cladirea fostei biserici Libere din Holyrood si a Scolii Ducesei de Gordon. Mai sunt si alte ramasite ale Portii Palatului Holyrood, construit de Iacob al IV-lea, cu o copie a stemei regale a lui Iacob al V-lea, asezata in zid.

 

Esplanada caatelului, in urmatoarele doua fotografii.

 



Castlehill, in urmatoarea fotografie.

 

Biserica Tolbooth Highland Sfantul Ioan, sau Hubul


Lawnmarket, in urmatoarele 3 fotografii.

 



High Street, in urmatoarele 39 fotografii.

 




Pe strada erau cantareti stradali, inclusiv cu cimpoi, ca in urmatoarele doua fotografii.

 





Catedrala Sfantul Egidiu

 


Piata Parlamentului, in urmatoarele doua fotografii.

 








Tron Kirk (Biserica Tron), in urmatoarele doua fotografii.

 



High Street spre Tron Kirk, sectiune reconstruita in anul 1828, dupa Marele Incendiu din Edinburgh, din anul 1824, in urmatoarele 3 fotografii.

 




















Canongate, in urmatoarele 9 fotografii.

 

Biserica Canongate

 


Parlamentul Scotiei-Queensberry House


Abbey Strand, in urmatoarea fotografie.

 

Galeria Reginei

 



Scoala Primara Royal Mile-o scoala tipic Victoriana tarzie

 

Tolbooth Canongate, construit in anul 1591

 



Recomand plimbarea pe Royal Mile din Edinburgh, Scotia!

Comments

Popular posts from this blog