Malta-Pro-Catedrala Sf Paul din Valletta

 

MALTA - PRO - CATEDRALA SF. PAUL DIN VALLETTA

 


 

In acest articol va prezint Pro-Catedrala Sfantul Paul din Valletta, Malta.

 

 

Pro - Catedrala si Biserica Colegiala Sf. Paul este o pro - catedrala anglicana a Diocesei din Europa, situata in Piata Independentei din Valletta. O "pro - catedrala" este o biserica cu statut de catedrala, desi nu este catedrala principala. Este una dintre cele trei catedrale ale Diocesei anglicane a Gibraltarului in Europa.

 

Biserica dedicata Sfantului Paul Naufragiatul are multe bogatii artistice. In saptamana premergatoare zilei de 10 februarie, biserica este impodobita cu toate podoabele si bogatiile sale cele mai importante. Aceasta zi este una dintre sarbatorile nationale ale Maltei.

 

In secolul al XIX-lea, britanicii au simtit nevoia sa construiasca biserici pentru folosinta lor. Prima care a fost construita a fost Catedrala Sf.Paul, care a introdus stilul arhitectural neoclasic, iar catedrala a ajuns sa domine orizontul Vallettei cu turla ei inalta.

 

Originea si constructia Catedralei Sf. Paul

 

Catedrala Sfantul Paul a fost comandata de Regina mostenitoare Adelaide in timpul unei vizite in Malta, in secolul al XIX-lea, cand a aflat ca nu exista niciun loc de cult anglican pe insula. Inainte de asta, serviciile anglicane erau tinute intr-o camera din Palatul Marelui Maestru.

 

Fiind construita pe locul Auberge d'Allemagne (Casa Conventuala a Cavalerilor Ospitalieri Germani), catedrala a fost proiectata de William Scamp si a fost construita intre anii 1839 si 1844. Regina Adelaide a pus piatra de fundatie pe data de 20 martie 1839 si drapelul sau atarna deasupra stranelor corului. Planurile originale au fost facute de Richard Lankasheer; oricum, cladirea s-a dovedit instabila, astfel incat lucrarea a trebuit sa se rezume la planurile lui Scamp, in anul 1841.

 

Proiectul lui Scamp a localizat altarul pe partea de vest a bisericii, dar Episcopul de Gibraltar a avut un punct de vedere mai conservator, astfel ca planurile au fost modificate si Scamp a proiectat o absida in interiorul usilor mari, pentru a mentine sanctuarul pe partea de est.

 

Perioada razboiului si reparatiile

 

In timpul celui de Al Doilea razboi Mondial, caredrala a suferit avarieri minore si acoperisul a cazut, dar cea mai mare parte a structurii a ramas intacta. In timpul lucrarilor de restaurare, desenele originale ale lui Scamp au inceput sa ia forma. A fost construit un paravan pe partea de vest a catedralei. A fost incorporat si un amvon cu ecranul dedicat lui Sir Winston Churchill.

 

Noua cancelarie a fost dedicata de Arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, pe data de 2 decembrie 1949, in prezenta printesei Elisabeta. Partea de est a catedralei a fost transformata intr-un baptiseriu.

 

Capela de dedesubt, construita din ramasitele Capelei Auberge d'Allemagne nu a fost folosita niciodata. In anul 1928, Episcopul de Gibraltar Nugent Hicks a deschis capela ca noua Sala parohiala. In anul 1938, capela a fost transformata in adapost impotriva gazelor, care in primele zile ale razboiului a fost folosita de capelan, sotia sa si zeci de cetateni maltezi. In anul 2005, capela a fost restaurata si modernizata.

 

Interiorul Catedralei Sf. Paul

 

Pro-Catedrala Sfantul Paul din Valletta este un reper in Valletta, datorita turlei sale, care se ridica la peste 60 de metri si care a fost construita din piatra malteza in stilul neoclasic. Catedrala are coloane cu capiteluri din ordinul corintic, in timp ce capitelurile celor sase coloane ale porticului sunt din ordinul ionic.

 

Dimensiunile interioare ale cladirii sunt (33,5 x 20,4) metri. In spatele altarului principal se afla un tablou intitulat Ecce Homo, opera lui A E Chalon, donat in anul 2014.

 

Clopotnita catedralei

 

Turnul catedralei este un reper in sine, fiind vizibil in special din Portul Marsamxett. Cladirea Pro-Catedralei Sfantul Paul din Valletta este listata in Inventarul National al Proprietatii Culturale a Insulelor Malteze. Pe data de 9 februarie 2017, Consiliul bisericii a lansat un proiect de restaurare al cladirii si turlei, cu scopul de a strange 3.000.000 EURO pentru a acopei costurile.

 

Orga catedralei

 

Deasupra intrarii in catedrala se afla orga, care isi are originea in Catedrala Chester din nord - vestul Angliei. Instrumentul cu un singur manual a fost construit in anul 1684 de Bernard Smith. Exista o traditie de lunga durata, conform careia la acest instrument a cantat George Frederick Handel atunci cand se afla in drum spre Dublin pentru prima reprezentatie publica a operei Mesia. Se crede ca Handel a facut cateva repetitii finale pentru a regla unele dintre corurile de la Catedrala Chester in anul 1742, cand orga era in catedrala. Cu toate acestea, orga a fost schimbata si reconstruita de mai multe ori, cel mai recent de Kenneth Jones din Dublin.

 

Asocierea cu fortele militare britanice

 

Panourile din stejar din jurul altarului mare sunt un memorial al unitatilor aliate care au luat parte la apararea Maltei intre anii 1940 si 1943. 12 steaguri atarna pe culori, reprezentand printre altele Fortele Aeriene Regale, Flota Comerciala Navala Britanica si Flota Navala Regala.

 

Intrarea in Catedrala Sfantul Paul din Valletta este libera, dar cand am fost noi era o nunta si ne-a lasat sa stam doar pe bancile din spatele catedralei.

 

Exteriorul catedralei, in urmatoarele 10 fotografii.

 



Porticul cu cele sase coloane cu capiteluri din ordinul ionic

 




Turnul catedralei vazut de pe mare, in urmatoarea fotografie.

 

Interiorul cateralei, in urmatoarele 31 fotografii.

 

Nava principala

 





 

Coloane cu capiteluri din ordinul corintic

 




Altarul principal

 



Altarul principal si panourile din stejar cu cele 12 steaguri

 

Obiecte din Trezoreria catedralei

 


 

Nava laterala



 

 


Recomand vizitarea Pro-Catedralei Sfantul Paul din Valletta, Malta!

 

 

 

 





Comments

Popular posts from this blog