Malta-Co-Catedrala Sf Ioan din Valletta-partea I

 

MALTA - CO-CATEDRALA SF. IOAN DIN VALLETTA -

PARTEA I

 

 


 

In acest articol va prezint Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta, Malta, partea I (istoricul, exteriorul si interiorul catedralei - nava).

 

 

Co-Catedrala inseamna o biserica caterala care are functia de a fi scaunul unui episcop, sau o catedrala cu o alta caterala, de obicei intr-un alt oras.

 

Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta se afla in centrul orasului si este deschisa vizitatorilor de luni - sambata, intre orele 09.00 - 16.45 (ultima intrare este permisa la ora 16.15). Un bilet de intrare costa 15 EURO, iar pentru pensionari 12 EURO.

 

Interiorul catedralei este ornamentat excesiv si iti taie respiratia. Catedrala are o nava si capele laterale. Are sculpturi, picturi, tapiserii, aur, argint, marmura. Cu toate acestea, sunt frumos imbinate. Mie mi-a placut foarte mult si nu stiu de ce nu se afla in top 10 catedrale din Europa. Oricum, este in topul preferintelor mele.

 

Vechea biserica conventuala a Ordinului Sfantul Ioan este una dintre cele mai mari atractii turistice din Malta. Finalizata in anul 1578, dupa proiectul lui Gerolamo Cassar, biserica are o podea magnifica, acoperita cu circa 400 de morminte colorate multiplu ale personalitatilor variate care au fost in Malta, in timpul cavalerilor. Mormintele cavalerilor au blazoanele acestora. In biserica sunt si monumente care comemoreaza diversii Mari Maestrii ai Ordinului care au condus Malta.

 

Sunt, de asemenea altare pe parti cu multe picturi importante. Cea mai faimoasa pictura este a lui Caravaggio, care se afla in Oratoriu: Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, una dintre cele mai mari capodopere ale barocului timpuriu.

 

Biserica are si un muzeu, atasat ei, care merita o vizita, deoarece aici sunt multe comori artistice, cum ar fi relicvariul din secolul al XVII-lea, care a fost folosit sa tina relicva mainii Sfantului Ioan Botzatorul si un set magnific de tapiserii flamande.

 

Co-Catedrala Sfantul Ioan este romano - catolica si este dedicata Sfantului Ioan Botezatorul. A fost construita de Ordinul Sfantul Ioan intre anii 1573 si 1578, fiind comandata de Marele Maestru Jean de la Cassière ca Biserica Conventuala Sfantul Ioan.

 

In secolul al XVII-lea, interiorul bisericii a fost redecorat in stilul baroc de Mattia Preti si alti artisti. Interiorul bisericii este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura baroca inalta din Europa.

 

Istoricul catedralei

 

Dupa Marele Asediu din anul 1565, Co-Catedrala Sfantul Ioan a fost comandata in anul 1572 de Jean de la Cassière, Marele Maestru al Ordinului Sfantul Ioan. A fost numita initial in limba italiana, comuna timpurilor: Chiesa Conventuale di San Giovanni Battista.

 

Biserica a fost proiectata de arhitectul maltez Girolamo Cassar, care a fost responsabil de constructia multor cladiri importante din Valletta. Se spune ca Girolamo Cassar s-a dus la Rodos sa aduca un plan al unei biserici existente care fusese convertita intr-o moschee. Arhitectul a vrut sa foloseasca planul ca model pentru prezenta catedrala.

 

Oricum, Cassar a luat decizii asupra proiectului final si a facut modificari, devenind astfel singurul arhitect al co-catedralei. Odata ce catedrala a fost finalizata, in anul 1577, ea a devenit noua bisrica conventuala a Ordinului, in locul Bisericii Sfantului Laurentiu din sediile vechi din Birgu. Constructia oratoriului si a sacristiei a inceput in anul 1598, in timpul magistraturii lui Martin Garzez si a fost finalizata de Marele Maestru Alof de Wignacourt in anul 1604.

 

In primul sau secol de existenta, interiorul bisericii a fost decorat modest. Oricum, in anii 1660, Marele Maestru Raphael Cotoner a ordonat redecorarea interiorului astfel incat sa rivalizeze cu bisericile de la Roma. Artistul calabrian Mattia Preti a fost responsabil cu ornamentarea bisericii si a transformat efectiv complet interiorul in stilul baroc. Anexele de pe partile catedralei au fost adaugate mai tarziu si infatiseaza stema Marelui Maestru António Manoel de Vilhena, care a domnit din anul 1722 pana in anul 1736.

 

Catedrala Sfantul Ioan a ramas bisrica conventuala a Ordinului, pana cand acesta a fost expulzat din Malta, odata cu ocupatia franceza din anul 1798. De-a lungul timpului, biserica a capatat o importanta egala cu catedrala arhiepiscopala din Mdina.

 

In anii 1820, Episcopului de Malta i s-a permis sa foloseasca Catedrala Sfantul Ioan ca arhiepiscopie alternativa si astfel a devnit oficial co-catedrala.

 

In anul 1831, Sir Walter Scott a spus despre catedrala ca este "o biserica magnifica, cu cel mai izbitor interior care l-am vazut vreodata".

 

La mijlocul secolului al XIX-lea, Giuseppe Hyzler, un lider al Miscarii Crestine a indepartat cateva lucrari de arta baroce din catedrala, incluzand altarul ornat din Capela Frantei.

 

Exteriorul catedralei a fost usor avariat de bombardamentele aeriene din anul 1941, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, de abia scapand de distrugerea totala. Bunurile catedralei fusesera transferate in alta parte inainte de bombardament, asa ca nicio lucrare de arta nu a fost pierduta.

 

Catedrala a fost restaurata intre sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990. In anul 2001, Fundatia Co-Catedralei Sfantul Ioan a fost insarcinata sa administreze si sa conserve catedrala si muzeul sau. Partile laterale ale catedralei au fost restaurate intre anii 2008 si 2010 si o restaurare completa a exteriorului a inceput in iulie 2014, sub supravegherea arhitectului Jean Frendo si a 8 restauratori. Restaurarea partii centrale a fatadei a fost finalizata in septembrie 2015.

 

Astazi, Co-Catedrala Sfantul Ioan este una dintre cele mai polulare atractii turistice din Malta si este listata in Inventarul National al Proprietatii Culturale a Insulelor Malteze.

 

Exteriorul catedralei

 

Exteriorul catedralei este construit in stilul manierist tipic pentru arhitectul sau, Girolamo Cassar. Fatada este destul de simpla, dar bine proportionata, fiind delimitata de doua turnuri clopotnita mari. Usa este flancata de coloane dorice care sustin un balcon deschis, de unde Marele Maestru obisnuia sa se adreseze oamenilor in ocazii importante. Pe o parte sunt, de asemena doua nise goale.

 

Nisele si coloanele sunt o rupere de restul arhitecturii exterioare manieriste. In general, exteriorul este mai degraba auster si aminteste de o fortareata, reflectand atat stilul lui Cassar de inginer militar, cat si starea de spirit a Ordinului in anii care au urmat Marelui Asediu al Maltei din 1565.

 

Interiorul catedralei

 

Interiorul catedralei este extrem de ornamentat, fiind in contrast puternic cu fatada. Interiorul a fost decorat generos de Mattia Preti, artistul si cavalerul calabrian, in apogeul perioadei baroce. Preti a proiectat peretii din piatra sculptata complex si a pictat tavanul boltit si altarele laterale cu scene din viata lui Ioan Botezatorul. Figurile pictate in tavan de langa fiecare coloana apar initial vizitatorului ca statui tridimensionale, dar la o privire mai atenta vedem ca artistul a creat inteligent o iluzie de tridimensionalitate prin folosirea umbrelor si plasarii.

 

De asemenea, este de remarcat faptul ca sculpturile au fost realizate pe loc (in situ), in loc sa fie sculptate independent si apoi atasate pe pereti (stuc). Piatra malteza din care a fost construita catedrala se preteaza deosebit de bine unei astfel de sculpturi complicate.

 

Intreaga podea din marmura este alcatuita dintr-o serie intreaga de morminte, gazduind aproape 400 de cavaleri si ofiteri ai Ordinului. In biserica este, de asemenea o cripta care contine mormintele Marilor Maestri cum ar fi Philippe Villiers de L'Isle-Adam, Claude de la Sengle, Jean Parisot de Valette si Alof de Wignacourt.

 

In anul 1666 a fost aprobat si inceput un proiect pentru alatarul principal, de catre Melchiorre Cafà, cel mai mare sculptor al Maltei. Cafà intentiona sa faca un grup sculptural mare in bronz, infatisand Botezul lui Hristos. In urma mortii tragice a lui Cafà, in anul 1667 intr-un accident la o turnatorie, in timp ce se ocupa de aceasta lucrare la Roma, planurile pentru catedrala au fost abandonate.

 

De-abia in anul 1703, Giuseppe Mazzuoli, singurul elev al lui Cafà a terminat un grup din marmura a Botezului lui Hristos, care ar fi putut fi influentat de desenele nedocumentate ale maestrului sau, dar este cu siguranta influentat de un grup statuar mic de botez al lui Alessandro Algardi.

 

Monumentu funerar al Marelui Maestru Marc'Antonio Zondadari (care a murit in anul 1722), nepot al Papei Alexandru al VII-lea, este localizat in apropierea intrarii principale. S-a intentionat initial sa fie instalat in Capela Italiei, dar a fost prea mare si nu incapea, asa ca a fost plasat in nava bisericii.

 

Tapiseriile catedralei

 

Dupa alegerea sa ca Mare Maestru in anul 1697, Fra Ramon Rabasa de Perellós y Rocafull a comandat un set de tapiserii pentru biserica conventuala. Cateva din scene erau in mare masura bazate pe desenele artistului flamand Peter Paul Rubens. Tapiseriile au fost tesute in atelierul lui Judecus de Vos in Bruxelles intre anii 1699 si 1701. Colectia este cel mai mare set de tapiserii din secolul al XVII-lea.

 

Setul de 29 de tapiserii consta din scene din viata lui Hristos, infatisari alegorice ale Impartasaniei, cei 12 Apostoli, Feciara Maria si Hristos Mantuitorul si un portret al Marelui Maestru Perellós. Tapiseriile impodobeau perimetrul navei principale cu ocazia sarbatorii Corpus Christi (Joia Verde la catolici) si au fost lasate pe loc pentru sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul. Tapiseriile au fost in cele din urma atarnate in nava principala in mai 1990, in timpul vizitei apostolice a Papei Ioan Paul al II-lea.

 

Dupa ce au fost restaurate 18 ani la Laboratoarele de Restaurare De Witt din Belgia, tapiseriile pot fi admirate din nou.

 

Fatada catedralei, in urmatoarea fotografie.

 


Intrarea vizitatorilor in catedrala (pe partea opusa fatadei), in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul catedralei, in urmatoarele fotografii.

Nava catedralei, in urmatoarele 10 fotografii.

 







Altarul principal al catedralei, in urmatoarele 11 fotografii.

 






 

Tavanul boltit al catedralei, in urmatoarele 8 fotografii.

 






Morminte in podeaua catedralei, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Tapiseriile catedralei, in urmatoarele 19 fotografii.

 



Capela din spatele tapiseriei (era in renovare)

 









Cripta catedralei, in urmatoarele 5 fotografii.

 





Alte imagini din catedrala, in urmatoarele 3 fotografii.

 




 

 

Va urma....

 

 

 

 

 

 









Comments

Popular posts from this blog