Romania-Dobrogea-Muzeul Arheologic Adamclisi-partea I

 

ROMANIA – DOBROGEA - ADAMCLISI –

MUZEUL ARHEOLOGIC – PARTEA I

 

 


 

In acest articol va prezint Muzeul Arheologic din Adamclisi, Romania, partea I.



Am fost la Adamclisi anul acesta, de Rusalii, in perioada 22-23 iunie. Mi-a placut foarte mult!

 

Adamclisi este o comuna din judetul Constanta, Dobrogea. Numele sau este forma romanizata a denumirii turcesti Adam Kilisse/Adam Kilisesi (Casa lui Adam, interpretata ca fiind Biserica Omului). Turcii au interpretat monumentul roman impunator din Adamclisi, Tropaeum Traiani ca fiind biserica.

 

Muzeul Arheologic Adamclisi este un “muzeu de sit” care formeza impreuna cu  Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani si Cetatea Tropaeum Traiani (care dateaza din secolul al II-lea) complexul muzeal Tropaeum Traiani. El este subordonat Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta.

 

Cladirea muzeului a fost inaugurata in anul 1977 si este conceputa ca un lapidarium, care cuprinde numeroase vestigii arheologice descoperite in cetate si in imprejurimile sale. Pe o parte a muzeului sunt expuse metopele, friza inferioara si superioara, pilastrii, crenelurile si blocurile de parapet ale stilului attic frstonat.

 

In centrul salii este expusa statuia colosala a trofeului, inscriptia si friza cu arme. Celelalte exponate sunt constituite din colectiile ceramice (vase care apartin culturii Hamangia, ceramica getica, amfore grecesti, romane si bizantine), opaite, unelte, podoabe, fragmente de apeducte, sculptura, documente epigrafice.

 

Muzeul Arheologic Adamclisi este deschis zilnic, intre orele 09.00-17.00, iar un bilet de intrare costa 10 lei. Muzeul are doua nivele, parter si subsol. Intrarea este la parter si apoi se coboara niste trepte pentru a se ajunge la subsol, care se vede si de sus.

 

Exteriorul Muzeului Arheologic din Adamclisi, in urmatoarele 7 fotografii.

 








Interiorul Muzeului Arheologic din Adamclisi, in urmatoarele fotografii.

 



Subsolul vazut de la parter, in urmatoarele 7 fotografii.

 





 



Vitrina 1, in urmatoarea fotografie. Contine vas getic cu butoni (secolele V-IV I.Hr) si varfuri de sageti de tip scitic descoperite la Adamclisi si in localitatile din imprejurimi.

 



Aedicula-calcar. Doi lei funerari, secolul al II-lea D.Hr., in urmatoarea fotografie.

 


 

Vitrina 2, in urmatoarea fotografie. Contine urne funerare getice (secolele V-IV I.Hr.) varfuri de sageti de tip scitic descoperite la Adamclisi si in localitatile din imprejurimi.

 




Obiecte gasite in Basilica A sau simpla. Voi vorbi despre ea in urmatoarele articole.

Vitrina 3, in urmatoarea fotografie. Contine vase getice (secolele V-III I.Hr.) descoperite in necropole la Adamclisi si in localitatile din imprejurimi.

 





Vitrina 4, in urmatoarea fotografie. Contine vase getice si o amfora greceasca elenistica descoperite la Adamclisi si in localitatile din imprejurimi.

 



 

Vitrina 5, in urmatoarea fotografie. Contine catarame, aplice si capete de curea romane timpurii si tarzii descoperite la Tropaeum Traiani si imprejurimi.

 


Vitrina 6, in urmatoarea fotografie. Contine amfora de tip Cos descoperita in imprejurimile de la Tropaeum Traiani.

 



 

Obiecte gasite in Basilica C sau cisterna.

Vitrina 7, in urmatoarea fotografie. Contine opiate romane datate din secolele II-III D.Hr.

 


Vitrina 8a, in urmatoarea fotografie. Contine obiecte funerare (opiate, vase ceramice, margele de sticla, obiecte de os si piese metalice) depuse in doua morminte (unul de inhumatie si altul de incineratie), descoperite in necropolele orasului Tropaeum Traiani (secolele II-III D.Hr.).

 



Obiecte gasite in Basilica D sau cu transept.

 


Vitrina 10b, in urmatoarea fotografie. Contine opaite si ceramica stampilata descoperite Tropaeum Traiani (secolele IV-VI D.Hr.).

 


Opaite si ceramica stampilata descoperite Tropaeum Traiani (secolele IV-VI D.Hr.), in urmatorea fotografie.

 


Obiecte gasite in Basilica Forensis.

 



Vitrina 11, in urmatoarea fotografie. Contine obiecte de uz casnic si mestesugaresc descoperite in diverse puncte ale orasului: ulcior amforoidal, greutati pentru plase de pescuit, capac de amfora, cuie, cheie, obiecte de gaurit, obiecte medicale, sistem de prindere pentru o candela de sticla.

 

 



Obiecte gasite in Orasul roman timpuriu.

Thanotos, Divinitatea mortii, preluata de romani de la greci, in urmatoarea fotografie.

 


Vitrina 12, in urmatoarea fotografie. Contine ceramica romana timpurie: boluri, ulcioare si o cupa (secolele II-III D.Hr.).

 


Vitrina 13, in urmatoarea fotografie. Contine tuburi de apeduct din orasul roman Tropaeum Traiani si din imprejurimi.

 





Obiecte gasite in Orasul roman tarziu.

Vitrina 14, in urmatoarea fotografie. Contine aplice si alte obiecte metalice cu caracter miltar din epoca romana (timpurie si tarzie) descoperite la Tropaeum Traiani si in imprejurimi.

 



Vitrina 15, in urmatoarea fotografie. Contine fragment de relief din calcar cu reprezentarea zeului Dionyssos, amfora de vin si un urcior din perioada romana.

 



Obiecte gasite in Poarta de est.

Vitrina 15, in urmatoarea fotografie. Contine oale cu toarta si fara toarta specifice secolelor VI-VII D.Hr., descoperite in cetatea Tropaeum Traiani.

 




 

Va urma….

 

 

 

 





Comments

Popular posts from this blog