Malta-atractii turistice si costuri-partea I
ATRACTII TURISTICE SI COSTURI MALTA -
PARTEA I
In acest articol va prezint atractiile turistice si costurile din Malta, partea I!
In mijlocul Marii Mediterane, chiar la aproximativ 90 de kilometri sud de Sicilia si la aproximativ 350 de kilometri nord de coasta Libanului se afla arhipelagul maltez, cu o suprafat de aproximativ 320 kmp. Acest grup de insule este format din Malta si Gozo, cele doua insule principale locuite; Comino se intinde intre cele doua. Sunt si alte cateva insulite mici, doar cu pietre, in jurul coastei.
Istoria Maltei
Asezarile timpurii
Cele mai vechi urme ale omului pe insule sunt inca dezbatute. Teoriile recente sugereaza ca insulele, care pot fi vazute uneori din Sicilia, ar fi putut fi vizitate de comunitati de vanatori-culegatori. Asezari permanente pe insula au fost acum 7.000 de ani, cand primii oameni au stat in Malta in sate, in aer liber, ca Skorba (limitele Mġarr) si inauntrul pesterilor naturale, ca Għar Dalam (limitele Birżebbuġia).
Acesti oameni au adus cu ei mentalitati de fermieri si alte resurse care indica un nivel bun de organizare. Ei au introdus animale domesticite, culturi si chiar ceramica. Ceramica lor indica ca acesti primi colonisti isi aveau originile in sud-estul Siciliei, deoarece au adus cu ei tipul de ceramica Stentinello. Acestia au introdus comunitati noi, stiluri noi de ceramica, cat si inporturi ocazionale de obsidian si silex.
Cu toate ca Malta preistorica este bogata in ramasite materiale, nu exista prea multe care sa dateze din timpul acestor comunitati timpurii. Au fost identificate cateva pesteri care ar fi gazduit aceste comunitati, dar ele nu au oferit nimic spectaculos. Au fost descoperite la Skorba ramasite de colibe care indica ca primele comunitati au adus cu ele tehnologii de facut caramizi. In jurul anului 3.500 I.Hr., maltezii au inceput sa ridice structuri care au fost predecesoarele celebrelor temple supraterane.
Cultura templelor
Templele timpurii au fost o afacere mica, construite cu pietre mici, dar a existat conceptul de a avea mai mult de o camera. In timp, pietrele au devenit mai mari si intteaga structura a devenit mai mare. Fatadele erau concepute arhitectural, ceea ce indica faptul ca erau planificate. Decoratiile interioare erau interesante si constau in diferite placi de piatra decorate, altare si statuare.
Nu au fost gasite morminte din abundenta, cu toate ca niste complexe mari de la Hypogeum si Cercul de Piatra Xagħra indica necropole mari, care serveau comunitatilor din zona.
Cultura templelor a luat sfarsit in jurul anului 2500 I.Hr. O cultura noua a aparut si a introdus obiceiuri diferite. O caracteristica a acestor oameni era locatia asezarilor lor, care avea tendinta de a fi amplasate pe dealuri cu varfuri plate, inconjurate de stanci abrupte, pentru a oferi protectie naturala. Cateva dintre aceste locuri aveau, de asemenea pereti construiti pe partea unde se astepta sa fie un atac. Aceasta a fost prima tentativa a zidurilor de fortificatie ridicate in insule.
Fenicienii, punicii si romanii in Malta
Fenicienii au pus insulele pe harta Mediteranei. Acesti negustori ai antichitatii au ajuns in Malta pentru a profita de excelentele sale porturi si a face comert cu populatia locala. Probabil ca au ajuns sa vanda mai mult decat sa cumpere; in aceste stagii timpurii, comertul ar fi putut fi condus prin troc. Fenicienii pareau sa fie asezati mai mult in jurul zonei porturilor si probabil s-au folosit de un sat mare existent mai degraba decat sa stea in centrul Maltei.
Ei au introdus sticla, care a devenit unul dintre materialele folosite la fabricarea bijuteriilor, in completare la aur si argint. Sunt obiecte de bijuterii cum ar fi coliere decorate cu figuri mici, cercei din aur, bratari si inele. Cateva dintre obiectele recuperate au fost importate si ingropate cu proprietarul lor.
Fenicienii au fost urmati de cartaginezi, care se pare ca nu au introdus nicio schimbare mare in societatea malteza. Se pare ca societatea a continuat sa functioneze in aceleasi linii, exceptand perioada cand au inceput sa predomine influentele nord africane, asa cum poate fi vazut in tipul de structuri care au supravietuit si in ceramica recuperata.
Cu toate ca insulele au fost atacate de romani in timpul Primului Razboi Punic, numai in timpul celui de Al Doilea Razboi Punic au fost ocupate permanent. Acest fapt s-a intamplat in anul 218 I.Hr. si a initiat lunga ocupatie romana a insulelor, care a durat pana in jurul anului 400 D.Hr., cand insulele ar fi putut fi luate de diverse triburi care au invadat Imperiul Roman. Ele au cazut apoi sub sfera de influenta bizantina in jurul anului 535.
Sfantul Pavel in Malta
Cel mai important eveniment care a avut loc in Malta in timpul perioadei romane a fost naufragiul Sfantului Pavel Apostolul, in anul 60 D.Hr. Acest eveniment a pus, de asemenea Malta in Biblia Sfanta, unde naufragiul este povestit in Actele Apostolilor.
Peste secole, maltezii au creat mai multe povesti, traditii si credinte folclorice, care au continuat sa contureze caracteristica nationala a maltezilor. Acest eveniment a introdus crestinismul in Malta si maltezii nu si-au pierdut religia lor crestina de atunci.
Ramasitele fizice ale acestei perioade sunt cele mai interesante. In timpul sfarsitului secolului al III-lea D.Hr., au inceput sa fie excavate complexe mari pe care le numim acum "catacombe". Acestea au fost folosite de diferite comunitati religioase din Malta. Cele mai frumoase de vizitat sun complexele Sf.Pavel si Sf.Agata. Domus Romana este primul sit roman, cu variatele sale artefacte interesante, cat si pavajele din mozaic. Este si o mica colectie la Muzeul de Arheologie din Citadela, Gozo.
Arabii
Se pare ca bizantinii au folosit insulele numai sporadic si este posibil ca ele sa fi fost folosite ca inchisoare politica. Puterea crescuta a arabilor si scaderea puterii bizantinilor a condus la un secol al IX-lea foarte dificil. Arabii au cucerit un oras dupa altul in Africa de nord.
Insulele malteze au nu primit imediat atentia cuvenita de catre arabi pana in anul 870, cand forta araba a invadat Malta din Sicilia. Nu este clar cand s-a intamplat exact, dar savantii cred ca insulele au fost lasate nelocuite, cu exceptia catorva familii care traiau din agricultura si au fost repopulate numai la mijlocul secolului al IX-lea.
Alti istorici cred ca insulele au ramas nelocuite, desi aveau o populatie mai mica.
Normanzii
Cand, in 1091, Contele Roger Normandul a traversat din Sicilia sa puna mana pe insulele malteze, acestea au fost cucerite foarte repede. El le-a permis arabilor sa stea, atat timp cat ii recunosteau suveranitatea si a luat cu el crestinii care doreau sa se intoarca la casele lor.
In anul 1127, fiul sau, regele Robert al II-lea a trebuit sa se intoarca in Malta sa recucereasca insulele, deoarece arabii incepusera sa creeze probleme. Evenimentul a marcat re-crestinizarea definitiva a insulelor, cat si contacte mai apropiate cu Sicilia si ulterior cu Europa. Orice a fost introdus in Sicilia a fost adoptat si in Malta.
Sicilia si Malta au trecut de la normanzi la Casa Hohenstaufen, Casa Angevin si in final la aragonezi, care au preluat controlul in anul 1282.
Legea aragoneza
Familiile aragoneze si catalane au venit in Malta si au ajuns sa-si stabileasca baza aici; astazi, aceste familii fac parte din nobilimea insulelor.
In Mdina, care a fost singurul oras fortificat al Maltei, s-a stabilit o forma de guvernamant local, cunoscuta ca universitas. Aceasta institutie medievala avea control asupra afacerilor de zi cu zi ale insulelor si actiona in concordanta cu dorintele monarhului. Printre indatoririle sale era si aceea de organizare a verificarii costurilor zilnice si universitas trebuia sa se asigure ca fortificatiile orasului erau la standardul potrivit. Tot membrii universitas trebuiau sa se asigure ca era destula mancare in Malta si sa tina corespondenta cu Sicilia si chiar cu regele, oriunde era localizata Curtea in acel moment.
Alta institutie importanta din timpurile medievale a fost Biserica locala. Impreuna cu universitas, a condus insulele si cheltuielile erau chiar impartite intre cele doua institutii. Biserica principala a fost catedrala romanica de la Mdina. A supravietuit foarte putin din aceasta cladire, care a fost reconstruita ca o structura pe deplin baroca dupa cutremurul din anul 1693. Erau cateva biserici in insule, dar ele erau mici in comparatie cu cele de astazi. Cele mai multe au fost construite pentru a servi populatiei rurale.
Datorita programului de reconstructie din Malta de la mijlocul secolului al XVII-lea incolo, foarte putine biserici medievale au supravietuit. Una dintre cele mai bune exemple este aceea a Sfintei Ecaterina de Alexandria de la Żejtun.
Este o placere sa te plimbi pe stradutele inguste ale Mdinei, care dau sentimentul corect al traiului in timpurile medievale. Stand in fata palatelor, citind numele strazilor si uitandu-te la stilurile arhitecturale, poti sa ai sentimentul nobilitatii.
Mediul rural este inca acelasi din secolul al XV-lea. Campurile mici, separate unul de altul de ziduri tipice, rustice, casele mici, cu caracteristicile lor arhitecturale interesante si terasamentul nu s-au schimbat prea mult.
La inceputul secolului al XV-lea, cand insulele erau date inca lorzilor feudali, maltezii s-au ridicat intr-o revolta impotriva acestor nobili straini. Revolta a avut succes. Cu toate ca ei au trebuit sa dea inapoi banii pe care feudalul ii imprumutase regelui aragonez, au primit asigurare ca insulele nu vor fi cedate ca fief.
Odata cu unificarea diferitelor regate spaniole, Malta a facut parte din imperiu. In anul 1523, Carol al V-lea al Spaniei si imparatul Sfantului Imperiu au cerut sa se ia in considerare vanzarea insulelor cavalerilor fara adapost ai Ordinului Sfantului Ioan.
Cavalerii Sfantului Ioan
Cavalerii au vrut sa cumpere insulele, in timp ce Carol a vrut sa le dea ca pe un fief, in schimbul unei plati anuale, a unui soim. Pe langa insule, cavalerilor li s-a cerut sa detina si controlul Castelului Tripoli. In anul 1530, cavalerii au acceptat donatia si in octombrie, Marele Maestru, seful Ordinului Sfantului Ioan a ajuns in Malta, dand startul celor 268 de ani de conducere de catre acest Ordin militar si ospitalier.
Ordinul era constituit din cavaleri din 8 regiuni diferite, fiecare reprezentand o limba a Europei: din Provence, Auvergne, Franta, Italia, Aragon, Anglia, Germania si Castilia. Fiecare limba avea unul dintre membrii sai proprii, numit Marele Prior.
Primul Mare Maestru care a condus Malta a fost francezul Filip Villiers de L'Isle Adam. Dupa acest Mare Maestru, alti 27 mari maestrii au condus Ordinul si Malta. Ultimul, singurul german ales vreodata, a predat insulele lui Napoleon Bonaparte.
Ordinul a gasit in jur de 15.000 de insulari obisnuiti sa traiasca cumpatat si mereu in pericol de raiduri ale corsarilor. Acest fapt a fost schimbat dramatic. Atunci cand Ordinul a parasit Malta, populatia a ajuns la 100.000 de oameni. Securitatea oferita de cavaleri, sistemul eficient al spitalelor pe care le-au format si slujbele date multor maltezi a adus Malta in Epoca de Aur.
Ordinul era asezat in si in jurul zonei portului. Vechiul castel de la mare a devenit noul lor sediu, Fortul Sf.Angelo. Micul sat de la mare, Birgu a devenit propriul lor oras. Ei au construit o linie de fortificatii pentru a asigura o aparare adecvata in caz de asediu. Pe langa zidurile fortului si cele de la Birgu, ei au stabilit sediul flotei lor. Cu toate ca sediile principale au fost mutate intr-un oras nou, Valletta, in anul 1571, flota a ramas in Birgu tot timpul sederii lor in Malta.
In anul 1551, o forta mare piratereasca a asediat si a pus mana pe Citadela antica a insulei Gozo, singura fortificatie din insule. Se spune in mod traditional ca toata populatia a fost luata ca sclavi si numai cativa s-au descurcat sa escaladeze zidurile si sa scape, noaptea. Acest asediu a fost precursorul a ceea ce a fost planificat la o scara mai mare.
Cavalerii au luat cladirea noilor fortificatii cu cea mai mare seriozitate. Au fost construite forturile Sf.Elmo si Sf.Mihail in cateva luni si au fost adaugate alte fortificatii liniei de ziduri existente pana atunci; au fost trimisi spioni pentru a-l informa pe Marele Maestru de intentiile dusmanului.
Suleiman Magnificul, sultanul otoman a intentionat sa extermine Cavalerii odata pentru totdeauna. Suleiman a fost marinimos dupa infrangerea Cavalerilor din 1522, dar de aceasta data el nu a mai vrut sa arate aceeasi generozitate.
Va urma....
Transportul
Am calatorit pe ruta Bucuresti - Valletta si retur cu compania Ryanair. Zborul a durat 2h 25 min. Biletele de avion au costat 563,8 EURO/3 persoane/ dus-intors, cu un bagaj de cala si 3 bagaje de mana.
Am mers in interiorul Maltei numai cu taxi, UBER si odata cu BOLT. Se calatoreste foarte bine si nu este scump. Transportul in Malta nu este bine pus la punct, nici nu prea am vazut autobuze, iar trenuri nu sunt deloc. Costurile cu taxi au fost urmatoarele: aeroport Sliema (unde am fost cazati)-15 EURO, Sliema - Valletta-10,56 EURO si reur 9,97 EURO, Sliema - Plaja Golden Bay-22,15 EURO, Plaja Golden Bay - Mdina (cu BOLT)-15 EURO, Mdina - Sliema-12,97 EURO, Sliema - aeroport-15 EURO. Am dat in total 100,65 EURO si am mers 3 persoane.
Malta vazuta din avion, in urmatoarele 19 fotografii.
Marea Mediterana
Malta
Insula Malta
Valletta
Cazarea in Malta
Am fost cazati la Sliema, care se afla la 6,6 km de Valletta. Nu am mai gasit cazare buna in Valletta, prin Booking cu doua luni inainte. Am luat un apartament prin Airbnb, gazda Matthew. Apartamentul era situat cam la 10 minute d emers pe jos pana in port. Stradutele sunt in panta, in Sliema.
Apartamentul avea 2 dormitoare, 1 living, o bucatarie utilata complet, o terasa si o baie. Apartamentul a costat 600 EURO/4 nopti. Era foarte curat si utilat cu absolut orice. Gazda era foarte amabila, ne-a raspuns la mesaje in scurt timp. Cand am ajuns, ne-am dat seama ca nu am luat stechere pentru prize si i-am dat un mesaj. Avea el stechere.
Cazarea de la Sliema, in urmatoarele 7 fotografii.
Imagini din Sliema, in urmatoarele fotografii.
Este si un teren de tenis in Sliema, Padel Malta, ca in urmatoarele doua fotografii.
In port sunt ancorate foarte multe iahturi, ca in urmatoarele 13 fotografii.
Portul Sliema, in urmatoarele doua fotografii.
Atractiile turistice din Malta, in ordinea in care le-am vizitat noi, sunt urmatoarele:
In Valletta:
Gradinile Superioare Barrakka din Valletta
Daca doriti mai multe informatii despre Gradinile Superioare Barrakka din Valletta, le gasiti aici.
Cele Trei Orase (The Three Cities) din Malta si anume Cospicua, Senglea si Vittoriosa, vazute din plimbarea cu barca pe mare
Daca doriti mai multe informatii despre Cele Trei Orase (The Three Cities) din Malta, le gasiti aici.
Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta
Daca doriti mai multe informatii despre Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta, Malta, partea I (istoricul, exteriorul si interiorul catedralei - nava), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta, Malta, partea a II-a (capelele catedralei), le gasiti aici.
Pro-Catedrala Sfantul Paul din Valletta
Daca doriti mai multe informatii despre Pro-Catedrala Sfantul Paul din Valletta, le gasiti aici.
Bazilica Maicii Domnului de pe Muntele Carmel din Valletta
Daca doriti mai multe informatii despre Bazilica Maicii Domnului de pe Muntele Carmel din Valletta, le gasiti aici.
Biserica Iezuitilor din Valletta
Daca doriti mai multe informatii despre Biserica Iezuitilor din Valletta, le gasiti aici.
Stradute din Valletta, in urmatoarele doua fotografii.
Strada care duce in portul din Valletta, in urmatoarele doua fotografii.
Marele Port din Valletta, in urmatoarele 8 fotografii.
Va urma....
Comments
Post a Comment