Scotia-Edinburgh-Camera Obscura si Lumea Iluziilor-partea I

 

 

SCOTIA – EDINBURGH –

CAMERA OBSCURA SI LUMEA ILUZIILOR – PARTEA I

 

 


 

In acest articol va prezint Camera Obscura si Lumea Iluziilor din Edinburgh, Scotia, partea I.



Camera Obscura si Lumea Iluziilor este o atractie turistica localizata in Turnul Perspectiva din zona Castelhill (Dealul Castelului) a strazii Royal Mile, in apropierea Castelului Edinburgh. Atractia originala a fost fondata de antreprenoarea Maria Theresa Short, in anul 1835 si a fost expusa pe Calton Hill.

 

Turnul Perspectiva a fost un muzeu de la sfarsitul anilor 1890 si este in prezent casa multor expozitii interactive, inclusiv a Camerei Obscure originale.

 

Istoricul Camerei Obscure si a Lumii Iluziilor

 

La inceputul secolului al XVIII-lea, producatorul de instrumente din Edinburgh, Thomas Short a inchiriat un teren pe Calton Hill pentru a-si expune instrumentele publicului. Deoarece contractul de inchiriere prevedea ca rudele de sex feminin ale lui Thomas nu puteau mosteni cladirea si continutul acesteia, sotia si copiii lui nu au mostenit-o, cand a murit, in anul 1788.

 

In anul 1827, Maria Theresa Short s-a intors la Edinburgh din Indiile de Vest, pretinzand ca este fiica lui Thomas Short si a incercat sa-si revendice “Marele Telescop” ca mostenire a ei. In ciuda competitiei puternice din partea altor competitor, ea a primit telescopul si a infiintat “Observatorul Popular al lui Short” in anul 1835, gazduit intr-o cladire din piatra si lemn, langa Monumentul National de pe Calton Hill.

 

Ea a expus multe instrumente stiintifice si a tinut deschis Observatorul sau in fiecare zi, pana la ora 9 seara.

 

Dupa ce acest obaervator foarte popular a fost daramat de autoritati, impotriva protestelor sale, in anul 1851, ea s-a mutat la Castlehill. In anul 1852, ea a cumparat casa lui Laird de Cockpen, adaugand doua etaje pentru a crea Observatorul lui Short, Muzeul de Stiinta si Arte, care a existat intre anii 1853 si 1892. Se crede ca imobilul a fost conacul original al familiei Ramsay din Dalhoisie, transformat in mici apartamente in secolul al XVIII-lea.

 

Principala atractie din Observatorul lui Short a fost Camera Obscura, care ocupa cea mai inalta incapere. Sotul ei, Robert Henderson a continuat sa conduca atractia si dupa ce a murit Maria, in anul 1869.

 

Turnul Perspectiva

 

In anul 1892, Patrick Geddes, un pionier urban scotian, sociolog si ecologist si-a asumat conducerea sitului si la redenumit Turnul Perspectiva, organizandu-l ca muzeu si centru de studii urbane, prin care a demonstrat filozofia sa de planificare, care s-a bazat pe sondaje cuprinzatoare ale sitului, orasului si regiunii.

 

El a instalat o serie de expozitii pe teme geografice din ce in ce mai mari. Pe masura ce se urca in turn, la parter era lumea intreaga, apoi Europa, tarile vorbitoare de limba engleza, Scotia si Edinburgh, cu Camera Obscura, continuand sa proiecteze o imagine temporala a orasului, in partea de sus. Oameni din toate categoriile sociale au fost invitati sa vina la turn pentru a studia si a afla despre orasul lor.

 

Muzeul s-a inchis dupa moartea lui Geddes, in anul 1932. A fost cumparat de Universitatea din Edinburgh in anul 1966, ca locuinta pentru un centru si o arhiva care fusesera propuse de Patrick Geddes, dar proiectul a fost mult redus dupa ce Universitatea si-a inchis Departamentul de planificare regionala. In anul 1982, cladirea a fost vanduta unui proprietar privat, desi o expozitie Geddes cu o camera a ramas la etajul 4.

 

Turnul Perspectiva astazi: Camera Obscura si Lumea Iluziilor

 

Turnul are 6 etaje de expozitii interactive si este inca deschis publicului, ceea ce il face cea mai veche atractie turistica construita special in oras si una dintre cele mai vechi din Regatul Unit. In prezent, exista referinte la Maria Short si Patrick Geddes in prezentarea de la ultimul etaj, unde Camera Obscura este inca folosita pentru a proiecta un tur virtual al orasului pentru vizitatori si pe terasa de pe acoperis, cu privelistile sale asupra Edinburghului si telescoape.

 

Desi proiectul este in primul rand o atractie turistica, el serveste si ca centru de invatare despre iluziile optice, holograme, originile fotografiei si despre Edinburgh in sine.

 

Alte turnuri perspectiva si camere obscure

 

Concepul de turn perspectiva a fost incercat si in alta parte. Cand Patrick Geddes s-a mutat in Montpellier, Franta, la varsta de 70 de ani, el si-a cumparat un teren pe un deal cu vedere asupra orasului si si-a construit o casa, in care a incorporat un alt turn perspectiva. Casa a devenit Scots College.

 

Exista un turn si o camera obscura (Clifton Observatory) in Bristol, Anglia si altele la Aberystwyth in Tara Galilor si la Kirriemuir, Dumfries si la Cairngorm Mountain, in Scotia.

 

Programul de vizitare al muzeului este zilnic, intre orele 09.00-22.00, iar un bilet de intrare costa 22 Lire. Timpul de vizitare este de 2,5-3 ore.

 

Turnul Perspectiva, in urmatoarele 3 fotografii.

 




La baza Turnului Perspectiva sunt oglinzi care deformeaza, ca in urmatoarele 3 fotografii.

 




Prima data cand am inceput sa vizitam muzeul am intrat in niste oglinzi care deformeaza, ca in urmatoarele 8 fotografii. Sunt foarte amuzante si am mai vazut asa ceva la Praga.

 





 




 

Oglinga 3D, in urmatoarea fotografie.

 





Coridorul infinitului, in urmatoarele 3 fotografii.

 








Am dansat in fata unor ecrane, ca in urmatoarele 6 fotografii.

 







Apoi am vazut niste ecrane, care se roteau, daca puneai degetul pe ele, ca in urmatoarele 3 fotografii.

 





Galeria Magica (etajul 5), in urmatoarele 10 fotografii. Aici erau mai multe forme, tuburi, mingi si cand apasai pe ele isi schimbau formele in interior si aveau muzica pe fundal.

 













“Oglinda adevarata”, in urmatoarele doua fotografii. Am stat fata in fata cu sotul meu, de o parte si de alta a oglinzii si el m-a fotografiat (se vedea imaginea celuilalt in oglinda).

 



Teren de fotbal, cand erai pe el isi schimba designul, ca in urmatoarele 3 fotografii.

 




Schema muzeului, in urmatoarea fotografie.

 


 

 

Va urma….

 

 

 

 



Comments

Popular posts from this blog