Malta-Co-Catedrala Sf Ioan din Valletta-partea aII-a
MALTA - CO-CATEDRALA SF. IOAN DIN VALLETTA -
PARTEA a II-a
In acest articol va prezint Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta, Malta, partea a II-a (capelele catedralei).
Daca doriti mai multe informatii despre Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta, Malta, partea I (istoricul, exteriorul si interiorul catedralei - nava), le gasiti aici.
Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta are 9 capele, una dedicata Maicii Domnului din Philermos si restul dedicate Sfintilor Patroni ai fiecarui Ordin a celor 8 limbi (sau diviziuni). In plus, in catedrala se mai afla Oratoriul si Sacristia.
Pe partea nordica a bisericii se gasesc urmatoarele capele:
Capela Limbii Anglo-Bavareze
Capela Limbii Anglo-Bavareze, cunoscuta, de asemenea si sub denumirea de Capela Relicvelor, este dedicata Sfantului Borromeo. Iconostasul capelei il infatiseaza pe sfant care se prezinta in fata Feciaorei Maria. Iconostasul a fost atribuit lui Beaumont. Capela a continut initial multe relicve achizitionate de Ordin de-a lungul secolelor, dar acestea au fost indepartate in anul 1798.
Capela Limbii Anglo-Bavareze, in urmatoarele 5 fotografii.
Iconostasul Capelei Limbii Anglo-Bavareze
Capela Limbii de Provence
Capela Limbii de Provence este dedicata Sfantului Mihail Arhanghelul. Iconostasul sau il infatiseaza pe arhanghel conducand armatele Domnului impotriva Satanei si contine, de asemenea monumentele funerare din marmura ale Marilor Maestri Antoine de Paule (decedat in anul 1636) si Giovanni Paolo Lascaris (decedat in anul 1657).
Iconostasul Capelei Limbii de Provence, in urmatoarea fotografie.
Capela Limbii Frantei
Capela Limbii Frantei este dedicata Conversiei Sfantului Pavel. Iconosatsul sau infatiseaza Conversia Sfantului Pavel in Drumul spre Damasc si este lucrarea lui Mattia Preti. Capela contine, de asemenea monumentele funerare ale Marilor Maestri Fra' Adrien de Wignacourt (decedat in anul 1697) si Emmanuel Marie des Neiges de Rohan-Polduc (decedat in anul 1797), cat si a Marchizului de Wignacourt (decedat in anul 1615) si a lui Louis Charles, Conte de Beaujolais (decedat in anul 1808). Unele parti ale capelei au fost redecorate la sfarsitul anilor 1830.
Iconostasul Capelei Limbii Frantei, in urmatoarea fotografie.
Capela Limbii Italiei
Capela Limbii Italiei este dedicata Conceptiei Imaculate si Sfintei Ecaterina de Alexandria. Iconostasul sau infatiseaza Casatoria Mistica a Sfintei Ecaterina si este lucrarea lui Mattia Preti. Capela contine, de asemenea monumentul funerar al Marelui Maestru Gregorio Carafa (decedat in anul 1690).
Capela Limbii Italiei, in urmatoarele 7 fotorafii.
Iconostasul Capelei Limbii Italiei
Capela Limbii Germaniei
Capela Limbii Germaniei este dedicata Botezului lui Hristos. Capela a fost initial atribuita Limbii Angliei, dar fost data Limbii Germaniei in urma Reformei engleze. Iconostasul sau infatiseaza Adoratai Magilor si a fost facut de pictorul maltez Stefano Erardi.
Capela Limbii Germaniei, in urmatoarele 9 fotografii.
Iconostasul Capelei Limbii Germaniei
Oratoriul
In Oratoriu se afla pictura Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (1608) de Caravaggio (1571 - 1610), care este cea mai faimoasa lucrare din biserica. Este considerata una dintre capodoperele lui Caravaggio, cel mai mare canvas pe care l-a pictat si singura pictura semnata de pictor. Canvasul este expus in Oratoriul pentru care a fost pictat.
Lucrarea a fost restaurata la sfarsitul anilor 1990 in Florenta si aceasta pictura este una dintre cele mai impresionante ale lui Caravaggio, care foloseste stilul clarobscur, fiind faimos deoarece utilizeaza un cerc de lumina care ilumineaza scena decapiatarii Sfantului Ioan, la cererea Salomeei.
Oratoriul gazduieste si alta pictura a lui Caravaggio, Scrisul Sfantului Ieronim (1607 - 1608).
Intrarea in Oratoriu, in urmatoarele 3 fotografii.
Oratoriul, in urmatoarele 14 fotografii.
Pictura Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (1608) de Caravaggio, in fundal
Pictura Scrisul Sfantului Ieronim de Caravaggio (1607 - 1608)
Tavanul Oratoriului
Sacristia
Aceata camera, cu tavanul sau butoi casetat a fost finalizata in anul 1604 pe cheltuiala Cavalerului Raymundo de Vere cu fondurile lasate de unchiul sau Aprodul de Majorca, special pentru acest scop. Stema sa este afisata in centru sub nisa care tine o statuie Sfantului Ioan, deasupra altarului. Celelalte doua steme sunt ale Religiei si a Marelui Maestru Alof de Wignacourt.
Iconostasul reprezinta Biciuirea lui Iisus Hristos si a fost facut de Stefano Pieri in anul 1572.
Picturile din dreapta reprezinta Portretul Papei Clement al XI-lea, de Allesio Erardi (circa 1671 - 1750) si Portretul Papei Benedict al XIV-lea de Antoine Favray, facut in anul 1747.
Picturile din stanga sunt Portretul Marelui Maestru Jean L'Evesque de la Cassiere (secolul al XVII-lea) si Portretul Marelui Maestru Nicolas Cotoner (secolul al XVII-lea).
Steagurile reprezinat Culorile Batalioanelor Regimentului regal Malta si Regimentului Regal Propriu Malta (secolele XIX - XX).
Sacristia, in urmatoarele 4 fotografii.
Altarul cu iconostasul si cele 3 steme
Pe partea sudica a bisericii se gasesc urmatoarele capele:
Capela Maicii Domnului din Philermos (Capela Sfantului Sacrament)
Capela Maicii Domnului din Philermos, cunoscuta, de asemenea si sub denumirea de Capela Sfantului Sacrament a continut initial o icoana a Maicii Domnului din Philermos, care a fost in posesia Ordinului din timpul Cruciadelor. Icoana a fost dusa in Rusia de Marele Maestru Ferdinand von Hompesch zu Bolheim, cand Ordinul a fost expulzat din Malta in anul 1798 si poate fi gasita acum la Muzeul National din Muntenegru.
Capela Maicii Domnului din Philermos, in urmatoarea fotografie.
Capela Limbii Auvergne
Capela Limbii Auvergne este dedicata Sfantului Sebastian. Iconostasul sau infatiseaza Martiriul Sfintilor si dateaza din secolul al XVII-lea. Capela contine monumentul funerar al Marelui Maestru Annet de Clermont - Gessant (decedat in anul 1660).
Capela Limbii Auvergne, in urmatoarele 4 fotografii.
Iconostasul Capelei Limbii Auvergne
Capela Limbii Aragonului
Aceasta capela este dedicata Sfantului Gheorghe. Iconostasul sau il reprezinta pe Sfantul Gheorghe pe cal si este considerat a fi una dintre capodoperele lui Mattia Preti.
Aici sunt ingropati in monumnte funerare patru Mari Maestri spanioli: Raphael Cottoner (decedat in 1663) si fratele sau Nicholas Cotoner (decedat in 1680), Martin De Redin (decedat in 1660) si Ramon Perellos y Roccaful (decedat in 1720). Tot in acesta capela sunt si cateva relicve aduse de cavaleri in Malta, cum ar fi bratul Sfantului Gheorghe si bratul Sfantului Vincent Ferrari.
Capela Limbii Aragonului, in urmatoarele 6 fotografii.
Iconostasul Capelei Limbii Aragonului
Monumentul Marelui Maestru Nicolas Cotoner de Domenico Guidi, din Capela Limbii Aragonului
Capela Limbii Castiliei, Leonului si Portugaliei
Capela Limbii Castiliei, Leonului si Portugaliei este dedicata Sfantului Iacob. Iconostasul sau il infatiseaza pe sfant intr-o maniera placuta din punct de vedere estetic si este opera lui Mattia Preti. Marii Maestri António Manoel de Vilhena (decedat in anul 1736) si Manuel Pinto da Fonseca (decedat in anul 1773) sunt ingropati in monumentele funerare ornate, din marmura in aceasta capela.
Capela Limbii Castiliei, Leonului si Portugaliei, in urmatoarele 4 fotografii.
Altarul ci iconostasul Capelei Limbii Castiliei, Leonului si Portugaliei
Alta capela frumoasa, in urmatoarele 3 fotografii. Nu este deschisa publicului, probabil ca este de uz intern.
Crucea Malteza pe usa capelei
Recomand vizitarea Co-Catedralei Sfantul Ioan din Valletta, Malta!
Comments
Post a Comment